sulyadó elévülése

végrehajtó1 # 2009.12.29. 07:57

SENKI NEM TUDTA BIZTOSAN hogy van e elévülési idő és mennyi,és a levelezés után ujraindul-e?(

Az elévülés az esedékességtől számított 5 év mint ahogy lent írtam.Ez ha van végrehajtási cselekmény 6 hónappal meghosszabbodik.(ART.)

Teljesen mindegy hogy vettél át felszólítást vagy sem.
Az adóhatóságnak nem kell felszólítania.A végrehajtás az első végrehajtási cselekménnyel indul.
Természetesen az elévült tartozást is meg lehet fizetni, de nem lehet jogszerüen behajtani.

F.Laci # 2009.12.28. 23:36

Köszönöm a reagélásokat,nem 50-hanem500 ezret(nem mindeggy.nem azért fizettem be mert sok a pénzem,hanem mert nem akartam végrehajtási eljárást + költséggel,mert SENKI NEM TUDTA BIZTOSAN hogy van e elévülési idő és mennyi,és a levelezés után ujraindul-e?(viszont mivel nem volt átiratva,ezért csak rajtam lehet behajtani-legalábis nekem ez jött le)Az hogy ha meglessz a tulaj polgári uton vissza tudom e perelni-ez lehetne 1 másik téma...DE:MÉG MINDIG NEM TUDOM MIT MOND A JOG,MERT ERRE SEHOL SEMMIT NEM TALÁLTAM...(pedig a google a barátom:):))/nem kiabálok a nagy bettükkel csak a számomra fontoss részt emeltem ki-bocsi érte-köszi ha valaki még segít,és az eddigieket is.Laci.

monalisa1 # 2009.12.16. 08:43

végrehajtó1
Köszönöm a téjékoztatást.

Innentől az önkormányzatnak kell bizonyítania mikor is küldött utoljára fizetésre felszólító levelet - figyelemmel az elévülési időre. (Amúgy a kérdező nagy hírtelen befizetett 50e Ft-ot...)

"Mona"
laikus hozzászóló

végrehajtó1 # 2009.12.16. 07:24

monalisa1 # 2009.12.15. 21:01 Ha 5 éven belül nem jött felszólítás hogy fizess -vagyis hogy a késedelmet is fizesd meg-, akkor valószínüleg elévült az ügy.

Azt neked kell tudnod, hogy ama levelet szüleid mikor is vették át, és onnantól számítsd az 5 évet. (Ha közben akár csak egyetlen „cetli“ is jött a hatóságtól akkor az elévülési idő megszakadt, vagyis az 5 év ujra indult.)

Rosszul tudod.A súlyadóra az Art. elévülési szabályai vonazkoznak.E szerint 5 év után elévül az esedékességtől számítva , ha volt felszólítás ha nem .Ez 6 hónappal meghosszabbodik ha volt valamilyen végrehajtási cselekmény.

monalisa1 # 2009.12.15. 22:46

F.Laci

Egy autó adásvétele annyira általános dolog, hogy még a sarki kisboltban is hozzá tud szólni valaki, érdemben tanácsot adni.

Ezt nem mostanra írom hanem arra az időre vonatkozóan amikor eladtad a kocsidat.

Tehát: okmányiroda, önkormányzat gépjárműadó-részleg valamint a biztosító, mindháromnak tértis levélben megküldendő az adásvételi szerződés egy-egy fénymásolata.

Innentől kezdve az aladó nyugodtan hajthatja álom a fejét. Ha nem ekként jár(t) el, a késöbbiekben megfájdulhat a feje...

Igen, még a biztosító is követelhet tőled x összeget visszamenőleg, hiszen honnan is tudnák hogy rég eladtad a kocsit.

(Az már az ők adminisztrativ trehányságuk, hogy x időn keresztül nem követelték tőled a havi/negyedévi díjtétel megfizetését.)

"Mona"
laikus hozzászóló

nandy # 2009.12.15. 22:30

Miért, a biztosító felé nem jelezted, hogy eladtad az autó(ka)t?

F.Laci # 2009.12.15. 21:47

Köszönöm szépen a segítséget,ma átutaltam a pénzt a súlyadót az önk.nak.Még 1 kérdés:a kötelező miatt soha senki nem keresett meg,ezt még kérhetik?(ezek pár tizezer ft.értékü "autók voltak"valszeg már ujra vannak öntve)Az más kérdés hogy sajnos ezért most majd 500000!!!!!-ft-ot fizettem ki nehogy elinduljon a behajtás....sajnos....szóval kérhetik még??????mert akkor nem tudom mit teszek.....Laci

monalisa1 # 2009.12.15. 20:01

Ha 5 éven belül nem jött felszólítás hogy fizess -vagyis hogy a késedelmet is fizesd meg-, akkor valószínüleg elévült az ügy.

Azt neked kell tudnod, hogy ama levelet szüleid mikor is vették át, és onnantól számítsd az 5 évet. (Ha közben akár csak egyetlen "cetli" is jött a hatóságtól akkor az elévülési idő megszakadt, vagyis az 5 év ujra indult.)

Azt is meg kellene tudni, hogy az autó jelenleg kinek a tulajdonában van - ha időközben esetleg el nem bontották...

A súlyadón kívül a kötelező felelősségbiztosítás dolga is szép summa lehet.

Az eladónak be kell jelentenie, a vevőnek át kell íratni egy adásvételen átesett autót.

A vevőt mulasztásos bírság is terheli, az eltelt idővel egyenes arányú növekvésű.

Ha tudod bizonyítani, hogy te annak idején megfelelően jártál el az ügyben, az esetleg keletkezett/okozott károdat követelheted az illetőn., januártól már a közjegyző is jogosult a fizetési meghagyást intézni.

"Mona"
laikus hozzászóló

F.Laci # 2009.12.14. 21:04

Tisztelt hozzáértők,az lenne a kérdésem hogy kb 8,de lehet 9 éve eladott autóm súlyadója elévül e,vagy nem,ehhez hozzátartozik hogy a fizetési felszólításra nem reagáltam,de átvették a szüleim,tehát kézbesítve volt ,illetve ha valahonnan kinyomozom a mostani tulajt és neki esetleg megvan(bár miért segítene)akkor visszamenőleg van e lehetőség törlésre,vagy mérséklésre?A vevő nem iratta át és nekem ez több 100 ezer ft-ba kerülhet...Van e megoldás?köszönöm előre is aki kicsit foglalkozik a dolgommal és segít köszönöm,Laci.