Szakvélemények a közigazgatásban


csufi99 # 2004.03.20. 17:02

Gyakori minden területen a szakvélemény kötelező beszerzése.
Nekünk folyamatosan az orvosi szakvéleményekkel van gondunk. Röviden. AAz 1993.évi III.tv. szabályozza az ápolási díjat, s meghatározott szakvéleményt kell csatolni, melyet a háziorvos tölt ki. Több adatot tartalmaz, a mi számunkra lényagi kérdést: fogyatékos vagy tartós beteg ápolását végzi-e a kérelmező, s állandó ápolásra, felügyeletre szorulaz ápolt.
A szakvéleményt kiadó meghatározott szakorvosi vagy kórházi zárójelentés alapján töltheti ki a szakvéleményt. Ezt a részt igen gyakran nem tölti ki a háziorvos.
Több tzelepülésen ezért az ügyészség vizsgálata során óvásokat nyújtott be az ápolási díjat megállapító szervhez, kifejtve, hiányosan töltötték ki a szakvéleményt, ezért azt el kell utasítani.
A Közigazgatási Hivatal, a Minisztérium,s mi emberként is úgy gondoljuk nincs igazuk. Ha számunkra az ügydöntő kérdést igazolta, a többi az orvos felelőssége. Nálunk is előfordul ilyen, sajnos főnökünk nem engedte, hogy azzal az előterjesztéssel éljünk a hatáskört gyakorló felé, hogy nem ért egyet az óvással, s végül így felkerült volna az ügy a Közigazgatási Hivatalhoz, s a Megyei Ügyészséghez.(Korábban minden évben volt ilyen "ügyünk", s a Megyei Ügyészség visszavonta a helyi Ügyészség óvását). Így most járatjuk szegény kérelmezőt a hivatal és orvos között, ha jót akarunk. S mi történik, ráír egy "has" számot az orvos , s máris helyén van minden. Õ felelőssége, ám emberileg teljesen érthető, egy idős, ágyban fekvő súlyos beteg állapotán csak rontana egy szállítás(ha egyáltalán szálítható állapotban van a beteg).
Az Ügyészség álláspontjával továbra sem értünk egyet, kíváncsi vagyok ki, mit gondol erről?