állattartás


Big Joe # 2010.11.29. 20:24

Segítséget kérnék.Adott egy falu,ahol rendelet szerint belterületen meg van határozva minden állatfajtára X db tartás.Pár házzal odébb egy vállalkozó a négyszeresét telepítette be engedély nélkül.A szag elviselhetetlen azóta, vagyis kb. 3 éve.Az önkormányzat kiment ellenőrizni,de akkor a darabszámot rendben találta.De közben elszállították,majd betelepítették újra az állatokat igen nagy számban.Megint volt ellenőrzés,mivel a környék lakói aláírást gyűjtöttek, hogy végre tegyenek valamit, mert nem lehet ablakot nyitni,szárítani a ruhát a szabadban,..elviselhetetlen.Az ellenőrzés során 1 db állatot sem találtak,mert éppen előtte szállítás volt.A lakók úgy érezték, hogy hülyének nézik őket 3 év elteltével és fentebbi szervhez fordultak.Azok ellenőrzése már megtalálta a nagyszámú állatot és jegyzőkönyvezték.Közben más dolgok is kiderültek és megtiltották az állattartást a telepen amíg nem szerzi be az engedélyeket az illető(mert kiderült,nem volt engedély) Mint kiderült a vállalkozónak lehet hogy sikerül megváltoztattatni a rendeletet,hogy lehessen ekkora darabszámban tartani állatot azon a telepen külön engedéllyel.
Kérhetnek valamiféle kártérítést a lakók a vállalkozótól vagy az önkormányzattól? Tehetnek valamit a lakók, hogy egy vállalkozó szája íze szerint ne módosítson az önkormányzat a környék lakóinak rovására?
Előre is köszönöm a segítséget.

monalisa1 # 2010.11.30. 11:55

Az önkormányzatnál valaki le van fizetve hogy előre értsítse a vállalkozót mikor lesz aktuálisan ellenőrzés.

Javaslom az Állami Népegészségügyi Tisztiorvosi Szolgálatnál panaszt tenni -lánykori nevén Köjál-, mert ők megtilthatják a disznótartást, illetve korlátozhatja annak darabszámát.

Minél többen aláírják a levelet az annál nyomósabb.

http://www.antsz.hu

Zárójelben: ha az illetőnek sikerül(?) megváltoztatni a helyi rendeletet, a következő helyhatósági választáskor másik polgármesterre kell ixelni.

Ettől függetlenül "a" Köjál továbbra is nyakára járhat a vállalkozónak.

Béreljen tanyát- kültelki bírtokot és vigye oda az állatait.

Big Joe # 2010.11.30. 13:45

Köszönöm.
Ha lesz engedélye mindenhonnan, az ök megváltoztatja a rendeletet,akkor gondolom újra beindul minden.A Közig Hivatal vizsgálta az ügyet,és ők állapították meg hogy a hatályos rendelet értelmében nem lehetett volna ennyi állatot tartani.Nem tudom,hogy ha az ök is hibázott, nem is vizsgálta meg hogy mit is ír elő a hatályos rendelete és azt betartja-e a vállalkozó,akkor az ök hibás-e vagy sem a történtekért.

Magdi1950 # 2011.02.01. 14:50

Közvetlen házszomszédom a helyi ebrendeletnél lényegesen több, minimum 10, de lehet, hogy ennél több német juhász kutyát tart, tenyésztésbe fogva őket.
Panasszal éltem a helyi jegyzőnél, mert nagymértékben zavarják a környezetükben lakók nyugalmát, másrészt a nem megfelelő gondozás miatt időnként iszonyatos a bűz. A jegyző előzetes értesítés után vizsgálta ki a panaszunkat, így neki volt lehetősége a kutyák egy részét elszállítani, a többi alól pedig kitakarítani. A vizsgálat végül is számomra kedvezőtlenül alakult, mert ő azt mondta jegyzőkönyvbe, hogy a kutyák nem a sajátjai, hanem kiképzésre hozott állatok, melyhez engedélye van az előző jegyzőtől. A tenyésztést pedig egyenesen letagadta. Véleményem szerint a jegyző nem járt el kellő alapossággal. Az állatok tulajdonjogát az oltási lappal ellenőrizhette volna, szakember pedig azt is megállapíthatta volna, hogy ezek nem kiképzésre váró fiatal állatok, hanem tenyésztésbe fogott példányok.
Azóta a működési engedélyét is visszaadta, de a tevékenységét tovább folytatja.
Kérdésem, hová fordulhatok, ha már a helyi jegyzőre sem számíthatok?

Jeno # 2011.02.10. 19:24

Magdi1950!

Két eljárás jöhet szóba:

  • állattartási eljárás (jegyző = állatvédelmi hatóság, polgármester = a helyi önkorm. rendelet alapján jár el állattartási ügyekben)
  • birtokvédelmi eljárás (egy évnél nem régebb óta fennálló zavarás esetén: jegyző, egy éven túli tényállás esetén: bíróság)

Amennyiben a jegyző nem megfelelően jár el célszerű jogorvoslattal élni a döntése ellen, vagy ha el sem jár valamilyen oknál fogva a megyei kormányhivatalhoz kell fordulni.

Marcsi57 # 2011.02.10. 20:01

ÉRDEKLŐDNI SZERETNÉK! HOGY EGY 1200 LELKES FALU, KB 1-KM LÉVŐ ZÁRT KERTJÉBEN LEHET-E KB 200 DB MANGALICÁT TARTANI KARÁMBAN SZABAD TARTÁSBAN ? KŐSZÖNÖM MARCSI

nanemaaa # 2011.02.10. 22:17

Kérdezd a helyi jegyzőt (polg hiv illetékes ügyintézőjét). Általában egyébként nem lehet, de ki tudja, lehetnek még kivételek. ;)

Gabicsek # 2011.02.13. 20:23

Vagy: az önkormányzat honlapján fent szokott lenni az állattartási rendelet, ott mindent el lehet olvasni. De kötve hiszem, hogy egy zártkertben 200 mangalicát lehetne tartani.

kisrita # 2012.03.20. 18:20

Állattartással kapcsolatosan, most értesültem, hogy a szomszédom disznókat akar tartani a házunktól kb 10 m-re. A helyi rendelet 20 m-t ír elő. Gondolkodtam hogy szóljak -e neki előre hogy nézze át a rendeletet, vagy várjak és ha nem megfelelően tartja őket akkor jelentsem -e fel/be?

A fő kérdés az hogy tehetek -e bejelentést névtelenül vagy vállanom kell az utána várható "megtorlást" a szomszéd részéről.

Sherlock # 2012.03.20. 19:41

Szerinted ha névtelenül tennéd, akkor azt gondolná, hogy az 5 utcával arrébb lakó nagynénjének rég látott nagybátyja mószerolta be? :) Másrészről: vidéken disznót tartani, nahát... :P

hattyúdal # 2012.03.20. 19:46

Falun lakom, tudom miről beszélek... a trágya szagot nem a 10 vagy a 20 m távolság határozza meg, ha nem az, mennyire tartja tisztán az ólat és környékét.

Másenka # 2012.03.20. 20:29

kisrita # 2012.03.20. 19:20

Az I.fokú hatóság a jegyző, hozzá nem tudsz névtelen bejelentést tenni. Egyébként sem az 50-es években vagyunk!
Nem lenne egyszerübb megkérdezni és megbeszélni vele?
Ez a névtelen feljelentés majd akkor is jusson eszedbe, ha viszi a disznótoros kóstolót...:)

Másenka # 2012.03.20. 20:36

Magdi1950 # e-mail 2011.02.01. 15:50

Egy tavalyi AB döntés alapján a jegyzőnek nincs joga és hatásköre a kutyák számának korlátozására (szerencsére!), már éppen ideje lenne a helyi rendeleteket is ennek megfelelően módosítani.
Önmaggában véve azért, mert 10 kutyát tart a szomszédod, nem indítható eljárás ellene.
(Ha valakit érdekel pontosan, keressen privátban, szívesen elküldöm e-mailban.)
Az állattartás körülményei miatt viszont igen, azt a törvényben előírt módon teheti csak.

nanemaaa # 2012.03.21. 11:48

Másenka
Amíg van hatályos helyi rendelet, addig annak előírásai érvényesek és betartandók. Majd, ha olyan AB határozatod lesz, amely a konkrét település konkrét rendeletét helyezi hatályon kívül, akkor lesz igaz amit írtál.
Egyebekben névtelen bejelentést lehet ugyan tenni, de annak kivizsgálása csak abban az esetben lehetséges, ha arra a hatóság (jegyző) hivatalból is jogosult eljárást indítani.
És ha már 50-es évek! A NAV-nál bármikor bárki ellen lehet névtelen bejelentést tenni, erre törvényi felhatalmazás is van. A kuláklista csak ezután fog elkészülni.

kisrita # 2012.03.21. 19:56

Kövezzetek meg, de nem kívánok disznószagban élni. Disznósz...-ban meg végképp nem. És ezért még a disznótorosról is lemondok. Sem teregetni mosott ruhát, sem ablakot nyitni................hát lehet nagyok az igényeim. Eddig egy kutyájuk van, bezárva 1X1 mes kennel(?)be, takarítva nincs hát annak is érezzük gyakran a szagát. Ezért tartok tőle hogy a disznókat sem tervezik tisztábban.
És nem falun lakom. Város, családi házas övezet.

Nem kritikát kértem. Annyit kérdeztem hogy lehet e............

Nyilván megpróbál az ember először beszélni, na de ha ő disznót akar tartani, én meg nem szeretném, akkor vajon ez őt meg fogja hatni?

És erről nem tőle értesültem hanem mástól. Ő nem kérdez, nem fog engedélyt kérni - hisz akkor már megtette volna - mert neki joga van disznót tartani. Ezek után valóban nagy bunkóság amit kérdeztem.

A diosznótorost meg igen szereti mindenki megenni, amig nem neki kell az ezzel járó kellemetlenségeket elviselni.

És mért vagyok én akkora bunkó amiért nem szeretnék trágyaszagú lenni? Családi ház, friss levegő - ezért élek itt. Ha trágyaszagra vágynék vszeg olyan helyre költöztem volna.
Az meg csak mellékesen hogy nem tudom - az előírásoknak megfelelően! - mennyire is éri meg a disznótartás. De ez nem az én gondom, dolgom.

kisrita # 2012.03.21. 20:07

Hogy mit gondol az az ő dolga. De ha szólok előtte akkor nyilván rám fog gondolni hisz én reklamáltam előtte.
De nálunk ennél "kevesebbért" is jelentettek fel valakit - égetés és füst miatt ( egyszeri alkalom)- meg is fizették az árát.
Ha nem megfelelően tartják az állatot annak a szaga nem áll meg a mi kerítésünknél............

bojtorjan # 2012.03.21. 20:16

Falun lakunk. Kovezzetek meg, de en szeretnek allatot tartani. Hol tartsak, nem nem falun. Hogy varosban nem lehet, oke. De ennyire valtoznak az idok, hogy mar falun sem lehet?

Gabicsek # 2012.03.21. 21:59

kisrita!
A disznószarszag csak bölcsődés, de a vele járó legyek egész, na azok már az egyetemista kategóriába tartoznak. Hidd el, az még rosszabb, mint a szag, mert azt a szél vagy feléd fújja, vagy nem, de a légy az bizony egész nyáron ott van az arcodban, a kajádban, és mindenhol, egy ajtónyitásra beözönlik vagy 20 db. Ez az igazi baj, ha a szomszédod disznót tart.
Jártam már én is így korábbi lakhelyemen. A csirkeszarszag pedig még büdösebb.

wers # 2012.03.22. 08:05

Kisrita!

Ha van disznóólja, akkor ott fogja tartani, ahol van. Ha nincs, akkor építeni fog, arra pedig engedélyt kell kérnie. Ha nem kér, azt be lehet jelenteni, hogy Te, mint szomszéd nem kaptál róla értesítést.

nanemaaa # 2012.03.22. 12:29

wers
Az állattartó épület építése 50 m2 alapterület és 2,50 m építménymagasságig nem építési engedély, hanem bejelentés köteles. Bejelentést a hatóság csupán nyilvántartásba vesz, így a szomszédot senki sem fogja értesíteni (még a tulajdonost se, ha az nem maga a bejelentő volt).
Építési engedély egyébként szintén nem jó szag és légy ellen. Ebben a kérdéskörben kisrita panaszára gyógyír nincs. A lényeg, hogy legalább a rá vonatkozó szabályokat be kel tartani, s ha az építés és az állattartás azoknak megfelel, onnantól kisrita nagy valószínűséggel a fennálló állapotot tűrni lesz köteles. Vagy elköltözik, de olyan helyet keveset fog találni, ahol nincs szomszéd.

Kisrita!
Szándékot jogszabály nem büntet. Ha a szomszéd tényleg építésbe, vagy állattartásba kezd, akkor be kell menni az illetékes hatósághoz és érdeklődni a szabályokról és azok betartásáról. És ha úgy érzed, hogy téged zavar bármi is, akkor sajna kénytelen leszel eljárást kezdeményezni és kiállni a magad igaza mellett.
A hatóság alap esetben nem isten ostora, vagy más része, csak akkor intézkedik, ha erre jogalapja van.

kisrita # 2012.03.22. 17:24

Van építmény, de az nincs 20m-re.
Bojtorjan
Leírom mégegyszer hogy én NEM falun lakom, hanem városban.
nanemaaaaaaaa
Az hogy hatóság akkor intézkedik, ha van erre jogalapja - konkrét esetben mint jelent? Az hogy büdi van és legyek lepnek el - az jogalap vagy nem vagy minek számít?
Bizonyítani az igazam gondolom helyszíni szemlével lehet ( csak nehogy pont eltűnjenek az állatok akkorra). Na de ez akkor még ugye kétes kimenetelű hogy a T. bíróság ezt hogyan is értékeli. Jól értettem?
Nem a szomszédok ellen van kifogásom, csak ez a "disznóság".............
Mellesleg 1 hete folyamatosan éget ( heti 3 nap van kijelölve) - na ez sem rossz. De tűröm még, mert hát.................miért is? Mert füstszagúak lettek a ruháim, újra kellett mosni őket olyannyira, de nem szóltam mert a bunkó én vagyok. Ő ugyanúgy ismeri a rendeletet mint én. De ő mégis xarba veszi. Megteheti mert a hülye szomszéd nem jelenti fel(be). Nem írok az éjszakai ricsajról, favágásról, motorbőgetésről, napközbeni zajokról mert nem ide tartozik. De ti egy az egyben elítéltetek ( tiszelet a kivételnek) mert én milyen vagyok! Akkor most őszintén mondja meg valaki ha ezek után meghallom azt hogy malackákat akar tartani és az már neeeeeeeeeeeee, akkor tényleg intoleráns vagyok?
Régebben voltak csirkéi - akkor semmi ilyen jellegű gond nem volt.

Ha most sem lesz akkor én leszek a legboldogabb.

Azt meg végképp nem értem, hogy ha leírom a problémám ide és választ keresek, akkor mért a szomszédomat próbálják meg sokan védeni? Ha feljelentem és ő is ír ide akkor majd engem fogtok?

SolnesM # 2012.03.22. 17:31

Látom valaki osztályozza a disznó- és csirkeszarszagot.
Ime :
Ez az igazi baj, ha a szomszédod disznót tart.
Jártam már én is így korábbi lakhelyemen. A csirkeszarszag pedig még büdösebb.
” Gabicsektől.
Nos valóban van külömbség.
A lóistállószaga a legelviselhetőbb ( még úridámák is elviselik ), a tehénistállóé már elég kellemetlen, de a disznó és csirkeszarszag tényleg borzalmas.
Írom én mint egykori vidéki gyerek, egy állatorvos gyerekeként és segédjeként.
És a macskaszarszag is borzalamas !!!

Egyjogász # 2012.03.22. 17:56

Görénytenyészet??:))

Egyébként ez a falu/város kérdés ma már meghaladott, manapság lényegében bármelyik település város lehet, ha nagyon akarja.
Mi egy pár ezres lakosságú nagyközségben élünk (tartanak itt mindent, disznót, lovat, csirkét, stb.) és pont most olvastam, hogy a polgármesti ez év végére várossá akar nyilváníttatni minket.
De tőlünk pár kilométerre van egy szintén teljesen falusias kis település (ott van egy elég nagy disznóhizlalda is), az már most is város.

végrehajtó1 # 2012.03.22. 18:06

most olvastam, hogy a polgármesti ez év végére várossá akar nyilváníttatni minket.

Városi rangot a mindenki golyóstolla adhat.Polgármester nem.

Egyjogász # 2012.03.22. 18:10

Tudom, lobbizik érte..(ő is fideszes, úgy hogy van rá esély, egyébként vicc lenne, ha város lennénk)