Fórum közigazgatási jog régebbi elöl     új hozzászólás


állattartás

lajcsó # e-mail 2019.06.20. 08:21

Szerintem ilyen esetben egy gáz- riasztó használata jogszerű, meg hatásos is.

Dr. Szücs Lajos
Ügyvéd

01ferenc # e-mail 2019.06.19. 15:59

Tisztelt Szakértők!
A gyerekemet kísértem iskolába.Az utcában ahol lakunk
hirtelen szembetaláltuk magunkat egy póráz nélküli kutyával ill.gazdával.Átmentünk az utca másik oldalára
mivel ez az eb korábban már több alkalommal ránk támadt.
Most kivételesen hátulról rontott ránk acsarkodva. Meg- fordulásomra vissza hőkölt,nagy nehezen meghátrált.
Az esetet jelentettem a város rendészeti osztályvezetőjének
telefonon,majd e-mailben.Mellékeltem fotókat az ebről ill.gazdájáról.Ígéret volt,egyébkén minden változatlan.
A kutya azóta is póráz nélkül.A bejelentés volt 2019.05.08-án.A mai napig nem intézkedett senki.
Ma 2019.06.19-van.A gyerekem nem mer utcára iskolába egyedül elmenni mivel retteg az ebtől.
Mit tudok tenni,kit keressek meg?
Köszönöm a választ
Üdv
01ferenc

lajcsó # e-mail 2018.09.23. 13:10

Edömér!

Én lehet, hogy időnként ( természetesen véletlenül)nyitva hagynám az utcai kaput. Had kergetőzzenek egy kicsit az utcán.

Dr. Szücs Lajos
Ügyvéd

bermuda háromszög # e-mail 2018.09.22. 09:55

Összedobhatnátok sebtiben egy házirendet.
Vízzel egyébként hamar leszoktatható a kutya biz. tevékenységekről (pl ugatás).

nonolet # e-mail 2018.09.22. 00:50

Edömér

1.
A tulajdonos társ meggyőzés, megnevelése!

2.
Ha nem megy akkor birtokháborítási ügy indítása a jegyzőnél.

(de még egy 1 éven belül, mert 1 év után már a bíróság lesz illetékes)

- -

Errefelé a ilyen kutyák gyakran hullanak el rejtélyes halállal.

DE!!! a sok butus libero miatt...
Ne tudjon róla senki és ne legyen tanú sem,
mert
az állatvédelem keményebb mint az embervédelem!!!

Többet lehet kapni egy kutyáért, mint egy emberért :-(

Edömér # e-mail 2018.09.21. 10:08

Szép napot!
Társasházban lakom (4 lakás), osztatlan közös tulajdonban levő, viszonylag nagy, szépen parkosított udvarral. Eddig semmi gond nem volt, de most az egyik szomszéd beszerzett egy amerikai staffordshire terriert, amit a közös udvaron tervez tartani. Na ez már annyira nem tetszik. Túl azon, hogy ugat, mint a bolond (pedig a szomszéd nyugdíjas, egész nap otthon van vele), a házban jó pár gyerek is él, akik tartanak a kutyától.
Többször szóltam a tulajnak, hogy a lakásában, ha akarja, tartsa nyugodtan a kutyát, de a közös területre ne engedje ki, pláne ne felügyelet nélkül. (Mellesleg szétrág mindent, tele van minden kutyasz*rral, bár azt néha összeszedik. Szerinte amúgy nekünk kéne tudomásul venni azt, hogy egy kutya hangos...)
Az SZMSZ-ben nincs szabályozva az állattartás, az önkormányzatnak nincs külön állattartási rendelete, csak a hatályos rendeletekre hivatkoznak (1998. évi XXVIII. tv, a 41/2010 (II.26) korm. rendelet). A társasházi törvényben sem találtam erre vonatkozó szabályozást. Mi a teendő a helyzet rendezésére? Az SZMSZ módosítása?
köszönettel

lajcsó # e-mail 2016.11.23. 18:50

Gondolom, hogy járnak hozzád ismerősök, barátok, stb. Az eljárás során meg jelölni őket tanúként!

Dr. Szücs Lajos
Ügyvéd

pappcs # e-mail 2016.11.23. 17:01

8 év után per? Jókor jut eszébe...

nanemaaa # e-mail 2016.11.23. 15:06

Szerintem bíróságra érdemes menni és birtokvédelmet kérni. Egy jó ügyvéd csodákra képes. Pl fel lehet fogadni egy szakértőt, aki képes zajszintet mérni, a kétkedő bírót pl ki lehet vinni egy gyepmesteri telepre, hogy saját szemével hallja, fülével lássa, hogy ahol több kutya van, az mennyire csendes tevékenység. ;)

totofater # e-mail 2016.11.22. 15:53

Tiszteletem!

A következő problémával fordulok önökhöz !

Közel húsz éve falun lakom a szomszédomban 8 éve kutyaiskola és panzió nyitott a megkérdezésem és bele egyezésem nélkül. A nap 24 órájában szegény kutyák ugatnak és vonyítanak. Gyakorlatilag már élhetetlen az életem sofőr vagyok aludni nem tudok, már minden fórumot megjártam de mindenhol falakba ütközöm. Eddig csak négy kennel volt de a mai napon megkaptam az építői hatóság levelét hogy újabb 20 kennel építésére kapott engedélyt a kutyapanzió tulajdonosa gyakorlatilag az ablakomtól 8 méterre. A bíróságon is neki van igaza mert a kutyák nem ugatnak állítása szerint. Több videofelvételem van és mindig az a válasz hogy ez a felvétel bárhol készülhetett. Voltak már különböző mérések de persze abban az időszakban sosem volt kutya a panzióban mert ugye kilett értesítve. Már nem tudom hogy mi tévő legyek hogy megoldódjon a probléma.

Lajos84 # e-mail 2016.10.04. 15:01

Bocsánat, Mercédesznek szántem :)

Lajos84 # e-mail 2016.10.04. 15:00
Attila111111 (törölt felhasználó) #   2016.10.04. 09:27

Egyáltalán mielőtt megvette, nem nézett szét? Hogy a pi...ba lehet így vásárolni egy telket, vagy házat stb.???

nanemaaa # e-mail 2016.10.04. 08:50

A szomszéd akkor kezdte az állattartást, amikor te már megvetted a telket, vagy a ló korábban nem pisilt? Birtokba adás hogyan történt, hogy csak utólag derült ki, hogy a szomszéd épületén nincs ereszcsatorna? Megjegyzem, hogy egyáltalán nem vagyok biztos benne, hogy kötelezhető csatorna felszerelésére.
Mindig csodáltam azon emberek naivitását, akik több évtizedes kialakult telekhasználatú lakókörnyezetbe bevásárolják magukat, majd a szomszédok életvitelét a sajátjukhoz akarják utólag alakítani.

Bea1 # e-mail 2016.10.04. 05:13

Miért lenne szabálytalan? A polgármesteri hivatal mellett is lehet akár 25 disznót is tartani. 100 állati láb lehet a telken engedély nélkül, ez jelenthet 50 csirkét, vagy 25 tehenet is, ha az állattartás körülményei adottak.

Azonban az ingatlannal kapcsolatos problémák miatt érdemes az unatkozó jegyzőhöz fordulnia birtokvédelemért.

Ha a lóistálló az Ön telkén áll, egész egyszerűen meg fog oldódni a probléma!

Ha Ön nemrég vette ezt az ingatlant, akkor a szomszédja nem tudta elbirtokolni még, mert nem telt le a 15 év.

Én nem a bíróságra vinném a 120 ezremet, hanem egy földmérőt fogadnék, de előbb birtokvédelem.

Minek csatornáztatásra felszólítani, minek pereskedni vele, ha Öné az a terület, amire illegálisan épített, és ahol a lovat tartja?

Pereskedjen és fizessen ő!

Mercédesz38 # e-mail 2016.10.03. 21:23

Üdv!
Olvasgattam az állattartással kapcsolatos problémákat és gondoltam leírom a sajátom.
Három gyermekkel, válás után vettem egy régi házat.A házat banktól vettem így gondoltam minden rendben van vele,de sajnos tévedtem.A telekből hiányzik 100m2 és az épülettől alig 1,5m -re lévő szabálytalanul kb 50 éve épült melléképületek egyikébe a szomszéd lovat tart.(azon a területen ami jogilag az enyém)A lóvizelet szaga elviselhetetlen és a legyektől élni sem lehet.Hajnalban arra kelünk,hogy vagy a ló vagy a szomszéd dübörög miközben a melléképületekről a csatornázás hiánya miatt ázik a fal.Negyedik nekifutásra felszólították a csatornázásra.Az ügy a bíróságon van,de csak annyit sikerült elérni,hogy szakértői vizsgálat lesz az érték csökkenés ill. állagromlás tekintetébe.
(ezt persze nekem kellet megelőlegezni 120000)
Sajnos a Jegyző asszony nem tesz semmit pedig az állattartás szabálytalan az OTÉK 36§ szerint.
Itt Szolnokon sem szabályozzák az állattartást pedig meg lenne rá a lehetőségük ahogy ezt Pilisborosjenőn vagy Pilisjászfalun is megtették.

bermuda háromszög # e-mail 2016.07.18. 22:19

Fél négykor fel kell hívni telefonon a szomszédot, hogy legyen szíves a kutyát hallgattassa el.
Ti már úgyis ébren vagytok.

sjsk # e-mail 2016.07.18. 20:10

Tiszteletem!
Kérdésem, hogy a szomszédom baromfit tart, de az ablakunktól 5-6 méterre! Minden reggel arra ébredünk fél hat körül, hogy kiengedik a jószágokat, de állandó kiabálással (a gazdasszony kiabál)! Utána a kakasok kezdik. A rekkenő hőségben csak hajnalban lehetne szellőztetni, de így nem tudunk, három kisgyermek nyugalmát féltve az összes ablakot be kell csukni!
Ráadásul az unokájuk külföldre költözött, és még egy folyton ugatós kutyát is idehoztak! Ez már fél négy magasságában rákezd és szünet nékül ugat!
Mit tehetünk ellene? A szép szó nem segít!
Köszönöm!

zsebi0202 # e-mail 2016.05.14. 13:29

Bocsánat közben én is keresgettem. 2012-es évtől nem szabályozhatják a haszonállatok tartását, és ezt találtam a jegyzőre vonatkozóan. 245/1998. (XII. 31.) Korm. rendelet . Most már csak az a kérdés az ismerősöm ügyében, történt-e egyáltalán feljelentés, mert nálunk is ez volt hogy felszólított és nem volt háttere. Jelen esetben is ellenőrzés nélkül felszólította az ismerősöm a tevékenysége folytatására. Amit már évtizedek óta ugyanúgy ugyanott folytat.

zsebi0202 # e-mail 2016.05.14. 12:55

Nem, azt nem tudom rosszul. Ezt évekkel ezelőtt eltörölték, akár a főváros közepén is lehet tartani lovat, nem szabályozhatják helyi rendeletben az állattartást, és nem írható fölül, ahogy pl a tűzgyújtási rendelet. A kérdésem az volt, a jegyző hatásköre-e az állatjólét és a trágyatárolás? Én eddig úgy tudtam a NÉBIH hatásköre.

wers # e-mail 2016.05.14. 11:32

Rosszul tudod, de még egy településen belül sem biztos, hogy egységes a szabályozás.

zsebi0202 # e-mail 2016.05.14. 10:50

Egy ismerősömet felszólította a jegyző faluhelyen, közölje mennyi és milyen állatot tart a portáján. Kérdésem annyi lenne, a jegyzőnek van ilyesmihez joga? Tudomásom szerint az állattartást nem szabályozhatja az önkormányzat, csak az állatjóléti ill. trágyatárolási szabályok betartására kötelezhető. Az meg nem önkormányzati hanem NÉBIH hatáskör. Jól gondolom?

Teaska # e-mail 2015.11.16. 19:23

Két éve polgári perben állok a szomszédommal, melyben én vagyok a alperes.A per tárgya bűz,por, zaj(állattartás miatt).
Jegyzőnél birtokvédelem kérelme után, hatósági ellenőrzések történtek, de mivel mindent rendben találtak, polgári pert indítottak ellenünk.
Túl vagyunk 6 tárgyaláson, több rokon a részükről tanúnak(más városból),több beadványon, melyekre miután rájöttek, hogy nem tudják bizonyítani vissza-
vonták.Ismét túl vagyunk sok sok hatósági ellenőrzésen, amit a felperes kért a különböző hatóságoknál, de itt sem találtak semmi hibát.Helyszíni szemle is
történt már, melyen a bíró és ügyvédek is megtapasztalták, hogy semmi nem igaz. A héten lezajló tárgyaláson kérte a bíró, a felperest
a tények bizonyítására, ami nem fog menni, mert nincs.Kérdésem, hogy meddig kell ezt tűrnöm, mikortól zaklatás vagy rágalmazás???

kangel74 # e-mail 2014.09.07. 19:31

Az én problémám a felettem lakó szomszéd kecsketartásával van. Nem magával a tartással, hanem azzal, hogy minden nap kicsapják a kecskéket a kerítésükön kívül, a közterületre legelni, és amelyek rendszeresen valaki kertjében, többek között az enyémben kötnek ki és lelegelik minden növényünket. Nálam csak az elmúlt 2 hétben háromszor voltak benn, és tönkretették az őszi ültetésemet a kerítésemen belül, a kertemben.
Már szóltunk nekik, hogy kerítsék el, vagy kössék ki a kecskéket, hogy ne tudjanak bejönni és kárt tenni, de a helyzet nem változott.
Cinikusan csak annyi volt a válasz, hogy jövőre legalább szebbek lesznek a növényeim.
Ilyen esetben mi a teendő? Hová fordulhatunk (én és a többi károsult)? Mert ez nem állapot, hogy a közterületre kiacspott kecskéik bemásznak a kertekbe és tönkretesznek mindent amit ültetünk. :(
Illetve azt is szeretném tudni, hogy milyen szabályok vonatkoznak a kecskék tartására, milyen szabályokat kellene betartaniuk?

szalay.m #   2013.12.21. 09:50

Találtam tegnap egy macskát, haza hoztam, mert hideg van...
Utána néztem, a Ptk. szerint 1 éven belül várhatom az eredeti gazdáját. (Ránézésre lehet neki, nincs rossz állapotban és barátságos...) Az új Ptk. szerint élő állat esetében 3 hónap a várakozás idő.
1, Természetesen keresem a gazdáját, egyenlőre csak FB-on, de majd plakátolok is állatorvosi rendelőkben, meg a találási hely közelében. Mást kell még tennem a jog szerint?
2, Mi van, ha ivartalaníttatom a macskát és csak után jelentkezik a tulajdonos? Egy ivaros kandúr jelöl (lepisil mindent, büdös!), hajlamosabb a kóborlásra, agresszívebb lehet és van már két ivartalanított kandúrom. Ilyen esetben kérhetem a tulajdonostól az ivartalanítás költségét is, vagy nekem kell kártérítést fizetni?
3, Van-e arra mód, ha jelentkezik a tulajdonos, de nem olyan ember, aki megfelelően képes tartani az állatot, hogy ne kelljen vissza adnom? (Nincs ivartalanítva, a füle rettenetesen koszos, atkás volt és kint volt az utcán. Persze, ha véletlenül megszökött, az más, de lehet, hogy "kinti macska" és nem szeretném, ha kint élne.)