Fórum közigazgatási jog régebbi elöl     új hozzászólás


Kutyaugatás

kotkoda13 # e-mail 2019.02.11. 16:18

Mi régen lakótelepen laktunk, mellette családi házas övezet, itt egy kutya gyakorlatilag végig ugatta az éjszakát. A közvetlen szomszédait is zavarta, de nem tettek semmit, mert nem akartak balhét. Mi bejelentettük az önkorinál, ahol kötelezték kutya iskola elvégzésre-ami állítólag meg is történt, de semmi hatása nem volt. Tovább ugatott éjjelente. Költöztünk.
Most a helyzet hasonló : 2 telekkel feljebb van egy kutya , neveletlen,sose szólnak rá, ő is végig ugatja az éjszakát : a holdat, a csillagot, a szúnyogot, stb, mert ez külterület, nem nagyon jár - főleg minden éjjel- erre valaki. Vettünk ultrahangos riasztót, de csak kb. 1 évig használt, utána már mintha meg se hallaná, lehet, hogy öregszik, és a hallása már nem annyira jó...képtelenség aludni. A gazdi nem hajlandó rászólni, mondván ez a dolga.....Bezzeg mikor a férjem szirénát rakott ki, és beindította, mikor ugatott az a dög, megsértődtek ! Mondtuk is : ha mi se alszunk, ti se fogtok. Ismét költözünk, most nem csak emiatt, de hozzájárult. Szóval meddig tűrjünk ?????

Kutyabaráth # e-mail 2019.02.11. 14:16

Szerintem sem! De a kedves szomszéd összeveszett már minden szomszédjával most én vagyok a soron! Fenyegetőzik a feljelentéssel de nem nekem hanem az utcabelieknek! Nem tudom mit tehet? Feljelent annak mi a várható következménye? Szeretném elkerülni és a haragot sem szeretem de tehetetlen vagyok!

wers # e-mail 2019.02.11. 12:19

a kutyánk megközelítőleg 10.30 –tol 13.30-ig hangoskodik. Nem összefüggő állandó ugatás csak sűrűn rázendít

Ez nem tűnik extrémnek.

Kutyabaráth # e-mail 2019.02.10. 20:41

Tisztelt fórumozók! Én a másik oldalt képviselem ebben a témakörben és én is némi segítségre szorulok. A felállás ugyanaz mint az eddig itt leirt esetek viszont a másik oldal nézőpontjából. Tehát adott egy vidéki kisváros kertes családi ház nem túl nagy porta és egy nagytestű házörző és egy friss nyudíjas szomszéd. Két műszakban dolgozom a párom egyben, a kamera felvételeket átnézve arra jutottam , hogy a kutyánk megközelítőleg 10.30 –tol 13.30-ig hangoskodik. Nem összefüggő állandó ugatás csak sűrűn rázendít teszi ezt egy héten 4 nap a következő héten délelőtt otthon vagyok délelőtt és délután még ennyit sem ugat. A szomszéd csak fenyegetőzik meg vagdalozik az utcabelieknek , hogy feljelent de velünk még nem volt bátorsága beszélni. Én már szinte mindent elkövettem azért , hogy a zajt csökkentsem , új kerités szigetelve , ugatás gátló éjjszakára beviszen a kutyát. Mit tehetnék még? És mit tehet a szomszéd? Elakadtam nincs több ötletem. A kutyát nem fogom kinozni és nem szándékozom több időre bezárni, valmenyi időt neki is kint kell töltenie. A segiséget előre is köszönöm.

Cabron_ # e-mail 2019.01.29. 11:05

A kutya így (is) kommunikál. Ezt le kell reagálni. Az a baj, hogy miután semmi nem történik a jelzésére, egyre jobban hergeli magát. Nem érzi magát biztonságban.
Hiába mondtam el ezeket neki, süket fülekre talált. Mondtam, hogy ha rendszeresen, következetesen tudatosítja benne azt, hogy ha mondjuk 3 házzal arrébb a kapuban beszélget valaki, és erre ő megőrül, az helytelen viselkedés, rövid idő alatt megszokja. Ez csak egy példa, de kb. ott tart a kutya, hogy ha elrepül egy légy az utcán képes 1-másfél órán keresztül megállás nélkül ugatni, annyira rágerjed mindenre. Annyit elértünk, hogy legalább már éjszakára beviszi a házba.
De könyörgöm, kertes ház, napközben, ha otthon vagyunk, és kint vagyunk, egymás szavát nem értjük az ugatás miatt. Idegőrlő.

Szóval, a lényeg, hogy egyszerűen lusta, nem érdekli az egész. Szarik bele. A jegyzőnek már bejelentettük, ha semmi nem változik, jöhet a bíróság.

wers # e-mail 2019.01.29. 10:50

Igazad van, de ha önként nem foglakozik a kutyájával rá kell kényszeríteni.
Hihetetlen, mi mindenre taníthatóak a kutyák. Ráadásuk a szeretett gazdinak meg is csinálják, örömmel.

Rendszeresség és következetesség.

Cabron_ # e-mail 2019.01.29. 10:38

A fia, aki nem lakik ott, és kb. kéthetente jön az anyjához, ha éppen van ideje, akkor elviszi kutyasuliba a kutyát. Szóval nagyon ritkán és ezt kb. 2-3 hónapja. Szóval a kutya eddig 2-3 x volt kutyasuliban, de nem azzal, aki vele van.
Azt hiszik, hogy a kutyasuliban majd jó kutya lesz belőle. Nem fogják fel, hogy annak a gazdával együtt van értelme. Ez max. arra jó, hogy a kutya legalább akkor kicsit el van foglalva. A gazda semmit nem hajlandó tenni. Feljelentett zaklatásért. Mármint szerinte zaklatás, hogy elég sűrűn szólunk neki, hogy halgattassa már el a kutyát.
Szerinte neki joga van kutyát tartani, és a következő alternatívákat vázolta nekünk, hogy mi mit tegyünk.

  1. hangosítsuk fel a tv-t, ha zavar, ő is ezt teszi
  2. használjunk éjszakára füldugót
  3. költözzünk el

Az idióta ügyvédje megkérdezte tőlem, hogy miért akarjuk rákényszeríteni, hogy foglalkozzon a kutyával. :)
Mondtam az ügyvédnek, hogy ha nem akar/nem tud foglalkozni a kutyával, akkor ne tartson, valamint azt, az egyén szabadsága addig tart, ahol a másiké elkezdődik...

wers # e-mail 2019.01.29. 10:25

A jegyzővel kellene beszélni. Sok mindenre kötelezheti. Akár még zajvédő falra is, vagy, hogy vigye a kutyát "kutyasuliba". Vagy ami szükséges.

nagyjából halottnak a csók...

Lehetne több is. Ha ő nem, majd a bíróság. Amit hoztam példát, ott a teljes költség volt 600 eFt, pl. meg kellett térítenie a szomszéd zajvédő ablakainak cseréjét. Mivel a kutyatartó maga önként nem térítette meg, így némiképp többe fájt utána neki perköltségestől stb. Nem bírság volt. A birtokvédelmet kérő maga cserélte ki az ablakokat, mert nem bírta tovább.

Ha az ugatás mindennapos, akkor tényleg szakemberhez kell a kutyát vinni. Hamár a kutyagazdi nem tudja nevelni. Mert a kutyusokat is ugyanúgy tanítani, nevelni kell, mint az embereket.

Cabron_ # e-mail 2019.01.29. 10:01

wers:

Mivel pontosan ilyen helyzetben vagyunk, a szomszédaink német juhásza nonstop ugatása miatt már ki vagyunk idegileg, és semmit nem tudunk tenni ellene, mert a szomszédok szerint ez így van jól, a kutyának az a dolga, hogy ugasson, őrjöngjön a kapuban, mert akkor nem megy be a betörő. És ennyi. Évek óta tűrjük, már mindenhogy megpróbáltunk a szomszéddal kommunikálni, hasztalan. Szóval, most már ment a bejelentés a jegyzőnek. De, csak, hogy érezzék a törődést, nagyjából halottnak a csók...
Nem tudjuk mi lesz, szeretjük a kutyákat, nekünk is van kettő, de nem bírjuk már elviselni.

wers # e-mail 2019.01.29. 09:42

jejo 2019.01.29. 03:19
:) gyanítom ma is kialvatlanul indultál dolgozni

jejo # e-mail 2019.01.29. 03:23

@wers

"a kínzások egyik fajtája"

Az szerinted nem kínzás, ha minden reggel kialvatlanul mész munkába az ugató kutya miatt?

jejo # e-mail 2019.01.29. 03:19

@wers

"Nem kívánom egyetlen kutyának sem, hogy te legyél a gazdája.

De azért a „muszály” is irritál. Legalább a helyesírás ellenőrzőt bekacsolhatnád, ha már badarságellenőrző nincs.

Az én kutyusaim köszönik jól vannak."

Lehet meglep, de volt már jópár kutyánk. Az a különbség köztem és a kőkori szomszédaim közt, hogy mi estére beengedtünk a kutyát, így nem zavart senkit abban,hogy pihenhessen, és másnap kipihenten tudjon munkába állni, amiért fizetést kap és amiből családot tart fenn és nevel. Mert ugye nekem nem az ugató kutya meg a gazdája osztja a pénzt havonta.

Az a probléma tudod, hogy bármennyire is vagyok egyébként állatszerető, miután egymás után 3 éjszaka ugat végig éjszaka a szomszédban a kutya, eljutok arra a pontra, hogy már nem érdekel, csak történjen valami.

És hogy miért nem beszélem meg a szomszéddal? Szóltam neki régebben még az előző kutyájánál, az volt a reakciója, hogy: "Minden kutya ugat, ez normális". Aztán részéről ez le volt zárva. A másik szomszéd akinél ez volt, meg nem is mondott semmit válaszkép, csak fogta magát, megfordult bement a házba. Egyébként ilyen szomszédi viselkedés Magyaroszágon teljesen általános. Ezért is tartom felesleges ötletnek, hogy a szomszéddal intézzen ilyet valaki, kivéve, ha biztos benne, hogy a szomszéddal el lehet ilyen intézni. De akivel általában el lehet, az amúgy sem hagyja, hogy a kutyája napest kinn ugasson.

A birtokvédelem is szóbajöhet persze, de miután voltam már 5 ízben fogyasztóvédelemnél ügyekben, és mind az 5x az volt a válasz, hogy mi ebben nem vagyunk illetékesek, megszokván a magyar "hivatalok" odaadó munkáját, inkább köszönöm nem. Ráadásul hiába büntetné a szomszédot a bíróság 600.000 forintra, sokat érek vele, ha addig (évekig) nem alszok. Teljesen nonszensz.

Egyébként pofon egyszerűen megoldható lenne ez a helyzet: hozni kell egy olyan törvényt, hogy városban, lakóövezetben este nem lehet kültérben kutya. Vannak országok ahol van ilyen, és mindenki teljesen magától értetődőnek veszi. Ameddig ez nincs, bár szánom az ugatós ebeket, de ha már több napja nem alszok miattuk, sajnos nem tudom figyelembe venni az ő érdekeiket, mert ilyenkor már úgymond vérre megy a dolog. Egy ponton túl nekem a saját egzisztenciám többet ér mint az ugatós ebé.

drbjozsef #   2019.01.25. 20:35

Ez szuper. Biztosan Tomi is örülne, ha te lennél a szomszédja.

A baj az, hogy nem te vagy.

József:laikus paraszt, dilettáns hozzászóló.
Fórumból való jogi tájékozódás kockázatokat és mellékhatásokat rejthet.

wers # e-mail 2019.01.25. 16:03

Ezt megtehetjük a saját kutyánkkal, de a máséval aligha.

Igen. Ha magától nem teszi, majd a jogi eljárás kényszeríti, hogy foglalkozzon a kutyájával, ha már tartja. Ez az etetéssel-itatással nem merül ki.

A kutyák tudnak az emberrel beszélni, csak az ember nem érti őket.

Még egyszer hangsúlyozom, nem az aludni nem tudó szomszéd jogaival nem értek egyet, csak a módszert kifogásoltam.

Továbbá elég sok kutyus fordult meg a házam táján, még mindegyikkel szót értettem. Azt nem mondom, hogy első szóra, de folyamatos neveléssel nincs gond velük.

lajcsó # e-mail 2019.01.25. 13:32

Ok, keressük meg az ugatás okát és kezeljük! Ezt megtehetjük a saját kutyánkkal, de a máséval aligha.

Dr. Szücs Lajos
Ügyvéd

wers # e-mail 2019.01.25. 12:00
wers # e-mail 2019.01.25. 11:10

drbjozsef, szerintem félreértetek, nem a birtokvédelmi eljárást ellenzem, csak az állatkínzást.

Nemrég olvastam, ahol négy évig tartott a pereskedés, végül 600 ezerbe fájt a kutyatartónak. Jobb lett volna önként.

wers # e-mail 2019.01.25. 11:03

Látott már valaki olyan birtokvédelmi határozatot, amiben a gazdát ilyen eszközre, vagy xanx-ra vagy kábítószer adására kötelezte volna?

jejo 2019.01.22. 03:25

drbjozsef #   2019.01.25. 10:49

Nem vagyok egyedül, aki nem így véli. Gyanítom elsősorban az ugató társasházi kutyák körül lakó kéttucat lakótárs. De őket a gazdik nem kérdezik.

József:laikus paraszt, dilettáns hozzászóló.
Fórumból való jogi tájékozódás kockázatokat és mellékhatásokat rejthet.

wers # e-mail 2019.01.25. 08:48

Nem vagyok egyedül, aki nem így véli. Gyanítom elsősorban a kutyák. De őket a gyártók nem kérdezik.

lajcsó # e-mail 2019.01.25. 08:38

"A kínzások egyik fajtája."
Egyáltalán nem az. A kutyaugatásgátló, rendeltetése szerint, tréning (tanító, oktató) eszköz. Ha káros hatással lenne a kutyákra akkor a kereskedelemben nem is lehetne forgalmazni. Egyébként van aki a saját kutyája számára is vásárol ilyen eszközt.

Dr. Szücs Lajos
Ügyvéd

wers # e-mail 2019.01.25. 08:34

szerintem egy normális gazdi kutyája ilyen:

Ebben nem csalódsz. Nem beszél, hát nem is hazudik, nem ígér, mégis odaadja mindenét, nem szól, mégis többet mond, mint amit valaha ember mondott.
Fekete István

wers # e-mail 2019.01.25. 08:24

Természetesen rá kell kényszeríteni a gazdát, hogy keressen szaksegítséget a problémára

de ezt ne, könyörgöm, és a nyugtatók sem jó módszerek

Nem véletlenül volt a sok hirdetés karácsony előtt, hogy jól fontolja meg mindenki, aki kutyust ajándékoz. Nekünk is voltak most kicsik, az unokák is vinni akartak belőlük, de sikerült lebeszélni. Én magam háromszor megválogattam, ki viheti el őket. Mind jó helyre került.

Mindenhol lehet segítséget találni, van, ahol ingyen. Egy gazdit, aki szereti a kutyáját, erre nem kell kényszeríteni, maga keresi a segítséget. (bocs, de sokszor a gazdit kellene kezelni, vagy cserélni)

drbjozsef #   2019.01.25. 08:10

Persze, igazad van.
Kap is rá két hetet, hogy megtalálja a "baj"-t, és megoldja.

De ha nem teszi, és el se viszi a kutyát, akkor kénytelen leszek én megoldani, ha aludni akarok. Márpedig akarok.

József:laikus paraszt, dilettáns hozzászóló.
Fórumból való jogi tájékozódás kockázatokat és mellékhatásokat rejthet.

wers # e-mail 2019.01.25. 08:05

"megállás nélkül 1 órán át ugat, vonyít, nyüszít" (napi többször, heti 5x)

Az nem normális, ha ezt teszi. Valami baja van. Segíteni nem kellene a kutyán, nem kínozni.

Mintha a síró kisgyereket sokkolóval hallgattatná el a szülő.