Kutyaugatás


balmar # 2012.10.09. 22:47

Huskys, őszintén, NEM SZÉGYELED MAGAD??? Minden éjjel otthagyod vonyítani a kutyáidat, hogy a szomszédod kínjában már az állatvédőknél próbálkozik?

Huskys # 2012.10.10. 06:24

Látom az előző hozzászólásom még nem került ki sebaj. Miért kéne nekem szégyelni magam? Mindennap foglalkozunk a kutyával jól van tartva és csak egy szomszéd panaszkodik de ő már gyakorlatilag mindenkivel rosszban van az utcában mivel nem képes felfogni hogy nem csak ő lakik ott. A kutya házőrzésre való és nem arra hogy 0-24-ben mellette üljünk, főleg hogy a családból mindenki dolgozni jár így aztán lehetetlen. Szeretném ha tényleg ésszerű válaszokat kapnék és nem kioktatásokat mert annak nem látom értelmét. Számomra is roppant kellemetlen ez az ügy mivel senkit nem akarok zavarni és én magam is egy igen toleráns ember vagyok. A régi kutyámat valószínűleg az elmeroggyant szomszéd mérgezte meg, nem vallotta be de valószínűleg így volt. Akkoriban meg arra panaszkodott hogy hangosan ugat a kutya..erre meg már nem mondok semmit

Jeromos # 2012.10.10. 10:55

efi,
Csináltuk a nyáron egyszer-kétszer, de van egy sűrű, magas sövény a kerítés mellett, így nem látni, hogy pontosan hol van, csak hallani. Ettől függetlenül akkor elszaladt, de ez nem megoldás, mert éjszaka nincs sok kedvem lemenni locsolni, egyébként is a slag csak tavasztól őszig van kint.

Amire gondoltam, az az UH-os kutyaugatás gátló, csak nem tudom, hogy vonyításra is működik-e vagy csak ugatásra (vagy arra sem). Ha esetleg van valakinek ebben tapasztalata jó lenne, ha megosztaná.

Huskys,
Nem, nem lehet megszokni, legalábbis nekünk még nem sikerült. Amúgy miért is kellene?

balmar # 2013.01.23. 22:30

http://www.jogiforum.hu/hirek/28880

Nahát, csikorog a villamos. Mellesleg határérték alatt. Az persze teljesen rendben van, hogy az ablakom alatt rendszeresen hajnali egy körül is órákat ordibál a szomszéd kutyuskája, vagy hogy nem tudok halláskárosodás nélkül hazasétálni a sok ún. "házőrző" miatt. Kíváncsi vagyok valaha eljutott-e a T. Hatóság odáig, hogy kimérje a kutyuskák által keltett zajokat, és azokat összevesse az egészségügyi határértékkel. A lakóövezetivel persze, mert ugye a villamos elől el lehet költözni, de a mindenkori szomszéd idegbeteg kutyája elől nem. Van egy tippem rá, hogy meglepő eredménnyel zárulna egy ilyen ombudsmani vizsgálat. Lehet, hogy ideje volna írni az ombudsmannak ezügyben? Hány ezerszer több embert is érint ez, mint a kanyarodó villamos? A linkelt rtf-jelentés is tanulságos, főleg ha képzeletben helyettesítjük a "villamos" szót a "kutya" szóval.

vacsi # 2013.01.24. 08:00

Desmond,
néhány dologban hagy javítsalak ki. Nekünk is van házőrző kutyánk, egy komondor. Csak úgy, az udvaron, szabadon. Természetesen nem neveljük, hisz a komondor tudja, mi a dolga, azt a legjobban végzi. A feladata nem elsősorban az, hogy megbújjon a bokrok mögött, és a bemászó rablót letámadja, hanem először ugatással figyelmeztet. Mint minden kutya. Az ugatásra nagyon nagy szükség van, én pl. éjszaka is gyakran kinézek, ha a kutyák ugatnak, az jelenthet bajt is (mint ahogy arra már volt példa). Ha figyeled a kutyákat, Te is tapasztalhatod, hogy nem minden járókelőt ugatnak meg, mint ahogy azt is, hogy egyeseket az utcában végigkísér a kutyák ugatása - ezt észlelheted "pokoli hangzavar"-nak. A valóságban ugatással követnek egyes embereket, éjjel is. Ezekre nem árt odafigyelni.
Ami meg a szomszédod farkaskutyáját illeti: azt nem tudhatod, hogy a gazdája mennyit ad neki enni, bízd rá. A szomszéd kutyáját SOHA NEM SZABAD ETETNI, hisz akkor hozzászokik, nyilván ezért is ugatott éjjelente az ablakod alatt. És erre mit kapott?! Egy vödör vizet a nyakába!

balmar # 2013.01.24. 21:52

Ekkora marhaságot. Engem éjjel-nappal megugatnak, pedig életemben nem tettem tulajdonban vagy emberben (sőt még kutyában sem) semmi kárt.

Nem az ugatásra lenne nagy szükség, hanem a minimális kultúrára a szomszédokkal és a járókelőkkel való együttélésben.

Egyjogász # 2013.01.25. 00:56

Tetszik, hogy a Szabó Máté milyen ügyekben indít vizsgálatot....:))

A villamosnak zaja van....nahát...úgy látszik nem járt Szegeden, a régi típusú sárgák kanyarban úgy csikorogtak, hogy az embernek beszakadt a dobhártyája, de nem tudom, hogy valaki szaladt-e emiatt a gombócmanhoz...

Ja meg tél van és leesett a hó is, ilyen sem fordult még elő soha, azt is vizsgálni kell...

Lehetne még vizsgálni a harangozást (az is zajos), és a nyarat (40 fokos melegben nem célszerű kimenni az utcára, ez is korlátozhatja valakinek a szabad mozgáshoz való jogát) is...:)))

Whisper # 2013.01.29. 09:01

Ezek a dolgok nálam is kiverik a biztosítékot.
Csoda dolgok esnek meg ebben az országban: a kutyák ugatnak, a villamosok csikorognak (sőt, csilingelnek is), hallom a tévében, hogy a gyerekek meg játszanak és néha sírnak is, no meg hangosak :)) Van aki szerint ezt rögtön a jegyzővel is tudatni kell.

Csak azt nem értem, amikor valaki építkezik vagy ingatlant vesz, miért olyat épít/vesz, ami a másik ingatlan szájában van, de amúgy zavarja a szomszéd bármilyen, kicsit - akár csak néha - hangosabb.

A villamost pedig el lehet kerülni, ha nem ott veszünk ingatlant, ahol az jár ... Ha pedig élvezem az előnyeit, mert gyorsan tudok közlekedni vele, akkor viseljem el a hátrányait is, főleg, ha az előre látható volt.

Persze ez nem jelenti azt, hogy indokolatlanul kell zavarni másokat, de az indokolt zajt igenis tűrje el az, aki nem tanyán lakik, több kilométerre másoktól.

A kutyák legtöbbje pedig ugat, és ez indokolt tény :)

Üdv,

balmar # 2013.01.29. 22:16

Az emberek nagy része lakik közel a szomszédjához, és kis része lakik villamos mellett. Remélem ennek a ténynek az indokolt voltát nem kell levezetnem.

Azt viszont senki sem tudja nekem eladni, hogy napi 8 órában és/vagy éjszaka ordíttatni a kutyát indokolt zaj. Meg azt sem, hogy emiatt kellene tanyára költöznöm vagy ötszörös áron ingatlant vennem. Talán inkább azt kellene betartani, hogy mindenki szabadsága ott ér véget, ahol a másiké elkezdődik.

Mama 60 # 2013.04.04. 20:44

Üdv: Kérdésem a következő. Ha panelban ugatnak a kutyák órákon keresztül, és rohangálnak felettem, dübörög a mennyezet, mit lehet tenni? nagy testű kutyákról van szó. köszönöm a választ előre is.

sünmakka # 2013.04.28. 01:28

Tisztelt Fórumozók!

Én ebtartó vagyok, van egy 7 hónapos kistestű kutyám, panelban élünk kettecskén. Nincs is semmi baj a kutyussal, ha otthon vagyok vele, de mihelyst elmegyek otthonról a távollétemet végig ugatja... A szabadidőm nagyrészét vele töltőm, itt a jó idő, sokat vagyunk a szabadba, igyekszem a mozgásigényét kielégíteni, sétálunk, más kutyákkal játszik, szaladgál. Kutyaiskolára nincs pénzem, ugatás szabályzó ultrahangos kütyűtől meg idegenkedem. (nem találni konkrét visszajelzést a hatékonyságáról) Viszont megértem a szomszédaimat is, hogy zavaró amikor hajnali 5-kor rázendít az eb. Kérdés: Mit tehetnek a szomszédaim, mire számíthatok, mivel védekezhetek? Kaptam pár levelet már, melyben felhívják a problémára a figyelmem. Elég kellemetlen ez a szitu mindenkinek.

Köszönöm a válaszokat.

monalisa1 # 2013.04.28. 09:40

Mondjuk megoldás ha fizetsz valakit aki napi 1-2 alkalommal sétára viszi a kedvencedet amikor nem vagy otthon., ezt költségeld be magadnak mint tuti kiadás az elkövetkező 8-12 évre...

Rossz esetben vagy a kutya távozik vagy te költözöl máshová a kedvenced miatt...

hattyúdal # 2013.04.28. 11:58

Mi lenne, ha szólna neki a rádió, míg távol vagy? :D
(talán nem lenne annyira magányos...)

Gabicsek # 2013.04.28. 13:23

Ha nincs pénze kutyaiskolára, nem lesz pénze ebsétáltatóra sem. Az biztos, hogy ez nevelés kérdése, és ha nem változik a helyzet, előbb-utóbb el fogják távolíttatni a kutyát. Jegyzőnél panaszt tehetnek.

Gabicsek # 2013.04.28. 13:25

Akkor próbáld nevelni, amikor nem dolgozol. Kimész a lakásból, és ha elkezd ugatni, váratlanul bemész, és rászólsz. És ezt el lehet egész nap játszani, és többször, mindaddig, míg meg nem tanulja, hogy csönd legyen. Ezzel teljenek a szabadnapjaid, ha meg akarod őt tartani.

nanemaaa # 2013.04.29. 15:01

Gabicsek véleményével értek egyet. Mellesleg ha arra nincs is pénz, hogy oktatásra vidd, de arra ezért lehetne, hogy beszélj egy kutyakiképzővel és kérj tőle tanácsot. Másik megoldásként szóba jöhetnek a kiképzésről szóló könyvek is. Anyagi nehézségek esetén a könyvtár még mindig lehet megoldás.
Harmadik eset: Gúgli! Már ha internetre esetleg van pénzed.
A legolcsóbb: "Mindent jól csinálok, nem tehetek róla, meg pénzem sincsen."

monalisa1 # 2013.04.29. 15:46

Ahogy egy házassággal is be lehet faragni (...), kiskutya vásárlása is lutri: előszőr minden rózsaszínű, azonban nem tudható h az egyedet milyen idegrendszeri adottságokkal adományozta és/vagy súlytotta a természet., ugye van alapból ugatósabb fajta...

Egyjogász # 2013.04.29. 17:01

Panelben különösen...olyan helyre, ahol még azt is hallani, hogy a szomszéd mikor sóhajt elég merész dolog kutyát venni.

andr123 # 2014.08.04. 08:22

Van egy non-profit kezdeményezés panaszok gyűjtésére, sok lúd disznót győz alapon. Nyugi Blöki a portál neve, elég vicces...

lm74 # 2017.03.27. 06:58

Üdvözlöm! Kutyaugatós szomszédunk van......
Itt három kutya él. Kettő kistestű a lakásban és egy nagytestű eb az udvaron,életvitelszerűen láncra kötve. éjjel nappal ugat,illetve csörgeti a láncot. Illetőleg a körülmények,illetve az udvar állapota sem igazán tökéletes élettér. Volt,hogy a kutya fennakadt egy kiselejtezett nyugágyban,vagy éppen a gázvezetékben. Ez esetben rendőri segítséget kértünk,de ők is azt ajánlották,hogy Önhöz forduljunk.
Három műszakban dolgozom Budapest XII. kerületében logisztikai asszisztensként. ha nappalos vagyok,akkor hajnali 3.00 órakor kelek és van úgy,hogy éjfélkor,egykor ugatásra é vonyításra ébredek. Az én hálórészem nem néz feléjük,viszont a húgom és sógorom ablaka pont a kutyára,illetve a hang irányába nyílik. Szeretnénk nyitott ablak mellett alaudni a tavaszi és nyári hónapokban.
Szóltunk a Hölgynek,illetve az Úrnak is (Simonovics János,illetve Simonovics Jánosné Wágner Éva),de ők azzal reagálták le,hogy költözzünk messzebb. Illetve a tisztelt Fia is anyázgatott olykor-olykor.
A Hölgy a Rendőrségen dolgozik,XXI. kerületi Rendőrkapitányságon,tudatában lehetne a régi,2012-ig érvényes Alkotmány 70/B § (4);42/2010 (II.26.) Kormányrendeletnek,esetlegesen még a PTK 2§ 1,75§1,82§,100§...
A kutya a nádkerítésünket is kirágta,amit ők azzal intéztek el;hogy már úgyis kopott volt.
Többször láttuk a nagytestű kutyát az utcán,illetve a két kicsit a mellettük lévő hobbitelken őrjöngeni. Nagytestűt egy hónapja sikerült lencsevégre kapni az előkertünkben. jelenleg egy palakerítést építgetnek,hogy ne tudjon kijutni az eb. Összeszedtem pár hangfelvételt az ebről,illetve annak ugatásáról. ha otthon vannak,akkor sem szólnak rá.
Küldöm Önnek ezeket a fotókat,illetve hangfelvételeket egy Google Drive dokumentum formájában:

https://drive.google.com/…mS0xjUHRKV3M?…

kutyás75 # 2018.08.28. 07:32

Sziasztok

a segítségeteket kérném. van egy 7 éves kutyám, akit minden nap sétáltatok - zöldövezetben lakunk, az út másik oldalán erdő van. Ahhoz, hogy odajussunk, el kell sétálni kettő egyszerűbb humanoid előtt.

Kettő szomszéd állandóan pocskondiáz minket, hogy ne sétáljunk el előttük, mert ugatnak a kutyáik és zavarja őket a saját ebük ugatása. Az egyik helyen 4 kutya van, a másik helyen 2. A tartási körülményeket és a kutyák állapotát inkább hagyjuk.
Értelmezni sem tudom, hogy ennyi kutyát minek tart valaki, ha zavarja az ugatás, de most már kellemetlen, hogy minden nap óbégat valamelyik, attól függően, hogy jobbra vagy balra vesszük az irányt.

Az enyém nem ugat, nem is foglalkozik velük, oda se néz. Jól nevelt aranyos kutya. Teljesen leköti, hogy sétálunk.
A többi kutyás ismerős is panaszkodik, és nem tudjuk mit csináljunk velük. Elértük azt a pontot, hogy elég volt, csak nem tudjuk merre tovább.

köszönöm a segítséget

drbjozsef # 2018.08.28. 09:03

Merre tovább? Mire gondolsz? Valami jogi eljárásra? Óbégatásért? Ugye, viccelsz.

Értem én, hogy zavaró, de ez tipikusan az egyik fülemen be, a másikon ki esete. Te nem csinálsz semmi rosszat, még a kutyád se.

Sajnos ez is olyan, hogy amíg nem történik valami jogszabályba ütköző (tettlegesség, megmérgezi a kutyád, akármi), addig nemigen van prevenciós megoldás.

lajcsó # 2018.08.28. 10:37

"Elértük azt a pontot, hogy elég volt, csak nem tudjuk merre tovább."
A rendszeres "ugatás" miatt szerintem zaklatás miatt lehet feljelentést (magánindítványt) tenni.

drbjozsef # 2018.08.28. 11:40

Akár birtokvédelmet is kérni. Otthonra, mondjuk a szomszéd ellen.

De ő sétál az utcán a kutyájával, egy nap kétszer, és megugatja a többi kutya az övét, erre bajosan lehet feljelentést alapozni.

Tomi_88 # 2018.12.17. 07:51

Kedves Fórumozók, Tisztelt Ügyvédek!

Az a helyzet nálunk, hogy társasházban lakom és egy héten legalább ötször a szomszéd kutyája ébreszt. Az elmúlt két hét extrém volt, minden egyes nap az ugatásra kellett ébrednem.

A dologban két nehézség van. Egyik, hogy természetesen akkor kezd neki, amikor a gazdái elmennek otthonról, így ők nem tudják megtapasztalni mennyi fülsüketítő, amikor egyedül hagyják, hiszen az ugatás mellett rendszeresen vonyít is, mint akit éppen kínoznának (természetesen csak hasonlat, hiszen nincsenek otthon ilyenkor már a szomszédok). A másik dolog, hogy nem arra kell gondolni, hogy ez hajnalban vagy nagyon korán történik, viszont én későig dolgozom, általában 1 óra magasságában tudok ágyba kerülni a későig tartó munka miatt, a szomszédok pedig 7 óra felé távoznak, így kb minden nap egy-másfél órával az előtt, hogy csörögne az ébresztőm a kutya ver ki az ágyból. Hétvégén (mikor végre kipihenhetném a hetet) 8-9 felé kapom az ébresztést és előfordul, hogy megállás nélkül 1 órán át ugat, vonyít, nyüszít.

A félreértések elkerülése érdekében megjegyezném, hogy szeretem az állatokat, vidéki vagyok, nekünk is vannak kutyáink. Egy kedves ismerősöm kutyáira is szoktam vigyázni napokon keresztül, amikor esetleg hosszabb távra elutaznak, viszont ez nálam már az elviselhetetlenség határait súrolja. Ha esetleg nap közben itthon vagyok és akkor hagyják magára szerencsétlent, már az is nagyon zavaró (tényleg sérti a fület, de ilyenkor felhúzom hangosra a zenét), nem beszélve a reggelekről, pedig még a háló ajtaját is bezárom, hogy szűrje a hangot, de mit sem ér az éles nyüszítés ellen.

Többször jeleztem a szomszédnak a problémát, de azt a választ kaptam, hogy nem tudnak mit csinálni, tudnak a dologról. A kedvencem az volt, amikor azt mondták, hogy „Ez egy kutya, nyilván ugat, nem tud beszélni…”.
Ajánlottam nekik ugatás gátló nyakörvet (ami tudom, hogy nem 2 forint), viszont ez az ötlet nem volt megfelelő, mert megrázza szegényt és fájhat neki… (hozzátenném, hogy tényleg megrázza, de bőven az ártalmasság határai alatt). Illetve azt is javasoltam, hogy vigyék kutyaiskolába, hátha ott tudnak valami okosat mondani a gazdáinak vagy tanítani neki. Ez nem tudom megtörtént-e, de ha igen, úgy látszik nem segített.

Hosszúra sikerült a történet… Szóval gondolom sokan sokkal korábban szoktak felébredni 7 óránál, viszont módjukban áll korábban lefeküdni is vagy akár nincs is 6 óránál magasabb alvás-igényük is. Nem beszélve arról, hogy ha megtehetném és esetleg én 10 órán keresztül szeretnék aludni, akkor az oké, hogy a saját ezt nem tudom megtenni a szomszéd kutyája miatt?

Van valakinek ötlete, hogy mit lehet tenni ilyen esetben? Vagy ha nem hajnalban illetve az éjszaka közepén ébreszt a kutya, az rendben van? 7-8-9 órakor már rég elkezdődött a nap és ilyenkor mindenkinek a saját problémája, ha esetleg pihenne?

A jó tanácsok mellett, az ilyen esetben alkalmazható jogi megoldásokat is megköszönnék, ha ez sokáig húzódna még változatlanul.

Köszönöm!
Tamás