Fórum közigazgatási jog régebbi elöl     új hozzászólás


Kutyaugatás

Pjotr # e-mail 2008.04.22. 08:52

Én nagyon szeretem a kutyákat, de meg tudok őrülni éjszaka én is az állandó ugatásuktól.
A sajátométól is, képes vagyok felkelni és rászólni, mert annyira zavar, éjszaka a városban egy kutyás kertvárosi/falusi részhez képest csend van.
AZt hiszem, hogy Monalisa nem tudja még elképzelni sem, hogy mit tud rendezni és milyen hangerővel egy kis helyre egybezárt -ezek szerint- 9 darab kutya.
Ennyi kutya egy helyen egy áűtlag koncert hangerejét tudja produkálni...

Egyjogász #   2008.04.22. 08:31

Úgy látom félreérthető voltam, ezért újra leírom.

Én is 4 éve költöztem vidékre, soha kutyaugatásért, kakaskukorékolásért, stb. nem szóltam, ezeket a vidékies hangokat kifejezetten szeretem. De soha rá nem szóltam gyerekre se, hogy ne kiabáljon.

Nem a gyerekekkel, a gyerekkiabálással, a kutyaugatással van baj!!!

A tapló, a másikat leszaró szomszédokkal van baj!!!

Azzal van baj, hogy a szomszéd közli a saját gyerekeivel, hogy vagy kussoljanak, vagy menjenek a kert végébe (azaz a mi házunktól 5 m-re) üvöltözni.
(Nem 10 percig, egy teljes hétvégén keresztül.)

Azzal van baj, hogy a kedves szomszédba annyi empátia nem szorult, hogy ha ő pihenni akar hétvégén, ezzel talán mások is így lehetnek, és másoknak sem kellemes két napig azt az üvöltözést hallgatni, amit ő sem visel el (a saját gyerekeitől sem).

monalisa1 #   2008.04.21. 23:54

Tévedésben vagy, mert nem a kutyatartáshoz való joggal van probléma, hanem az egyes emberekkel - próbáld őket jobb belátásra bírni. Ha pedig ez nem sikerül, akkor saját kudarcként vagy kénytelen elkönyvelni.

A szomszédod nem az édesapád (...) aki hajlandó volt -és tudott is - fegyelmezett kutyát nevelni a pulijából.

És a magam részéről befejezésül: ti bár nem tudtok aludni..., de azok a kutyák ugatnak a többi utcabelieknek is (...), de egyik beírásodban sincs még csak utalás se arra, hogy másokat is zavarna a kutyakoncet!...

bocsen # e-mail 2008.04.21. 22:23

Két megjegyzésem van a mai fórumbejegyzésekkel kapcsolatban.

 1. A pulit is meg lehet tanítani a normális viselkedésre. Apámnak mindig volt és van pulija, egyik sem ugatott éjjel-nappal. Viszont birkát terelni tudtak. De nem ez számít. Az a lényeg, hogy mindenki csak úgy és olyan kutyát tartson, ami nem zavarja fölösleges mértékben a környezetét. Ha valaki nem tud bánni a pulival, tartson kezelhetőbb fajtát.
 2. A pulik száma azután ugrott meg a környéken, amióta ideköltöztünk. És mégegyszer hangsúlyoznám, hogy nem az a bajunk, hogy ugatnak a kutyák, hanem az, hogy évek óta nincs egy olyan éjszaka, amit végig tudnánk aludni, mert egyáltalán nincsenek fegyelmezve se nappal, se éjjel!

Néhány nappal ezelőtt azért írtunk a fórumra, hogy megtudjuk, van-e jogi lehetőség a szomszédokat rákényszeríteni a kutyáik fegyelmezésére. (Az ebtartási rendelet egyetlen pontját sem sértik meg.) Eddig egyedül Egyjogász írt érdemi választ, szerinte ebben az esetben nincs jogi út.

Ha ez így van, akkor ez azt jelenti, hogy a kutyatartáshoz fűződő jog Magyarországon előrébb való a pihenéshez való jognál. Kivéve, ha az önkormányzat teljesen betiltja a kutyatartást.

Nincs középút? Hogy lehet kutyát tartani, de azt fegyelmezni kell?

marcika #   2008.04.21. 19:25

Bocsen, nem akartalak megbántani. A gyerekzsivajos beírás verte ki a biztosítékot.
Javasolnám az önkormányzatot vagy szabályzatát, hiszen egyértelműen meg kell határozni, hogy hány kutyát lehet tartani, ha valaki nem tenyésztő, és hányat ha tenyésztő. Ha itt nem jársz sikerrel, akkor fordulj bírósághoz.

bocsen # e-mail 2008.04.21. 17:26

Távol áll(-t) Tőlünk egy vidék-főváros vitafórum indítása;a probléma továbbra is az ÁLLANDÓ és ÉRTELMETLEN kutyaugatás,mert itt a pulik addig ugatnak, ameddig az utcában látják a babakocsival sétálókat, a munkából hazatérő gyalogosokat,az elmenő iskolás gyerekeket, biciglizőket,minden erősebb zajjal járó járműveket,(szántóra menő zetor,tüzifát szállító teherautó, szódás/mozgó zöldségárus kisteherautója ,kukásautó, motor,stb.)a szembeszomszéd kamionját,(miközben hétvégenként hajnal 4-kor versenylovakat pakol fel rá),s akkor is ugatnak végig, ha a gazdáik az utcán beszélgetnek.

A félreértések elkerülése végett pedig kérjük végig elolvasni Bocsenék ezt megelőző hozzászólásában írtakat, pl.:
(1.)"...falun nevelkedtünk..."
Azaz nem zavar a kakas, a gyerek,a disznó, stb...zaja, ha az TERMÉSZETES VELEJÁRÓJA a mindennapi létnek; vagy
2.)"...azt valljuk..." kezdetű+csupa nagybetűs rész.)

s mindezek után:

 • Önzőek lennénk azért, mert békés, nyugodt emberekként békés, nyugodt életre vágyunk?
 • Hogyan kell alkalmazkodni 9 kutya (ebből 7 puli!) egymást hergelő, s egymásnak jelző folyamatos ugatásához?
 • Mennyi ideig lehet alkalmazkodni? (miközben kutyaugatásban alszunk el, éjfél/hajnal - teljesen mindegy, milyen napszak! - kutyaugatásra ébredünk,nem számít a hétvége, nem számít a téli hideg, a nyári meleg...)
 • Hogyan lehet így alkalmazkodva=bár számunkra inkább TŰRVE Pl:az állandó rosszulalvás miatt egészségesen élni, a mh-en maximálisan teljesíteni, pár hónapos

csecsemőt mindennap kipihenetlenül ellátni?
Egyénként köszönjük a tanácsot, a füldugót próbáltuk, ilyen intenzitású zajban nem használ...

Üdvözlettel:Bocsenék

Kriszta11 (törölt felhasználó) #   2008.04.21. 16:18

jaj Mona, pihenj egy kicsit.

monalisa1 #   2008.04.21. 16:16

Mielött valaki megvesz egy cs.házat - akár város akár falu -, ne csak azt tekintese meg kívül-belül alaposan, hanem a nap különböző időszakában hallgasson bele az utca- a környék zajába is... És csak azt követően döntsön a ház ill. építési telek megvásárlásáról.

A városban döbörög a busz, a tehetautó stb., míg a várostól kintebb az egyéb zajok/hangot a jellemzőek.

Gyerekek meg mindenütt vannak, háziállatok általában úgyszintén.

Jó ablakszígetelés és alkalmasint néhány órára a füldugó...

marcika #   2008.04.21. 15:53

és még egy mondat: Ha te alkalmazkodsz, akkor hozzád is alkalmazkodni fognak. Ilyen egyszerű.

marcika #   2008.04.21. 15:51

Kriszta 11,

6 éve élünk vidéken, a fővárosi forgalomban nagyon jól eligazodok, hiszen fővárosi vagyok.
Egyszerűen arról van szó, hogy ha valahova megyek, akkor elsősorban nekem kell alkalmazkodni, és nem arra várok, hogy mindenki kussoljon körülöttem, mert én ide jöttem. Ez nagyfokú önzőség.

Kriszta11 (törölt felhasználó) #   2008.04.21. 15:42

Marcika!

Te egész életedben ebben a közegben éltél, persze, hogy számodra természetesek ezek a zajforrások, aki pedig a városi zajhoz volt szokva, nehezen fogadja be az új zajforrást, főleg, úgy, hogy a monoton állandó zaj megszűnik, és a csend ellenére szokatlan zajok tőrnek elő. Ezzel sincs baj, csak az olyan felfogással, mint a tiéd, hogy el is mehet.
Azok akik egész életükben kertesházra vágytak, gyűjtögettek és vidékre költöztek a csend, a nyugalom és a jó levegő érdekében, fogják be a szájukat, mégcsak ne is panaszkodjanak, mert a vidéki taplóknak meg ez nem tetszik.

Remélem, ha a városban jársz és ügyetlenkedsz a forgalomban, vagy nem találod a helyed a hivatalok sűrűjében, téged is elküldenek a kakasdombodra füvetvágni. Ezen pedig én nem csodálkoznék.

marcika #   2008.04.21. 15:22

olvasgatom a fórumot, és csodálkozom.
Minden baj, a kutya, a gyerek, a kakas, a disznó...
Miért nem mennek vissza a belvárosba, lakotelepre?
Nekünk is van két kutyánk, és természetesen gyerekek is. Az egyik kutya egy németh juhász, aki csak akkor ugat, ha komoly oka van rá. A puli, akit befogadtunk, mert valaki kidobta, az folyamatosan, hiszen a puli egy jelzőkutya. Azt nem lehet megtanítani, hogy ne ugasson. Mindkét kutyával kijártuk a kutyaiskolát, mindekttővel egyformán foglalkozunk, de a puli ugat, mert ez a dolga.

Gyerek: focizik, játszik és igen, néha hangoskodik, de neki is ez a dolga.

Füvet is szoktunk nyírni, az is hangos. A szomszéd kakas kukorékol, az is hangos, mégsem jutott soha eszembe, hogy lelőjem. Sőt, kifejezetten jóba vagyunk a szomszédokkal. Ez vidék, ilyen, vagy teteszik, vagy elmész.

Más: Ha egy kutyát kikötnek, és az láthatóan bekattan ettől, azt lehet jelenteni az állatvédőknél.

Egyjogász #   2008.04.21. 14:29

Szerintem soha nem a kutya vagy a gyerek a hibás azért, mert a kedves gazdi vagy szülő kicsit tapló és sz..ik a szomszédokra.

Azt már írtam korábban, hogy vidéken, különösen kisebb falvakban az állattartás a mindennapi élet velejárója, az ellen hivatalosan fellépni eléggé kisesélyes dolog.

De most hétvégén újabb tapasztalattal lettem gazdagabb,a szomszéd gyerekeihez rokongyerekek jöttek, és a gyereksereg egész hétvégén a kertjük végében, azaz a mi ablakunktól 5 m-re ricsajozott.
A nagyobb gyereket megkérdeztük, hogy mondja már meg miért itt játszanak, amikor a kertjük másik végében a házuk mellett úszómedence és tollaslabdapálya is van.

A srác közölte, hogy a papája azt mondta, hogy vagy befogják a pofájukat, vagy elmennek a kert végébe játszani (azaz a mi házunkhoz) mert ő pihenni akar.....

Ne erről ennyit....

monalisa1 #   2008.04.19. 21:22

Ha ti panaszoljátok a szomszédság "kutyakoncertjét", akár ők is hasonlóan érvelhetnek veletek szemben... Mert hát a nap 24 órájában képtelenség még a saját ebre is felügyelni/rászólni, hogy ne ugasson. És ezzel a kör bezárult - szerintem.

monalisa1 #   2008.04.19. 21:18

Az a kütyű akkor a saját kutyáitokat is bántani fogja...

Vannak munkakörök, melyeknél a zajártalom miatt kötelező a füldugó használata - akkor talán ez. Mert a pár órai mesterséges "csend" is több a semminél.

bocsen # e-mail 2008.04.19. 20:24

Bocsen feleségeként - továbbiakban:Bocsen2 - köszönöm szépen mindkettőnk nevében a segítő, empatikus hozzászólásokat.Bízunk a kütyüben, megrendeltük, s reméljük, hogy pozitív változást fog eredményezni zajos életünkben.Férjem ezt nem taglalta ugyan, de valóban súlyos, sajnos az egészségre is kiható problémákkal küzdünk, hiszen nem csak 1 puliról van szó...az állandó zajforrás összességében 9 kutya(jobb szomszéd:puli+németjuhász;szembeszomszédok:1-1 puli;bal szomszéd:4 puli!+1 kanári szigeteki harcikutya)! S az a szomorú az egészben, hogy Mi is mindketten falun nevelkedtünk fel, tartottak/tartanak a szüleink kutyákat,tudjuk mit jelent a falusi élet.Ezek a kutyák viszont max.olyan 2-4 éves közöttiek lehetnek, Mi ősszel lesz 3 éve, hogy itt lakunk,így a házfelújítás/beköltözés alatt és után valóban pár hónapig csend volt, örültünk és éltük a nyugalmas falusi létet.Már az elején beszéltünk mindkét oldali szomszéddal, a hozzáállásuk teljesen negatív, emiatt szenvedünk, s növeljük(baba mellett)a kiadásainkat arra, amire jobb esetben nem kellene:( Elköltözés meg az ingatlanra felvett hitel miatt nem lehetséges+eszmei értéke van, szeretjük a házat, a kertet, a saját gyümölcsöket, veteményest.
Nekünk is van 2 felnőtt kutyánk(1 németjuhász+1 labrador;van ereje a hangjuknak rendesen!), de Mi is azt valljuk, s úgy tartjuk őket, hogy nem csak dobunk nekik pár száraz kenyeret, hanem foglakozunk velük= NEVELJÜK/TANÍTJUK/RÁJUK SZÓLUNK,ha kell!
Mert a kutyatartás FELELŐSÉGVÁLLALÁS az állattal,a szomszédokkal,a gyerekemmel, stb., azaz MINDENKIVEL kapcsolatban!
S ha már itt tartunk:segítséget, információt szeretnénk kérni a zajártalom/szomszédjog témakörben -egykoron illetékes - 1959.IV.törvény;ptk.100§-al kapcsolatosan.
Hova tünt, mivé módosult,mi váltotta fel,vagy miért tünt el egyáltalán, amikor - ahogy a fórumhozzászólásokból is kiderült - országos jellegű problémára lehetne esetleg megoldás?!

Üdvözlettel:Bocsenék

adzam # e-mail 2008.04.14. 06:54

Sőt, Te éppenhogy a sajátjaidat akartad elnémítani, hogy a drága szomszédot ne zavarják a tieid. Minden csak felfogás kérdése...

monalisa1 #   2008.04.13. 20:59

Az a kütyű emberi fül számára nem hallható frekvencián dolgozik, tehát a szomszéd nem tudja bizonyítani, hogy van neked olyan...

bocsen # e-mail 2008.04.12. 22:26

A korábbi hozzászólásom egy kicsit hosszú volt, ezért talán elveszett benne a lényeg. Nem az a problémám, hogy a szomszédaim kutyát tartanak, nekem is van kettő. Az a problémám, hogy a szomszédaim kutyái rengetegszer fölöslegesen ugatnak.

Az szerintem elvárható, hogy ha egy kutya elkezd ugatni, ezt órákon keresztül folytatja, a gazdája pedig ott áll mellette, akkor hallgattassa el a kutyát.

Ha jól értem Egyjogász válaszát, akkor ezt ma Magyarországon csak akkor lehet jogilag kikényszeríteni, vagy kártérítésért a siker reményében beperelni a kutya gazdáját, ha a települési önkormányzat betiltja a kutyatartást.

Még egy kérdésem van a téma jogi vonatkozásával kapcsolatban. Lehet-e számomra hátrányos jogkövetkezménye, ha ultrahangos kutyariasztóval én szoktatom le a szomszédaim kutyáit a túlzott ugatásról? Tudtommal ezek a szerkezetek nincsenek betiltva.

matthiasi # e-mail 2008.04.12. 11:55

Más : pár éve addig kedves szomszédom vett egy kutyát , majd egy idő után miután ráunt az addig kegves kutyus randalirozására megkötötte. Ez eddig nem is lett volna különösebben baj, viszont maguktól kb. 8 - 9 méterre - tőlünk meg 3 m -re az ablakunk alatt. A kutyaugatást még csak megszoktuk viszont a bűzt - húgy és szarszagot nehéz volt elviselni. Párszor szóvátettem, nem értették, nem regáltak , arra a felvetésemre, hogy legalább legyen fele fele a táv. Majd három négy évig ment aharagszom rád, majd gondoltak egyet újra szab lett az eb.
Ezután nem volt részemről semmi baj, jó 15 méterre tartozkodott általában a gazdik küszöbe előtt. Néha szaladt egy két kört a kertben az un. statisztikus tartózkodási valószinüsége (ha értitek ?)az én ablakom alatt minimálisra csökkent.
Majd elkötöztek. Most vannak gyerköcök, 4 -en , ami ritka az önző magyariaknál (kivételek a pizérek) az ő rajcsukat elviselem.
Hogy egy év múlva mi lezs a véleményem - majd kérdezzetek meg akkor.

matthiasi # e-mail 2008.04.12. 11:43

Azért mindent nem olvastam el, csak úgy bele - bele.
Na a lényeg : azért egy eb ugatása nagyon zavaró lehet. Ezért Ámérikában kitalálták, hogy az 'keves kis ' ebek hangszálait elvágják és a próbléma meg van oldva. Ez csak egy ötlet,amit előttünk már ki is találtak.
Egyébként mielőtt még megbotránkoznátok : ezeket a nem haszon állatokat ivartalanítani is szokták - a kanokat simán kiherélik, a szukákat kimiskárolják.
Anno régen minden érzéstelenítést nélkül.
Ső bizonyos kutyusok farkát - amit csóvál - megkurtították.

A haszonállatoknál évezeredek óta bevett gyakorlat - senki meg nem botránkozik ezen !

Egyjogász #   2008.04.12. 10:56

"Azért költöztem ki Bp-ről vidékre, vettem meg és újítottam fel a házamat, hogy abban nyugodtan éljek és pihenjek."

Mi is kiköltöztünk budapestről egy pest környéki falucskába, egy új sorházba. A szomszédokban kutya, macska, tyúkok, ahogy az vidéken szokás. A közvetlen szomszédunkban van egy kakas, aki nyáron fél 4 körül úgy elkezd kukorékolni, mint egy légvédelmi sziréna, és órákon át csinálja, a környék kutyái meg versenyeznek,hogy melyik tudja túlugatni a másikat.

A sorházba mind pestiek költöztek, és az egyik szomszéd feljelentette a kakastulajdonosokat.

A jegyző szép szabályszerű eljárást folytatott le, aminek az lett az egyik eredménye, hogy a szomszéd kapott egy kedves hangú névtelen levelet, hogy
"Te szemét gyüttment pesti, itt már akkor is tartottak állatot, amikor anyád hasába voltál, ha nem tetszik, húzzatok el innen V alakban, mint a vadlibák, segítünk csomagolni is."

A jegyző ennél hivatalosabb hangon küldte el a francba a szomszédot, közölte, hogy az ingatlan megvásárlása előtt lehetősége lett volna megtekinteni a falu vonatkozó helyi rendeletét, amelyből egyértelműen kiderül, hogy itt akár disznót, tehenet is lehetne tartani, a kakas meg már csak olyan, hogy reggel kukorékol, a kutya meg ugat.

Kártérítési pert akkor lehet indítani, ha jogellenesség áll fenn az álat gazdája részéről, így pl. egy V. kerületi ingatlan esetében valószínűleg jogszerűen lehetne perelni a gazdát, ha 5 kutyát vagy disznót tart a lakásban, de ha a települési önkormányzat rendelete szerint azt jogszerűen megteheti, akkor nem.

liszmi # e-mail 2008.04.12. 10:34

Szerintem erre pedig az lesz a válasz, hogy "ja, hát ha vidékre / családi házas részre költözött, akkor számolnia kellet volna azzal, hogy ott márpedig kutyát tartanak az emberek".
Nálunk is egy puli van, szegény szerencsétlen kis állat úgy került oda, hogy a szomszédbácsi kivasalta tolatás közben az elődjét. Na, másnap hoztak is egy újat, még a neve is ugyanaz, a bonyodalmak elkerülése végett. Pici kölyökkutya volt, persze, hogy ugrándozott, futkosott, de nem törődtek vele. Na, 2 héten belül az ő lábán is átment kocsival a saját gazdája, aztán végül azt a megoldást választották, hogy kikötik szerencsétlent egy 2 m-es láncra a ház mögé, ahol még a utcára sem lát tá szerencsétlen. Az eredmény: monoton, folyamatos ugatás immár 8 hónapja, éjjel-nappal. Hallatszik a kuyta hangján, hogy már nem teljesen 100-as szegénykém. És a kedves gazdi minden nap 200-szor elmegy mellette, és rá sem néz. Nekem is az agyamra megy, nem tudok tőle aludni, tavasszal-nyáron meg hiába van kertünk, nem tudok kimenni, mert beszakad a dobhártyám. A szívem meg a kiskutyáért. Itt nem az a megoldás, hogy megmérgezzünk egy ártatlan kis élőlényt! Ő semmiről nem tehet, mindig a gazdája a hibás. Ha legalább látnám a hapsin, hogy néha törődik vele, vagy rászól, semmi bajom nem lenne - de esküszöm, direkt élvezi, hogy szenved a kutya, és ahogy szenvednek a szomszédok.

bocsen # e-mail 2008.04.12. 10:25

A kutyaugatás számunkra is súlyos gond. Mindkét oldali és szembeszomszédunk pulikat tart (akik látják egymást). A puli remek segítség a nyáj tereléséhez a pusztán, viszont kertes házban tartva az energiáit ugatással vezeti le. Azt nem állítom, hogy egyfolytában ugatnak, de három éve nem volt olyan éjszaka, amit végigaludhattunk volna. Bármi van az utcán (gyalogos,jármű, egy kismadár, lehulló falevél...), ugatnak. Ha semmi nincs az utcán és unatkoznak, akkor csak állnak az udvaron és ugatgatnak, hátha megjelenik a gazdi. Ha megjelenik a gazdi, akkor azért ugatnak, mert örülnek. A gazdikkal nem lehet beszélni. Szerintük a saját kutyája akkor és annyit ugat, amikor és amennyit jólesik neki.
A legszélsőségesebb példát szeretném leírni. Az egyik szomszéd hajnali négykor elkezdett valamit kipakolni a veje mikrobuszából. A kutyája végig ott ugatot mellette (a hálószobaablakunktól 3 méterre). Én fél ötkor menten ki szólni neki, hogy mi még szeretnénk aludni, szóljon rá a kutyájára. Felháborodottan elküldött engem a francba, hogy bele merek szólni az életébe. Szerinte a saját telkén azt csinál amit akar.A feleségem akkor 40. hetes terhes volt, otthon volt egész nap, de aznap már nem tudott aludni. A szomszéd reggel hétig pakolt, a kutyája végig ott tombolt mellette. Nappal pedig, amikor forgalom is volt az utcában, rendszeresen ugatott az egész csapat. (Este megindult a szülés, a feleségemnek úgy kellett végigcsinálnia, hogy előtte hajnal négytől semmit nem aludhatott.)
A korábbi fórumbejegyzésekből látom, hogy a gazdák feljelentésének semmi értelme. A hivatalban csak kiröhögik az embert.
Eddig kb. százezer forintot költöttem arra, hogy javítsam a hálószobaablak hangszigetelését és ezen a téren már nincs több ötletem.

Laikusként még egy jogi lehetőség jut eszembe. Beperelni a kutyák gazdáit kártérítésért. Azért költöztem ki Bp-ről vidékre, vettem meg és újítottam fel a házamat, hogy abban nyugodtan éljek és pihenjek. Ha erre csak korlátozottan alkalmas a lakásom, akkor az egy konkrét vagyoni kár (az ingatlan értékének csökkenése). Az pedig, hogy évek óta nem tudunk aludni, alapja lehet az igénynek, hogy nem vagyoni kárt térítsenek.
A következő kérdéseim lennének:

 • Jól gondolom-e, hogy jogilag megalapozott igény lehet ilyenkor kártérítést kérni?
 • Hogyan lehet bebizonyítani, hogy a kutyák tartósan többet ugatnak a normálisnál?
 • Mekkora kártérítési igény reális a vagyoni illetve a nemvagyoni kárra?
 • Várhatóan mennyibe kerül egy ilyen eljárás? (Szakértői díjak, ügyvédi költség, illetékek, stb.)
 • Mekkora a siker valószínűsége?
 • Mivel sok ember van hasonló helyzetben, lehet-e próbaper, vagy más úton csökkenteni az egy felperesre jutó költségeket illetve kockázatokat?
monalisa1 #   2008.04.11. 21:11

makko,
nem neked szántam - távol álljon tőlem -, csak írtam hozzászólásként.

Egyébként azt a kutyát amelyik naphosszat ugat, alapból gyenge idegrendszerrel verte meg a sors - nem lehet elküldeni pszichiáterhez...