Kutyaugatás


Pjotr # 2009.01.26. 12:36

Persze nem annyira egyszerű kérdés ez, de én továbbra is tartom, hogy egy rossz helyen ugató kutya nagyon zavaró tud lenni.
És azt is, hogy a kutyaugatás nagyrészt emberi nevelés kérdése, nullára redukálni nem lehet és nem is elvárható, de csökkenthető a mértéke.
Ez olyasmi mint a már többször felvetődött zenészek gyakorlása ott is a zenész kötelessége a zajcsökkentés, nem az "ártatlané".

marcika # 2009.01.26. 12:28

Itt nem a kutyákkal van baj, hanem az emberekkel.

  1. A gazdák nem a környezetüknek megfelelő kutyát válasszák. Pl. Lakótelepi lakásba nem való kutya. Kisgyerek mellé nem való dobermann, vagy vízpart mellé újfunlandi...
  2. Valaki vásárol, épít egy házat/lakást, és nem néz szét, nem érdeklődik. Aztán mikor szembesül azzal, hogy a kutyaugatást nem bírja elviselni, akkor már késő. Közben a kutya már x éve ott lakik.
  3. Az emberi türelmetlenség. A mi környékünkön is van legalább 10 kutya, de érdekes módon megszoktam (beleolvadt a vidék egyéb zajába, kakaskukorékolás, vadlibák, verebek ricsaja..stb)
Pjotr # 2009.01.26. 12:20

Persze, hogy az, de nem hiszem, hogy több oldalas fejtegetés a kutyákról jobb lett volna.
A kutyák nagyrészét lehet nevelni.
Szerintem alap dolog, hogy valaki úgy tartson házi- vagy haszonállatot, hogy azzal más ember magánéletét, nyugalmát, üzleti vállalkozását ne zavarja.
Ha nem képes rá akkor meg kell(kéne) vonni tőle az állattartás jogát.
Most ezért biztosan meg fog pár ember kövezni, de egy szűk lakókörnyezetben előrébbvalóak az emberek jogai mint a kutyáké.
Ha valaki nem képes úgy kutyát tartani, hogy azzal ne zavarjon másokat, akkor ne tartson, a nyugodt otthonhoz és pihenéshez való jog erősebb mint a kutyatartásé.
Erre lenne jó a jegyzők vizsgálata, de nekik se idejük, se kedvük, se emberük nincs erre.
Lehet bírósághoz menni, csak nem tudom mit érnének el vele.

marcika # 2009.01.26. 12:02

"Az állandó kutyaugatás a nem megfelelő tartás, nevelés miatt van.”"

Kissé sarkalatos megközelítés.
Vannak úgynevezett jelzőkutyák, mind például a puli, akinek a vérében van, a jelzés. Ideális környezetben is képes ugatni, ha fúj a szél, ha hull a falevél, ha jön a postás, ha arra sétál egy ember, macska...stb.

Ezzel szemben ha egy németjuhász ugat, akkor már érdemes kinézni.

Pjotr # 2009.01.26. 11:35

Az állandó kutyaugatás a nem megfelelő tartás, nevelés miatt van.
Azért meg a gazda a felelős.
Az már más kérdés, hogy nálunk a tulajdonhoz való jog az kevésbé fontos.
Ahogy a Animal Planeten látom Amerikában ilyen esetben kihívnád az "állatrendőrséget" akik intézkednének.
Ebben az esetben különböző dolgokat lehetne tenni, ha nem jók a kutyatartás körülményei, akkor feljelented állatkínzásért, kérhetsz birtokvédelmet a jegyzőtől és indíthatsz polgári pert a téged ért kárért.
Én egyikhez sem fűznék nagy reményeket de meg lehet próbálni.
Pláne a jegyző nem nagyon csinálna semmit.

Mugli # 2009.01.26. 10:15

Az sem mindegy, hogy két komondoról vagy nyugodt kutyáról beszélünk, vagy csak egy, de idegbajos puli, uszkár, vagy hasonló folyton csaholóról. Tehát hiába a rendelet szerinti darabszám szabályozás.

Mugli # 2009.01.26. 10:06

Az sem mindegy hogy éjjel, vagy nappal ? Az sem mindegy, hogy a kifogásoló szomszédban pld élnek-e kiskorú gyerekek, akiknek szüksége van alvásra, De az sem, hogy pld több műszakban dolgozó él-e a szomszédságban ? A kutyát sem érdeklik a fenti kérdések. A kutyáknak több joguk van mint a fentieknek. Mert ÖN ITTHON OTTHON VAN....... ??? A kutya tulajdonos csak azért tehető felelőssé, hogy az állat életkörülményeit rendben tartsa. Félreértés ne legyen nem a kutyák, hanem felelőtlen, másokat semmibe vevő gazdák ellen vagyok. Az állatvédelmi törvénnyel párhuzamosan, meg kellett volna alkotni, az állattartók felelősségének szabályozását is. :-(

csilla78 # 2008.12.15. 20:56

Sziasztok.Szeretnek segitseget kerni,mit tehetek kutyaugatas ugyben? Egy kis varos belvarosaban 10 szobas hotelt vezetunk es kozvetlen szomszedunkban van egy kutyus,aki kb.napi 4-5 orat ugat.Egy kertben van,aminek a vegeben van a setaloutca egy resze,es egy kocsma is...minden arra halado ember eszlelesekor elkezd ugatni es neha 1 oraig ugat egyhuzamban...foleg ejszaka.A szomszed az udvar masik vegeben lakik,ot nem zavarja,de a vendegeinket, es minket,akik napi 24 orat toltunk a recepcion igen.Mit tehetnenk,hogy mindenki jol jarjon? Nekem is van kutyusom,panelben,de szerencsere sosem ugat...

csuccser # 2008.12.14. 11:28

hapacér: köszönöm a segítséget, de az önkormányzaton már túl vagyunk. nem sok eredményt értünk el. amúgy ha az önkormányzat határozatot hoz egy ilyen bejelentés után, akkor a feljelentést megtevőt is értesíti?

Pjotr # 2008.12.01. 11:45

Lehet, hogy az AB-nek van rá határozata, de ettől függetlenül minden településen és társasházban meg van határozva a állatok száma.
De ebben az esetben a kutya nem is hobbiállat, hanem mivel tenyésztik őket ezért haszonállatnak minősül ami meg 100%, hogy szabályzott.

hapacér # 2008.12.01. 10:50

Az ebtartás szabályait ezen a szinten helyi rendelet szabályozza. Ami általános az a Ptk. már általam ismertetett szakasza (birtokvédelem).
A zavarástól kell eltiltani az állattartót. Ez a jogo mint brtokost illet meg, birtokodban, birtoklásodban zavarnak.
Ezt próbáld meg, amennyiben a településeteken a helyi rendelet nem tér ennek a szabályozására.

Energia # 2008.12.01. 07:46

A héten bejelentkeztünk a helyi jegyzőhöz, talán, ha személyesen mondjuk el a problémánkat, akkor valamit tenni fog, bár nem sok reményt fűzök hozzá. De nem adjuk fel, ha ez sem vezet eredményre, akkor már magasabb szinten fogunk próbálkozni.Azt megköszönném, ha valaki esetleg ismer olyan jogszabályt, amely kimondja, hogy "Ebtartással mások nyugalma nem zavartatható.", akkor annak a számát küldjétek meg nekem, hogy legyen mit a jegyző orra alá dugnom.

Energia # 2008.12.01. 07:46

A héten bejelentkeztünk a helyi jegyzőhöz, talán, ha személyesen mondjuk el a problémánkat, akkor valamit tenni fog, bár nem sok reményt fűzök hozzá. De nem adjuk fel, ha ez sem vezet eredményre, akkor már magasabb szinten fogunk próbálkozni.Azt megköszönném, ha valaki esetleg ismer olyan jogszabályt, amely kimondja, hogy "Ebtartással mások nyugalma nem zavartatható.", akkor annak a számát küldjétek meg nekem, hogy legyen mit a jegyző orra alá dugnom.

hapacér # 2008.11.29. 15:01

Hát hogy pontosan mikor már nem tudom elő lehetne keresnem, de emlékszem, hogy helyi rendeletet helyezett hatályon kívül ezzel az indokolással. Emiatt tette azt a megállapítást,hogy az ügyben a döntés birtokvédelmi eljárás keretén belül a jegyző, cagy a bíróság hatásköre.
Akkoriban többet elő kellett halásznink, és egy hasonló ügyünk így oldódott meg.
A helyi rendeletben szabályokat állítottunnk fel (tisztaság, bűz, zaj stb..) amikből ellenkező megvalosításánál szabálysértési tényállást állapítható meg.

nanemaaa # 2008.11.28. 22:53

Azért azt az AB határozatot jó lenne látni, ugyanis nem hiszek benne. Ha elhisszük, hogy a közösségi jog magasabb rendű, mint az egyéni - hiszen ebből indul ki valamennyi jogalkotási alap - akkor igenis lehet korlátozni helyi rendeletben a tartott állatok számát. A mi települéésünkön pl biztosan szabályozva van ez a kérdés is. Még pedig differenciáltan.

hapacér # 2008.11.28. 11:52

Az állatok számának korlátozása önkormányzati rendelettel nem valószínű hogy helytálló. Erre már született AB határozat mivel a korlátozás tulajdonhoz fűződő jogokat sért.
Az álláspontom szerint, a már hivatkozott Ptk. alapján a birtokháborítás, zavarás megszüntetését kell kérni. Így kötelezhető annak megszüntetésére az állattartó. És ( ezzel ugyan nem kezdünk mondatot)állategészségügyi jogszabályok alapján intézkedhet a jegyző is (van hatásköre) meg a hatósági állatorvos.
Próbáld őket.
Az érdekes, hogy a jegyzőnek intézett veadványok eredménytelenek.

Pjotr # 2008.11.28. 11:09

Általában minden településen meg van határozva a tartható állatok száma.
Fordulj a jegyzőhöz.

Energia # 2008.11.28. 10:12

Sajnos nekem is a kutyaugatással van problémám. A szomszédban egy kutyatenyésztő lakik, akinek már jelenleg is 15 kutyája van és még tervez több kennelt is. Sajnos a kutyaugatástól nyáron nyitott ablaknél aludni sem lehet, hisz kb. 5 m választ el bennünket. Sajnos a faluban kutyatartásra vonatkozó rendelet nincsen.A jegyzőnek küldött levelünkre pedig reagálás nincsen. Nekem a kutyákkal semmi bajon, de úgy gondolom, hogy a kutyatartásnak is meg vannak a saját feltételei. Én egy is segítséget szeretnék kérni arra vonatkozóan, hogy milyen módon lehetne elérni azt, hogy ne egy családi háznál legyen tartva a kutyák, hanem egy olyan ingatlanon, ahol nem zavarnak senkit. Ráadásul ő a kutyák eladásából él, amit szerintem valahol be is kellene jelentenie, mert csak feketén kereskedik velük.
Várom a jobbnál jobb ötleteket. Minden kis sgítség előbbre viheti a dolgot.

hapacér # 2008.11.27. 17:24

Ha szabad fotoriporterhez csatlakoznom maradjunk inkább a jognál, hátha az még vezet valamire!

fotoriporter (törölt felhasználó) # 2008.11.27. 17:21

Makko te tényleg ennyire hülye vagy? Na nem is nézegetem tovább a fórumot ..
Fotoriporter

hapacér # 2008.11.27. 17:10

Ha ez segít egy két dolgot tudok javasolni.
A harapás esetében a feljelentés megtehető a jegyzőnél is, mint szabálysértési hatóságnál veszélyeztetés kutyával szabálysértésének elkövetése miatt.

A kutya tartás miatt szintén a jegyzőtől káérhető a segítség, vagy a bíróságnál.
A Nagyar Köztársaság Polgári Törvénykönyvéről szóló 1959. évi IV. törvény (Ptk.) 191.§ (1) bekezdése szerint az egyéven belüli birtoksértés megszüntetése a jegyzőtől kérhető (birtokháborítás), az egy éven túli zavarás közvetlenül a bíróságtól kérhető.
Sajnos az állattartás kényes terület, önkormányzati rendelettel szinte alig szabályozható, ezt tapasztalatból mondom.

De hát ahogy a kutyatartás is egy alkotmányos jog, úgy az egymás mellett élés is. Ezt kell elsősoron elérni.

makko007 # 2008.11.22. 22:06

Sok kutyafetisiszta többnek tartja az állatot az embernél.Hatásos törvényt kellene ezek megfékezésére kitalálni!Úgy kellene velük bánni ahogy egy állattal.Monjuk egy csirkével,amit ők és a kutyáik minden lelkiismeretfurdalás nélkül megzabálnak!Le kellene vágni őket és megetetni a tetemüket a csirkékkel!!!:)

csuccser # 2008.10.17. 20:15

Ha már kutyaharapás. A XI. kerületben lakunk egy társas házban ahol 4 lakás van és az udvar közös. Az egyik szomszéd kutyát tart. A szomszédról annyit, hogy szerintem nyugodtan be lehetne zárni a pszichiátriára, ebből kifolyólag mondanom se kell, hogy a kutyája se teljesen normális.

Ennyire bolond kutyát még életemben nem láttam. Amint meglát 1 embert teljesen kikelve magából nekitámad. Már többször megharapott mindenkit és történt is feljelentés a kerületi önkormányzatnál, mondanom se kell, hogy nem sok sikerrel.

Annyira nem értek a kutyákhoz, hogy megmondjam milyen fajta, de nem egy nagy termetű kutyáról van szó, tehát a harapása se életveszélyes, mégis rohadt bosszantó...

A kérdésem a következő: hol kell feljelentést tenni egy esetleges kutyaharapásnál? A rendőrség mikor foglalkozik kutyaharapással? Ha már veszélyes a harapás? Valamint van arra jogi lehetőség, hogy valakit eltiltsanak a kutyatartástól?

Azok a szomszédok akik már régóta itt laknak mesélték, hogy ez a nő mindig is tartott kutyát és minden kutyája teljesen megvadult mellette. Én falun nőttem fel, és gyerekkoromban kb minden ismerősömnek (és természetesen nekünk is) volt kutyánk, így teljesen tisztában vagyok hogy milyen egy egészséges mentalitású kutya. Márpedig az nem támad ok nélkül. 1 kezemen meg tudom számolni hogy amíg fel nem költöztem Budapestre hányszor volt konfliktusom kutyával...

Mugli # 2008.06.06. 08:59

Bocs a lényeg kimaradt éjjel. Amikor képtelenek vagyunk tőle aludni.

Mugli # 2008.06.06. 08:57

Igaza van Monalisának, a gyepmesterrel kell kezdeni. Köteles elvinni az utcán kóborló ebeket.
Nálunk is változás volt. A szomszédomat megharapta az egyik kutyája. Sajnos a jámborabb, amelyiknél elszakadt a cérna. A pulija addíg ugatta idegeseítette a komondorát, hogy már többször bele harapott az izgága dögjébe, és most utoljára a gazdát is magkapta. Gondolom jön még egy puli, Valszeg, hogy ne legyen egyedül szegény idegbajos jószág. Megyőződésem hogy valami beltenyésztett ideggyenge jószág mert a többi puli amit "ismerek" nem áll magában, bámul maga elé és ugat, csak úgy... Jogtudoroktól kérdezem, ha már nem bírom idegekkel, és locsolóval elkergetem az ablakom elől (kb 4m), de a szomszéd telkén, akkor jogosan feljelent ???