kell-e építési engedély egy klímához?


derill # 2004.07.27. 14:51

Mesélek egy jó példát:))

Kitaláltuk, hogy bevezetjük a gázt, mivelhogy behozták az utcánkba. Számoltunk, és ugy döntöttünk, hogy parapet az olcsóbb. Beadtuk a kérelmet, mert a gázos azt mondta, hogy kell az önkormányzat engedélye, hogy a házfalat kifurja, és ott menjen ki az égéstermék. (Családi ház, a környéken ugy 50 méteres környezetben nincs még egy.) Az önkormányzat közölte, hogy milyen papirok kellenek hozzá: épitési terv stb. és hivatkozott egy jogszabályra, amit megnéztem: az igazságügyi dolgozók előmeneteli szabályairól szólt:)))

Na jó, elirták, nem számit. Kiszámoltuk, hogy ha beszerezzük az engedélyeket, az még mennyiben kerül, és rájöttünk, hogy ha összeadjuk a két összeget, cirkófütésünk is lehet. Tehát visszavontuk a kérelmünket, és közöltük, hogy azért, mert cirkót csináltatunk inkább. (Persze elolvastam az épitési törvényt, és minden idevonatkozót, és azonnal tudtam, hogy a szabályok szerint a cirkóhoz is kellene az engedély.) Õk viszont olyan boldogok lettek, hogy visszavontuk a kérelmet, hogy a csapdát nem vették észre, tehát nem kértek a cirkóhoz engedélyt, mi meg szépen beköttettük:))) Azóta örülünk a cirkónak, takarékosabb, tisztább:))) és időnként gyanakszom, hogy csak jót akartak nekünk: ne a büdös parapetest, hanem a tiszta cirkót válasszuk:))


dr. Regász Mária Ügyvédi Iroda
dr. Regász Mária
ügyvéd
1137 Budapest, Szent István krt. 12. I. 5.
06-30-381-8350
derill@t-online.hu

the big cat # 2004.07.27. 08:12

Van erről egy fórum valahol, a anpokban beszélgettünk róla. ha a bíróság alakásszövetkeztenek ítél, az világraszóló röhej lenne. A per újabb jó példásja a dögöljön meg a szomszéd tehene, valamint próbáljuk meg ok nélkül lehúzni a másikat című szép magyar sportnak. Aztán arra is kíváncsi lennék, hogy meddig marad egy lakásszövetkezet vezetősége a helyén, ha tagjainak komfortérzetét csökknető intézkedésekre kényszeríti. mert előbb utóbb több lesz a klímás lakás mint a nem klímás.

"mert az egységes arculatot, épületszerkezetet megbontani engedély nélkül nem lehet. Az engedélyhez pedig a lakók egyetértése kell."

Egyébként erre azért kíváncsi lennék, honnan vették, ugyanis a társaházi törvényben ilyen rendelkezés nincs. Sőt ezzel kifejezetten ellentétes rendelkezés van.

asdf_ # 2004.07.26. 21:13

Egyaltalan nem gondolom mertekado forrasnak a blikket, de ma ezt olvastam benne ;) Igaz, ez nem epitesi engedelyrol szol, hanem tarsashazban lako lakotarsak engedelyerol...

http://www.blikk.hu/…vum_cikk.php?…

sanyezzz # 2004.07.24. 14:08

Nagyon köszönöm a gyors választ.

the big cat # 2004.07.24. 13:55

Egy normál splitklímához, ami csak a falra van erősítve nem kell semmiféle engedély.

sanyezzz # 2004.07.24. 13:24

Kedves Mindenki!

A kérdésem az volna, hogy amennyiben egy kül-beltéri klímát szereltetek fel, abban az esetben szükséges-e a kültéri egység miatt építési engedélyezési eljárás lefolytatása, avagy sem?

A kültéri egység a ház hátsó homlokzatára kerülne.

Előre is köszönöm a segítséget!

Sanyezzz

sanyezzz # 2004.07.24. 13:20