Fórum közigazgatási jog régebbi elöl     új hozzászólás


Ápolási díj

sztika # e-mail 2013.06.10. 20:19

Tisztelt Szakértő!
Tartósan beteg gyermekeimmel voltam ápolási díjon. Márciusban a járási hívatal felülvizsgálatot kért. Ez meg is történt és kaptam egy határozatot, mely szerint 2013 április 01. től ismét jogosnak találták és megitélték.Arról is kaptam határozatot, hogy az előzőt (amit az Önkormányzat fizetett) megszüntették és március 31. ig ki is fizették (ez a kifizetés április 05. én történt)
Majd egy hónap múlva ismét kaptam egy levelet melyben közölték, hogy a megítélt ápolási díj határozata jogerőre emelkedett május 01. el (ezt nem értem )
Sajnos azóta sem kaptam egy fillért sem (se az áprilisi hónapra , se a májusi hónapra)
Szeretném megtudni miért és kihez fordulhatok jogorvoslatért!
Valamint szeretném tudni, hogy ez idő alatt nem voltam biztosítva?? Ezt a Tb. kinek kell kifizetni? Mit ér akkor egy határozat amelyben jogosnak tartják az ápolási díj folyósítását, de még sem kapok??
Nagyon szépen kérem mielőbbi válaszát, mert ebből és a családi pótlékból kell gondoskodnom beteg gyerekeimről és ez a kevés kis pénz is 2 heti élelmet jelent nekik!
Köszönöm: sztika

monalisa1 #   2013.05.22. 22:42

Az ápolási díj valóban nem munkaviszony, tehát nem jár szabadság vagy táppénz - mert a helyettes ápolót az állam nem biztosítja, azonban a majdani nyugdíj éveihez szolgálati időnek számít.
TB jogosultság van hozzá.

Az ápolási díj mellett lehet keresőfoglalkozást végezni - ha összeegyeztethető az ápolással -, legfeljebb napi 7 órában és a minimálbérig bezáróan.

kovacsilona # e-mail 2013.05.21. 14:57

Tisztelt Szakértő!
19 éves értelmi fogyatékos fiammal a gyes megszűnte óta folyamatosan ápolási díjon vagyok. Kb egy éve el kezdtem hímzéssel díszített kis ajándéktárgyak tervezését és készítését. Ezeket kézműves vásárokon, piacon és interneten szeretném eladni. Ma voltam NAV-nál adószám kiváltása ügyében. Folyamatban van az elbírálása, de tudatlanként kerültem oda, mert azt hittem, hogy az ápolási díjam munkaviszonynak számít. Ezzel szemben nem az és ezért az ügyintéző a főállásban végzett tevékenységet jelöltette be velem.
Szeretném kérdezni, egyáltalán lehet ezt csinálnom az ápolási díj mellett? Ha kapok ún. 7-es adószámot,de főállásban végzett tevékenységre, akkor ez 4 órát meg nem haladó illetve otthon végzett tevékenységnek számít,amit végezhetek az ápolási díj mellett?
Köszönöm válaszát.
Üdvözlettel
Kovács Ilona

lakmár # e-mail 2013.02.05. 13:10

Tisztelt Szakértő! Férjem tavaly szeptemberben agyvérzést kapott. Tíz nap után kiadták a kórházból, szinte magatehetetlenül. Etetni, fürdetni, pelenkázni kellett, semmire nem volt képes. Állapota azóta szerencsére sokat javult, azonban önellátásra most is csak segítséggel képes. A legfontosabb dolgokat egyedül nem tudja megcsinálni, a lakásból kimenni nem tud, öngondoskodásra képtelen. Ő rehabilitációs járadékon van, én III. csoportos rokkant vagyok a régi törvények szerint. Komplex felülvizsgálaton még nem voltunk. Kettőnk jövedelme a januári emelés után 90000 ft. Ápolási díjat igényeltem utána, de a háziorvos szakvéleménye alapján elutasították, mivel a tartósan beteget jelölte be az űrlapon, arra nem jár. Múlt héten voltunk kontroll vizsgálaton, eredmény: Jelentős bal oldali FV túlsúlyú residualis hemiparesis miatt állandó segítségre, önellátásában is segítségre szorul. Bal FV gyengesége miatt evés, fürdés, öltözködés is nehézkes. Kifejezett intentios tremor mind a felső, mind az alsó végtagban bal oldalon. Súlyos dysdiadochokinesis bal oldalon. A doktornő szerint ez már sajnos jobb aligha lesz. A kérdésem az lenne, ez alapján mozgásszervi fogyatékosnak számít-e a férjem, és ha igen, a háziorvos miért nem hajlandó bejelölni? Az interneten azt olvastam, hogy aki önellátásra csak segítséggel képes, az mozgásszervi fogyatékos, emelt összegű ápolási díj jár utána. A kórházban javasolták, hogy igényeljünk fogyatékossági támogatást is, de ezek után nem sok értelmét látom. Szeretném beadni az állapotrosszabbodását is, de a háziorvos azt írta a négy oldalas beutalóra, hogy a beteg jól kooperál, vizsgálatokra bejár. Ez teljesen nonszensz, hiszen ki sem tud menni a lakásból, ő szeptember óta egyszer látta, amikor kihívtam a lakásra, hogy vizsgálja meg, persze nem ingyen. Fel is merült bennem a kérdés nem köteleses-e a háziorvos a fekvő betegeit időnként meglátogatni? Kérem segítsenek, mert már belefáradtam az egészbe, én is beteg vagyok, elég a férjem ápolása, a háztartás, állandó készenlét, nincs erőm még a bürokráciával is harcolni.

C a s a b l a n c a # e-mail 2012.08.28. 13:53

A rokkantsági nyugdíjat/járadékot és az ápolási díjat nem ugyanaz a szerv folyósítja és nem is ugyanolyan szempontok alapján folyósítják.

Az ápolási díj helyi, önkormányzati ügy, ezért ott érdeklődhetel, hogy milyen jövedelmi, szociális viszonyok alapján jogosult valaki az ápolási díjra.

Etel57 # e-mail 2012.08.25. 12:09

Kedves Szakértő:Szeretnék tanácsot kérni:Én rokkant nyugdijas voltam várom a soros vizsgálattot.ha elveszik tőlem kérhetek e ápolási dijat,? anyukámat gondozom 4 éve 79 éves tiszteletel etel 57.

bkarola # e-mail 2012.05.30. 10:30

Tisztelt Szakértő!

Mozgáskorlátozott nagybátyámat (édesanyám testvére) én ápolom 15 éve, de ápolási díjat nem tudok utána igényelni, mert csak unoka húga vagyok. Esetleg lenne valami kiskapu megoldás, hogy valami formán ne kelljen hozzá ápolót felvenni és neki fizetni. Segítségét előre is köszönöm.
Üdvözlettel.

neva60 # e-mail 2012.05.17. 14:12

Tisztelt Szakértő!

Nagyon szépen köszönöm a segítségét!
Még egy dilemmám van, jelenleg van munkahelyem, de most táppénzes állományban vagyok, ha kiírnak keresőképesnek akkor célszerű-e a munkáltatótól megkérni a fizetés nélküli szabadságot hozzátartozó ápolása miatt? Van-e valami előnye? Ha ezt nem kérem, akkor biztos megszüntetik a munkaviszonyomat, mivel nem tudom a munkámat elvégezni. Ápolási díjat szeretnék igényelni, és addig a munkahelyen fiz.nélk.szbadságon lenni.
Mit ajánl? melyik a jobb megoldás? fiz.nélk.szabi+ápolási díj, vagy felmondás és ápolási díj?

Előre is köszönöm a válaszát!

moncsi01 # e-mail 2012.05.17. 08:53

Tisztelt Szakértő!
A segítségét szeretném kérni a következő esetben.három gyermekem közül kettő tartós beteg.Amikor az eset történt a kicsivel voltam anyaságin. a középső gyermekemre az önkormányzattól kaptam ápolásit.két évig kaptam de valaki följelentett,hogy dolgozom mellette bár ez érdekes mert nem így történt.senki sem hallgatta meg az én véleményemet az önkormányzatnál,és megszüntették az ellátást amit egy összegben kellene visszafizetnem,arra való hivatkozással,hogy az anyasági és az ápolási nem kapható egyszerre csak ezt elfelejtették közölni amikor igényeltem az ellátást.Törvényesen követelik tőlem az összeget?mit tehetek?

lajcsó # e-mail 2012.05.15. 12:06

Bárki lehet tanú akinek tudomása van a bizonyítandó tényről.

Dr. Szücs Lajos
Ügyvéd

neva60 # e-mail 2012.05.15. 10:52

Tisztelt Szakértő!

Élettársi kapcsolat bizonyításához ki lehet tanú?
10 éve élünk együtt, volt mikor a párom lakásában, volt mikor az én lakásomban, attól függően, hogy hol találtunk munkát. Hiteltérdemlően ki bizonyíthatja ennek valódiságát? Talán mindkét lakóhelynél a szomszéd, mivel nincs közös lakcímünk?

várom válaszát, köszönöm!

lajcsó # e-mail 2012.05.15. 10:19

Az ápolási díj folyósításának ideje nem minősül munkaviszonynak (nem is vonatkozik rá a Munka törvénykönyve). Viszont, a nyugdíj megállapítása során szolgálati időként veszik figyelembe. Eü. járulékot nem kell fizetned mert azt az önkormányzat fizeti.

Dr. Szücs Lajos
Ügyvéd

neva60 # e-mail 2012.05.14. 23:24

Tisztelt Szakértő!

Kérdésem a következő, az ápolási díj munkaviszonynak számít,/napi hány órás/? Nyugdíj megállapításánál szolgálati időnek veszik számításba? Ápolási díj alatt biztosított vagyok, vagy fizetni kell a NAV-hoz az eg.járulékot, hogy orvosi ellátásra jogosult legyek?

Várom válaszát!

neva60 # e-mail 2012.05.06. 12:29

Tisztelt Szakértő!

Élettársi kapcsolat bizonyításához ki lehet tanú?
10 éve élünk együtt, volt mikor a párom lakásában, volt mikor az én lakásomban, attól függően, hogy hol találtunk munkát. Hiteltérdemlően ki bizonyíthatja ennek valódiságát? Talán mindkét lakóhelynél a szomszéd, mivel nincs közös lakcímünk?

várom válaszát, köszönöm!

pazs #   2012.05.04. 15:51

Igen.

neva60 # e-mail 2012.05.04. 14:35

Tisztelt Szakértő!

Előző kérdésemnél lemaradt, hogyha bekövetkezne a legrosszabb, hogy elhunyna, akkor én 10 évi élettársi kapcsolata után jogosult lennék özvegyi nyugdíjra?
Köszönöm válaszát.

pazs #   2012.05.04. 14:32
  1. Nem.
  2. Nem.
  3. Például tanúkkal.
neva60 # e-mail 2012.05.04. 14:31

Tisztelt Szakértő!
Élettársi kapcsolatban élünk a párommal 10 éve, de lakcímünk különbözik, mivel mindkettőnknek van saját lakása. Párom rokkantnyugdíjas lett 2007-től, azóta kapja az özvegyi nyugdíjat/felesége elhunyt/. Most betegsége miatt ápolásra szorul, ha én igénylem az ápolási díjat, akkor az özvegyi nyugdíj elveszik? Élettársi kapcsolatot ebben az esetben úgy tekintik, mintha újra házasságot kötött volna? Élettársi kapcsolatot hogyan tudom igazolni /10 évet/, ha soha nem volt közös lakcímünk?
Köszönöm válaszát!