van-e fény a földút végén?


derill # 2004.12.05. 14:15

Na ez egy jó kérdés. A zártkert mint olyan már megszünt tudomásom szerint. Az ingatlannyilvántartásról szóló jogszabály rendelkezik a dologról, nézd meg CD jogtárban. Elég részletesen taglalja. A legegyszerübb megoldás, hogy megnézed a tulajdoni lapodat, hogy azon mi szerepel. a kommunális adó kivetése a helyi önkormányzatok lehetősége. Meg kell nézni a helyi rendeletet, hogy mire lehet kivetni. Az adó lényege az, hogy pont a fejlesztések érdekében vetik ki. Emiatt lehetőség van arra, hogy amennyiben Te fejlesztési beruházást hajtasz végre, akkor a kommunális adó fizetése alól mentesülj annyi időre, amig le nem telik az összeg, de max. x ideig. Pl. bevezetteted a vizet, ami neked mondjuk 90 ezerbe kerül, és mondjuk a kommunális adó 3 ezer évente. Ez esetben 30 évre mentesülnél, de a jogszabály valószinüleg ugy szól, hogy max 3 évre, vagy 5 évre, vagy x forintig. Tehát nézd meg a helyi rendeletet. Vagy szerezz egy ügyvédet.

A bejelentkezés: nem tudom hova voltál bejelentve korábban, de azt hiszem a kettő közt nincs összefüggés. Ott fiktiválták a lakcimedet, tehát az állandód (ezt most lakóhelynek hivják) megszünt, itt pedig tartózkodási helyre jelentkeztél be, tehát ez a tartózkodási helyed, és lakóhelyed nincs. Nézd meg a személyidet, hogy oda mi van beirva. Õk csak ugy nem irhatják át, ha egyszer

Te csak tartózkodási helyet akarsz itt létesithetni, nem jelenthetik be lakóhelyként. Egyébként ráadásul pont forditott volt a helyzet, mint amit leirtál. Zártkertbe nem lehetett lakóhelyet létesiteni, csak tartózkodásit.

Néhány kivételtől eltekintve, de a Tied abból amit leirtál, nem az.


dr. Regász Mária Ügyvédi Iroda
dr. Regász Mária
ügyvéd
1137 Budapest, Szent István krt. 12. I. 5.
06-30-381-8350
derill@t-online.hu

majompóni # 2004.12.03. 13:54

Szervusztok!
A következő, bizonyára banális kérdésem lenne: Mi a zártkert? Mi a belterület? Mi a kettő között a különbség?
Problémánk a következő: néhány évvel ezelőtt vettünk egy zártkerti ingatlant, tudtommal külterületen. Azóta hajtogatják, hogy majd egyszer belterületté nyilvánítják, és akkor majd minden jó lesz. Tavaly ide is költöztem, egy szerszámoskamra méretű házikóba (csak ekkorát lehetett anno építeni). A lakcímbejelentésnél tartózkodási helynek (ideiglenes lakcím) óhajtottam megjelölni a vidéki címet, csupán a vasúti kedvezmény miatt van rá szükségem. Ehhez képest megszűntették a pesti állandómat, mondván, hogy ide, mivel mezőgazdasági terület, csak településszinten lehet bejelentkezni, az pedig csak lakóhely (állandó lakcím) lehet.
Bele is törődtem a dologba, gondolván, hogy egyszer majd ez is belterület lesz, és akkor majd minden jó lesz.
Most érkezett egy levél, hogy fizessünk kommunális adót, mert az ingatlan belterület. Az ügyintéző hölgy azt mondta, hogy már évek óta az. Igaz, hogy az utcában, sőt a környező utcákban sincs közvilágítás, vezetékes víz, nem jön szemetes, földút van, stb. Kizárólag az áram van bevezetve.
Jogosan kér az önkormányzat nulla szolgáltatásért kommunális adót?
Előre is köszönöm a válaszokat!