Állandó lakcím nélkül


nagyszakáll # 2014.10.18. 14:07

Tisztelt ttip vagy valaki, aki tud segíteni!

Ha a lakcímem fiktiválásra került, hogyan jelenthető be a településszintű lakcím? Mi kell a bejelentéshez? Kell-e erről valamilyen igazolás? Vagy bemegyek a hatósághoz egy kitöltött lakcímjelentő lappal és berögzítik a települést, mint lakóhely? Településszintű lakóhely a járásnál és jegyzőnél is bejelenthető (vagy csak jegyzői hatáskör)?
Nagyon köszönöm előre is a választ!

galagonya12345 # 2014.10.17. 11:29

Szeretném megkérdezni, hogy pl. 3 szobás családi házba, a tulajdon hozzájárulásával mennyi bérlő, esetleg családtag, vagy annak mondott személy jelentkezhet be állandó lakosként. Van-e valamilyen m2/fő előirás?
Köszönettel

ttip # 2014.03.13. 19:22

mtspider: az ügyintéződ annyira inkompetens, hogy még a hamisítástól sem riad vissza. Ez a mi bürokráciánk, ezzel kell együtt élnünk. Egyébként a törvény minőségéhez képest még egészen jók a hivatalok.

mtspider # 2014.03.13. 13:50

Kedves ttip! Köszönöm szépen a választ. Csak azt nem értem, hogy az ügyintéző az Okmány Irodában miért nem tudja a dolgokat gördülékenyen megoldani. Miért kell neki, hogy a tulaj felhívja őt telefonon? Kérdeztem az ügyintézőt, hogy kell-e új adatbejelentőt csinálni, mert akkor kérek másikat és azon majd a lakóhely bejelentés fog szerepelni. Azt mondta nem kell, majd ha beszélt a tulajjal akkor ő kijavítja. A tulajjal egyébbként nagyon korrekt a kapcsolatunk. 8-9 éve lakom itt és annyi volt a kérése, hogy számla elmaradás ne legyen, a lakást tartsam rendben. Ez eddig rendben meg is történt. Tehát semmi féle jogi vitába nem akarok vele kerülni. Békés megoldást szeretnék. Remélem sikrül.

ttip # 2014.03.12. 15:55

mtspider: a te döntésed, hogy lakóhelynek (tévesen: állandó lakcím) vagy tartózkodási helynek (tévesen: ideiglenes lakcím) adod meg a lakás címét. (Ha csak egyetlen címed van, az mindenképpen lakóhely.) A tulajdonosnak a döntésedet tudomásul kell vennie, és a lakcímjelentő lapot alá kell írnia. Ha nem teszi, akkor joggal való visszaélést követ el, ugyanis az ő aláírási kötelezettségét elvileg nem arra találták ki, hogy annak megtagadásával tetszése szerint szívathassa a bérlőt, hanem garanciális okokból. A bíróság elvileg pótolhatná a hiányzó aláírást, de hát ha idáig jut a dolog, úgyis kidob a tulaj. Ugyanez a helyzet, ha közokiratba foglalt vagy két tanúval aláíratott bérleti szerződésed van: ilyen szerződéssel a kezedben nem kell a tulaj aláírása a bejelentkezéshez, de ha tudomására jut, hogy akarata ellenére bejelentkeztél, akkor felmondja a szerződést. Lakcím hiányában egy könyvtárba se tudsz beíratkozni, vagyis egy üzletfeled kénye-kedvén múlik, hogy végül is emberszámba vesznek-e. Ennyit ér ma Magyarországon a törvény. Megoldás: elköltözöl, vagy bejelentkezel kamuból ismerőshöz (vigyázat, ez közokirathamisítás), végső esetben ott a településszintű lakcímbejelentés, amivel legalább TB-d lesz.

mtspider # 2014.03.11. 17:05

Nekem is hasonló problémám van. Csak tartózkodási helyem van, állandó lakcímem nincs. Eddig ez nem is volt gond, mindenhol elfogadták. A probléma most van, hogy lejárt a lakcímkártyám, és meg szeretném hosszabbítani a tartózkodási helyemet az okmány irodában. Kértem adatlapot, tulaj aláírta. Bementem és először az ügyintéző kért helyrajzi számot, de megjegyezte hogy állandó lakcím nélkül nem tudja megcsinálni. Mondtam neki hogy életszerűen itt élek. Itt van a háziorvosom, itt vettek nyilvántartásba szavazásra stb. A helyrajzi számot a tulajtól elkértem, meg is adta. De még így sincs állandó lakcímem és nem csinálják meg az új lakcímkártyámat így. Gondolkodom azon hátha a tulaj beleegyezik abba hogy állandóra jelentkezzek be. De mi van ha nem egyezik bele?

Pamikutyus # 2014.03.07. 10:34

Kedves ttip! Köszönöm válaszod, megpróbálok bejelentkezni településszintre, eléggé elszomorító, hogy idős korára idejut egy ember. Mégegyszer köszönöm válaszod!

ttip # 2014.03.07. 09:53

Pamikutyus: akkor nem lejárt a lakcímkártya, hanem fiktiválták a lakcímedet. Ilyenkor hivatalosan nincs érvényes magyarországi lakcímed, kvázi a hivatal szerint nem élsz Magyarországon, ami nagyon sok területen hátrányosan fog érinteni. A jogosítvány meghosszabbítása csak az egyik. Ha a fiktiválás miatt érvénytelen lakcímkártyádat felhasználod, még közokirathamisítást is elkövetsz. Ezért jelentkezz be legalább településszintű címre. Azt nem tudom, hogy azzal tudsz-e jogsit hosszabbítani.

Pamikutyus # 2014.03.06. 15:17

Köszi a választ kedves ttip! Ez akkor is érvényes, ha a lakcím kártyán szereplő címről ki vagyok jelentve és ez szerepel az önkormányzati listán? Köszi Pamikutyus

ttip # 2014.02.13. 10:28

Pamikutyus: a lakcímkártya nem jár le, csak a tartózkodási hely érvényessége. A lakóhely érvényes marad; az elég az új okmányokhoz (személyi igazolvány, jogosítvány).

Pamikutyus # 2014.02.12. 12:30

Sziasztok!
Albérletben lakom immár 5 éve, lejárt a jogosítványom és lefog járni a személy/lakcím kártyám is. Főbérlőm nem járul hozzá, hogy bejelentkezzek az albérletbe. Hogyan tudnám meghosszabbítani a jogsimat és a személyi okmányaimat? Köszi Ági

ttip # 2014.01.14. 08:16

hajnalka24: lakóhely (tévesen: állandó lakcím) hiányában nem jegyeznek be tartózkodási helyet (tévesen: ideiglenes lakcím) sem.

Ahol laksz, szívességből vagy bérlőként, annak a lakásnak a tulajdonosának hozzá kell járulnia a lakcímbejelentésedhez. Nem hozzájárulhat, hanem hozzá kell járulnia, tehát a törvény értelmében nem választhat, hogy aláír vagy nem. Ha van két tanú aláírása a bérleti szerződésen, akkor az kiváltja a tulajdonos aláírását. Ha sehogyse jutsz dűlőre a tulajdonossal, akkor marad a költözés vagy a településszintű lakcím bejelentése - ez utóbbihoz senkinek a hozzájárulása nem kell, és lehet vele szavazni meg orvoshoz menni.

monalisa1 # 2014.01.13. 22:43

Rengeteg embernek csak "ideiglenes" jellegű bejeletkezése van, mégis megvan.

Loptál..., vagyis próbáltad az úttestet egyengetni nehogy valaki a kismotorral/biciklivel balesetet szenvedjen, vagy egy gk. kereke kitörjön. (Köszönjék meg neked az önkéntes munkát!...)

hajnalka24 # 2014.01.13. 21:04

Sziasztok! Érdeklődök, tudja-e valaki, ha nem tudok bejelentkezni sehova, mert nincs lakás, sem olyan valaki, aki megengedné állandóra, ilyenkor mi a teendő? Köszi


A mai napon egy vödör zuzott követ szedtem fel egy kis település utcájáról. Arra jött egy terepjáró, melyb?l ugy vettem észre lefényképeztek. Mi

pylu # 2014.01.05. 13:19

Sziasztok!

Érdeklődnék, hogy van-e valakinek információja arról, hogy Budapesten, hányan vannak akik lakcím nélküliek, vagy hol lehetne ennek utána nézni neten. A választ/válaszokat előre is köszönöm és akit érdekel, hogy mit akarok ezzel, állok rendelkezésére.

ttip # 2013.05.11. 20:57

Bencsi: állandó lakcíme senkinek sincs, jogi értelemben legalább is. A törvény lakóhelyet és tartózkodási helyet definiál. Sehol sincs meghatározva, hogy a lakóhelyet milyen gyakran lehet változtatni. Az egy régi félreértés, hogy lakóhely csak saját tulajdonú ingatlan címe lehet, de ez annyira elterjedt, hogy néhány évvel ezelőttig a hivatalok sokaknak lakóhely helyett is önmagában tartózkodási helyet jegyeztek be, pedig annak akkor sem volt értelme (talán ebből az időszakból származik a lakcímkártyád). Aztán erre rájöttek, és elkezdték kigyomlálni a nyilvántartásból a "tartózkodási hely van, lakóhely nincs" típusú bejelentéseket, ezzel papíron hajléktalanokat gyártva (ahelyett, hogy a tartózkodási helyet átírták volna lakóhellyé, aminek a valósághoz általában több köze lett volna).

A lakcímbejelentés ugyan a lakóra nézve kötelező, de a törvény illetve gyakrorta a hivatali önkény és harmadik személy (tipikusan bérbeadó) ellehetetleníti. Ugyanakkor a tapasztalat szerint nem probléma, ha lakástulajdonnal rendelkezők (közokirathamisítást megvalósítva) kamuból egymáshoz bejelentkeznek, különféle előnyök reményében. Sőt, jogerős bírósági ítélet van arról, hogy az efféle közokirathamisítás nem büntethető (az úgynevezett Sukoró-perben).

Másik példa: a külföldre távozóknak korábban kötelező volt a kiköltözésüket legalább ideiglenes jelleggel bejelentenük, de mivel ezt a legtöbben elmulasztották, a törvényhozó úgy gondolta, hogy akkor a legjobb lesz eltörölni ezt a kötelességet. (Milyen kár, hogy adóügyekben nem ilyen rugalmas a törvényhozás!) Jelenleg a külföldi tartózkodást, tartson bármeddig is, egyáltalán nem kötelező a lakcímnyilvántartásba bejelenteni. Emiatt a magyar hatóságoknak gyakorlatilag fogalmuk sincs a külföldre költözésekről - a becslések csak a főként nyugat-európai célországok bejelentkezési adataira támaszkodhatnak.

Mindezen furcsaságok eredménye, hogy hivatalos megállapítás (ombudsmani jelentés) szerint a magyar lakcímnyilvántartás nem közhiteles, azaz köze nincs a valósághoz.

Bencsi # 2013.05.11. 20:15

Kedves ttip!!

Köszönöm a válaszod... hát utánajárok és lesz ami lesz.... érzem nem lesz egyszerű folyamat ha a törvény ilyen mértékben változik (vagy nem tudják elemezni) de hát semmi sem egyszerű...
Érdekes hogy nem értelmezhető a csak tartózkodási hely.... azt sem tudom, hogy adhatták így ki (mert akkor még élt mikor megszüntettem az állandót) de tényleg létezik sajnos a mai világban hogy valakinek nincs fix állandó címe....
Azért köszönöm.
B.

ttip # 2013.05.11. 19:39

Bencsi: „A polgár lakóhelye: annak a lakásnak a címe, amelyben a polgár él.” illetve „A polgár tartózkodási helye: annak a lakásnak a címe, ahol - lakóhelye végleges elhagyásának szándéka nélkül - három hónapnál hosszabb ideig tartózkodik.”. Látható, hogy ha egy címed van, az mindenképpen lakóhely, ha kettő, akkor az egyik lakóhely, a másik tartózkodási hely. Olyan, hogy valakinek csak tartózkodási helye van, a törvény szerint nem értelmezhető. Ha településszintű címet adsz meg egyetlen címként, akkor az lakóhely lesz.

A lakcímbejelentéshez a szállásadó aláírására is szükség van, kivéve, „ha a bejelentkező olyan érvényes teljes bizonyító erejű magánokirattal vagy közokirattal rendelkezik, amely a lakás használatára feljogosítja”. Például, ha ilyen bérleti szerződése van. Továbbá, a 146/1993. (X. 26.) Korm. rendelet szerint „a befogadott polgár tekintetében szállásadó (...) az általa bérelt lakásra nézve a bérlő (bérlőtárs, társbérlő)”, vagyis a barátod szállásadóként aláírhatná a lakcímbejelentődet. (Hogy befogadhat-e lakóként az önkormányzati lakásba, az a bérleti szerződéstől függ, és a lakcímbejelentéshez nincs köze.)

Egyébként a hivatalok húsz éve nem tudják értelmezni a törvényt, amit nemrég ráadásul módosult, és mivel a kormányrendeletet nem teljesen igazították hozzá, a káosz inkább csak növekedett, úgyhogy ne számíts arra, hogy a hivatal a törvény szerint fog eljárni, mert a tapasztalat szerint sokszor fogalma sincs a törvényről.

monalisa1 # 2013.05.11. 18:14

Őszintén megmondom megfogtál, vagyis nem tudom...

Javaslom írd be a gugliba a tartózkodási hely létesítése kifejezést, lesz ott jogszabály elég...
Annyít tudok a polgármesteri hívatal - jegyző - okmányíroda az illetékes az ügyben eljárni.

A lakcímbejelentő nyomtatványon kérik a tulajdonos - a barátod bérelt lakása esetben az önkormányzat - aláírását, de azzal, hogy nála "meghúzod magad" a lakással kapcsolatban semmiféle jogod nem keletkezik, legalább is szerintem.

Külön: sokan lehetnek akiknek valamely ok miatt nincs állandó lakcímük, és ki tudja mikor is lesz majd, de addig is kell, hogy rendelkezzenek tartózkodási hellyel.

Remélve lesz itt valaki aki érdemben fog neked tud segíteni.

Bencsi # 2013.05.11. 16:05

Kedves monalisa1!!

Ez akkor is működik ha nincs állandó lakcímem? mert a bejelentő lap hátulján rajta van, hogy "a tartózkodási hely létesítése állandó lakcím nélkül érvénytelen"

B.

monalisa1 # 2013.05.11. 09:52

Bocs, ha nagyváros akkor a kerületet azt meg kell adni, pl. Budapest IV.

monalisa1 # 2013.05.11. 09:50

Tartózkodási helyként add meg a jelenlegi várost/községet, kerület/utcaszám nélkül.

Bencsi # 2013.05.10. 19:36

Sziasztok!

Nekem jelenleg semmilyen címem nincs, a családi házat (állandó lakcím) szüleim eladták (valljuk be elárverezték) és tartózkodási helyre nem tudok bejelentkezni, mert egy barátomnál lakom, de ő nem vállalja a "rizikót", mint önkormányzati lakás-bérlő.

A lakcímkártyámon csak egy tartózkodási hely volt (nem tudom hogy adhatták ki így, volt ahol belekötöttek ebbe-nem a kiállító hivatalnál) de az is lejárt, igen, rajta van a dátum hogy a tartózkodási cím meddig érvényes.

Kérdésem: Mit lehet ilyenkor tenni? Dolgozni szeretnék és adót fizetni, de így hogyan - ha nem az általam keletkezett ok(ok) miatt - ez jött létre?

Válaszotokat előre is köszönöm.

Szép napot Mindenkinek

B.