Fórum közigazgatási jog újabb elöl     új hozzászólás


útdíj bírság

Magnólia # e-mail 2014.03.25. 19:21

Kedves Fórumozók! A következő dologban szeretném a véleményeteket, segítségeteket kérni.
Egy teherautóra 440km-es útszakaszra váltottunk alkalmi viszonylati jegyet. A megadott útvonaltól eltérően, az autópályáról egy lehajtóval túlment az autó, ez mindösszesen 2km-t jelent. A kiszabott bírság 140.000.-!!! Mit lehet ez ellen tenni?
Köszönöm.

Véleményem #   2014.03.26. 20:59

A kiszabott bírság tartalmaz némi tájékoztatót is, hogy mit lehet tenni bizonyos esetekben.
Sajnos a fizetés a valószínű...

m.edina # e-mail 2014.09.03. 16:00

Sziasztok!

Az alábbi e-útdíjjal kapcsolatos kérdésben kérem segítségeteket, javaslatokat:

Adott egy cég, ahol 2 teherautójukban beszerelt fedélzeti eszköz van (ennek a költsége is több százezer forint), az útdíjat automatikusan kezeli a rendszer. A folyószámlát mindig előre fel kell tölteni, csak az idei évben több mint 1 millió forintot fizettek ki. A harmadik teherautót ritkábban használják, abban nem építettek be fedélzeti eszközt, eseti jelleggel vesznek jegyet.
Két teherautót vásárolnak jelenleg, az egyiknek már meg is vették a fedélzeti eszközt, a másiknak is intézik.

A már dolgozó autók közül, a harmadik – eseti jelleggel használt - járműre elfelejtettek venni jegyet egy olyan szakaszon, amit ezzel a járművel rendszeresen használnak, tudják, hogy fix kamera ellenőrzi, az érintett összeg 900 Ft.

A tényekből egyértelműen látszik, hogy nem a 900 Ft meg nem fizetésére irányult a cég (és dolgozója) szándéka, az ügyintéző elfelejtette megváltani a jegyet.

A közigazgatási bírságról megérkezett a határozat: 140.000,- Ft.

A bírság jogosságát elismerik, nem vettek jegyet, fellebbezési jogukkal nem kívánnak élni.

Méltányossági alapon a bírság csökkentése iránti kérelemmel – a fentiekre hivatkozva - érdemes próbálkozni vagy ezek fix tarifák és jogszabály nem enged méltányossági alapon kedvező feltételek biztosítását?

Ha nem kizárt, hogy a kérelem alapján némi csökkentést engedélyezhetnek, akkor a kérelmet hova kell küldeni? (A határozatot a Vas Megyei Rendőrfőkapitányság küldte, a fellebbezést is ide kell küldeni, csak a Budapesti Rendőr-főkapitányság vezetőjének kell címezni)

Előre is köszönöm szépen a segítséget.

Véleményem #   2014.09.03. 16:19

Tudtommal ez fix összeg. A részlet fizetés miatt lehet köröket futni esetleg...

gerbera317 # e-mail 2014.09.06. 17:47

Fogalmazzunk inkább úgy, hogy tudtunk nélkül is, a jogszabály puszta erejénél fogva fix összeges, méltányosságról és mérséklésről szó sem lehet. Jogszabályok:
Kkt. 20. § (1) m)
EDtv 14. § a)
156/2009 Kr. 12/B. § (1)
156/2009 Kr. 11/H melléklet

m.edina # e-mail 2014.09.07. 14:39

Köszönöm szépen mindkettőtöknek.

fdrienn # e-mail 2014.10.08. 13:26

Tisztelt Ügyvéd Úr/Hölgy!

Korábbi kérdezőhöz hasonlóan nálunk is az történt, hogy egy lehajtóval korábban ment le a teherautó, mint a már megvásárolt útdíjhoz tartozó útvonal, a büntetés nálunk is 140.000.- forint. A rendőrség azt mondta szó sem lehet méltányosságról,a 8 napon belüli bizonyítási eljárás indításával is csak az időt húzzuk. Kérdésem, hogy jogilag tényleg nem támadható egy ilyen büntetés? Ugyanannyira büntetik azt, aki ténylegesen nem vesz útdíjat, mint azt, aki megveszi, de - esendő emberi voltából adódóan - eltéveszt egy lehajtót? (autópályán visszatolatni kisebb szabálysértés lett volna...) Legalább valami mérséklést nem lehetne kérni? Van esély nyerni?
Köszönettel a válaszért!
Adrienn

gerbera317 # e-mail 2014.10.08. 16:48

A jogosulatlan úthasználat módjait a jogszabály 14. §-a definiálja:
http://net.jogtar.hu/…jegy_doc.cgi?…
Ezek között nem szerepel az, hogy a megvásárolt szakaszt nem lehet korábban elhagyni. Mi is történt valójában?

Véleményem #   2014.10.12. 00:25

fdrienn

Nincs méltányosság, nincs elnézés, nincs véletlen történt és elnéztem duma. Ezek fix összegű bírságok amit a hatóság szigorúan betart és nem huny szemet felette. Valóban bármilyen jogi procedúra egy felesleges harc ebben az esetben, mert a végén akkor is azt a fix összeget fogják behajtani.

Noncsi78 # e-mail 2015.04.09. 19:32

Tisztel Fórumozók! Segítséget, tanácsot szeretnék, hova fordulhatok a következő esetben:

Saját cég tulajdonában lévő teherautó, útdíj meg nem fizetése miatt van gondom.
Az eset: adott teherautóra megvásároltuk az útdíjat, megfelelő időben, megfelelő szakaszra. Az érdekesség: Idén márciusban értesítést kaptunk egy bírságról, miszerint ez nem történt meg tavaly novemberben. Érdeklődtünk a rendőrségen, ahol azt az információt kaptuk, hogy azért ilyen késve kapunk bírságot, mert a két értesítő, amit már küldtek, visszament "a címzett ismeretlen" szöveggel, és a helyi rendőrbiztossal is kerestették már a céget, amit ők sem találtak meg. A történethez hozzá tartozik, hogy a cég 3 éve ott van bejelentve, ahol keresték, és ez idő alatt még minden értesítést, levelet megkaptunk, még egy büntetést is, amit azóta is szorgalmasan fizetünk. Egy rendőr hölggyel történt megbeszélés alapján, levelet írtunk a hatóságnak, hogy rajtunk kívül álló okok miatt nem tudtunk a kiszabott bírságról, illetve ezért nem is tudtunk időben fellebbezni a birtokunkban lévő útjegyek alapján. A mai napon következő választ kaptuk: "....hatóságomhoz benyújtott fellebbezést érdemi vizsgálat nélkül elutasítom.... A fentiek alapján a fellebbezés elkésett, ezért a rendelkező részben foglaltak szerint döntöttem."
Tehát nem érdekli őket, ha esetleg a postás beteg, a helyettesítő meg béna, és nem talál meg bennünket....
Fizessünk...
Bizonyítani tudjuk, hogy érvényes útjegyünk volt, csak nem tudtunk a bírságról, és hozzá kell tennem, hogy velünk rendszeresen előfordul, hogy küldik a bírságot, amit aztán nem kell befizetnünk, mert szorgos jegyvásárlók vagyunk!
Hova fordulhatunk ilyen esetben?
Köszönettel

gerbera317 # e-mail 2015.04.12. 00:05

Úthasználati díj pótdíjas történetébe hogyan keveredett bele a rendőrség? Fake-nek tűnik a sztori.

Noncsi78 # e-mail 2015.04.12. 00:47

gerbera317, kérlek figyelmesen olvasd el a történetet, mert szó sincs "úthasználati díj pótdíjat történet"-éről
Megvásárolt, érvényes útdíjról írtam! Ez a sokadik alkalom, hogy érvényes útjeggyel közlekedett a kamion, és bírságot kapunk. Ilyen esetben mindíg a Vas Megyei Rendőr-Főkapitányság az illetékes... Így keveredik bele a rendőrség...
A jelenlegi állás szerint, pénteken, a fellebbezést elutasító végzést is megfellebbeztem, de azt mondták ne sok jóra számítsak.
Kérdem én, mégis hogy fellebbezzen meg valamit az ember időben, amiről ÖNHIBÁLYÁN kívül, tudomása sincs? És, ha mégis fizetni kell, ki lesz a ludas? Én, mert megvettem a jegyet, mielőtt ráhajtott a kamion az adott szakaszra? Eleve jogtalan a bírság!
Érdekes....
Úgyhogy a sztori nem "fake"

gerbera317 # e-mail 2015.04.13. 14:44

Akkor kezdjük elölről.
Nem találom a vonatkozó jogszabályt, úgyhogy némi segítség kell a kérdezőtől: A bírságról szóló határozat mely jogszabály melyik szakaszára hivatkozik? Itt most nem azt kérdezem, hogy miért utadatották el a fellebbezést (de akár ezt is közölheted, és akkor nem kell keresgélni), hanem hogy mi alapján büntették meg a céget.

Noncsi78 # e-mail 2015.04.13. 17:17

Az ügyfelet..... 165000,- Ft közigazgatási bírság megfizetésére kötelezem, mivel........(adatok)....... a díjköteles útszakaszok használatáért fizetendő, megtett úttal arányos útdíj megfizetése nélkül, az autópályák, autóutak és főutak használatának díjáról szóló 2013. évi LXVII. törvény 14. § a/ pontjában foglalt rendelkezést megszegve közlekedett.
Ezt a rendőrségi levélből másoltam ki, szóról-szóra. Nem igazán értek a paragrafusokhoz, ennyi szerepelt a papíron.
Tehát, szerintük nem vettünk viszonylati jegyet. Mi azonban a hu-go-ról kinyomtattuk, hogy meg volt vásárolva ez a viszonylati jegy.
Létezik ugye fellebbezés a világon, ami határidős.
A probléma itt kezdődik:
szabálysértés dátuma: 2014.10.27.
első levél, ami ez ügyben hozzánk került: 2015.03.... nem tudom most pontosan a napot...
fellebbezési időn kívül szereztünk tudomást magáról a büntetésről
Mégis fellebbeztem: 2015.03.17.-én
Elutasították mert:
Az eljárási iratok alapján megállapítottam, hogy az elsőfokú határozat hirdetményi úton vált kézbesítetté, így a közigazgatási bírsággal sújtandó közlekedési szabályszegések köréről, az e tevékenységre vonatkozó rendelkezések megsértése esetén kiszabható bírságok összegéről, felhasználásának rendjéről és az ellenőrzésbe történő közreműködés feltételeiről szóló 410/2007.(XII.29.) Korm. rendelet 9. § (4) bekezdése alapján- figyelemmel a közigazgatás hatósági eljárás és szolgáltatás általános szabályairól szóló 2004. évi CXL. törvény 78. § (10) bekezdésében, valamint a Ket. 99. § (1) bekezdésében foglalt rendelkezésekre (2014.12.30) napján kell kézbesítettnek tekinteni. Az ügyfél azonban fellebbezését a rendelkezésre álló tizenöt napos határidőn túl, 2015.03.17. napján, igazolási kérelem benyújtása nélkül nyújtotta be a hatóságomhoz.
Ergo: marad a büntetés, hiába volt érvényes az útjegyünk, és hiába tudják a rendőrségen is, hogy az első két értesítés visszament "címzett ismeretlen"-ként.
Ennél részletesebben sajnos nem tudom leírni.

gerbera317 # e-mail 2015.04.16. 00:38

Az a gond, hogy hirdetményi úton vált a határozat kézbesítetté. Ez már így fog maradni.

Ellenben, el lehet gondolkodni azon (persze, szakavatott jogász bevonásával), érdemes-e kártérítési igénnyel az útdíjszolgáltató ellen fordulni. Mert ha valóban volt érvényes útjegyetek, akkor az útdíjszolgáltatónál mulasztott valaki nagyot.

Azon a "a címzett ismeretlen" jelzésen meg szintén el kellene gondolkodni. Jogszabály írja elő, hogyan kell kinéznie egy levélszekrénynek, azt hogyan kell hozzáférhetővé módon elhelyezni, és mit kell rajta feltüntetni, hogy a helyettesítő postás is meg tudja találni, akár még részegen is.

Noncsi78 # e-mail 2015.04.16. 22:31

Köszönöm a segítséget!

Noncsi78 # e-mail 2015.04.16. 22:37

Még egy kérdés, igaz már csak a kíváncsiság kedvéért... Mit jelent, hogy valami "hirdetményi úton" lett közzétévve, és én azt hol tudtam volna figyelni, még ha nem is jött meg az értesítés eleinte?
Esetleg, ha okosabb lennék, a következő ehhez hasonló eseteket elkerülhetném...

gerbera317 # e-mail 2015.04.17. 15:46

Gyakorlatilag azt jelenti, hogy a hatóság - a törvényes kereteken belül - világgá kürtöli, hogy a címzettnek küldeménye van, amit a hatóságnál a megadott határidőig átvehet, és aki hallja, adja tovább. Tipikusan az a kézbesítési forma, amikor már mindenki tud az érintett xaráról, csak maga az érintett nem. Az informatikai forradalom előtti ántivilágban kiválóan működött, faluhelyen akár még ma is. Ezzel manapság inkább a kézbesítéshez fűződő joghatás kiváltása a cél, nem a tényleges kézbesítés.

Írd be a keresőbe: hirdetményi kézbesítés, és magad is meglátod, mi ez.

Noncsi78 # e-mail 2015.04.17. 18:16

Jogos a Google keresés

moon7005 # e-mail 2015.04.20. 17:51

Tisztelt Szakértő!
Páromat e-útdíj jogosulatlan használata miatt 140 ezer Ft közigazgatási bírsággal sújtották (hogy mennyire volt jogos, avagy sem, az most mellékes, szerintem elvileg jogtalan, de ezt a Vas Megyei Rfk. másképpen látja), megtörtént a bizonyítási indítvány még tavaly decemberben, azóta fellebbezés is volt, "természetesen" megkaptuk a csekkeket, 6 havi részletre....
Kérdésem az lenne, hogy közmunkára váltható-e ez a bírság ebben a szakaszban, vagy bármely szakaszban?

Köszönettel
moon7005

Noncsi78 # e-mail 2015.06.10. 09:13

Tisztelet Fórumozók!

Érdeklődni szeretnék, hogy perelt-e már valaki útdíjszolgáltatót? Egyáltalán lehetséges ez? Amennyiben igen, mi a menete?

Köszönettel várom a válaszokat

bokros # e-mail 2015.06.10. 09:34

moon7005
Ez közigazgatási és nem szabálysértési bírság.Amennyiben nem fizetik be, akkor indul a végrehajtás.
Mivel közutas téma, gondolom van gépkocsi.
Na azt fogja a végrehajtó alapból kivonatni a forgalomból a jegyzővel.
Sem ledolgozni, sem leülni nem lehet.
Egyébként a jogerős határozat ellen bírósághoz lehet fordulni és már a keresetlevélben kérni lehet a határozat végrehajtásának felfüggesztését a bíróság ügydöntő határozatáig.

Dr. Bokros Gábor
ügyvéd

Dr. Bokros Ügyvédi Iroda
8961 Lenti Pf: 51
www.drbokros.hu
Tel/fax: (36 92) 551 270, 551-271
Mobil: (36 30) 3398 000

Ricsek # e-mail 2015.07.24. 01:40

Tisztelt Szakértő!
Egy olyan problémám lenne hogy édesanyám 20 napot ment az autópályán matrica nélkül és megbüntették.De a büntetés nem lett befizetve és az alap büntetés emelkedett.Mit tud ilyenkor tenni? Sajnos ez az
59 000x20 picit elég kellemetlen.Lehetőség van a büntetés csökkentésére legalább a felére?
Köszönöm válaszukat!

Kateszka # e-mail 2015.08.31. 18:28

Tisztelt Szakértő!

Édesapám teherfuvarozó! Viszonylati jegyét megvásárolta az aznapi közlekedéshez, az útiterven szereplő 77-es számú főútvonalra kellett volna balra kanyarodnia, de a közlekedési jelzőtáblán nincs kihelyezve a 77-es számú főútvonal jelzése, így tovább haladt a 8-as számú úton,ezzel már megszegve a Közúti közlekedésről szóló törvényeket.... Kérvényeztük az illetékes rendőrkapitányságot, hogy nézzenek utána és tekintsenek el a bírságolástól! Ezt elutasították azzal az indokkal, hogy a gépjármű az adott időpontban a 8-as út 57+177km szelvény (növekvő irány)helyszínen nem rendelkezett érvényes úthasználati jogosultsággal, a jegyen feltüntetett útvonaltól eltért.
Kérdésem a következő:
Ha a közlekedési táblák hiányossága miatt térek le az útvonaltervtől, így is szabhatnak ki bírságot??
A levélben az sem derült ki, hogy ennek egyáltalán utána néztek e, fellebezhetünk 5600ft ellenében.
Van értelme? Képet is készítettünk a tábláról, csatoljuk ezt is hozzá a fellebezéshez??

Válaszát előre is köszönöm!

Ahentes72 # e-mail 2015.12.29. 22:05

Tisztelt Szakértő!2015.07.04 lefelé M7,2015.07.05 visszafelé,kis transit elnéztem a besorolást,rossz matricát vettem!jött a bírság 2x 14.875 Ft!A bírságot megkaptam,telefonos egyeztetéssel,kértem a részlet fizetést egy kérelemmel csatolva,s egyből befizettem 2x5000 Ft -a kérelemmel 3 napon belül!ezt követően kaptam 3 csekket a maradék 19750-Ft -ra!befizeztem1x7000,1x6000,s még 1x6000 Ft-ot,mivel az ügyintézésnek fél év volt az átfutási ideje 29000 Ft érkezett be az útdíj számlájára mert elfelejtettem a pontos összeget a fél év alatt s 29750-Ft-nak kellett volna befizetésére kerülnie!Már örültem hogy letelt a részlet,s a napokban kaptam ugyan erre az estre 2x59500 Ft büntetést 15 napos határidővel!melyből elengették a már részletben befizetett 29000 Ft -ot s így 2x45000 Ft fizessek be!felhívtam az illetékes számot,hogy mit tegyek,s azt a választ kaptam,hogy a 750-Ft miatt újra kell fizetnem a következő nagyobb kategóriás bírságot!Segítséget szeretnék kérni mit tegyek?750-Ft-ra 90000 Ft bírság?Előre is köszönöm a segítséget!üdvözlettel:NAGY ATTILA