Kozjegyzoi meghat. el nem fogadasa


alorinc # 2005.07.27. 14:31

Én tudok ennél egyszerűbbet is: Például "haza jössz papíron" és kitöltöd "otthon" a meghatalmazást, majd átveszik szüleid a pénzt, ha érted amit mondok...

Anno ügyvédbojtár koromban mentem a postára, hogy felvegyem az ügyvédnek küldött pénzt. Ügyvéd által ellenjegyzett meghatalmazással, de a Posta azt mondta, hogy ő ezt nem fogadja el. Neki csak a saját kézzel írt, két tanus, v. kjö-i jó.

Nem írom le mit tettem, de térültem-fordultam és a papíron az ügyvédi ellenjegyzés mellett ott volt a két aláírás!!! És kifizették a pénzt.

Kicsit fafejek a hivatalokban a tudatlan emberek így meg kell találni a "kiskapunak" sem nevezhető eljárást.

derill # 2005.07.03. 10:46

Law1: A közjegyzői teljes körü meghatalmazást ez esetben is kötelesek elfogadni, főleg, hogy a saját üzletszabályzatuk is előirja. Ez sajna csak a tudatlanságuk bizonyitéka. Ehhez képest azonban az én leveleimet meghatalmazás nélkül fünek-fának odaadják. Hiába reklamáltam már milliószor, állandóan a szomszéd hozza a leveleimet, én meg kapom mindenkiét. Most is van nálam két levél, azt sem tudom kiké. Majd ha egyszer a postán járok, beviszem nekik, azonban valószinü, hogy az én leveleim egy része is igy várakozik valakinél, hogy egyszer majd a postán járjon. Vagy egyszerüen kidobja, mert nem tudja ki vagyok.
Milliószor irtam már az ügyfélszolgálatnak, megigérték, hogy intézkednek, intézkedés azóta sincs.

Arra hivatkoznak, hogy rosszul van számozva az utca. Mondtam nekik, hogy ez esetben max azt tehetnék, hogy visszaviszik a postára a levelet, hogy a cimzettet nem találták meg, de nem hajigálhatnák be bárkihez. Mint a falra hányt borsó, azóta sincs eredmény.

Ennyit a meghatalmazásról.


dr. Regász Mária Ügyvédi Iroda
dr. Regász Mária
ügyvéd
1137 Budapest, Szent István krt. 12. I. 5.
06-30-381-8350
derill@t-online.hu

Law1 # 2005.06.29. 07:26

A posta azért nem fizeti ki, mert a postán ki kell töltened egy külön posta-meghatalmazást, mellyel bárkit meghatalmazhatsz, hogy a postai küldeményeidet (inkluzive ajánlott levelek és pénzküldemények) átvegye. A legegyszerübb, hogy legközelebbi magyarországi látogatásodkor beballagsz az egyik postára és írsz egy ilyen meghatalmazást. Ilyen egyszerű.

dr. Bubo # 2005.06.21. 15:14

Szerintem a 2 tanú sok az APEH-nek címzett kérelemhez, már csak azért is, mert az adóbevalláshoz sem kell tanú. Az azonban problémát jelenthet, hogy külföldön vagy, ezért - elvileg - az aláírásodnak a külképviselet általi felülhitelesítése kellene...

Az összegtől függően azon is el lehet gondolkodni, hogy esetleg az APEH-nél a számládon jóváírják az összeget, és jövőre kevesebb adót kell fizetni, talán megér ennyit a herce-hurca, viszont ehhez is kell egy levél az APEH-nek.

A levél kérelem, amelyben móüdosítod az adóbevallásodat. Mivel nem érdemi a módosítás - tehát nem összeget javítasz -, ezért nem önellenőrzéssel, hanem kérelem benyújtásával teheted meg.

pityke # 2005.06.20. 15:54

Kosz a segitseget. Sajna ez a herce-hurca nem csak a kifizetoablaknal ulo holgy tajekozatlansaganak koszonheto. Szegeden a kozjegyzo szerint ez mar evek ota bevett gyakorlat, hogy csak a sajat spec. meghatalmazasukat fogadjak el, a teljes korut pedig nem. Rendes volt, szolt is a meghatalmazas elkeszitesekor, hogy csinaltassak egy olyat is, de utazas elotti rohanasban vegul mar nem jutott ra idom.

Kozben a neten a posta homepage-en megtalaltam a legfrissebb (jun 15) uzletszabalyzatot, ahol vilagosan le van irva, hogy a teljes koru meghatalmazast el kell fogadniuk:
,,7.6.2 Meghatalmazottnak történő kézbesítés

  1. A közokiratba foglalt általános meghatalmazást a postai küldemények teljes körének átvételére szóló meghatalmazásnak kell tekinteni."

Ezt meg a forumot elkuldom szuleimnek, aztan ha ezzel sem sikerul magkapniuk a penzt, akkor inkabb felajanlom az osszeget vmi alapitvanynak ami postai dolgozok tovabbkepzeset tamogatja.

Egyebkent viccen kivul, ha megsem sikerul, ami nonszensz lenne, de hat az ugyintezest utvesztoit ismerve nincsennek lehetetlenek, raadasul mar egy paran allitolag vegigjartak ezt az utat sikertelenul, akkor mit tudok tenni? 10 munkanap elteltevel visszamegy a penz az APEH-hez. Gondolom ok par nap mulva ujra megprobaljak a postan keresztul kiutalni, hiszen az adobevallasban ezt kertem.
Ha meg idejeben kuldok egy levelet az APEH-nek ket magyar tanu alairasaval, hogy a penzt inkabb a bankszamlamra utaljak, az megoldas lehet? Vagy egy ilyen level nem irjhatja felul az adobevallast?
Udv, es nagyon kosz az eddigi segitseget.

derill # 2005.06.19. 15:02

Ja, ha email-t irsz, ird bele nekik, hogy 3 napon belül intézkedjenek, ha nem történik intézkedés, küldd el postán is a levelet. A szüleid a 4. napon menjenek be a pénzért. Sürgősen intézd, mert különben visszamegy a pénz az APEH-hez.


dr. Regász Mária Ügyvédi Iroda
dr. Regász Mária
ügyvéd
1137 Budapest, Szent István krt. 12. I. 5.
06-30-381-8350
derill@t-online.hu

derill # 2005.06.19. 15:00

De neked kell fizetned, azonban ha a pert megnyered (és jelen esetben szerintem is megnyered), azt is a posta fizeti.

A teljes körü közjegyzői meghatalmazást köteles a Posta mindaddig elfogadni, amig azt vissza nem vonod, ha korlátozni akarod a meghatalmazás körét (tehát azt, hogy a meghatalmazott mit nem tehet) bele kell irnod, tehát ha nincs benne korlátozás, akkor a postai küldemények - és a pénz - átvételére is jogosit.

Szerintem irj a postának egy levelet (email-t), és hivd fel a figyelmüket a fórumra, meg a hatályos jogszabályokra.

A gond az, hogy náluk az a spec meghatalmazás van érvényben, és csak azt ismerik, nem látnak tovább ennél, hogy a többen, benne van a kevesebb is, tehát a teljes körüben a spec is.

Nyilván ez csak a kis postai alkalmazott korlátoltsága, a vezető remélhetőleg „látott már” teljes körü meghatalmazást is.


dr. Regász Mária Ügyvédi Iroda
dr. Regász Mária
ügyvéd
1137 Budapest, Szent István krt. 12. I. 5.
06-30-381-8350
derill@t-online.hu

dr. Bubo # 2005.06.18. 17:32

Lehetséges, hogy a Posta ellen a legmagasabb színten kell támadni, tehát nem a kifizetőablaknál, vagy a kézbesítő osuzály vezetőjénél, hanem vezérigazgatónál, vagy az illetékes helyettesénél. A másik megoldás, hogy ha az összeg az APEH-hez visszamegy, akkor folyószámlára kell utaltatni...

Az összegtől függ, hogy érdemes-e perelni, de a felügyeleti szerveket (fogyasztóvédelem, IHM) érdemes megkeresni.

pityke # 2005.06.18. 16:47

Segitseget szerenek kerni. A problema a kovetkezo: Hosszabb ideje kulfoldon dolgozom, es ezert otthoni ugyes-bajos dolgaim intezesesere szuleim reszere teljes koru meghatalmazast csinaltattam kozjegyzonel mar jopar eve. A meghatalmazas jelenleg is ervenyes. Ennek ellenera a Magyar Posta nem hajlando a nevemre erkezett szaz ezer Ft koruli adovisszateritesemet szuleimnek kifizetni. Ez mennyire jogszeru, es hogyan tudom elkerulni azt, hogy tobb mint ezer km-t utazzak haza a penz felvetelere?
A kozjegyzono meg a meghatalmazas elkeszitesekor megemliette, hogy a Posta neha teljesen jogszerutlenul nem veszi figyelembe a teljes koru meghatalmazast sem, s csak a a postan beszerezheto postai kuldemenyekre vonatkozo specialis meghatalmazast hajlando elfogadni. Mar o is tobbszor felhivta a Posta figyelmet arra, hogy ez az eljaras nem jogszeru, de ugy latszik meg sem sikerult valtoztatniuk a kialakult gyakorlaton. Van egy olyan baljos eloerzetem, hogy szuleimnek sem sikerul oket meggyozni, sajnos azonban a kovetkezo harom honapban semmikeppen sem tudok hazautazni. Ez esetben mit tudok tenni?
Mennyire erdemes perre vinni a dolgot? Egy esetleges per megnyeresekor nekem kell-e fizetnem az altalam felkert ugyvedet?
Teljesen mas teruleten dolgozom, es abszolút tudatlan vagyok jogi kerdesekben. A segitseget elore is nagyon koszonom.