Kutyapiszok


cetli # 2005.09.15. 14:14

Érdekes a téma, mi?
Veszélyes-hulladékgyűjtőt minden kutyavécé mellé!!!
Köszönöm mindenkinek.

Sücy # 2005.09.15. 10:11

Ez azt jelenti, hogy a kutyapiszkot nem lehet a kukába dobni, mert veszélyes hulladék? Ez újabb problémákat vet fel...

TomSecret! # 2005.09.15. 10:01

Helyesebben közszemérem megsértése, de az egy teljesen más büntetőjogi kategória, szerintem cetli a szeméremsértésre gondolt, de a pisilés még abba sem tartozik bele.

Viszont mint már említettem, a Ptk. általános szabályai több soron is körülírják egyfelől a tulajdonvédelmi kötelezettségeket, másfelől a birtokvédelem szabályait (a contrario a háborító kötelességeit).

De itt van a Hulladékgazdálkodási törvény is, amelynek értelmében a kutyaürülék pl. egyértelműen veszélyes hulladék, a kutyapisivel együtt, de legalábbis ez utóbbi is általános hulladéknak tekinthető. A kutya gazdája felel a felügyelete alatt áló eb által termelt 'hulladékért'.

13. § (1) A hulladék termelője, birtokosa a tevékenysége gyakorlása során keletkező, illetőleg más módon a birtokába kerülő hulladékot köteles gyűjteni, továbbá hasznosításáról vagy ártalmatlanításáról gondoskodni.
A veszélyes hulladékra egyébként sokkal szigorúbb szabályok vonatkoznak.

Vagy a környezetvédelmi törvényt is alapul vehetjük, amelynek értelmében a kutyapiszok bármely megjelenési formája helyi környezetvédelmi ügynek minősülő környezetterhelés (használat). A jogszabály kimondja, hogy a környezethasználó köteles gondoskodni a tevékenysége által bekövetkezett környezetkárosodás megszüntetéséről, a károsodott környezet helyreállításáról.

Ezenkívül: A veszélyes anyagok keletkezése során olyan védelmi, biztonsági intézkedéseket kell tenni, amelyek a környezet veszélyeztetésének kockázatát jogszabályban meghatározott mértékűre csökkentik, vagy kizárják.

Mindez a teljesség igénye nélküli felsorolás. Csak arra szerettem volna rávilágítani, hogy attól még, hogy a kutyapiszok - sok más szennyező forráshoz hasonlóan - nincs külön is nevesítve a különféle jogszabályokban, az nem jelenti a védelem hiányát, nem jelent mentességet az épített és a természeti környezet megóvásának kötelezettsége alól.

Mindemellett szerintem is érdemes lenne az ebekkel kapcsolatos jogi környezetet tovább differenciálni, a jogalkalmazást és a szankcionálást egyértelműbb alapokra helyezni.


jogvédö

cetli # 2005.09.14. 17:58

Neked nem, az közszeméremsértés.

Karika # 2005.09.14. 17:50

Kiegészítem a kérdést:
Ha a kutyának szabad a villanyoszlopnál, nekem is szabad?

cetli # 2005.09.14. 15:39

Válaszaitokat nagyon köszönöm és természetesen egyetértek.
Másképpen teszem fel a kérdést, beszéljünk általánosságban: szabályozza-e valamilyen rendelet, törvény az ebtartót, hogy a kutyáját KÖZTERÜLETEN pisiltetheti-e?
Előre is köszönöm.

TomSecret! # 2005.09.14. 15:16

Sücyvel egyetértek. Abszolúte jól látja.

De azért ha nagyon muszáj jogszabályi hátteret is előhúzhatunk. Segítenek pl. a polgári jog által biztosított különféle tulajdonvédelmi formák általában vagy speciálisan a birtokháborításra irányadó szabályok, melyek a tulajdon (ingatlan) birtoklásának jogát és korlátait fedik le.

Rengeteg zavaró forrás fordulhat elő, ezek közül nem mindent nevesítenek a jogszabályok. De a generális formák védik a tulajdont minden jogellenes, a birtoklást jogellenesen zavaró, vagy lehetetlenné tevő hatásoktól (így a kutyapisi szagától is).

Azért ezt az esetet tényleg nem jogászkodva, hanem belátással és kellő empátiával lehet/kell megoldani. Morális belátás alapján vidd arrébb a kutyust, akkor is, ha esetleg tényleg csak kitalálták a szomszédaid.


jogvédö

Sücy # 2005.09.14. 14:50

Az, hogy nem érzed, az egy dolog, mindenféle szaghoz "hozzá lehet szokni". LEhet, hogy te hozzászoktál, és azért nem érzed. Ahogy a bagós sem érzi a füstszagot. Van, akit meg kifejezetten zavarhat.
Hogy mi alapján vagy köteles máshová vinni, az egy dolog, erre nem tudok válaszolni. Azt viszont tudom, hogy ha kedves vagy a szomszédokkal, és máshová viszed a kutyákat, akkor nem lesz közöttetek annyi surlódás. Magyarán jótett helyébe jót várj... Egyszerűen: miért ne tennék jót, ha nem esik különösebben nehezemre? Ez nem jog kérdése, hanem jóérzésé és neveltetésé.

cetli # 2005.09.14. 14:27

Köszönöm a gyors választ.

Hidd el: nem lehet érezni.
Tehát semmiféle ilyen jogszabály nincs?
Akkor nem értem azt, hogy "köteles" vagyok.
Max elvárható tőlem, igaz?
Ha "köteles" vagyok, akkor valami kötelez erre. Nem ennél akarok leragadni, hogy érződik-e vagy hogy elvárható-e tőlem, hanem akkor most kötelez-e engem erre valami, vagy nem. És ha igen, akkor mi?
Előre is kösz.

TomSecret! # 2005.09.14. 11:34

Kifejezetten erre vonatkozó jogszabályi rendelkezés nem igen vagyon (ill. én még nem találkoztam ilyennel). Viszont, ha több szomszédod is panaszkodik, annak nyilván van valami valóságalapja. Nagyon is elképzelhető, hogy a párolgó vizelet illetfelhői adott esetben be-becsapjanak a szomszédok ablakán, akkor is, ha esetleg méterekkel arréb van az ablakuk. Ilyenkor az 'általános szabályok' alapján köteles vagy a kutyust messzebb, olyan helyen pisiltetni, ahol az garantáltan nem zavar senkit.


jogvédö

cetli # 2005.09.14. 09:28

Üdv mindenkinek.
Kérdés: létezik-e valamilyen szabályozás, ami megszabja az ebtartónak, hogy közterületen hol pisiltetheti a kutyáját? Természetesen nem szilárd burkolatú közterülettel vannak a problémák, hanem füves részen. Drága szomszédaimnak jobb dolga sincs, mint hogy engem szekáljanak, hogy a kutyám pisijétől "büdös van" a lakásukban.(Ami lehetetlen, hiszen nem az ablak elé végzi a dolgát az a szerencsétlen állat.)
Aki tud, kérem válaszoljon!
Előre is köszönöm!