Vezeték- és egyéb szolgalmi jog közterületen


Majordomus # 2022.11.21. 21:38

Ha a tiéd az uralkodó telek a szomszédé pedig a szolgáló telek akkor nem kérheti tőled a kiépítést.

drlpsmmobil # 2022.11.21. 15:15

A békés vitarendezést (mediáción) ajánlom elsősorban. Viszont nem világos számomra, hogy valójába mire irányul a szomszéd kérése. A megsértett vezeték helyreállításával mindkét telek kapna vizet gondolom. Ha a te telked vízellátása csak az Ö telkén keresztül megoldható, nem kötelezhet téged arra, hogy új vízbekötést csináltass. Menj be a helyi Önkormányzat településműködtetésére, ott megvan mindenkinek a közműbekötéséről a térkép, az, hogy az Önkormányzat mihez járul hozzá és mihez nem azt is ott tudod meg. A szolgalmi jog a mindenkori tulajdonost érinti, ám a régi szerződéses adatállományhoz csak jogod, jogos érdeked érvényesítése érdekében férhetsz hozz. Miért is érdekes, hogy kik kötötték a szolgalmi jogot? Mennyiben járul ez az adat hozzá a jelenlegi probléma megoldásához?

oligaliga # 2022.10.26. 06:22

A vízműhöz feleslegesen mennél, ha azt tervezted, a telken belüli vezetékekkel nem foglalkoznak.

A földhivatal álláspontja elég téves, mert a szolgalmi jog alapítása a telek mindenkori tulajdonosára kihat. Olyan, mintha a társasház alapító okiratát nem adnák ki az alapítók utáni tulajdonosoknak.

Majordomus # 2022.10.25. 19:20

Le kell ülni beszélgetni...

drbjozsef # 2022.10.25. 15:21

Varnai Judit,

Ha a szomszéd kéri, akkor megteheted neki. Tekintve, hogy a szolgalmi jog lekerülne akkor a telkéről, ezzel ugye az értéke (=tehermentes) is növekedne, feltételezem, nincs kifogása ellene, hogy ezt az ő költségén valósítsd meg.
Fizesse ki, és természetesen akkor nincs akadálya a kérésének.

osztap # 2022.10.25. 13:49

Varnai Judit,

Gondolom, a szomszédnak már mutattad a tulajdoni lapot, de mégis tovább követelte a vezeték elvitelét?

A földhivatlban kérd a betekintést azon az alapon, hogy arra jogod érvényesítéséhez van szükséged, Inytv. 67. § (3). Ezt írásban kell igazolnod, pl. egy levéllel a szomszédtól, amiben követeli a vízvezeték elvitelét. Lehet, hogy elég lesz a vízműtől valami papír a hibáról és az ideiglenes vezetékről, meg egy kísérőlevél tőled arról, hogy a szomszéd nem akarja engedni, hogy továbbra is ott legyen a vezeték.

Miért ne élhetnél a szolgalmi jogoddal? Eddig is folyamatosan éltél vele, hiszen a szomszéd telken ment a csöved, amíg most meg nem sértették.

Varnai Judit # 2022.10.25. 12:33

Üdvözletem!
A melletünk lévő területet megvásárolták. Az építkezés során megsértették a vízvezetéket ahonnan a vizet mi is kapjuk.
A hibát ideiglenes veztékkel eéhárították, de most az új tulajdonos kéri egy új vízbekötés kiépítését részünkről.
Mivel ez ma már egy sokfelé osztott telek, annak idején szerződést írtak szolgalmi jogra a mi telkünkre.
A tulajdoni lapon az van írva, hogy egyéb szolgalmi jog xy számú szerződés szerint. A földhitalnál meg van szerződés, de annak adják ki aki a szerződésben szerepel. 1995-s szerződésről van szó és azóta már kb. 3 tulajdonos is volt. Kérdésem, ha ki tudom deríteni, hogy ki volt akkor a tulajdonos és a szerződés szerint van vízvetékre szolgalmi jogom, akkor élhetek a szolgalmi jogommal ennyi év után is? Mind a kettőnk tulajdoni lapján szerepel a szolgalmi jog (nála a terheli, nálam az illeti kifejezéssel), törlő határozat nincs. Köszönöm a választ előre is.

Vicus70 # 2006.03.10. 09:16

Kökorszaki!
Akkor ezekszerint a gázt a földbe elvezették és a föld a nagymamám tulajdona volt és Õ semmilyen kártérítést nam kapott. Ezekszerint nem vezethették volna el a gázt a mi megkérdezésünk nélkül(vagy belegyezésünk nélkül)? Ez az Önkormányzat azt sem tudja kinek a tulajdona a föld?

Vicus70 # 2006.03.10. 08:43

Sziasztok!

Azt szeretném megkérdezni, hogy apámmék háza mögött nyitottak egy utcát és villanyoszlopokat állítottak mögötte.
Sajnos én paprokat nem láttam és megállapodást sem, de azt tudom hogy nekünk amikor a rétünkön átvezették a villanyt akkor a szorgalmi jogért kártérítést kaptunk , de bejegyezték a tulajdoni lapra. Sőt kikötötték, hogy 3-3 méteres körzetben nem építkezhetünk. A minap arra jártam és feltünt, hogy Õ nála a ház és az oszlop között nincs 3 méter. Ezt megtehette az Önkormányzat? Vagy az E-on?
Papírokat nem láttam ,de elképzelem hogy valamilyen úton kijátszották Apámat!

kőkorszaki # 2005.12.02. 16:28

A közterületekre szolgalmi jogot nem kell bejegyezni. Az útkezelő hozzájárulása kell a létesitéshez és használatbavételhez.
Ha viszont a aszolgalmi sáv benyulik az ingatlanra, de épületett nem érint, oda be kell jegyezni. Megfelelő elenszolgáltatás ill. kártérités kiköthető. /1988.évi I. sz. tv./

Máté911 # 2005.11.17. 10:51

Kinek mi a véleményye arról, hogy közterületen a gáz, áram, egyéb közszolgáltató az elhelyezett vezetékeire vezeték- ill. szolgalmi jogot jegyeztethetnek be az ingatlanra? Közterület ugyanis forgalomképtelen, nem terhelhető meg. Vagy ezek szerint igen? Vagy az utca alá elhelyezhetik a csövet, de arra jogot nem jegyeztethetnek be? Előre is köszi.