ÉGÁZ probléma - kinek a hibája?


nyuszt # 2005.11.17. 17:47

Remélem jó helyen járok.
A problémám a következő: felújítottuk a házat, amibe a fűtéskorszerűsítés is beletartozott. Az építési engedélyben szerepel a gázterv is. Az építésügyi hatóság valamint az ÁNTSZ jóváhagyta. Ezután a férjem elfáradt az ÉGÁZ ügyfélszolgálatára, hogy bejelentse az igényünket földgázra (nem nehéz ügy, az ingatlanon bennt van a gáz). Rövidesen visszahívták szerződést kötni.
Vitte magával az érvényes építési engedélyt. Az ügyintéző azonban elhessentette azt, mondván, hogy az őneki nem kell. Ezután aláírták a szerződést, és a férjem be is fizette az ezzel együtt járó 50 000 Ft-ot.
Ezután a kivitelező megcsinálta a gázóra helyét, és a csövezést. Miután végzett, mindenféle műbizonylatokkal vagy mifenékkel, meg nyomáspróba jegyzőkönyvvel együtt az egész paksamétát, tervestől, szerződésestől bevitte az ÉGÁZ-hoz, hogy jöhetnek átvenni, azután hozhatják az órát.
Erre ott közölték vele, hogy ez a terv nem fogadható el, mivel ők nem pecsételték le! Merthogy szerződéskötéskor nekik azt át kellett volna nézniük, majd - max. 30 nap alatt, ezt már csak a szerződésből tudom - dönteni, és pecsételni. Ekkor lehetett volna elvileg kezdeni a munkát.
Most mit csináljunk? A férjem jóhiszeműen járt el: bevitte a terveket, azokat átadta - csak hát azt neki visszaadták azzal, hogy az nem kell! Szerintem joggal gondolta, hogy az ÉGÁZ ügyfélszolgálatán ismerik a saját szabályaikat, és aszerint járnak el, arról őt megfelelően felvilágosítják.
Ha mi csak most nyújtjuk be HIVATALOSAN a tervet, miközben azt a férjem a szerződéskötéskor 1,5 hónapja megpróbált átadni, akkor van rá 30 napuk, hogy üljenek rajta, majd ujjabb 30, ha másnap visszük, hogy kész a munka, vegyék át. Nem nekik kellene saját hatáskörben kiköszörülni a csorbát? Mit lehet jogilag tenni? Ha 2 hónapot tovább csúszik a fűtés, akkor az nekünk - a kellemetlenségeken felül - nagyon magas villanyszámlát fog jelenteni. Pedig szerintem tényleg nem a mi hibánk!