Szervezeti kérdés


Kovács_Béla_Sándor # 2006.06.01. 09:23

"Zavaros ez, Sziágyi úr, nagyon zavaros..."
Újfent kérdem: mi a probléma?

orvin # 2006.06.01. 08:37

most már több adat birtokában annyit tudok hozzátenni, hogy a kérdés területfejlesztési tanácsok által létrehozott ügynökségek kapcsán merült fel, melynek feladatai törvényben vannak deklarálva. a munkaszervezet titulus esetén teljesen más elszámolási szabályok alá esik az ügynökség. azonban az alapító okiratban ki van jelölve a munkaszervezet, és az nem az ügynökség. ennek ellenére munkaszervezetként kellene elszámolnia (egy állami szerv szerint). ezért lenne szükség a munkaszervezet fogalmi ismérveire. mivel az ügynökség nem az "együttműködés adminisztratív apparátusa". Így fontos a megállapítás.

Kovács_Béla_Sándor # 2006.05.27. 09:10

Guglizva egy kicsit úgy tűnik, a közigazgatás berkeiben a területfejlesztési tanácsokkal, kistérségi társulásokkal kapcsolatban használják leginkább a kifejezést - értve alatta az együttműködés adminisztratív apparátusát.
De nem hiszem, hogy jogi relevanciával bírna, hogy "munkaszervezetnek" nevezik, "irodának" vagy "hivatalnak" esetleg "titkárásgnak".

csufi99 # 2006.05.26. 22:39

Miről lehet szó? Létrehozott önálló jogi személy- belekötött valaki az alapítás jogosságába vagy mi a gond, én sem értem..

Kovács_Béla_Sándor # 2006.05.26. 13:51

No meg mi a jelentősége annak, hogy egy állami szerv "munakszervezet-e" avagy nem? Miért fontos ez a kérdezőnek? Ha nem fogalmazna olyan talányosan, talán még segíteni is tudna valaki.

orvin # 2006.05.26. 10:17

Sajnos hiába kerestem rá a munkaszervezet fogalmára, nem találtam semmit. Jogi fogalma főleg nem található. A feladatok leírásából, melyek konrétak milyen ismérvek alapján lehet eldonteni szerinted, hogy a szervezet munkaszervezet-e? szerintem erre sincs kialakult álláspont. bár ha van valami ötlete vkinek, neked, várom.

csufi99 # 2006.05.19. 13:38

Az egész ismerete nélkül én erre nem tudok mit írni. Nem ismerhetem mi az alapító okiratban megjelölt feladatkör, s munkaszervezet fogalmára is rá kellene keresni, az idézetből annyit szűrhető ki, nem konrét feladat ellására hoztak volna létre egy szervezetet....??
Bocsi most indulok, két nap múlva jövök, hátha kapsz addig választ.

orvin # 2006.05.19. 10:54

Kedves Csufi99!

Igen az alapító okiratban a rendelkezés szerint nem munkaszervezet (deklarálva van benne), önálló jogi személy, önálló jogalanyisággal rendelkezik, felelős vezetővel, aki a munkáltatói jogokat is gyakorolja. Azonban egy központi szerv állásfoglalása szerint ez nem elég, ugyanis az alapító okirata szerinti feladatok leírásából, idézem "láthatóvá válik, hogy a szervezet számára megállapított tevékenységek munkaszervezeti feladatoknak minősülnek".Ebből kifolyólag munkaszervezet.

csufi99 # 2006.05.18. 09:11

Ha állami szerv létrehoz egy szervet, önálló jogi személyként, annak van egy alapító okirata, s tartalmazza, milyen jogosítványokkal ruházza fel, önálló jogi személy, önálló-e gazdaságilag, önállóan gyakorolja-e a munkáltatói jogokat. Meg kell nézni.
Munkaszervezet alatt nem tudom mire gondoltál, feltételezem, a munkáltatói minőségre..., ez az alapító okiratban benne van.

orvin # 2006.05.16. 09:09

Kérem, akinek van javaslata, tegye meg.
Érdekelne, hogy milyen ismérvek alapján dönthető el, hogy egy állami szerv által létrehozott önálló jogalanyisággal rendelkező szerv munkaszervezetnek minősül-e vagy sem? Van-e erre jogszabályi elhatárolás?
Köszönöm.