Ingatlanok átszámozása


monalisa1 # 2006.06.15. 08:54

A szükséges összegű illeték leróvása nélkül az ügyintézés nem indul be. Ugyanakkor a beadványban már lehet jelezni, hogy a befizetett illetéket kérik majd vissza. Erről az elbíráló szerv majd külön dönt - csak nehogy az legyen, hogy a "mundér védelme okán" ezen külön kérelmet hivatalból elutasítják, és a fellebbezés csakis további illeték ellenében majd...

Ami az átszámozás dolgát illeti: keresztapáméknál az egész utca házszámozását a szerv valamilyen ok miatt megfordította - pl. ők előzőekben 2. sz. voltak és lettek 8. sz. -, az ezáltal az utcabelieknek felmerült okiratcsere stb. költségit SZÁMLA/bizonylatok bemutatása után az önkormányzat megtérítette.

NINCS két egyforma gondolkodás helyi közigazgatású szerv...

Mivel az önök esetében is jónéhány utcabéli ember nem kevés számú iratát stb. szükséges ÖNHIBÁJUKON KÍVÜLI OKBÓL kicserélni, egy előzetes hivatalos levélváltás indokoltnak látszik a helyi jegyzővel az utólagos költségtérités dolgában.

Igaz, ettől függetlenül is csak ki kell cserélni előbb-utóbb az igazolványaikat...

b.sz. # 2006.06.12. 15:41

Az Ügyünk 2003 -ban kezdődött.
Az építési engedélyen, 13, majd a használatbavételi engedélyen (2003.12.15.) 12-es hsz-ot kaptunk.
A szomszédom ( akinek a felépült háza a mai napig sincs a földhivatalnál bejegyezve ) 2005.01.27. ei használatbavételi engedélyében 14. hsz. volt feltüntetve. A módosított építési engedélyében (2003.08.14.) szintén 14 szám volt megadva.
A szomszédtól tudom, hogy Õ kifogásolta a 14-es számot mert még 2003 előtt a telekvásárláshoz kért hitelnél a földhivatali ügyintézéshez kért egy 12 sz.-ú házszámot, melyet megadott a Polgármesteri Hivatal.

Viszont az építési, és a használatbavételi iratain már a 14. szám szerepelt, és annak módosításáról nem tudunk, ill. nem is történt mostanáig.

A Polgármesteri hivatal egy határozatot küldött ki, hogy véglegesíti a páros oldalt. ( Melyről azt kell tudni, hogy az utca első telkét a másik utcán lakó megvásárolta és azzal egyesítette. Így kiesett az utcánkból ami az 1999-es földhivatali bejegyzéssel szerepel.)
Ezzel a módosítással az előttem lévő szomszédom és mi nem értünk egyet. A házszámaink megváltoznának 10-ről 8-ra 12-ről 10-re. A házszámrendezéssel nincs bajunk, de annak a költségeivel igen.

Mivel 1999 óta nem történt olyan indok mely szerint újra kellene számozni az utcát, ezért is de egyébként is rajtunk kívülálló okok miatt ( hivatali ügyintézés) kell most egy ember miatt ( a 14.-szám alatti lakos miatt! Bejelentésére melyről semmilyen iratot nem kaptunk) összesen 2 családnak, 9 embernek összes iratait , vezetői engedélyeket, gjm forgalmi engedélyeket, személyi igazolvány, lakcimazonosító igazolvány,munkahelyi, iskolai, és egyéb a lakással kapcsolatos szerződéseket módosítani, újra beszerezni, valamint 2 társas vállalkozás iratait, ( pecsételőtől kezdve az összes kapcsolatai alapján lévő szerződéseket) valamint egy alapítvány, iratait érinti.

Kérdésem, az hogy jogos volt -e a házszámrendezés, és kinek a hibája az hogy évekig elnézték, és rosszul adták ki a már általuk kiosztott házszámokat. Kötelesek vagyunk-e ha a hivatal úgy gondolja, hogy most véglegesíti a már 1999-ben véglegesíthető páros oldalt, illetve annak költségét miért nem akarja kifizetni. ( A használatbavételi határozatban az engedély véglegesítve volt mindenkinek!)
Ugy gondolom, hogy minket is megkellet, volna kérdezni, hogy mi hogy akarjuk, hisz szerintem a 14-sz ingatlant kellett volna egy " 12/a " jellel ellátni így nem kellene 2 családot ( 9 főt és 2 társaságot és egy alapítványt ) ilyen költséges helyzetbe hoznia.
Kérhetjük-e a házszámváltozással a felmerülő költségeinket az iratok módosításával felmerülő illetékeket, díjakat, ügyintézéseket, a szükséges képviseleti díjakat, illetve a szükséges szabadságmegváltásokat?
Mivel a hivatali határozata ellen a Közig. Hív.-hoz lehet illeték fejében fellebbezni. Érdekelne hogy jogos-e ebben az esetben az illeték kérése.