Német munkajogi szabályozás


leylus # 2007.03.28. 21:15

Sziasztok!

Lenne egy kérdésem, hátha tudtok rá válaszolni. Anyukám férje (anya sajnos már nem él) német állampolgár, s kb 1,5 évvel ezelőtt volt neki egy munkahelyi balesete Németországban, ami rajta kívülálló okból következett be. Konkrétan: a darun valami elszakadt, s egy 2-300kg-os tárgy a lábfejére esett. Szerencsére amputálni nem kellett, de a mai napig táppénzen van (azaz csak lenne) vele. Természetesen akkor minden jegyzőkönyvet felvettek, a cég is elismerte, hogy mi történt. Munkavédelmi előírások be voltak tartva, alkoholszonda:negatív.
Nos számomra már az is érdekes, hogy csak az első 3 hónapban kapott 100%-os táppénzt utána visszavették(átsorolták) a "rendes" betegek közé. Õ természetesen ezt elhiszi, azt mondja ez így törvény. Ennyire más lenne 2 ország törvénye?
A következő: tavaly(2006) decemberében kapott egy levelet a munkahelyétől, hogy felmondtak neki. Nem kell többé visszamennie dolgozni. Ellenben még mindig táppénzen van(lenne), mert a lába még mindig szinte használhatatlan. Egy évre rá, hogy történt a baleset, elhívták valamelyik nagy városba főorvosi felülvizsgálatra is, hogy tényleg beteg-e. Természetesen megállapították, hogy igen. (A legnagyobb csontszilánk ami a lábfejében egybe maradt kb 5mm-es volt, vagyis esélye sincs, hogy rendesen összeforrjon)
Jelenleg se munkahelye, se táppénze nincs, s munkanélküli segélyt sem biztos, hogy kap. Vagy, ha kap is nem tudja mennyit. Egy vagy talán másfél éve van vissza nyugdíjig.
Kérdésem az lenne, hogy tehet ilyent a munkahely/az állam jogilag, hogy egy táppénzen lévő, eredetileg munkahelyi balesetet szenvedett embert kirugnak? Csak azért, mert nem épül fel a lába?
S ezek után semmi pénzt nem kap, s esélye sincsen dolgozni/munkahelyet találni, mert szinte járni sem tud?(a koráról már nem is beszélek)
Segítségeteket előre is nagyon köszönöm, ha tudtok:

Üdv
leylus