külföldi végrehajtás


Scorpion82 # 2011.10.07. 18:08

Tisztelt Szakértők!
Devizahitel-tartozásom miatt akkora összeget rótt rám a végrehajtó (az eredeti tartozás kétszeresét) amit előreláthatólag egész életemben sem tudok kifizetni. (az ingatlan a tartozásnak jó esetben az egyharmadát fedezné) Mivel ezt nem tartom igazságosnak, és nem akarok életem végéig vagyon nélkül, megcsonkított jövedelemmel élni az illeális bevándorlók szintjén, emigrációt tervezek az adóstársakkal együtt.
Kérdésem, hogyha külföldre távozom az EU-n belül, és nem kürtölöm szét a tartózkodási helyemet, meg tudnak-e találni az elévülési idő (5 év) lejárta előtt?
Azt tudom, hogyha megtalálnak, van lehetőség a külföldi végrehajtatásra, de ha nem tudják, hová távoztam, van törvényes lehetőségük, hogy megkerestessenek külföldön? (lakcímet ,munkáltatót)

A választ előre is köszönöm.

csabka # 2011.01.17. 11:34

Tisztelt Fórum!

A segitségüket kérném,németor­szágban van egy vállalkozásom,tel­jesen hivatalosan,mivel sok idöt magyarországon voltam kénytelen tartozkodni családi okok miatt,felgyülemlett egy kissebb összegü tartozás,lakás, villany,stb.Most visszajöttem de a munkaadómtol nem kapok több munkát,és be szeretném fejezni. Ha hagyok tartozást magam mögött mire számitsak? Magyarországon hogyan hajtják be rajtam? Válaszukat és segitségüket előre is köszönöm.

yushchenko # 2010.11.27. 18:23

Tisztelt Fórumozók!

A felől szeretnék érdeklődni, hogyha Szlovéniában köteleznek, hogy fizessek vissza egy X ezer euró összeget (ösztöndíj nem megfelelő teljesítése miatt, tehát semmi bűncselekmény, csak egy ravaszan megírt szerződés miatt), az mi módon tudják behajtani itthon? Saját ingatlanom nincs.

Előre is köszönöm!

klara75 # 2010.11.26. 15:07

Sziasztok!

Szeretnék segítséget kérni a következőkben:
Németországban éltem 5 és fél évet és együtt éltem egy görög állampolgárságú fiatalemberrel.Minden szép volt és jó, úgy volt, hogy férjhez is megyek hozzá. Teherbe is estem, majd hazajöttem megszülni a babát.Amíg itthon voltam elkezdett szerencsejátékozni olyan mértékben, hogy a kislányom megszületése után nem mentünk vissza.Ő a nevére vette a kicsit,majd tovább dolgozott kint. Minket természetesen nem segített anyagilag. A bírósághoz fordultam, Hosszú procedúra után meg is született a határozat az elhelyezésről ill. a gyerektartás összegéről.Majd felkerült végrehajtásra az IRM-hez.Németországban kezdték el a végrehajtást, majd visszadobták,mert az apát nem találták meg a megadott cím alapján. Ő tudni illik elhagyta az országot és Ausztriába ment dolgozni. Ezek után Ausztrián keresztül kezdődött minden ellőről.Ők sem találták meg az osztrák címe alapján, mivel 6 hónapot az egyik, 6 hónapot a másik államban dolgozik és éli az életét. 2010 nyarán az IRM-et levélben kértem a két országban párhuzamosan zajló végrehajtásra. Azóta sem tudom,hogy mi történik.Próbáltam már az IRM-nél lévő ügyintézőmtől egy kinti telefonszámot elkérni, de nem tudott semmit adni. a kislányom lassan 5 éves lesz és nem tudom, hogy kihez fordulhatnék ez ügyben, mert a tartózása már igen szép.(természetesen euróban)
Mi pedig itthon a megélhetésért küzdünk,ráadásul a kislányom sajnos tartósan beteg is lett.
Kérném szíveskedjenek tanácsot adni, hogy mit kellene tennem itthon vagy hogy kihez kéne fordulnom a kinti országokban?
Tisztelettel: klara75

ObudaFan # 2010.10.17. 13:04

Lehet. Kint (EK) végrehajthatóvá kell nyilváníttatni az iratot és végrehajtást kérni.

Célszerűbb lett volna európai fizetési meghagyásos eljárást indítani.

variszkusz # 2010.10.11. 18:59

Üdv!
2007-ben fizetési meghagyást indítottam egy üzletfelem ellen. A papírt nem vette át, a határozat "kézbesítési vélelem" folytán emelkedett jogerőre. Nemrég megtudtam, hogy az illető az Egyesült Királyságban (Anglia) él és dolgozik. Mi a menete annak, hogy a jogerős fizetési meghagyást Angliában végre tudjam hajtatni rajta?
Egy ismerős ügyvéd azt mondta, hogy amennyiben a papírt annak idején az adósom nem vette át, akkor nem lehet mit kezdeni a dologgal, én azonban ezt nem tudom elhinni.

S1988 # 2010.07.26. 17:22

21 éves Egyetemista vagyok. Édesapám pár hónapos koromban elhagyott minket, édesanyám azóta egyedül nevel. A bíróság a válás során megállapított tartásdíjat, de a behajtást nem is kezdeményeztük hiszen édesapám Algériai állampolgár. A bíróságon akkor(1994) azt mondták , hogy esélytelen hogy a helyi bíróság együttműködjön, hiszen előttük édesapám nem ismert el gyermekének.
Most elég szűkösen élünk mivel tanulmányok mellet eléggé nehézkes munkát vállalnom.

Arra lennék kíváncsi ,hogy a jelenlegi körülmények között van e valami esély a tartásdíj behajtására, ha nem is visszamenőleg, de legalább a tanulmányaim befejezéséig.

Továbbá van e bármilyen mód hogy például egyetemi szociális ösztöndíjnál figyelembe vegyék ezt a helyzetet?
Hiszen sem a szülő ismeretlen meghatározást nem meríti ki, illetve félárva sem vagyok a szó legszorosabb értelmében. (Bár semmilyen kapcsolatom nincs édesapámmal, sohasem találkoztunk. Csak annyit tudok hogy él)

Babuskám # 2009.11.30. 09:59

Sziasztok!

Én segítséget szeretnék kérni, hogy milyen szabályok érvényessek arra ha valakinek szlovák nőtől van gyereke /házasságon kívül/és itthon is van három gyermeke, gyerektartásra kötelezhetik-e és hogyan? Vagy ha valakinek van szlovák ügyvéd ismerőse az is jó lenne csak tudjon magyarul vagy itthoni ügyvéd aki viszont profi a szlovák családjogban?
Segítséget köszönöm! nagyon sűrgős lenne!!!

Judit0000 # 2009.11.16. 18:05

Köszönöm szépen mindkét választ! Feladni nem akarom,mi ha kell évről-évre majd felszólítjuk,az állandó lakcíme ismert. Nem lesz könnyű...ezt tudom!De a remény hal meg utoljára....

nandy # 2009.11.16. 17:15

Na, azért a végrehajtónak több eszköze van a nyomozáshoz, mint a kérdezőnek...

A munkahelyet - ha van belföldi - az OEP-től, vagy APEH-től tudják meg.
De ha nincs is munkahelye, előfordulhat, hogy van lefoglalható vagyontárgya, amiről te nem tudsz, viszont a végrehajtó kideríti.

monalisa1 # 2009.11.16. 16:14

A végrehajtó nem fogja helyetted kinyomozni hogy az ex jelenleg hol lakik/dolgozik - erre legfeljebb magánnyomozót lehet felkérni mely nincs ingyen.

A végrehajtó tuti címre megy foglalni ill. végrehajtani, illetőleg az elévülésre figyelemmel időről időre felszólítja az adóst hogy rendezze a tartozást - ha biztos címet kap tőled.

Az "anyós" egész biztos tudja a fia címét/telefonját de nem köteles kiadni...

Javaslat: németországi és svájci magyar honlapokon kerestesd a volt barátodat - de ne az alanti történettel -, hátha tud valaki információval szolgálni.

"Mona"
laikus hozzászóló

Judit0000 # 2009.11.16. 14:59

Sziasztok!
Volt élettársam hitelre autót vásárolt, melynél én voltam a kezes. Németországban dolgozik Magyar cégnél. Egy nap, 13 év kapcsolat után sms-be közölte többet nem jön haza.Innentől minden elérhetőségét megszakította, beszélni azóta sem tudtam vele(2 éve).Az autót nem fizette, így a bank lefoglalta, de még mindig fentmaradt 2 millió tartozás. Felszólítottak engem mint kezest is. Mivel nekem házam van, féltem a gyerekeimmel együtt az utcára kerülök. Őt hiába kerestem, letagadtatta magát és a bankkal is csak én egyezkedtem, Vége az lett hogy szülői segítségből, hitelből, kifizettem a tartozást a bank felé, és most próbálok futni a pénzem után,polgári peres úton.A bank adott egy igazolást, hogy az adós helyett teljesítettem a befizetést. Ügyvédi felszólítást küldtünk az állandó bejelentett lakcímére ami a szülei címe is. Az édesanyja átvette, de azt telefonálta, fogalma sincs hol a fia, ő úgy tudja Svájcban dolgozik. (előfordulhat hogy ez nem igaz).Pár hónapja még ugyanott dolgozott Németországban egy Magyar cégnél ahol már 6 éve dolgozik, de azóta felvilágosítást nem adnak, hogy valóban ott van-e még. Kérdésem az lenne, ha megkapom a birósági határozatot a végrehajtó betekintést tud-e nyerni a munkahelyét illetőleg, amennyiben az már nem a Magyar cégnél van? Esetleg tényleg Svájcban?Vagy csak Magyar cég után tud nézni? A bejelentett állandó lakcíme még mindig Magyarországon van az nem változott. Sajnos anyagilag eléggé padlóra tett ez az ügy, nem tudom meddig érdemes küzdenem, hogy visszakapjam a pénzem, de nem szeretném feladni! Csak már anyagilag nagyon nehezen bírom! Köszönöm a választ előre is!

debrejo # 2009.11.09. 20:00

Még annyit tennék hozzá, hogy az a bizonyos ember volt a lakás főbérlője, és ő már előtte ott lakott.

debrejo # 2009.11.09. 19:58

Sziasztok!

Segítséget szeretnék kérni. 3 Éve kint voltam Angliában, 1 évig ott dolgoztam, 2 éve hazajöttem. Amikor kint éltem, 2 hónapig az akkori barátomnál laktam. Az a cím volt akkor az ideiglenes tartózkodási címem, akkor csináltam meg az NI kártyámat, azt a címet adtam meg. Albérleti szerződést persze nem írtunk. 2 hónap után elköltöztem onnan. Pár hete kaptam egy levelet, ami nekem és az akkori barátom nevére volt címezve, miszerint 7 havi ki nem fizetett közüzemi számlák vannak azon a bizonyos címen (villany és gáz). Anno ez a barátom itthon is az én lakcímemre volt bejelentve. (gondolom ezért van az ő neve is a címzettnél). Mivel őt gondolom nem találták (ami érdekes, mert ő azóta is kint él és dolgozik, érdekes), nekem jöttek ezek a levelek.
Létezik ilyen, hogy rajtam hajtsák be, ha őt nem találják? Ráadásul 2 év után, és egyből behajtó cég küldi a levelet, ami sima levél, se tértivevény, semmi extra feladvány?

Válaszotokat előre is köszönöm:
Edina

Kovács_Béla_Sándor # 2009.09.29. 13:41

A kibocsátó bíróságtól lehet kérni azon végrehajtási lap kiállítását, amely alapján a másik közösségi tagállamban a hazai bíróság döntése végrehajtható lesz. Már ha végrehajtható külföldön az a döntés.

végrehajtó1 # 2009.09.29. 13:13

Ha jól tudom van jogsegély így az igazságügyi minisztériumon keresztül lehet kérni.

nano # 2009.09.29. 11:28

Szép napot!

Érvényes bírósági végzésem van egy adósommal szembe.
Angliába ment ki dolgozni, bejelentett állása van./elvileg/
A végrehajtást kezdeményezhetem-e ellene?
Konkrétan fizetéséből történő levonásra gondolok.
Köszönettel

monalisa1 # 2009.06.13. 19:11

Értem, így már teljes/valós a történet, köszönöm.

Ami a fiad gyorshajtását illeti, szerencsésnek mondhajta magát: ha a helyi rendőrök lemeszik akkor a helyszíni bírság összegétől bizonyára elment volna a kedve száguldozni...

Zoltanuss # 2009.06.13. 19:01

monalisa1 - nak !

Ez pénteken du. történt, már majdnem a munkaidő vége volt.
Jó egy óra múlva jön a postás vissza a kollégájával, hogy nagy bajban van, szegény még a kukában is kereste.
Az igazság az, hogy hirtelen én sem találtam.
Majd hétfőn még gondolkodom. Tényleg az lenne a jó, ha visszazárnánk és vissza a feladónak - keressék Bulgáriában, ha már szerintük Bp. ott van.

Mindig mondtam a fiamnak, kár gyorsan menni. Sajnos száguld.
Na jó éjt mindenkinek !

Fekete Istvánné # 2009.06.13. 17:43

Jó estét!

Kérem adjanak tanácsot a következő ügyemben.
Lányom 2007-ben felvett hitelkártya-tartozását állása elvesztése miatt 2008-től már nem tudta fizetni. A bank felmondta a szerződést, és a teljes tartozásra és kamataira (600 ezer forint) vonatkozó részletfizetési szerződést kötött a lányommal. Az elmúlt fél évben minden hónapban időben fizette a részleteket, de az május végén Norvégiába költözött és azóta nem fizeti a csekkeket. A felszólítások csak jönnek és jönnek a bejelentett lakcímére (hozzám), de minden figyelmeztetésem ellenére őt viszont ez nem érdekli.
A kérdésem az lenne, hogy ez után mi vár rá? Gondolom az ügy a bíróságra kerül és azután? Behajtják rajta külföldön? Ő arra hivatkozik, hogy úgysem találják meg hol él, hol dolgozik, hisz a bíróság illetve a bank honnan tudná, hogy ő nem Magyarországon él már... Én viszont attól félek, hogy megtalálják illetve ha nem akkor a hazatérését követően fognak elvenni tőle mindent. Melyik verzió lehet a valóságszerűbb? (Visszaolvastam ezt a fórumot és találtam olyat aki azt mondta megtalálják külföldön és olyat is aki azt mondja, hogy nincs erre esély, hanem Magyarországon fogják keresni amíg meg nem találják...)
"Csak" zárójelben jegyzem meg, hogy a hitelkártyát olyan munkáltatóival szerezte, ahol sosem dolgozott, csak egy barát állította ki neki szívességből... Ha bíróságra kerül az ügy gondolom ezért is előveszik...
Nagyon aggódom, kérem segítsenek, adjanak tanácsot.

Grád András # 2009.06.13. 16:02

Kedves Zoltanuss!

Nagy valószínűséggel nem lesz semmi az egészből. Hasonló esetekben egyébként mások azt szokták tökéletes sikerrel csinálni, hogy (esetleg egy ezres diszkrét átadása mellett) megkérik a postást, hogy küldje vissza a levelet azzal, hogy a címzett ismeretlen helyre költözött, de természetesen ügyvédként ilyesmit nem tanácsolhatok. Üdv:


dr. Grád Andrásügyvéd - egyetemi tanár1137 Budapest, Szent István krt. 12. I. 5.06-30-280-1846www.kapcsolattartas.hu

monalisa1 # 2009.06.13. 15:55

Ha a spanyol levél érkezését itt elismered előttünk, akkor azt a fránya igazoló szelvényt miért nem adtad át az érte visszatérő postásnak - szerencsétlen szívhatja miattad a dolgot.

A visszaigazoló szelvény nagy sietve történő "eldobása" szerintem kevésbé hihető...

A későbbiekben a postás nehogy keresztbe tegyen neked valamiért - viszonzásképp.

Zoltanuss # 2009.06.13. 12:16

Köszönöm !

Annyit azért, hogy bérelt autó volt. Egyenlőre a spanyolok minket kerestek meg direktben.
Egyenlőre nem reagálunk !

monalisa1 # 2009.06.12. 21:12

Azzal, hogy a le nem tépett tértivénnyel a postás hogyan számol el a levelet feladó spanyoloknak, ahhoz lövésem sincs. (Majd mondják magukban: lám ilyenek ezek a bulgárok itt Bp.-en...)

monalisa1 # 2009.06.12. 21:07

Néhány napja volt egy rövidke cikk az Index-en, miszerint a magyar közlekedési hatóság nemrég megállapodást írt alá több más EU hasonló hatósággal, miszerint a rendszám és az autótipus alapján beazonosított xy üzembentartóval szemben eljárnak a külföldön elkövetett gyorshajtás, tilosban parkolás stb. miatt megbírságolt személlyel szemben, és hogy az ekként begyüjtött/egybegyüjtött pénzt időről időre a megkereső külföldi hatóságnak átutalják. Tehát hogy a továbbaikban nemigen lehet megúszni a külföldön elkövetett közlekedési "csíntevést" - ha már a helyszínen nem intézkedtek egyből...

Arra hogy ez részleteiben is hogyan van, valamint mi van akkor ha nem az üzembentartó vezette az autót, arra a cikk nem tért ki.

Tehát ha téged a spanyol hatóság a magyar "testvérhatóság" közreműködésével meg tudott találni, akkor az itthoniak bevasalják majd az x Euro bírságot - ill. MNB aktuális forint ellenértékét.

Vagyis a spanyolok "beköszöntek", de a büntetési csekk a magyaroktól várható...

Valahogy nagyvonalakban ekként a dolog.