angol jog


istvan 9 # 2007.12.27. 18:00

Sziasztok! Az erdekelne engem,hogy angliaban mi az a jogi forum amire vitas esetekben hivatkoznak egy szerzodesen belul.Pl. mint nalunk a ptk.jogszabalyai.A szerzodes egy szolgaltato ceg es magan szemelyek kozott jon letre.

ObudaFan # 2007.12.27. 20:31

Kötelmi jog tekintetében leginkább precedensekre, a törvényi szabályozás inkább kivétel, mint gyakorlat.

istvan 9 # 2008.01.05. 16:10

Koszonom szepen a segitseget.Az lenne meg a kerdesem ,ami felmerult,hogy milyen forumon,vagy milyen irodalomban tudnek utanna nezni az angol precedens ugyeknek.Esetleg a konkret problema ismerete utan. Ezenkivul azt szeretnem megtudni,hogy egy szerzodes megfogalmazasakor, melyik angol birosagot szoktak megnevezni ugydonto birosagnak.
Koszonom a valaszokat istvan

Kovács_Béla_Sándor # 2008.01.05. 16:36

Ha az egyik szerződő fél a magyar, akkor én semmiképpen nem mennék bele, hogy egyesült királyságbéli bíróság illetékességét kössék ki.

ObudaFan # 2008.01.06. 09:23

Ha bármi esélyed van rá, akkor magyar bíróságot köss ki.

istvan 9 # 2008.01.09. 07:17

Koszonom a tanacsoptok istvan

ObudaFan # 2008.01.09. 17:05

Nincs mit.

Juha # 2011.01.05. 15:05

Tisztelt Jogi Fórum!

Azzal a kérdéssel fordulnék Önökhöz, hogy ha van egy Magyarországon bejegyzett nonprofit szervezetem (Egyesület), ami egy adott egyház javára akar adományokat gyűjteni Angliában, akkor mi a teendőm? Az rendben van, hogy az egyháztól meghatalmazásra van szükségem, hogy az Ő nevükben gyűjtsek, de ezt vajon Angliában kivel kell elfogadtatnom, hogy hivatalos legyen? Elég sok cég gyűjt "charity" címszó alatt odakint (magyart is találni köztük), de én valóban, legálisan szeretném ezt csinálni, és érdeklődnék, hogy a magyar szervezet végezhet e ilyen tevékenységet odakint, vagy érdemesebb ott alapítani egy hasonló jellegű NGO-t?

Előre is köszönöm a választ,

Üdv.:

Juha

Bartucz # 2011.09.26. 17:46

Tisztelt Jogi Fórum!

A problémám,hogy munkahelyi baleset ért Londonban,de a munkáltatóm nem hajlandó teljes táppénzt fizetni,és a biztosítójának továbbítani a kártérítési igényemet.
A munkahelyemen nem kaptam balesetvédelmi oktatást,és a megfelelő védőeszközöket sem biztosította számomra.
Jelenleg itthon regenerálódom,itthonról szeretném ezt az ügyet elintézni,ha lehet,minél hamarabb.

Üdv.:
Bartucz

Bedbone # 2012.05.29. 14:54

Tisztelt Jogi Fórum!

Szeretnék segítséget kérni. Szükségem lenne Anglia illetve az egyesült Királyság angol (esetleg magyar) nyelvű "büntető törvénykönyvére". Vagy egy olyan kiadványra, esetleg pdf formátumban, vagy elérhetőség megadásával.
Segítségüket előre is köszönöm!

Tisztelettel:
Bedbone

Sherlock # 2012.05.29. 15:04

Ilyen nincs.
Különböző Act-ek tartalmazzák a büntetendő cselekményeket, csoportokra bontva("crimes against person, community, stb."), a csoportokon belül részletezve és európai szemmel nincs is nagyon rendszer bennük. A wikipedián lehet nézelődni, de nem könnyű olvasmány, ha magyarul nem tanult az ember büntetőjogot.

rakov # 2013.07.12. 19:09

Sziasztok!

Van egy kérdésem amire nagyon fontos lenne választ kapnom.
2007-ben kimentem a családommal Angliába.Ott éltünk életvitel szerűen,gyerekek kiskorúak iskolába járnak.
Én 2012-ben visszaköltöztem Magyarországra,volt feleségem kint maradt a 2 gyerekkel.2013-ban elváltunk. A gyerekek láthatását megtagadja tőlem,mondván ha látni szeretném őket menjek ki hozzájuk ,ő nem engedi hogy Magyarországra utazzanak hozzám.
Kérdésem az lenne :

  • Van e jogom hazahozni őket évente legalább 1-szer?
  • Magyarországon a gyámügyhöz kell e ezzel a kérdéssel fordulni,vagy rájuk már az Angol jog vonatkozik?

Köszi

CsillaLondon # 2015.10.25. 20:15

Tisztelt Jogi Fórum!
Férjemet Londonban munkavégzés közben motoros baleset érte. A balesetet okozó hölgy volt egyértelműen a hibás (amit már a biztosító el is ismert), a piros lámpán áthaladt és úgy ütötte el a férjem. Fogadtunk ügyvédet itt kint. Azt szeretném megkérdezni, hogy esetleg tudnak-e hasonló ügyekről, hogy ennek a kártérítési ügynek általában mennyi az átfutási ideje? Nagyon köszönöm a választ előre is!Csilla

Gfarkas86 # 2016.01.06. 12:46

Aki esetleg ismeri, hol találom meg a személyi szabadság megsértésének az angol büntetőjog szerinti elévülését, köszönettel venném, ha segítene. Tudniillik 6 éve történt ellenem odakint egy ilyen bűntény, de nem tettem feljelentést, mert érzelmileg szorosan kötődöm az illetőhöz. Azonban mivel ő pont ezt használta ki és gátlástalanul megalázott, lelkileg rendkívüli mód megviselt és sokat őrlődtem, hogy lépjek-e valamit. A bűncselekményt kint tartózkodó, letelepedési engedéllyel igen, de angol állampolgársággal nem rendelkező magyar személy követte el. A magyar jog szerint már elévült. Ha esetleg az ottani törvény szerint még nem évült volna el (bár erre magam sem látok sok esélyt), megtenném a feljelentést.

Általános jelleggel kérdezem: az UK-ban élő magyar személy ellen itthonról a követségen tudok feljelentést tenni? A nyelvtudás nem akadály, angolul jól beszélek, többé-kevésbé ismerem a jogi zsargont is, úgyhogy ha ezt csak angolul tehetem meg, az sem okoz problémát.

Előre is köszönöm a választ!

gerbera317 # 2016.01.06. 12:56

Mielőtt elkezdődik a vita, hogy elévült-e vagy sem, gondold át, hogy egyáltalán tudod-e bizonyítani a történteket.

Gfarkas86 # 2016.01.06. 16:11

Igen, egy szemtanú van, aki elejétől a végéig végignézte az esetet. A baj csak az, hogy benne van a pakliban, hogy az elkövető érdekében hamisan vall, mert elég jó barátok. Talán egy kis bizakodásra adhat okot, hogy miután a tettessel kibékülni látszottunk, ő telefonban is elmondta nekem, hogy ez a srác következetesen tud hazudni. Ha tehát egybehangzóan tagadnak, de a telefontársaság kiadja azt a beszélgetést, amelyben ez elhangzott, legalább a hamis vallomást semlegesíthetjük. Ez esetben maradna az én vallomásom és az övé, valószínűleg egymás ellenében és bizonyíték hiányában a bíróság még mindig ejtheti az egész vádat. De legalább megpróbálnám. Ergo tényleg csak az időtényező körül vannak kérdőjeleim, hogy ennyi év távlatából egy angol illetékességű hatóságnál lehet-e még foganatja egy feljelentésnek. A magyar Rendőrségen határozottan kijelentették, hogy a személyi szabadság megsértése az általam elmondottak alapján csakugyan megvalósult, de a bűncselekmény miatti felelősség hatályát vesztette, így a Rendőrség már a nyomozást sem kezdheti meg. Az utolsó reményem, hogy az angol büntetőjog hosszabb kifutást biztosít a bűneseteknek, amibe még beleférek.

Az illető azért követte el a cselekményt, mert tudta - ami akkor még igaz is volt -, hogy úgyse lenne szívem őt rendőrkézre adni. A lelki terror-hadjáratot egyébként, miután hazajöttem tőle, telefonon keresztül még évekig folytatta tovább minden megbánás nélkül, mert érezte, hogy velem megteheti, mert egy-két napon belül úgyis megbocsátok neki.

Néhány éve ezért teljesen megszakítottam vele a kapcsolatot, de csak mostanra határoztam el magam végleg, hogy kész lennék törvény útján megtorolni a történteket, csak hát a magyar jog szerint ezzel már elkéstem. Ezért szeretnék itt tanácsot kérni valaki olyantól, aki elég járatos az angol büntetőjogban és így biztosat tud mondani nekem, hogy milyen esélyeim vannak még keresztülvinni az ügyet.

Ha nincs már rá lehetőség, tudomásul veszem. Nem vagyok egy spicli alkat, nem reggeli torna gyanánt súgogatom be az embereket, akiktől egyszer régen kaptam egy pofont, de lássuk be, hogy ez, pláne így, nem "egy pofon" volt.

Sherlock # 2016.01.06. 16:30

http://www.legal500.com/…rime-general

Ők pl elég járatosak az angol büntetőjogban.

Gfarkas86 # 2016.01.07. 05:07

Köszönöm, de nem véletlenül írtam ide, első körben az itt beszélgetők tapasztalatára lennék kíváncsi.

Kelvin (törölt felhasználó) # 2016.01.07. 06:11

Ennyi idő elteltével szinte lehetetlen lenne bizonyítani. A baráttal történt telefonbeszélgetés kiadása felejtős.

Szerintem csak saját magadat zaklatnád fel, ha elindítanál egy eljárást és talán még lenne is belőle valami, bár szerintem 0 % az esélye, hogy bármi elindulna. Én inkább örülnék, hogy már évek óta nem zaklat, nem is keres, nem is hallok róla. Tartok tőle, hogy Te még kötődsz a volt párodhoz, így lehet inkább ezt a részét kellene lezárni.

Gfarkas86 # 2016.01.07. 08:28

Na jó, kicsit nyíltabb leszek. Nem a párom, hanem egy rokonom, csak ennél konkrétabban nem nevesíteném a családi státuszát, ha nem muszáj. A haverjával együtt voltunk kint nála, és vidáman indult a nyaralás, de másfél hét után olyan veszekedés kezdődött, ami kezelhetetlenné fajult, ezért úgy döntöttem, hogy eljövök tőle, vissza Magyarországra. Ő pedig utánam jött kocsival, de nem engem ráncigált vissza a lakásba, hanem kitépte a kezemből a csomagjaimat és elzárta előlem, hogy végleg ne tudjam ott hagyni, előbb-utóbb kénytelen legyek visszajönni. Tehát egyszerűen semmibe vette az önálló döntési jogomat. Emellett megzsarolt, hogy ha egy percen belül nem ülök be vele a kocsiba, bejelenti az angol rendőrségnek, hogy három napja eltűntem és akkor majd engem visznek őrszobára bilincsben. Budapesten a Rendőrségen megerősítettek abban, hogy annak ellenére is, hogy fizikai jellegű korlátozás - bezárása, esetleg erőszakos visszatartás - nem történt, bűncselekmény valósult meg.

Akkor 23 éves voltam, és arra hivatkozott, hogy még 18-nak sem nézek ki, ezért nem kell tiszteletben tartania az akaratomat és azt erősítette bennem, hogy a kinézetem miatt mások se vennének komolyan. Minden mondata beleégett a fejembe, úgyhogy ennél jobban nemigen tudna bármi is felkavarni. Nem véletlenül döntöttem mostanra úgy, ahogy leírtam.

Akkor még valóban úgy gondoltam, hogy rettentő mocsokság lenne a saját rokonomat feldobni, akár még olyanért is, amit ellenem követett el. Ő viszont gátlástalanul kihasználta a jóérzésemet és évekig őrlődtem. Igazából a srácot jó eséllyel meg tudnám győzni, hogy vallja az igazságot bíróság előtt is.

A lényeg az, hogy a tettes a rokonságunk puszta tényét mentségnek tartotta mindenre; ezt pedig én súlyosbító körülménynek, mert ilyet jóérzésű ember még egy vadidegennel sem tesz, nemhogy egy vérrokonnal.

A tettessel később látszólag kibékültünk és egy telefonbeszélgetésünk alkalmával egy saját bírósági ügyére vonatkozóan ajnározta, hogy az említett srácra bármikor lehet számítani, hogy fedezze, mert elég következetesen tud hazudni és bármit be tud adni akár tanúként is. Azonkívül korábban, mikor a tettest szembesíteni akartam azzal, hogy ott abban az angliai kis faluban bűncselekményt követett el ellenem, és rákérdeztem: "Azt állítod, hogy nem is történt ilyen?", arra nem mondott egyértelműen se nemet, se igent. Ez is egy fontos momentum lehet.

Engem már nem zaklat fel a beszélgetések felidézése, ha abból a célból tehetem, hogy végre bíróság előtt feleljen az aljasságáért, ugyanúgy, mintha egy vadidegen ellen követte volna el. Ha nem lesz eredménye, akkor is elmondhatom, hogy legalább megpróbáltam. Gyűlölni valóban nem tudom őt, sőt, természetesen még mindig szeretem, hisz' rokonok vagyunk, de hogy ő ezzel szégyentelenül visszaélt azzal valamit végleg megtört bennem, ez a valami pedig alsó hangon is a szolidaritás feltétlensége. Hangot adott annak is, hogy élvezi, amikor engem lelkileg kínozhat.

Tisztázzuk, nem önsajnáltatás céljával írtam mindezt le; csupán azért, hogy egyértelmű legyen: nem önmagában azért akarom följelenteni, mert 2009 nyarán csinált, amit csinált, hanem mert később egyre nyíltabban szembesített azzal, hogy amíg nem vagyok lélekben elég kemény, addig ő a megalázást még telefonon keresztül sem hagyja abba.

Ezért tisztelettel kérek Mindenkit, aki ezt olvassa, a javaslatát ne befolyásolja az esetleges vélt lelki teher; azzal én megküzdök majd magamban, ha meg kell. Úgy érzem, egy bizonyos határon túl etikailag sem elítélendő egy rokon elleni jogi fellépés. Ezt a határt pedig ő bőségesen átlépte.

Kelvin (törölt felhasználó) # 2016.01.07. 08:58

Így is esélytelen...

Ed 123 # 2016.06.14. 16:35

Jónapot Sziasztok.

Ha valakinek tartozása van a Uk ban és nem tud fizetni, mi a legsúlyosabb amit egy behajtó cég tehet, lehet börtön a vége?? Az egyik tartozás szolgáltatónak a másik banknak hitel és egy az államnak

AdósPista # 2016.08.27. 10:56

Tisztelt Fórumozók,

Személyi hitel tartozás ügyében kérnék önöktől tanácsot.

2016 áprilisában igényeltem Angliában 18E font személyi kölcsönt, amit előre láthatólag Szeptembertől kezdve nem lesz lehetőségem egyenlíteni. Édesanyám egészségi állapota miatt Haza kényszerülök.

A kérdésem az volna hogy milyen jogi következményekkel kell majd szembe néznem?

AdósPista # 2016.08.27. 10:56

Tisztelt Fórumozók,

Személyi hitel tartozás ügyében kérnék önöktől tanácsot.

2016 áprilisában igényeltem Angliában 18E font személyi kölcsönt, amit előre láthatólag Szeptembertől kezdve nem lesz lehetőségem egyenlíteni. Édesanyám egészségi állapota miatt Haza kényszerülök.

A kérdésem az volna hogy milyen jogi következményekkel kell majd szembe néznem?

Rexor # 2016.08.30. 07:15

Ezt ott kellene megkérdezned, de ha most tudod, hogy nem tudod rendezni a kölcsönt, akkor beszélj mindenképpen a hitelintézettel. Te is jobban jársz, mintha hirtelen nem fizetnél (és nekik is megéri hogy találjatok valami megoldást).