külföldi kirendelés - munkaügyi bírság


monalisa1 # 2009.02.11. 22:30

Talán ha valamit írnál a problémádról (...) mert ahogy a magyar jog is elég széleskörű, így bizonyára a német is hasonlóan. (Ha semmi más, de van a polgári jog, a büntetőjog, a munkaügy, a cégbíróság stb.)

Monalisa
laikus hozzászóló

zimcsi # 2009.02.11. 22:15

Helló!
A német joghoz ért valaki?

woodslave (törölt felhasználó) # 2008.02.27. 08:00

a joghatóságon túl arra irányulna elsősorban a kérdés (én is el tudnám fogadni, hogy a holland hatóság jogosult bírságolni általában) , hanem arra, hogy külföldre történő kirendelés esetén a magyar kirendelő kötelezettsége-e a kinti jogszabályoknak megfelelő bejelentés, vagy azé, ahová kirendelték.

Dr.Attika # 2008.02.26. 20:04

A bizonyára igen , és az igen között nagy a különbség. Jóbban járnál, ha nem velem foglalkoznál. Menetközben rájöttem ki is vagy. ha működne a megadott méled letisztáznám "négyszemközt", így itt arra kérlek "Fújjál visszavonulót".

Maple-Leaf # 2008.02.26. 19:29

Kérdés: "Lehetséges ez?" (írta Woodslave)

Válasz: "Bizonyára igen" (írta Attika)

Attika, hülye nem vagyok, tudom hogy mit olvastam. A helyzet megint világos mint a napsütés: valaki feldobott egy kérdést (nem is akármilyet) és te szokásodhoz híven a megszokott magabiztosságoddal rávágsz egy egyértelmü választ. Majd a végén még a vámkezelést is idekevered. A munkajogban valóban sok az átfedés az EU-ban, de te nem tudhatod, hogy az adott kérdésben van átfedés vagy nincs. Megint csak tippeltét egy nagyot, mint a lottón és mellébeszélsz.

Dr.Attika # 2008.02.26. 19:19

Nem rábólogattam és nem írtam a holland jogot. Annyit fűztem hozzá, hogy tekintettel arra, hogy a magyar törvény szerint is bírságolható a külföldi munkáltató így elképzelhető, hogy a holland jog is ezt tartalmazza. Főleg, ha figyelembe vesszük, hogy a munkajogban soka nemzetközi standart, így ez is azt támasztja alá.

Maple-Leaf # 2008.02.26. 19:13

@Woodslave

Erre a kérdésre, hogy vajon holland munkaügyi hatóság szabhat-e ki bírságot a magyar anyacéggel szemben, senki nem fog tudni neked itt 100%-os választ adni, kivéve aki ismeri az erre vonatkozó holland jogszabályokat. Ezért csodálkozom is, hogy Attika – véleményem szerint egy kicsit elhamarkodottan – helyeselve rábólogatott, mint ha ismerné az irányadó holland jogi szabályozást.

Ettől függetlenül elképzelhetőnek tartom, hiszen a kirendelés – legalább is itt Magyarországon – egy egyoldalú munkáltatói aktus. Azaz a munkavállalónak mennie kell, ha a magyar munkáltató ezt megköveteli. Ebből kifolyólag azt gondolom, hogy amennyiben a holland cég a bejelentést elmulasztja, a kirendelőt (ez esetben a magyar munkáltatót) terheli a bejelentési kötelezettség, mivel a kirendelés is a kirendelő utasítása miatt jött egyáltalán létre. De végső soron ezt akkor fogod tudni 100% behatárolni, ha hozzáférsz a holland szabályokhoz.

Üdv.

Dr.Attika # 2008.02.26. 16:00

Mert a törvény hatálya rá is kiterjed. Pl. amennyiben egykülföldi cég Magyarországon vámkezeltet, és valami vámigazgatási szabályt sért ugyanúgy kapja a birságot, mint egy magyar cég.

woodslave (törölt felhasználó) # 2008.02.26. 15:44

én is erről közelítettem meg és valóban, de kirendelés esetén a munkaviszból eredő jogok és köt.-ek azt a munkáltatót terhelik, ahová kirendelték, milyen alapon bírásgolhatják meg a magyar munkáltatót?

Dr.Attika # 2008.02.26. 15:09

Bizonyára igen. A magyar munkaügyi ellenőrzésről szóló tv. hatály is kiterjed a külföldi munkáltató magyarországon végzett foglalkoztatására, így nálunk is bírságolható a külföldi munkáltató.

woodslave (törölt felhasználó) # 2008.02.26. 14:47

Külföldi anyacéghez kirendelt munkavállalókkal kapcsolatos bejelentési kötelezettségét megszegte az anyacég, ezért a holland munkaügyi hatóság bírságot szabott ki, a magyar székhelyű kirendelő társaságra is. Lehetséges ez?