2012.Parkolási behajtás HOrvátországban


drbjozsef # 2022.01.15. 18:41

spulika,

Ha az a kérdés : igen, a kötelezett adatainak beszerzéséig nyugszik a követelés, mert a jogosult nem tudja azt érvényesíteni. Természetesen nem úgy, hogy 3 évig le se kérik, még egy kérelmet se küldenek sehova, de ez nálunk is így van pl. az autópálya díjhátralékoknál is.

A nem tértivevényes, csak postaládába dobott küldemény nem szakítja meg az elévülést (pontosabban, elvileg megszakítja, de ha nem tudja a jogosult igazolni, hogy te átvetted, akkor nem számít).
Hogy jogos-e a követelés mi nem tudhatjuk, hogy elévült-e azt rajtunk kívül még te sem, tanácsot nem nagyon kaphatsz a szokásos általánoson kívül : a saját kockázatodra pont azt csinálsz, amit szeretnél, ha elévült és időben (!) és megfelelő helyen (!!) erre hivatkozol, akkor megúszhatod, ha nem, és nem fizetsz, akkor a mostani 5-10x annyit fogsz fizetni. Hogy melyikhez mekkora esély tartozik, az száz forintos kérdés.

spulika # 2022.01.15. 18:08

Egyáltalán nem volt szándékomban “nyomulni”!!! Főleg nem felbosszantani bárkit! Mint írtam szerettem volna törölni az ismétléseket. Én segítséget kértem és nem bosszantást nekem nem stílusom! Azért próbáltam itt mert még 2018.-ban hasonló eseteket olvastam itt sőt vki még rám is kérdezett anno hogy én hol tartok ez ügyben.

Szomorú örökös # 2022.01.15. 17:35

spulika

Kedves, hasonlóan ismeretlen kérdező!
Véletlen volt, mert a gépem lelassult, szakadozott az internetem és azt gondoltam hogy nem ment át a szöveg.
Egyszerre vagy 5 topikba is ugyanazt a kérdést beírtad, ez nem géplassúság, hanem erőszakos nyomulás, hogy mindenáron választ kapj a kérdésedre. Ezzel nem választ fogsz hamarabb kiérdemelni, hanem inkább felbosszantod vele a többi fórumozót. A horvát kérdésekben egyébként sem egy magyar fórum a legfőbb válaszadó. Próbálj meg egy horvát fórumra beírni. A google fordító ma már csodákra képes. :-)

gerbera317 # 2022.01.15. 11:49

Kedves ismeretlen kérdező! Nem látunk bele a horvát ellenfél kártyáiba, így a küszöbön álló per kimenetelét sem lehet megjósolni. Az egyetlen, amit megtehetsz, hogy belemész a perbe, aztán vagy megnyered azt, vagy pedig elveszíted. Az a tény, hogy keresetlevelet bocsátották ki, arra enged következtetni, hogy a horvát fél jónak látja a saját esélyeit.

spulika # 2022.01.15. 10:47

Kedves ismeretlen hozzá szóló! Elnézést, igenis elolvastam a szabályzatot! Véletlen volt, mert a gépem lelassult, szakadozott az internetem és azt gondoltam hogy nem ment át a szöveg. Aztán jóval később észrevettem az Ön által nevezett”nevetséges” tettemet, de már nem tudtam törölni, pedig kerestem annak lehetőségét. Köszönöm, hogy nyilvánosan kifejtette a véleményét rólam! Üdv .

Szomorú örökös # 2022.01.15. 05:12

spulika

Azért ez egy nevetséges dolög.....

Leginkább az a nevetséges, hogy vagy 5 topikban is ugyanazt a kérdést teszed fel. Miből gondolod, hogy így hamarabb választ kapsz? Egyébként erre a fórum szabályzata is kitér - feltételezem, hogy el sem olvastad.

Kérjük, hogy kérdését - a tartalmának megfelelő téma kiválasztását követően - csak egyszer, egy topicban tegye fel.

spulika # 2022.01.14. 08:48

Kedves Fórumozók!2012.09.12.-én egy parkolási fizetési felszólítást kaptam 2017.-ben. (Akkor is valamelyik témában erre kértem tanácsot itt a fórumon). Az 5 éves elévülés indokainkra a következőt írta a pulai eljáró ügyvédmegbízásából egy Dr Kőszegi budapesti ügyvéd azt még 2017.-ben)\" a követelés elévülése a horvát kötelmi törvény (paragrafusokra hivatkozik) alapján 5 év, melyet a kötelezett adatainak megismerésétől számítanak tekintettel arra, h. a kotelezett adatainak hiánya követelés érvényesítését akadályozta, ez idő alatt a követelés NYUGODOTT, NEM TELT LE, a horvát fél ezt az álláspontot képviseli.
A 2. és egyben az utolsó bírósági eljárást megelőző fizetési felszólítás 2018. 10.16.-érkezett már 210,42 Eur-ra.
Akkor azt tanácsolták többen, hogy ez csak próbálkozás a horvátoknak, ezzel ne törödjünk.
De tegnap 2022.01. 12.-én véletlenül ott jártunk és találtuk a korábbi tartozkodási helyünkön a ládába bedobva (nem tértivevényesen,egy ajánlott levelet egy
3. fizetés felszólítást KERESETLEVÉLLEL. 227.99eur.-ról. Itt már a Felperes indítványozza a bíróságnak, hogy a bizonyítási eljárás után hozza meg az ÍTÉLETET +4950kuna megfizetésére is különböző ktg.-kel megnövelve a 220eur-ot.
Kérdésem mi tévők legyünk? Azért ez egy nevetséges dolög 10 év után és alatt évenként végén egy levelet küldözgetnek csak hogy fenn tartsák az általuk állítólagos 5 éves elévülési időt.
Köszönöm a segítségüket. Az Autóklubhoz is fordultunk, ott sem tudtak a jogi \"tanácsadók\" semmit mondani.