Nemzetközi kérdés


moci # 2009.09.23. 11:11

Köszönöm!

Esetleg valaki tud a kérdéseimmel kapcsolatban segíteni?
Előre is köszi!

Kovács_Béla_Sándor # 2009.09.23. 10:08

Majd elárverezik.

moci # 2009.09.23. 10:04

Köszönöm!

Vagyis átíratjuk a nyaralót a svájci nyugdíjbiztosítóra? :) vicces lenne... t.i. eladni egyelőre nem sikerült.

Kovács_Béla_Sándor # 2009.09.23. 09:59

Szvsz a nyaraló megy a levesbe.

moci # 2009.09.23. 09:24

Tisztelt Jogi Fórum!

A következő problémám van:
Édesanyám svájci özvegyi nyugdíjat kapott elhalt férje után, majd 7 éve újraházasodott erről mint kiderült nem tájékoztatta a svájci nyugdíjbiztosítót.

Idén januárban édesanyám meghalt, én kiküldtem a halotti anyakönyvi kivonatot, amelyen szerepelt, hogy házas és a férj neve.

Egy hete kaptunk egy levelet, amelyből értesültünk, hog mi történt és hogy a fentiekből következően kb. 21ezer CHF-et vissza kellene fizetni - ettől részben vagy egészben eltekintenek, ha igazoljuk a jóhiszeműséget illetve, hogy nem állunk úgy anyagilag.

A nővéremmel ketten örököltünk édesanyám után egy kis vidéki nyaralót, amely egyelőre eladhatatlan, mindkettőnknek van a egyenként több mint a 24000 CHF hiteltartozása lakásra, a fizetésem nem sok a nővérem gyesen van illetve talán most elhelyezkedett.

A hiteltartozásról és a keresetemről/gyesről igazolásokat szereztünk be, a levelet is van, aki németül megírja, de pár dologban szeretnék segítséget kérni:

  1. Az iratok hiteles fordítását az OFI horror összegekért vállalja, van-e lehetőség nem hiteles csak záradékolt fordítás készíttetéséről MÁK - gyes határozat illetve Hagyatéki végzés esetében? Vajon elfogadja-e a Svájci hivatal a szimpla fordítást. hol járhatok ennek utána?
  2. Vajon szükségünk van-e jogi képviseletre, ha igen, akkor esetleg tud-e valaki ajánlani olyan irodát/szakembert, aki a svájci jogban otthon van.

Még kb. két hét áll rendelkezésünkre válaszadásra.

Előre is köszönöm a választ!
Üdvözlettel:
Erika

monalisa1 # 2009.06.02. 21:31

Szóval elmondásod szerint afféle csendestárs voltál a hölgyek mögött, bár erről külön nincs semmiféle írás...

A vagyonmegosztás dolgában bizonyítani kell tudnod, hogy a vállalkozás a te különvagyonodból realizálódott valamint hogy a felújítást is te fizetted - számlák, bankszámlák, esetlegesen újabb tanúvallomások, mert "bemondásra" a bírság semmit sem fogad el, főleg nem ha pénz ide-oda "vándorlásáról" van szó.

Tehát hogy a pénz kizárólagos különvagyonodként tekintendő, azonban eredetét igazolni kell tudni...

Ha a válóperben a vagyonmegosztás nem megy át (...) akkor külön polgári peres eljárást kell kezdeményezned, ami előszőr is a pertárgy-érték 6% illeték befizetésével jár, aztán majd a bizonyítékok, tanúvallomások stb. (Rossz esetben eltarthat akár 2-3 évig is.)

Az érdemi kérdésre vonatkozóan még találgatni sem lehet, mert a mátészalkai bíró kétségeinek okáról nem írtál semmit.

"Lisa"
laikus hozászóló

steve0206 # 2009.05.13. 18:58

Az esetem nagyon bonyolult,így megpróbálom röviden,de érthetően leírni. Házasságkötés előtt Ukrajnában vásároltam egy ingatlant,mivel ott éltünk,ahol egy barátommal fele-fele arányban egy pizzériát alakítottunk ki. A vásárlás az akkori menyasszonyom,és a barátom menyasszonyának nevére történt. Később Magyarországon házasodtunk össze. Miután megromlott a kapcsolat jött a válóper,melyet a feleségem kezdeményezett. Itt mind az édesanyja,mind az édesapja vallomást tett,miszerint a pizzériát én fizettem,én újítottam fel. Mivel ez nekik nem megfelelő végeredménnyel járt volna,így jogi okokra hivatkozva visszalépett a pertől. Fellebbezésemet 8 havi várakozás után elfogadta a Nyíregyházi bíróság. Itt minden jól alakult,de a mátészalkai bíró megkereste az Igazságügyi minisztériumot,mivel "kétségei vannak a döntés végrehajthatóságával kapcsolatban". Ez októberben történt,és azóta semmi lépés nem történt az ügyben.
Kérdésem az lenne,hogy a minisztérium erre milyen választ adhat,és mire számíthatok?
Azóta a pizzériából kitettek,és a hátam mögött megegyezett a két "tulajdonos",így a volt társam megvásárolta a részem,kihasználva a helyzetemet.
Előre is köszönöm a segítséget!