Gyes probléma, ha az apa brit állampolgár


Geest # 2006.02.27. 10:22

Üdvözletem! Remélem tud valaki segíten.
Férjem brit állampolgár, 7 éve él Magyarországon, egy magyar kft-nek dolgozik, de fizetést az UK-ból kap, a kft partnerirodáján keresztül. Mivel nem rezidens többmint 8 hete az UK ban (hm, 7 éve pontosan) semmilyen juttatásra nem jogosult. Magyarországon sem, mert nem innen kapja a fizetését. Én egyetemista lennék, de meg kellett szakítanom a tanulmányaimat, mert jött a baba. Egyszóval háztartásbeli lennék.

November 5-én megigényeltem a gyes/CSP/anyaságit (a férjem nem igényelt semmit, alá is írta a lemondási nyilatkozatot), tartósan beteg igazolással és egy melléklet kitöltésével, hogy a férjem brit, eu-s stb. November 9-én jött egy levél, hogy az ügyünk átkerült a MÁK nemzetközi osztályára. És megkezdődött a várakozás. CSP-t minden hónapban megkaptuk/juk, az anyaságit is de a GYES csak nem érkezett.

Február elején betelefonáltam, amikor is az ügyintéző közölte, hogy bár hozzá tartozik az ügy, még nem látott neki a feldolgozásnak. Valamint küld egy e-mail-t, hogy töltsek ki egy mellékletet és küldjem vissza férjem munkáltatói igazolásával. Mikor szóltam, hogy nekünk már novemberben ki kellett töltenünk egy extra mellékletet, valamint mindent lefénymásoltak azt a választ kaptam, hogy akkor biztos minden megvan, de töltsem ki mégegyszer és faxoljam el, mert nem ér rá megkeresni, sok a dolga. A férjem munkahelyén meg az egyetlen, aki munkáltatói igazolást adhat ki elutazott, a jövő héten tér vissza és mint rájöttünk, a kft nem is adhat ki ilyen papírt (vagy tévednék?) merthogy az UK partnerirodától kapja a fizetését.

Ezenközben, mivel nincs GYES-em, a nemzetközi TAJ-kártyát sem tudtam magamnak kiváltani.

E hosszú tényismertetés után jönnek a kérdéseim:
*kinek kell munkáltatói igazolást adnia?
*ki kell-e még egyszer töltenem minden papírt (amit pecséttel igazolva átvettek még novemberben)
*mikortól veszik az igénybejelentést? Novembertől, vagy mikor sikerül eljuttatnom a munkáltatói igazolást? mert ha novembertől, akkor jogosult vagyok a gyerek születésétől a gyesre (szeptember 22-én született) ha meg a munkáltatói igazolás beadásától, akkor közel 100 000 forintot bukok (és már nagyon a végén vagyunk a tartalékainknak)
*milyen jogorvoslatra számíthatok, ha vita támad a gyes folyósítása miatt?
*hol lehet részletes információkat olvasni az én esetemeről ? (magyar - eu-s igénylők kézikönyve, vagy valami létezik?)
Nagyhirtelen ennyi, köszönöm, hogy meghallgatták és remélem van valakinek valamilyen ötlete..
Geest

T r a v e n # 2007.01.08. 10:17

Kedves Geest!

A GYES a gyermek születését követően, a terhességi gyermekágyi segély lejártát követően jár maximálisan a gyermek három éves koráig. (Jelen esetben vélhetően október 22-étől.)
A gyermekgondozási segély alanyi jogon megillet. Összege nem függ a fizetéstől, központilag meghatározott, fix.
A munkáltatói igazolást a Munkáltató adja. A GYES-t a magyar állam folyósítja, illetve az illetékes társadalombiztosítási intézmény. Remélem, hogy semmiféle joghátrány nem ér benneteket e téren, ez nem is jellemző.

patrikusz # 2019.09.26. 20:28

Üdvözletem!
Bízom benne valaki tud ebben a kérdésben segíteni.
2003 ban született gyermekem németországban akkor már 5 év házas voltam egy német állampolgárral és kint éltünk.
2014 ben haza költöztem a fiammal és azonnal elis kezdtem dolgozni,de a férjem vette igénybe a családi potlékot amit minden hónapban elutalt nekem.2016 ban egy új kapcsolatból született gyermekem ,(akkor még nem mondták ki a hivatalos válást) majd megigényeltem a kislányom után a családi potlekot és a fiam után a férjem.A kislany után megkaptam a MÁK nemzetközileg felvette a kapcsolatot a német állammmal és úgy határoztak a férjem kaphatja tovább a családi pótlékot ,de csökkentett összeget.Nekem annyit küldtek ki ,hogy nem kapok a férjemnek pedig mint utolag kiderült azt írták azért csökkentett ,mert a többit én kapom MO-on.Ez az egész akkor derült ki amikor bementem a MÁK irodájaba,hogy kérek egy igazolást,hogy nem kapok családi pőtlékot a fiam után.Erre közölték,hogy nem adnak ki semmi igazolást ,de mível az apuka veszi igénybe a csaladi pótlékot a fiam után így nekem nem jár a Gyes és a családi pőtlék a kislányomra aki egy új kapcsolatból született és leis állították a folyosítást.
Hogy van ez?
Hiszen két különböző gyerekről beszélünk....a fiam német állampolgár és Mon él velem a kislányom után GYES 3 éves korig jár....és a családit a kislányra igényeltem csak és az járna is rá.
Mit tehetek?
Köszönöm!