Az örökös helyett befejeztük a síremléket
és a bíróságtól kértem a fizetési meghagyás kibocsájtását.
Ott tartunk, hogy az illető nem tud fizetni, a bíró azt ajánlotta, hogy eggyezzünk meg vagy a részletfízetésre, vagy arról, hogy az ingatlanra terheljék.
Beleegyeznék abba, hogy terheljék az ingatlqanra, de nem tudom, mi az előnye vagy a hátránya.
Hogy kérjem ugy mint pénzbeli tartozást, jelzálog, vagy rész-tulajdont?
A segítséget előre is köszönöm.
Fizetési meghagyás
A bíró nem "ajánlhat". Vagy kibocsájtja a FMH-t vagy nem ha a törvényi előírásoknak nem felel meg a kérelem. Már itt tartunk?
Tisztelt Válaszoló!
Elöször is köszönöm a gyors választ, és elnézést kérek lehet, hogy rosszul fogalmaztam. Tegnap volt a tárgyalásés azzal zárult, hogy a biró azt ajánlotta szüneteltessuk a tárgyalást és próbáljunk megegyezni, a többi stimmel
Mégegyszer elnézést, és előre is köszönöm a választ.
Szvsz félreértettél valamit. Valószínűleg a bíró tájékoztatta a jogi képviselő nélkül eljáró felet a jogairól - köztük arról, hogy kérheti a per tárgyalásának felfüggesztését. Ez nem ugyanaz, mintha bármit is ajánlana.
Minden bizonnyal az történt, hogy a biró tájékoztatatott benneteket arról, hogy közösen kérhetitek az eljárás szünetelését, és annak 6 hónapos időtartama alatt megállapodhattok -peren kivül- abban, hogy ő részletekben fizet, vagy a tartozása fejében az ingatlan bizonyos hányadára tulajdonjogot szerzel szerződéssel.
Ha a hat hónap alatt nem kapod meg a pénzed, kérheted az eljárás folytatását.
Az a kérdés, hogy éltetek-e ezzel a lehetőséggel, vagyis kértétek-e a szünetelést, mert ez csak közös kérelemre megy.
Természetesen ez utóbbiról van szó, csak nem akartam feleslegesen sokat írni, de aki meg akarja érteni, szerintem így is megértette. Tehát arra volnék kíváncsi, hogy előnyösebb-e számomra ha ráterhelik az ingatlanra, vagy próbáljam (egy valószínűsíthető pernyerés esetén) egyéb módon behajtatni (pénzben) a tartozást.
Én a helyedben nem állapodnék meg peren kivül, hanem csak a perben, mert igy legalább lesz -nemfizetés esetén- egy végrehajtható határozatod.
Tehát vagy egyezséget kötnék a fizetésre, amit a biróság jóváhagy, és ezáltal végrehajtható lesz, vagy itéletet kérnék.
Mindkét esetben lehetőség van a részletekban való teljesitésre, azzal, hogy egy részlet elmaradása az egész hátralékot esedékessé teszi.
Ha nem fizet, kérhetsz végrahajtást a jövedelmére, ingóságaira, és az ingatlanra is-ebben az setben a végrahajtó bejegyzi a vh.jogot az ingatlannyilvántartásba.
Azért nem mindegy az alapügy tényállása. Lehet, hogy az történt, hogy a felperes síremléket emelt elhunyt hozzátartozójának, akinek nem ő az örököse, és most az örököstől követeli kiadásai mnegtérítését. Ha - hangsúlyozom: ha - ez történt, akkor célszerű lenne egyezségre törekedni. Ugyanis az örökös a temetési költségeket köteles viselni - ebbe a síremlék már nem értendő bele.
Mielőtt az örököstől követeltem volna az összeget, állásfoglalást kértem az IM-től, az ügyészségtől, és egyértelműen az volt a válasz, hogy az örökös köteles síremléket állítani, méghozzá nem is a legolcsóbbat. Amennyiben ezt nem teszi és más ezt helyette elvégzi, köteles a költséget állni.
A Ptk.ugyan nem nevesiti,de a birói gyakorlat szerint a"szokásos mértékü és minőségü" siremlék költségei is a temetési költségek közé számolandók, és az örökösök kötelesek viselni.
Hogy ez konkrétan mit jelent, az adott ügy körülményei, végső soron a biró mérlegelése dönti el.
Ezt a Ptk kommentárja, ill. a 1996/367.BH./többek között/ tartalmazza.
Rendben, revideálom az álláspontomat. A temetési költségekbe egy bizonyos síremlék állítása nem feltétlenül tartozik bele. A lényeg maradt: a per egyáltalán nem biztos kimenetelű - ilyenkor pedig valóban célszerű egyezségre törekedni.
Nagyon köszönöm a vélaszokat.
Pontosítani szeretnék, addig hozzá sem fogtam a befejezéshez amig hívatalos helyről nem kértem állásfoglalást, és az örököst nem szólitottam fel, hogy hajlandó-e befejezni a sírt.
Nem síremlékről van szó hanem egy kétszemélyes sírbolt (kripta) befejezéséről, ami több mint két éve tarthatatlan állapotban volt.
Miután a felszóllitásomra nem v%E
kiadja a Jogászoknak Kft.
cégjegyzékszám: 02-09-067243
adószám: 12559044-2-02