felelősségbiztosítás


Kovács Jozsi # 2003.01.22. 20:52

Amúgy van egy kormánytrendelet ami taxative felsorolja azokat az eseteket ahol a biztositó regresszjoga érvényesül és az ittas járművezetés benne van. Igaziból a probléma a súlyos gondatlanság fogalmával van, mivel ez nem polgári jogi kifejezés!


bausan

Kovács Jozsi # 2003.01.17. 21:59

Eléggé métánytalan lenne ha rajtam kivülálló ok miatt fizetnem kellene hacsak nem direkt lopattam el az autót, de ez csak egy csavarás a dolgon.


bausan

Kovács Jozsi # 2003.01.17. 21:51

Szerintem pont ilyenkor egyáltalán nem követelheti a biztositó a károsultnak kifizetett kárösszeget a biztosítottól.Melyik kormáényrendelet ez?


bausan

világesze # 2003.01.17. 21:19

'csak arról volt szó, ha jogellenesen vezetik a biztosított gépjárművét'

Magyrul van egy kocsim, ellopják tolem és balesetet csinálnak, annak kárértékét rajtam beverheti a köt. biztosító?

Meglepodtem


Világesze, akinek problémája akadt a jog útvesztõiben

Kovács Jozsi # 2003.01.17. 13:50

Most tanultam felelőségbiztrositásnál hogy a szándékosan illetve súlyos gondatlansággal okozott károk esetében megjelenik a biztositó regressz-joga vagyis az általa kifizetett kárösszeget a biztosítottól (vagyis tőled) visszakövetelheti.Elvileg felelősség alul mentesülhetsz a 339§ alapján


bausan

drewie # 2003.01.17. 11:08

A kérdésem a következő lenne:

Rendelkezem kötelező felelősség-biztosítással és CASCO-val is. Történt egy baleset, melyben én voltam a hibás, és a szonda, majd az alkoholvérvizsgálat alkoholos befolyásoltságot mutatott ki. A balesetért én vagyok felelős.

Azzal tisztában vagyok, hogy ilyenkor a CASCO nem fizet, ezért nem is adtam be a kárbejelentőt (bár a balesetben résztvevő mindkét autó totálkáros lett). Az érdekelne viszont, hogy a baleset másik résztvevője (károsult) ugyebár az én felelősségbiztosításom kárára megkapja a kártérítést, de hogy a pozitív véralkohol-teszt miatt van-e a joga a biztosítónak tőlem polgári peres vagy akármilyen eljárásban követelni a felelősségbiztosítás keretében általa kifizetett összeget? Hungária biztosító egyébként. A vonatkozó kormányrendeletben erre egyértelműen utaló rendelkezést nem találtam, csak arról volt szó, ha jogellenesen vezetik a biztosított gépjárművét.

Előre is köszönöm segítségeteket, sürgős lenne.