Villanyszámla!

monalisa1 # 2007.10.03. 20:59

Már azért is tisztázni mielőbb a dolgot, mert előfordulhat, hogy a szolgáltató egy másik iróasztalánál meg az jöhet le: hónapok óta nem fizetsz (...) és még a végén kikapcsolnak.

A próbált kimagyarázkodáson túlmenően, a visszakapcsolás is pénzbe kerül...

monalisa1 # 2007.10.03. 20:54

Személyesen nem tudsz bemenni és 1. csekket kérni, 2. a helyszínen egy nagyobb összeget mindjárt előtörleszteni...

Ha április óta nem kaptál (?) részszámlát, azért vélem a számítható havi díjösszegeket hónapról hónapra csak félretetted...

Lehet hogy a hanyagságuk, de neked érdeked a dolog mielőbbi rendezése.

mibri # 2007.10.03. 20:33

Sziasztok

Segítséget illetve vélemyényeteket kérném a következőkben.

Idén április óta nem kaptam egy darab villanyszámlát sem, nagyon kétségbe vagyok esve, ugyanis egyedül nevelem a fiamat, és ha ezt a sok számlát el kezdik kiküldeni nem tudom , hogy hogy fogom befizetni. Ezek számlák között van egy éves elszámolás is ami kb. + 40e. ft jelent. Már többszőr telefonáltam de mindig csak azzal nyugtatnak, hogy nyomtatás alatt van, meg hogy postára adták (na de áprilistől nem ért ide?), és , hogy nekem majd ezt külömböző esedékességi időben kell majd befizetnem. Csak ezzel az a gond , hogy mellette ott lesz a havi számla is.
Kérdésem az lenne, hogy mit lehet ilyen esetben tenni, megtehetik ezt , hogy ennyi ideig nem küldenek számlát utánA meg a fogyasztó szenvedni fog az ő hanyagságuk miatt.

Válaszotokat előre is köszönöm

M.

_Lala_ # 2007.02.01. 13:29

Traven, mérsékelten van igazad.

A szolgáltató nem tagadhatja meg jogosan azt a kérésemet, hogy menjen ki a helyszínre, végezzen műszaki ellenőrzést a fogyasztási helyen, vegye jegyzőkönyvbe a mérőállást, szólítsa fel az ingatlant fizikailag birtokló felet a törvényi kötelezettsége alapján a valós helyzetnek megfelelően a fogyasztási hely átvételére, vagy ha ennek bármi akadályát képezi, akkor szüntesse meg a fogyasztási helyet (azaz szerelje le az órát). Az a tény, hogy fizikailag nem tud a szolgáltató bemenni az ingatlanra, sem lehet akadálya a szolgáltatás felfüggesztésének, hiszen ilyet nemfizetés esetén is szoktak tenni.

T r a v e n # 2007.02.01. 13:11

Kedves Hozzászólók!

Tekintettel arra, hogy az ügyfél és a Szolgáltató között létrejön egy szerződés, ennek alapján történik a számlázás.

Jófiú esetében tehát nem elég egyoldalúan nyilatkozni a Szolgáltató felé, hogy az ingatlannak nem ő a használója, hanem prezentálni szükséges valamely okiratot (pl: adásvételi szerződés, bérleti szerződés stb.) ami alapján a Szolgáltató másik ügyfél nevére, adataira átírhatja a fogyasztói órát.

Mindaddig, amíg az átíratás nem történik meg, a jelenlegi fogyasztó felelős a tartozásokért.

Természetesen, mivel Jófiú nem tényleges használója az ingatlannak, illetve hatósági eljárás van folyamatban az illegális használóval szemben, így megtérítési igénnyel fordulhat az illegális fogyasztó által okozott károkért a bírósághoz.

Addig azonban a Szolgáltatóval szemben fizetési kötelezettsége van.

Egyjogász # 2007.02.01. 11:27

Azt hivatalosan bejelentetted, hogy nem Te vételezel áramot a fogyasztási helyen? Van róla papírod? (Lsd. alább VEKSZ 9. § (1) bek.)
Ekkor nagy esélyed van arra, hogy nem Neked kell fizetni.

Ez a Te egyoldalú jognyilatkozatod, amely független attól, hogy be tudsz-e jutni az ingatlanba, ill. hogy a bentlévő használóval a szolgáltató köt-e új szerződést.

Ha nem jelentetted be, hogy nem Te használod az ingatlanban az áramot, és veled áll fenn a közüzemi szerződés is, Téged fognak perelni. (Más kérdés, hogy a VEKSZ 9. § (2) bek. alapján a használónak is lett volna bejelentési kötelezettsége.)

A szolgáltatók ilyen esetre azt mondják, hogy ők nem fognak vitatkozni veletek, hogy ki volt ténylegesen a fogyasztó, hanem - ha akarod - pereld Te az ingatlanban lévő személytől az áram árát.

Kovács_Béla_Sándor # 2007.02.01. 09:49

Jogszerűtlen. Szerintem.

Bibia # 2007.02.01. 09:41

Azért nem kötötték ki és azért nem engedték,hogy felmondjam mert aki bentlakik annak se adásvételi se albérleti nincs a kezében így pedig nem kötnek új szerződést!Tehát hiába kértem akkor se kötötték ki!És most rajtam hajtják be!

Kovács_Béla_Sándor # 2007.02.01. 09:33

Ez viszont valószínűleg nem helytálló. A szerződést már arra hivatkozva is felmondhatod, hogy nem te vagy a felhasználó. Hogy aztán kikötnek, nem kötnek, az már az ő kettőjük ügye.

Bibia # 2007.02.01. 09:20

Én ezt jeleztem,de nem érdekli őket csak az,hogy fizessem mert az én nevemen van a szerződés!De én megse szüntethetem???Még kérésre sem?Mert nem lehet bejutni!!Na én ezt tartom bunkóságnak!

Kovács_Béla_Sándor # 2007.02.01. 07:33

Tehát ha használati jogot engedek egy saját tőkéjét elvesztett, fizetésképtelen kft-nek, akkor megszabadulok a villanyszámlafizetés kellemetlen nyűgétől? Te már megtetted?

Egyjogász # 2007.02.01. 06:20

A Villamos-emergia tv. szerint fogyasztó: villamos energiát saját felhasználás céljára közcélú hálózaton vagy e törvény szerint engedélyköteles fogyasztói vezetéken keresztül vételező természetes személy, vagy a Ptk. 685. § c) pontjában meghatározott gazdálkodó szervezet (a továbbiakban: gazdálkodó szervezet).

Tehát a fogyasztó az, aki a villamos energiát ténylegesen vételezi az adott ingatlanban, azaz az adott ingatlan tényleges használója.
(Ha nem Te laksz az ingatlanban, ott nem is vételezhettél áramot.)

Egyébként lásd lejjebb a VEKSZ 9. § (2) bekezdését, az is kifejezetten a fogyasztási hely használójáról beszél, a használó pedig lehet bérlő, albérlő, de jogcím nélküli használó is, ugyanis a VEKSZ nem jogcímes, hanem tényleges használatról beszél.

Azt tanácsolom, jelezd az áramszolgáltatónak, hogy nem Te vagy az ingatlan használója (be sem tudsz jutni), nem Te vételeztél ott áramot, szíveskedjenek az áram árát attól követelni aki azt ténylegesen elfogyasztotta.

(Ha a lakásod használója vesz pl. egy autót, annak az árát sem követelhetik rajtad azért, mert a Te lakásodban lakik.)

Bibia # 2007.01.31. 08:30

Sziasztok nekem is lenne ezzel problémám!

Nálam az a helyzet ,hogy jogalap nélkül laknak a lakásomban már megy a kiüritési per ezzel kapcsolatbanÉn többször kértem,hogy kapcsolják ki a gázt emiatt de közölték velem csak akkor lehet ha én biztositok bejutást az ingatlanra!!!De én se tudok bemenni!Így azt tanácsolták 50 ezer fiorint után kikötik!Ennek ellenére 100 ezernél kötötték ki!!!!És rajtam akarják behajtani!pedig én nem tehetek erről az egészről!A fizetsésem nettó 45 körül van ebből képtelen vagyok ezt kifizetni!
Az émász dettó ugyanez!

Magyarán lakják a lakásom másolt kulcsal és én nem köthettem ki a szolgáltatásokat csak akkor ha én kaput nyitok az embereiknek miközben engem is fenyegetnek,hogy ha lemegyek akkor ez meg ez lesz!

Én mit tudok tenni?

jófiú # 2007.01.30. 21:02

Nagyon szépen köszönöm a jó tanácsot.
Egyenlőre megvárom a tárgyalást, aztán majd meglátjuk mi lesz.

Egyjogász # 2007.01.29. 14:09

A VEKSZ a lakossági fogyasztó személyében beállt változásról a következőket mondja:

9. § (1) Ha a lakossági fogyasztó a fogyasztás helyéről elköltözik, illetőleg a szolgáltatás igénybevételével felhagy, köteles azt a szolgáltatónak bejelenteni. A szolgáltató a fogyasztói bejelentéstől számított 15 munkanapon belül köteles a csatlakozó és mérőberendezés állapotát a helyszínen térítésmentesen ellenőrizni, és az ellenőrzés eredményét jegyzőkönyvben rögzíteni.

(2) Ha a lakossági fogyasztó olyan fogyasztási helyre költözik, vagy olyan lakossági fogyasztási helynek lesz használója, ahol villamosenergia-szolgáltatás van, köteles ezt a szolgáltatónál 15 napon belül bejelenteni, a változást igazoló iratokat bemutatni és új közüzemi szerződést kötni. A közüzemi szolgáltatás igénybevételével az új lakossági fogyasztót - a korábbi fogyasztóval kötött szerződés tartalmával azonos - jogok illetik meg, és kötelezettségek terhelik, ez azonban nem mentesíti az igénybejelentési és szerződéskötési kötelezettség alól.

Így ha a perben tudod bizonyítani, hogy az ingatlanba új lakó költözött, csak nem kötött új szerződést, véleményem szerint a VEKSZ 9. § (2) bek. alapján az általa elfogyasztott áram díjáért már a tényleges felhasználó, azaz az új fogyasztó felelős. (Bár kétségtelen, hogy Te is mulasztottál.)

Javaslom, szólítsd fel az új lakót, hogy fizessen, ennek hiányában próbáld meg elérni a felperesnél, hogy a keresetét az új fogyasztóra is terjessze ki. (Bár az kizárólagosan az ő döntése, hogy kit perel.)

Kovács_Béla_Sándor # 2007.01.28. 21:13

Te vitted perre. Te mondtál ellent a fizetési meghagyásnak.

Kovács_Béla_Sándor # 2007.01.28. 21:12

Így még a perköltséget is neki kell fizetnie.

jófiú # 2007.01.28. 21:11

Köszönöm szépen a jó tanácsokat.
Majd meglátjuk mi lesz!?
Sajnos nem én vittem biróságra a dolgot hanem az ÉMÁSZ:
Vagyis kaptam azt a bizonyos fizetési meghagytást amit ugye megtámadtam.
Ez van.

messzelato # 2007.01.28. 20:22

jófiú! Alpvetően hibás lépés volt bíróságra vinni az ügyet. Tutira vesztésre állsz. Inkább egyezkedni kellett volna az ÉMÁSZ-al. Hidd el az áramszolgáltatók nagyon rugalmasak tudnak lenni. Õk sem szeretnek bíróságokra járni. Előbb meg kellett volna egyezned az ÉMÁSZ-al, utána a vevődön behajtani. Ha nem fizet akkor már joggal perelheted az vevődet! :) üdv! messzelátó

amatőr # 2007.01.28. 19:44

Részletfizetést mindig lehet kérni és ha a jövedelmi-vagyoni viszonyaid indokolják, akkor - az ellenérdekű fél nyilatkozatának beszerzése után - szokták engedélyezni.

A részletfizetési kérelemben meg kell jelölni, hogy hány havi/havonta mekkora összegű részletfizetést kérsz, mikortól tudnád megkezdeni a törlesztést és természetesen a jövedelmi-vagyoni helyzeted.

A havi részlet összegét mérlegelés alapján határozza meg a bíróság, pl. a tartozás nagyságát, a jövedelmedet, a másik fél nyilatkozatát, stb. figyelembe véve.

jófiú # 2007.01.28. 19:37

Sziasztok!
Hát köszönöm szépen a hozzászólásokat.
Elég elszomoritó a helyzet, de valóban nem mondtam fel a szerződést a szolgáltatóval.
Viszont sajnos óraállást sem tudok. Sem a kiköltözéskorit, sem pedig a mostanit.
Az egyetlen kiinduló pontom az az elszámolt időszak ami a számlán szerepel, hogy akkor már nem laktam ott.
Sajnos kifizetni nem tudom, ugyanis egyedül nevelem két kiskorú gyermekemet.
Nem tudom ilyen esetben szokta-e engedélyezni a biróság a részletfizetést és vajon azt milyen részletekben állapitja meg?
Egyébként amikor a nevemre irattam az órát, az is egy évébe került az ÉMÁSZ-nak.

Sasfioka # 2007.01.28. 01:01

Mielőtt bárki bárkit bárhova perelne, talán első körben az új tulajt (?) kellene megkeresni, aki az ingatlanban lakik, hogy csókolom, van egy ekkora mértékű villanyszámla, kéne a csekk, hogy befizette, vagy ha nem volt eddig befizetés (biztos véletlen elfelejtette és jóhiszeműek vagyunk), akkor szíveskedjen befizetni az áramszolgáltató irodájában... Ezzel az ügy le is zárulna...
Ha nem mondtad fel a szolgáltatói szerződést, a szolgáltató rajtad fogja bevasalni az összeget. Neked pedig jogod van először nemperes eljárásban (Fizetési meghagyás útján) az ingatlanban lakótól visszakérni a pénzt, ha önként nem teljesít. Ha ellentmond ő is a meghagyásnak, akkor ott is per lesz, és majd kiderül, hogy ki miért mennyit hogyan merre meddig...

SF

messzelato # 2007.01.27. 22:22

Ez pont a saját szakterületem! ( Villamossági egyéni Vállalkozó) A kérdés! Ki és mikor iratta át az új tulajdonosra a fogyasztásmérőt? Ha senki és semmikor, akkor sajna a tied a cehh! Miből gondold, hogy az áramszolgáltónak kötelessége naprakészen ellenőrizni az ingatlanok tulajdon viszonyát? Szerintem fizesd ki és követeld az új tulajtól. Ha nem megy másként jogi úton, azaz perrel! :) üdv! messzelátó

Kovács_Béla_Sándor # 2007.01.27. 22:06

Na ja, kiköltöztél. És a szerződést a szolgáltatóval mikor mondtad fel?

jófiú # 2007.01.27. 20:09

Sziasztok!

Lenne egy kérdésem:

Nem túl rég kaptam két fizetési meghagyást amelyeket kellő időben meg is támadtam, igy birósági tárgyalás lesz belőle!
A felperes az ÉMÁSZ az alperes pedig ugye én vónék.
Ebből talán egyértelmüen is következik, hogy villanyszámla tartozásról van szó.
Az egyik végszámlán az szerepel, mind számlázott időszak, hogy: 2005.08.14 - 2006. 02.08. a másikon pedig ennek a folytatása: 2006.02-09. - 2006.05.31.
A bibi csak az a dologban, hogy a szóban forgó lakásból és 2005. októberében elköltöztem.
A kérdésem az lenne, hogy ennek ellenére mégis ki fogják ezt velem fizettetni?
Szóval megnyerik a pert?
Vagy van némi esélyem?
Előre is köszönöm a segitséget.