végrendelet

Putcz Olivia # 2003.04.24. 15:53

Szeretném megkérdezni, hogy mivel sajnos édesanyám súlyos betegséggel küzd, ezért végrendelkezni akar a házunkról, melyben lakunk, ami két különálló lakásból áll. De mivel testvérem súlyos beteg, pszichiátriai kezelés alatt áll, ezért mindeképpen szeretné jövőjét biztosítani, tehát a testvéremet megakadályozni abban, hogy felelőtlenül döntsön sorsa felett, netán mindent elaldjon a feje felett, ezáltal feleléni az esetleges vagyon. Testvérem orvosa nem ajánlja a gondozás alá helyezést, mondván annyira nem súlyos az állapota, jelenleg döntésképes. Szeretném megkérdezni, hogy jogi eszközökkel mit lehet elérni ez ügyben? (pl. 60-40 %-os végrendelkezés, esetén csak az én beleegyezésemmel adhatna csak el bármit is stb...)  Köszönettel

Putcz Olivia

trinity # 2003.02.07. 13:21

Két Lotti írta - 2003.02.7 13:13
Én azzal próbálkoznék, hogy halála előtt gondnokság alá helyezés nélkül is cselekvőképtelen állapotban volt, ezt az orvosok tudják bizonyítani.  Persze csak ha akarják.

Ebben az esetben az írásbeli magánvégrendelet érvénytelen.

Azt azért nem lehet elfelejteni, hogy a gyerekeket a kötelesrészből nem lehetett kizárni (kivéve, ha erről is külön szól ez a remek végrendelet), tehát a fele azért jár nekik ettől a végrendelettől függetlenül.

Ja, és az elhalt aláírta a végrendeletet?  Lehet írásszakértővel bizonyítani, hogy esetleg nem is ő írt alá.  Ehhez azért kéne valami, amit még életében ő kapart alá.

Állítólag rosszul lett,szívpanaszai voltak,intezív osztályra került,lélegeztető gépen volt,ekkor született a végrendelet. Utána 'gyógyultan' hazaengedték.Ebben az esetben arra a néhány napra lehet cselekvőképtelenséget,vagy részleges cselekvőképtelenséget megállapítani?

Igen,aláírta,gyermekei szerint elég 'furcsa' ez az aláírás,de az övé.

trinity # 2003.02.07. 13:14

Rexor írta - 2003.02.7 12:51
Szia Trinity!

Érdekes a kérdés, mivel ha analafabéta volt, akkor írásbeli magánvégrendeletet nem tehett volna, csak közvégrendeletet. Közvégrendeletet csak közjegyző előtt lehet tenni.

Én nem értem, hogy az ügyvéd mit keresett ott, mivel bizonyította hogy a végrendelkező irástudó volt. Legjobb lenne két tanút megkeresni (a szomszédon kívül még egyet) hogy abalfabéta volt.

Halál nem lehet cselekvőképtelenséget megállapítani. Ha halála előtt nem állt cselekvőképességet kizáró gondnokság alatt, akkor erre nincs lehetőség.

Szia, igen egyrészt,szerintem sem tehetett írásbeli magánvégrendeletet,ugyanakkor ez a per állítólag 9 éve húzódik, bármennyire egyértelmű is.
Az ügyvéd, meg a titkárnője ment be a kórházba, és ők is írták alá tanúként a végrendeletet.(Azt hiszem,nem voltam elég érthető előző üzenetemben.)Tehát nem a bíróságon tanúskodott az ügyvéd, hanem a végrendeletben tanúként van jegyezve, aki meg mondta, hogy a bácsi szórakozni járt a szomszédba, az egy másik ügyvéd..:-)) ,érted?
A másik dolog, hogy a végrendeletet jegyző ügyvéd is meghalt azóta,és a végrendelet eredeti példánya sehol sem található. Na, hatha azt tudnák bizonyítani,hogy a bácsinál volt,és feltehetőleg megsemmisítette ( egy év telt el a végrendelet és a halála között)akkor semmisnek nyílvánítanák a végrendeletet,nem?

Két Lotti # 2003.02.07. 12:13

Én azzal próbálkoznék, hogy halála előtt gondnokság alá helyezés nélkül is cselekvőképtelen állapotban volt, ezt az orvosok tudják bizonyítani.  Persze csak ha akarják.

Ebben az esetben az írásbeli magánvégrendelet érvénytelen.

Azt azért nem lehet elfelejteni, hogy a gyerekeket a kötelesrészből nem lehetett kizárni (kivéve, ha erről is külön szól ez a remek végrendelet), tehát a fele azért jár nekik ettől a végrendelettől függetlenül.

Ja, és az elhalt aláírta a végrendeletet?  Lehet írásszakértővel bizonyítani, hogy esetleg nem is ő írt alá.  Ehhez azért kéne valami, amit még életében ő kapart alá.

Ügyvéd - Társasági szakjogász

Rexor # 2003.02.07. 11:51

Szia Trinity!

Érdekes a kérdés, mivel ha analafabéta volt, akkor írásbeli magánvégrendeletet nem tehett volna, csak közvégrendeletet. Közvégrendeletet csak közjegyző előtt lehet tenni.

Én nem értem, hogy az ügyvéd mit keresett ott, mivel bizonyította hogy a végrendelkező irástudó volt. Legjobb lenne két tanút megkeresni (a szomszédon kívül még egyet) hogy abalfabéta volt.

Halál nem lehet cselekvőképtelenséget megállapítani. Ha halála előtt nem állt cselekvőképességet kizáró gondnokság alatt, akkor erre nincs lehetőség.

trinity # 2003.02.07. 11:31

Sziasztok,megint lenne kérdésem.
Problematika: egy ember a kórház intenzív osztályán írt végrendeletet,meglepő módon féltestvérére hagyva mindent,így gyermekeit kizárva az örökségből.
Emberünk analfabéta, mégis írásos magánvégrendelet született.
Kérdéseim:

• hogyan bizonyítható egy halott emberről,hogy analfabéta volt? ( a fétestvér a postást hozta tanúnak,aki állítja, hogy aláírt-hát persze,mert a nevét 'begyakorolta'; a szomszéd szerint azonban valóban nem tudott írni-olvasni,mert hozzá járt a csekket kitölteni és felolvastani a hivatalos és egyéb leveleke
    • ügyvéd mondja: azért járt a szomszédba,mert unatkozott:-))
  • a végrendelet megkötésekor a kórházban az ügyvéd volt ott, és a gépírónő (ő gépelte a végrendeletet
    • a tanúk is ők lettek.Ez érvényes?
  • van-e valamilyen kitétele az intezív osztályon kötött végrendeletnek?-lehet-e cselekvőképtelenséget bizonyítani utólagosan?

milyen oldalról támadható egy ilyen végrendelet?