bank


Dr.Süti # 2003.02.14. 16:18

Amit leírsz, tök, gáz. A bank felé te vagy az adós, mivel te írtad alá a szerződést. A csalást a polgári per keretei között nehéz bizonyítani, illetve igazándiból nem is tartozik az ügyhöz. A bíróságot az érdekli, hogy van egy szerződéses jogviszony, amelynek te vagy a kötelezettje, szerződést szegtél, és ezért fizetésre fog kötelezni téged. A csaló, aki rászedett téged, ebben a jogviszonyban nem szerepelhet, hiszen nem is volt szerződéses kapcsolatban a bankkal. Ha lenne kezese a szerződésnek, esetleg még őt zargatnák és egyetemlegesen köteleznék veled együtt az adósság+késedelmi kamat+a perköltségek megfiztetésére.
Ami azt illeti, az, hogy te kölcsönadtál a csalónak lóvét, már egy másik jogviszony. A kölcsönszerződés, melyet szóban kötöttetek, ugyan létre jött köztetek, csakhát ugye ezt nagyon nehéz bizonyítani, mert az illető azt mondaná, hogy pedíg te semmit sem adtál neki, és ugye ha nincs ilyenkor írás a kezedben, akkor jöhetnek a tanúk, de nyugodj meg, ő is hozna egy regiment hamisat, és akkor aztán lenne nagy ereszdelahajam a bíróságon. Ráadásul, ahogy mondtad, az illető eltűnt.
Összességében tehát én is azt javaslom, hogy jelentsd fel, aztán ha esetleg elkapják és rábizonyítják a cslást, méghozzá úgy, hogy te vagy sértetti minőségben, akkor esetleg van értelme polgári peres úton ellene fordulni. Így azonban az esélyed a jogszerűség határain belül gyakorlatilag egyenlő a nullával. Ha nem vagy gyenge idegzetű, még azt is mondhatnám, hogy verd vagy veresd ki belőle a pénzt, de mint ezt tudjuk, már a jogtalanság talaja, és az ősi jogelv szerint jogtalanságra jogtalanság nem lehet a válasz. Tudnod kell, hogy ebben az esetben te is bűncselekményt követsz el (önbíráskodás) és ezért adott esetben felelsz is.
Hát ez nem túl rózsás. Mindenesetre azt tanácsolom, hogy a jövőben minden szerződést írásban köss és gondold meg százszor is, hogy mibe ugrasz bele. Ja, és a szerződéseket mindíg olvasd el, nehogy valami baromságot írj alá, aminek te iszod meg a levét. De gondolom, ezeket már te is megtanultad egy életre.
Azért hajrá!


Dr.Süti

Béres-Deák Attila # 2003.02.12. 20:16

Szerintem tegyél büntető feljelentést csalás, hitelezési csalás vagy egyebek miatt. Időt lehet vele húzni, de végleges mentesülést ez sem jelent.


attika

erzsébet # 2003.02.12. 18:09

Nagyon nehéz leírni ezt a helyzetet. De előzményben annyit, hogy megismertem egy nőt, aki az egyik bank ügynöke volt. Szerettem volna egy kis hitelt felvenni, de rábeszélt egy nagyobbra 2m Ft. Mondtam, hogy ezt nem tudom vállalni, mert nincs annyi jövedelmem. De ő azt mondta, hogy megoldja. /abban az időben volt már egy hitelem/ aláírtam a papírokat, s meg is kaptam a hitelt. Beíer valótlan adatokat is, pl férjem keresete, de akkor már elválltam. Perzse kért tőlem kölcsön 800 eFt-t. Én papír nélkül odaadtam neki. Míg elééértem addig mindig ígérgetett, hogy visszaadja. De egy idő után eltűnt. Megkerestem azt az irodát, ahol ezt intézték. Ez 2000-ben volt. Most kaptam bírósági felszólítást, amit ellentmondással támadtam meg. Azóta semmi szerintetek mire számíthatok?
Most ahogy a papírokat visszaküldte,  a bíróság nem tudom de még munkáltatói igazolást is szerzett. Komoly havi fizetésről. Itt valami összefonodás lehet? Várom válaszotokat.


erzsébet