Bt alapítás - Erdélybol írom - kérlek segítsetek

Béres-Deák Attila # 2003.02.20. 07:13

Nem tudom a pontos közterheket, de a cég könyvelőjének tudnia kell. Mind meg neki, hogy számolja ki azt az összeget, amit a cégtől bruttoban kapsz és a közterhek levonaása után Neked kifuzet. A netto összeg ismeretében el tudod dönteni, hogy megéri vagy sem.

attika

Dunaboy (törölt felhasználó) # 2003.02.19. 17:38

Kedves Attika!

Köszönöm a válaszodat. A gondom a javaslatoddal a következo:

a.) tegyük fel, hogy az eddigi gyakorlat alapján 6 hétre 'számlázhattam' 150.000 ft + ÁFA összeget. 10%-ot fizettem a számlázó cégnek maradtam 135.000 forinttal.

1. Amit te mondasz azt jelentené, hogy amit a cég hajlandó rám költeni, azaz a fenti 150.000 forintot, fel kellene osztanom úgy, hogy 115.000 forint bruttó lenne a bérem, 35.000 fizetne utánam a cég és maradnék kb. netto 70.000 forinttal.

Kérlek ird meg, hogy jol ertettem e a javaslatodat.

Mindent köszönök.

Dunaboy

Béres-Deák Attila # 2003.02.19. 16:07

Nem így kell ezt csinálni. Köttök egy megbízási szerződést a hat heti munkára. A szerződésben megállapítjátok a közterheket a szabályok szerint, a Te netto munkabéredet. A hat hét elteltével kifizeti a pénz és 'Jó napot!' Erre még munkavállalási szerződés sem kell. Egyébként is egyéni vállalkozást is alapíthat külföldi, ami egyszerűbb, mint a betéti társaság alapítása.

attika

Dunaboy (törölt felhasználó) # 2003.02.19. 13:20

Kedves Két Lotti,

Nagyon köszönöm a válaszodat.

Nagy valószínuséggel a társaság alkalmazna 3 hónapos idotartamra, de ennek az lenne a hátránya számomra, hogy annyival kevesebbet fizetne nekem mint amennyit neki kell befizetnie utánam tb+eü+ egyéb formában. Ezen kívül nekem is adóznóm kellene a bruttó összeg után. Így nagyon kevés maradna a kezembe.

Ezzel ellentétbe, ha a Bt-m számlázna, akkor el tudnám költségelni az amúgy elég szerény bevételt és lenne továbbra is értelme az itteni munkámnak. De amennyiben a járulékokat egész évre kellene fizessem - tekintettel, hogy összességében úgy 6 hetet dolgozok Budapesten - így értelmetlen Bt alapításában fognom.

Egyébként most jutott eszembe, hogy alkalmazásom esetén kellene-e a munkavállalómnak tb-t és eü-t fizetnie utánam (és nekem eü-t a bruttó bér után)tekintettel arra, hogy román állampolgár vagyok és Erdélyben tb-t és eü-t is fizetek.

Köszönöm a segítséget.

Dunaboy

Két Lotti # 2003.02.19. 12:34

Természetesen lehet három hónapra bt.-t alapítani, de minden évben meg kell ismételni az alapítást, mert szüneteltetni nem lehet.

Egy másik megoldás lehet, hogy valaki olyan a bt. beltagja, aki után nem kell tb járulékot fizetni (mert pl. máshol van teljes munkaviszonya), de eü hozzájárulást akkor is kell fizetni (kb. havi 4000) egész évben.

De miért kell neked bt? Miért nem alkalmaznak itt mint külföldi munkavállaló a három hónap alatt?

Ügyvéd - Társasági szakjogász

Dunaboy (törölt felhasználó) # 2003.02.19. 08:58

Sziasztok!

Elozmény: Erdélyben élek rendes polgári foglalkozásom van. A megélhetésem kiegészítéseként évente 6 hetet Budapesten töltök, ahol külföldi turistacsoportok idegenvezetését látom el. Legutóbb, budapesti munkaadom, felszolított, hogy alapítsak Bt-t mert nem áll módjában további fekete pénzeket számomra kifizetni.  

Kérdés: Miként lehet egy BT-t úgy mukodtetni, hogy csak evi 6 hetnek
megfelelo munkavegzes tortenik, es hogy ez utan fizessek járulékot. Ott akadtam el, hogy ha megcsinaloma BT-t akkor fuggetlenul a beveteltol evi 12
honapra fizetek TB-t es bizonyos adokat. Az a gond, hogy mivel en csak 6 hetet vagyok Budapesten, de 12 honapra adozom akkor az teljesen lehetetlenné teszi a munkám értelmét. Ezt a csapdat szeretnem kikerulni.

A statusz törvény jelenlegi formájában lehetové teszi 3 havi munkavállalást Magyarországon. Ennek alapján lehetne, e a BT-t 3 hónapos munkavégzésre alapítani? Bármilyen ötletnek megörvendek. Kérlek segítsetek miként járhatnék el, avagy kihez forduljak.

Üdvözlettel,

Dunaboy