kisöreg - egy bácsi kiforgatása mindenéből

Rexor # 2003.04.16. 10:46

Hekatee válasza tényleg pontos és mindenre kitekintő volt. Csak annyit tennék még hozzá, hogy szerintem érdemes lenne a rendőrségnél is feljelenti a fenti 'jóemebereket', mert erősen úgy látszik nekem az elmondottakból, hogy sikasztást is elkövettek (a meghatalmazás alapján felvett és elköltött pénzzel kapcsolatban). Ez sem kerül semmibe sem, legrosszabb esetben megússzák, de úgy érzem alaposan megérdemelnék hogy több oldalról is szivassák őket. Plusz esetleg az adóhatóságnak is lehetne névtelen levelet küldeni, vajon befizették e a jövedelm utáni adót...

Hekatee # 2003.04.16. 08:37

Nagyon szivesen! Örülök ha segíthettem.:-))

Fanncsi # 2003.04.15. 16:40

Nagyon köszönöm a gyors választ, de csak ma tudtam elmondani a bácsinak. Sokat beszélgettünk, már azon gondolkozott, hogy magára gyujtja a házat... Kp-ben 2 milliot vittek el tőle, az a 2 betétkönyv, amit nálam váltottak, ugy látszik már csak a hab volt a tortán.
Ugy érzem sikerült lelket, és reményt öntenem belé. Ha lezárul egyszer ez a dolog, elmondom okulás képpen, hogy mi lett belőle.

Fanncsi

Hekatee # 2003.04.10. 21:16

Ha a bácsi ajándékozási szerződést kötött, akkor a Ptk. szerinti feltételek megléte esetén helye lehet az ajándék visszakövetelésének. Feltehetőleg ebben a szituációban sikeres lehet ilyen irányú per indítása.
Ha tartási szerződéssel ruházta át a bácsi az ingó és ingatlan vagyonát, betétkönyvét, akkor  tartási szerződés felbontása iránti pert kell indítani az eltartók ellen. Ebben a a perben el kell számolni az eltartók által eddig nyujtott tartás ellenértékét, mely megilleti az eltartókat, a többi vagyont viszont visszakapja a bácsi. Természetesen az eltartóknak is el kell számolni azzal a vagyonnal, amit megkaptak.
Ha a bácsinak nincsen pénze arra, hogy ügyvédhez forduljon, akkor minden bíróságnál  van un. panasznap, mely napokon a bíróságon előadhatja ki ellen, és miért akar keresetet indítani, a bíróságon a bíró ( bírósági titkár, vagy fogalmazó) írásba foglalja a keresetlevelet. Ha nem tudja leróni a fél a szükséges bírósági illetéket, akkor teljes személyes költségmentességet lehet kérni ( feltétele a legkisebb öregségi nyugdíj összegénél nem nagyobb egy főre jutó jövedelem, és hogy ne legyen a  félnek jelentősebb  vagyona. Ha a per viteléhez szükséges, akkor kérni lehet a bíróságtól pártfogó ügyvéd kirendelését, aki a fél részére ingyenesen látja el a képviseletét. ( más kérdés, hogy pernyerés esetén a költségeit az ellenfél lesz köteles megfizetni, míg pervesztése esetén az állam fizeti azt meg, eléggé csökkentett összegben,- de a félnek nem kell ügyvédi költséget fizetni.)

Fanncsi # 2003.04.10. 17:29

Csak egy ismerősöm a bácsi, ezért nem megyek személyesen ügyvédhez tanácsért, de nem hagy nyugodni az esete, ezért vetem fel itt a témát, azt sem tudom, volt-e már hasonló itt a fórumon, mert cirka 20 perce találtam ezt az oldalt...
A bácsi elhamarkodottan egy házaspárra iratta mindenét, ház, föld, takarékbetét, mert azt gondolta, hogy hamarosan talán ő is meghal a felesége után. Időközben viszont megromlott a viszony köztük, már fejéhez vágták azt is hogy 'magának itt semmihez semmi köze'
Azt a betétkönyvet, ami a bácsi nevén volt, de meghatalmazást írt hozzá, és odaadta nekik, a 'meghatalmazott' már rég kivette, (közel fél milla) a másik betétkönyv, ami hivatalosan az eltartó nevére lett kiállítva, de természetesen a bácsi pénzéből, az most a bácsinál van, már nem akarná nekik adni, de kivenni sem tudja a pénzt, mert meghatalmazást sosem fognak irni hozzá az 'eltartók', azt mondta a holgy, mikor rakérdeztem, hogy az a temetésre kell, ne is kepzelje az oreg, hogy kiveheti...

Lehet jogi modja annak, hogy egy ajándékozási szerződést, már ami a házat illeti, visszacsináljanak jogilag? Illetve, ha nyilvánvaló, hogy a betétkönyv a bácsi pénzéból lett nyitva, akkor valamiféle jogcimen felvehetné valaha is a maradék pénzt?
A házaspár is nyugdijas már, házuk is van, és nem élnek az öreggel, ebédet kap, az igaz, de a bácsi szeretne inkább szociális otthonba menni... Ennyi, bocs ha hosszu voltam

Fanncsi