Tulajdon elvesztése?

Lili01 # 2003.05.06. 13:16

Kedves Attila!

Természetesen, ha valakinek rengeteg tartozása van és a tartozása az APEH-, társasház felé áll fenn, vagy adók módjára behajtható tartozása van akkor a bejegyzett jelzálogjog meghaladhatja az ingataln értékét, ha azonban a tartozás más pl. hitelintézeti stb. forrásból származik akkor a jogszabályi rendelkezések alapján az ingatlan teher a 70 %-ot (járulékok nélkül) nem fogja meghaladni .

Üdvözlettel:

Lili

Béres-Deák Attila írta - 2003.05.5 22:36
Kedves Lili és Árpi!
Szerintem sincs szabály. Ha valaki a 100 millió forintos követelésének biztosítékaként jelzálog jogot jegyeztet be a 10 millió forintos lakásra, akkor nyugodtan megteheti.

Lili

Béres-Deák Attila # 2003.05.05. 20:36

Kedves Lili és Árpi!
Szerintem sincs szabály. Ha valaki a 100 millió forintos követelésének biztosítékaként jelzálog jogot jegyeztet be a 10 millió forintos lakásra, akkor nyugodtan megteheti.

attika

Lili01 # 2003.05.05. 14:26

Kedves Árpi!

Van szabály 70 %.

Üdvözlettel:

Lili

Két Lotti írta - 2003.05.5 12:53
Kedves Árpi,

Nincs szabály erre. Elvileg a lakás értékét jóval meghaladó értékű jelzálogjog is bejegyezhető.
üdv.

Két Lotti

Lili

Két Lotti # 2003.05.05. 10:53

Kedves Árpi,

Nincs szabály erre. Elvileg a lakás értékét jóval meghaladó értékű jelzálogjog is bejegyezhető.
üdv.

Két Lotti

Ügyvéd - Társasági szakjogász

Árpi # 2003.04.30. 19:23

Hello!
Köszi a választ!
Hááát, nem nyugodtam meg, azt kell hogy mondjam.
Egyébként igen, megoldásként el akarom adni a lakást (beszéltem már vevőkkel, és 'átvállalják' úgy, hogy annyival kevesebb lesz a vételár összege.
A lakás piaci árának hány százalékáig lehet jelzálogot bejegyezni?

Üdv: Árpi

Két Lotti # 2003.04.28. 10:34

Elvileg a társasház közösség megteheti.

A hat hónapnál nagyobb tartozást jelzálogként lehet a lakásra terhelni.  Ez számodra azt jelenti, hogy van teher a lakáson, és egy esetleges értékesítés esetén ezt a vételár terhére kell kifizetned.  Kétlem, hogy a vevő átvállalná ugyanis.

Elvileg végrehajtás is elrendelhető, de a társasházak nem szoktak ehhez folyamodni, persze ha nem fizetsz, akkor végső megoldásként ez is szóba jöhet... Sajnos.

Ügyvéd - Társasági szakjogász

Árpi # 2003.04.28. 08:51

Üdv mindenkinek!
Szeretném a segítségeteket kérni egy számomra igen aggasztó dologban.
Van egy volt önkormányzati lakásom, amire van még részlettartozásom (mivel éltem ezzel a részletfizetési lehetőséggel még 90-es évek elején), de már a lakás a nevemre van írva, bár a tulajdoni lapon jelzálogként szerepel a megvételi összeg. Tavaly, úgy alakult, hogy a társasház által megszavazott felújítási összeget nem tudtam fizetni, és fél éve a közös költséget sem. Most a ház bírósági eljárás keretében jelzálogként a lakásomra akarja terhelni az elmaradásokat.
Megteheti-e ezt, és mik lehetnek a következmények?

Előre is köszönöm a segítséget!

Árpi