kutyaharapás

Két Lotti # 2003.05.12. 08:29

Én pont láttam egy ilyen esetet.  Szóval a betörő pert indított, mert a kutya tényleg nagyon-nagyon megharapta, és 8 napon túl gyógyuló sérülései voltak.

Büntető ügy nem lett belőle, de polgári eljárást kezdeményezett (mert négy hónapig táppénzen volt), és a bíróság MEGÍTÉLTE NEKI A KÁRTÉRÍTÉST!!!

Azaz a jelen esetben táppénz és a kiesett keresete közti különböztete, plusz orvosi és gyógyszer költségek.  Mert ugyen aki maga nem úgy jár el, ahogy elvárható, más felróható magatartására még hivatkozhat.  Plusz a harapós kutya tartása fokozott veszéllyel járó tevékenység, tehát objektív felelősség (Ptk. 345 ha jól emlékszem) áll fenn a 339-el szemben...

Ügyvéd - Társasági szakjogász

Hekatee # 2003.05.11. 21:05

De joga van bárkinek a tettenért tolvajt visszatartani a rendőrség megérkezéséig. ( leglábbis én így emlékszem a büntetőjogi tanulmányaimra,- ha azóta meg nem változtatták ezt is a nagy egyetemes emberi szabadságjogok védelme érdekében )

the big cat # 2003.05.11. 10:42

A tulajdon védelme mindenki alapvető joga, a tulajdon elleni támadás jogszerűen elhárítható önhatalommal, erőszakkal is. Az egyetlen követelmény, hogy a támadás elhárításának arányosnak kell lennie a támadással, és csak olyan mértékű lehet, ami még elhárítja a támadást.

Pl. a betörőre ráuszíthatod a kutyát, de ha erre ő menekülőre fogja, a támadást le kell állítanod.

Székely F # 2003.05.10. 20:45

A következő lenne a kérdésem a tisztelt
hölgyekhez,urakhoz.
Ha a saját kertes házam kertjébe,vagy magába a házamba egy idegen illető,az én engedéjem nélkül bejön,bemászik,betör
és a kutyám parancsra,vagy parancs nélkül megfogja az illetőt,ebben az esetben engem felelösségre vonhatnak-e?
Köszönöm a válaszokat előre is.