fizetési meghagyás

Kovács_Béla_Sándor # 2007.08.01. 13:35

Mert nem hatályos.

C a s a b l a n c a # 2007.08.01. 12:53

Kedves Hozzászólók!

Melyik ez a jogszabály? Nem találtam meg...

jogfogoly # 2007.08.01. 11:50

Korán zártam le a témát. Jelentem a problémám megoldódni látszik a 2007. évi LXXVIII. töevény a vállalkozói körbetartozások mérséklésére -által. A törvény kimondja, hogy a 30 napja lejárt számla esetén inkasszót nyújthatok be a teljesítés megfelelő igazolásával.
Ugyan itt kötelezővé teszi a teljesítés igazolás kiadását, a készre jelentéstől számított 30 napon belül.
A bankomnál azt mondták, miután meg mutattam a rendeletet, hogy elindítják az inkasszót.

Már, csak 12 napot kell várnom!

jogfogoly # 2007.07.27. 08:31

Még annyit, hogy a mai eljárás szerint nem kell különösebben mérlegelni a bírónak, hogy jogos e a fizetési meghagyás, hiszen a 3% illeték leróvásával benyújtott fiz. meghagyásnak úgyis ellent mond az aki nem tartozik, sőtt, még az is aki tartozik.

jogfogoly # 2007.07.27. 08:22

A jogerőre emelkedett fizetési meghagyás készhezvételéhez mégis csak kell valamennyi idő, ezért számolok a benyújtástól számítatt 30 nappal. Ennyi idő alatt esetleg kézhez kaphatom a jogerős fizetési meghagyást, aminek a birtokában intézhetem az ügyet.

Egyébként valóban nem született meg az általam feltételezett eljárás törvénybe iktatása.

Köszönöm a kapott hozzászólásokat, minden esetre éedemes volt körüljárni a témát.

jf

Kovács_Béla_Sándor # 2007.07.23. 12:24

ObudaFan már mondta, hadd erősítsem meg én is: a fizetési meghagyás még számlát sem feltétlenül kell csatolni. A számlával pedig még a háklisabb bírók is beérik.

ObudaFan # 2007.07.23. 08:23

A fizetési meghagyás indításához jelenleg nem feltétlenül szükséges okirati bizonyítékot csatolni. Ugyanakkor mondom, nyitott kapukat döngetsz, mert a felszámolási eljárás új szabályozása szinte teljes egészében megvalósítja ezt.

Az ügyintézési határidő és a jogerő között nincs összefüggés, mert ipso jure beáll a jogerő, ezért ha ilyen lenne a szabályozás, akkor a 30 nap múlva beálló jogerőnek nem lenne értelme.

jogfogoly # 2007.07.23. 04:28

A 30 nap az ügyintézési határidő. Jogerős fizetési meghagyás, vagy ítélet nélkül, nem lehet inkasszót benyújtani, a szerződő fél hozzájárulása nélkül.

kbs; A fizetési meghagyás elindításához nem csak a kibocsátott számla másolatot, hanem egyéb bizinyítékokat is be kell csatolni, amivel bizonyítod, hogy a partnerednek fizetési kotelezettsége van veled szemben. Nem lenne könnyű a sok ezer fiktív számla érvényesítése.

ObudaFan # 2007.07.22. 12:32

15 nap eltelte után nem élhet ellentmondással a számlát befogadó. A bíróságon kezdeményezett fizetési meghagyást nemlehet megtámadni, az 30 nap múltával jogerőssé vállna.

A felszámolási eljrárás legújabb szabályozása ehhez nagyon hasonló. Csak azt nem értem, hogy ha 15 napig lehet csak megtámadni, akkor a jogerőre emelkedés miért 30 nap múlva következne be?

jogfogoly # 2007.07.22. 10:30

Az ezrével kiküldött számla áfáját ki fizetné be?

Kovács_Béla_Sándor # 2007.07.22. 08:03

:)
Bizonyára rosszul figyeltél. Valószínűleg a fizetésképtelenség megállapítának újraszabályozásáról volt szó. Az egyébként már hatályos.

Gondold végig: nem az kedvezne-e a szélhámosoknak, ha az általad oly kívánatosnak tartott szabályt bevezetnék. Vállalkozást lehetne arra bazírozni, hogy ezrével küldöd ki a számlákat. Ha minden százból csak kettő mulasztja el a 15 napon belüli reklamálást, már tisztes bevételt érnél el, különösebb befektetés és munka nélkül.

jogfogoly # 2007.07.22. 07:27

Az új törvénynek az lenne a lényege, hogy 15 nap eltelte után nem élhet ellentmondással a számlát befogadó. A bíróságon kezdeményezett fizetési meghagyást nemlehet megtámadni, az 30 nap múltával jogerőssé vállna.
Ennek a jogszabájnak az előkészítéséről hallottam a parlamenti tudósításokban.
Ez tenné behatárolható idejűvé az eljárást. Nem lenne ideje eltűntetni a céget, a csalónak.
(Persze, ebben az esetben is lenne mód, peres úton vissza követelni a pénzt, amennyiben jogtalanul lett a követelés benyújtva.)

Sasfioka # 2007.07.21. 23:16

amúgyis kicsit abszurd, hogy nem támadhatja meg 15 napon túl a számla érvényességét...
Az eljárás most is tök egyszerű:
ha számláztál, és nem fizetett, kérsz fizetési meghagyást a bíróságtól. azt a bíróság postázza majd az adósodnak 15 napja van arra, hogy a fizetési meghagyást jogos indokkal megtámadja. Ekkor per lesz belőle. Amennyiben az adós jogos indokkal nem tudja megtámadni vagy egyetért a fizetési meghagyásban közöltekkel, akkor a bíróság tárgyalás nélkül (a fizetési meghagyásos eljárás NEMperes eljárás) a fizetési meghagyást jogerősíti. Ezt követően a követelésed a jog szerint is jogerős :)

Vagyis nem igazán értem, hogy mi itt a hosszú eljárás? Ha a követelés jogos és az adósod is elismeri, akkor a fizetési meghagyás benyújtását követően akár 30-40 napra jogerős fizetési meghagyásod is lehet.

SF

amatőr # 2007.07.21. 21:16

Tényleg ennyire nehezen érthető, hogy NINCS ilyen jogszabály?

Nem gondolod, hogy abból az öt jogászból, aki eddig válaszolt Neked, legalább egy azért akadna, aki tudna róla, ha lenne....?!

jogfogoly # 2007.07.21. 19:40

Azaz érzésem, hogy nem értitek a kérdést -pedig nagyon lényeges- arról van szó, hogy előkészítettek egy jogszabály változást, amelynek az a lényege, hogy a 15 napon túli számla esetében nincs joga megtámadni a számla érvényességét (ellentmondás) a megrendelőnek, hanem a bíróság a fizetési meghagyás kibocsátását 30 nap múlva jogerőssé teszi tárgyalás nélkül. Tehát jóval lerövidül az eljárás.

Csak azt nem tudon, hogy kihirdették e a jogszabájt? Azért lenne szükségem olyan valakire aki kitudná keresni a dzsungelből a világosságot!

Sasfioka # 2007.07.20. 11:05

A számla fizetési határidején túl felszólíthatod, majd felszámoltathatod a céget.
Amennyiben adósod (közület) nem fizeti meg a tartozását, kérheted fizetési meghagyás kiállítását, ami alapján - ha jogerős - (vagy a jogerős ítélet alapján) adósod bankszámlájára bankodon keresztül inkasszót kérhetsz. (Sőt ha jól tudom kell is kérni a végrehajtás megindítása előtt.)

SF

Kovács_Béla_Sándor # 2007.07.18. 15:10

Dehogy terveztek ilyet.

jogfogoly # 2007.07.18. 14:58

Arról van szó, hogy a régi rendszerben: a számlát kibocsátottam, nem fizették ki, illeték terhe mellett fizetési meghagyást bocsátok ki a bíróság által, a vevő ellentmond, a dolog perré alakul, újabb illeték megfizetése mellett.
Még mindég nem látok pénzt.
A pert megnyerem, az alperes fellebbez.
Még mindég nincs pénz, én meghalok éhen.

Azt tervezték, hogy a számla készhezvétele után 15 napon belül a megrendelő kifogásolhat, ha azonban ezt nem teszi meg, a számla úgymond jogerőre emelkedik és a bíróság kibocsájtja a jogerős fizetési meghagyást. Ezzel a bankomom keresztül inkasszót nyújthatok be, vagy felszámolást kezdeményezhetek.

Amennyiben meg született ez a törvény.

ObudaFan # 2007.07.18. 11:48

Arra gondolsz valószyínűleg, hogy a nem kifogásolt számla alapján felszámolási eljárást lehet indítani. Ez viszont nem új szabály.

jogfogoly # 2007.07.18. 10:07

A kérdésem arra vonatkozik, hogy életbe lépett e az a törvény amit mostanában készítettek elő, és arról szólna, hogy amennyiben a megkapott számlát 15 napon belül men támadták meg kifogással, úgy ki kell fizetni. Arra, akár inkasszót is be lehet nyújtani, és a felmerült kifogásokat peres úton lehet érvényesíteni, a számlát kibocsátó felé.
Nem találom a közlönyben ezt a rendeletet, lehet, hogy nem fogadták el, vagy még nem született meg.

Gaius # 2007.07.17. 13:22

Itt valami nagy félreértés van....

1. A számlát bármikor meglehet kifogásolni, de 15 napon belül ki kell egyenlíteni és a kifogásnak nincs halasztó hatálya a kiegyenlítésre nézve.
  2. FMT-t 15 napon belül meglehet támadni ellentmondással. A 15 nap a kézbesítéstől, vagy a tudomásszerzéstől kezdődik. Azon túl valóban jogeőre emelkedik, de még ekkor is élhetsz perújítással.
jogfogoly # 2007.07.17. 12:47

Arra keresek választ, hogy életbe lépett e már az a rendelet, hogy a készhez kapott számlát nem lehet kifogásolni (pl. minőségi kifogással) a készhez vételtől számított 15 nap múltával. Tehát a fizetési meghagyást nem lehet megtámadni, az tárgyalás nélkül jogerőre emelkedik.