Arra keresek választ, hogy életbe lépett e már az a rendelet, hogy a készhez kapott számlát nem lehet kifogásolni (pl. minőségi kifogással) a készhez vételtől számított 15 nap múltával. Tehát a fizetési meghagyást nem lehet megtámadni, az tárgyalás nélkül jogerőre emelkedik.
fizetési meghagyás
Itt valami nagy félreértés van....
- A számlát bármikor meglehet kifogásolni, de 15 napon belül ki kell egyenlíteni és a kifogásnak nincs halasztó hatálya a kiegyenlítésre nézve.
- FMT-t 15 napon belül meglehet támadni ellentmondással. A 15 nap a kézbesítéstől, vagy a tudomásszerzéstől kezdődik. Azon túl valóban jogeőre emelkedik, de még ekkor is élhetsz perújítással.
A kérdésem arra vonatkozik, hogy életbe lépett e az a törvény amit mostanában készítettek elő, és arról szólna, hogy amennyiben a megkapott számlát 15 napon belül men támadták meg kifogással, úgy ki kell fizetni. Arra, akár inkasszót is be lehet nyújtani, és a felmerült kifogásokat peres úton lehet érvényesíteni, a számlát kibocsátó felé.
Nem találom a közlönyben ezt a rendeletet, lehet, hogy nem fogadták el, vagy még nem született meg.
Arra gondolsz valószyínűleg, hogy a nem kifogásolt számla alapján felszámolási eljárást lehet indítani. Ez viszont nem új szabály.
Arról van szó, hogy a régi rendszerben: a számlát kibocsátottam, nem fizették ki, illeték terhe mellett fizetési meghagyást bocsátok ki a bíróság által, a vevő ellentmond, a dolog perré alakul, újabb illeték megfizetése mellett.
Még mindég nem látok pénzt.
A pert megnyerem, az alperes fellebbez.
Még mindég nincs pénz, én meghalok éhen.
Azt tervezték, hogy a számla készhezvétele után 15 napon belül a megrendelő kifogásolhat, ha azonban ezt nem teszi meg, a számla úgymond jogerőre emelkedik és a bíróság kibocsájtja a jogerős fizetési meghagyást. Ezzel a bankomom keresztül inkasszót nyújthatok be, vagy felszámolást kezdeményezhetek.
Amennyiben meg született ez a törvény.
Dehogy terveztek ilyet.
A számla fizetési határidején túl felszólíthatod, majd felszámoltathatod a céget.
Amennyiben adósod (közület) nem fizeti meg a tartozását, kérheted fizetési meghagyás kiállítását, ami alapján - ha jogerős - (vagy a jogerős ítélet alapján) adósod bankszámlájára bankodon keresztül inkasszót kérhetsz. (Sőt ha jól tudom kell is kérni a végrehajtás megindítása előtt.)
SF
Azaz érzésem, hogy nem értitek a kérdést -pedig nagyon lényeges- arról van szó, hogy előkészítettek egy jogszabály változást, amelynek az a lényege, hogy a 15 napon túli számla esetében nincs joga megtámadni a számla érvényességét (ellentmondás) a megrendelőnek, hanem a bíróság a fizetési meghagyás kibocsátását 30 nap múlva jogerőssé teszi tárgyalás nélkül. Tehát jóval lerövidül az eljárás.
Csak azt nem tudon, hogy kihirdették e a jogszabájt? Azért lenne szükségem olyan valakire aki kitudná keresni a dzsungelből a világosságot!
Tényleg ennyire nehezen érthető, hogy NINCS ilyen jogszabály?
Nem gondolod, hogy abból az öt jogászból, aki eddig válaszolt Neked, legalább egy azért akadna, aki tudna róla, ha lenne....?!
amúgyis kicsit abszurd, hogy nem támadhatja meg 15 napon túl a számla érvényességét...
Az eljárás most is tök egyszerű:
ha számláztál, és nem fizetett, kérsz fizetési meghagyást a bíróságtól. azt a bíróság postázza majd az adósodnak 15 napja van arra, hogy a fizetési meghagyást jogos indokkal megtámadja. Ekkor per lesz belőle. Amennyiben az adós jogos indokkal nem tudja megtámadni vagy egyetért a fizetési meghagyásban közöltekkel, akkor a bíróság tárgyalás nélkül (a fizetési meghagyásos eljárás NEMperes eljárás) a fizetési meghagyást jogerősíti. Ezt követően a követelésed a jog szerint is jogerős :)
Vagyis nem igazán értem, hogy mi itt a hosszú eljárás? Ha a követelés jogos és az adósod is elismeri, akkor a fizetési meghagyás benyújtását követően akár 30-40 napra jogerős fizetési meghagyásod is lehet.
SF
Az új törvénynek az lenne a lényege, hogy 15 nap eltelte után nem élhet ellentmondással a számlát befogadó. A bíróságon kezdeményezett fizetési meghagyást nemlehet megtámadni, az 30 nap múltával jogerőssé vállna.
Ennek a jogszabájnak az előkészítéséről hallottam a parlamenti tudósításokban.
Ez tenné behatárolható idejűvé az eljárást. Nem lenne ideje eltűntetni a céget, a csalónak.
(Persze, ebben az esetben is lenne mód, peres úton vissza követelni a pénzt, amennyiben jogtalanul lett a követelés benyújtva.)
:)
Bizonyára rosszul figyeltél. Valószínűleg a fizetésképtelenség megállapítának újraszabályozásáról volt szó. Az egyébként már hatályos.
Gondold végig: nem az kedvezne-e a szélhámosoknak, ha az általad oly kívánatosnak tartott szabályt bevezetnék. Vállalkozást lehetne arra bazírozni, hogy ezrével küldöd ki a számlákat. Ha minden százból csak kettő mulasztja el a 15 napon belüli reklamálást, már tisztes bevételt érnél el, különösebb befektetés és munka nélkül.
Az ezrével kiküldött számla áfáját ki fizetné be?
„15 nap eltelte után nem élhet ellentmondással a számlát befogadó. A bíróságon kezdeményezett fizetési meghagyást nemlehet megtámadni, az 30 nap múltával jogerőssé vállna.”
A felszámolási eljrárás legújabb szabályozása ehhez nagyon hasonló. Csak azt nem értem, hogy ha 15 napig lehet csak megtámadni, akkor a jogerőre emelkedés miért 30 nap múlva következne be?
A 30 nap az ügyintézési határidő. Jogerős fizetési meghagyás, vagy ítélet nélkül, nem lehet inkasszót benyújtani, a szerződő fél hozzájárulása nélkül.
kbs; A fizetési meghagyás elindításához nem csak a kibocsátott számla másolatot, hanem egyéb bizinyítékokat is be kell csatolni, amivel bizonyítod, hogy a partnerednek fizetési kotelezettsége van veled szemben. Nem lenne könnyű a sok ezer fiktív számla érvényesítése.
A fizetési meghagyás indításához jelenleg nem feltétlenül szükséges okirati bizonyítékot csatolni. Ugyanakkor mondom, nyitott kapukat döngetsz, mert a felszámolási eljárás új szabályozása szinte teljes egészében megvalósítja ezt.
Az ügyintézési határidő és a jogerő között nincs összefüggés, mert ipso jure beáll a jogerő, ezért ha ilyen lenne a szabályozás, akkor a 30 nap múlva beálló jogerőnek nem lenne értelme.
ObudaFan már mondta, hadd erősítsem meg én is: a fizetési meghagyás még számlát sem feltétlenül kell csatolni. A számlával pedig még a háklisabb bírók is beérik.
A jogerőre emelkedett fizetési meghagyás készhezvételéhez mégis csak kell valamennyi idő, ezért számolok a benyújtástól számítatt 30 nappal. Ennyi idő alatt esetleg kézhez kaphatom a jogerős fizetési meghagyást, aminek a birtokában intézhetem az ügyet.
Egyébként valóban nem született meg az általam feltételezett eljárás törvénybe iktatása.
Köszönöm a kapott hozzászólásokat, minden esetre éedemes volt körüljárni a témát.
jf
Még annyit, hogy a mai eljárás szerint nem kell különösebben mérlegelni a bírónak, hogy jogos e a fizetési meghagyás, hiszen a 3% illeték leróvásával benyújtott fiz. meghagyásnak úgyis ellent mond az aki nem tartozik, sőtt, még az is aki tartozik.
Korán zártam le a témát. Jelentem a problémám megoldódni látszik a 2007. évi LXXVIII. töevény a vállalkozói körbetartozások mérséklésére -által. A törvény kimondja, hogy a 30 napja lejárt számla esetén inkasszót nyújthatok be a teljesítés megfelelő igazolásával.
Ugyan itt kötelezővé teszi a teljesítés igazolás kiadását, a készre jelentéstől számított 30 napon belül.
A bankomnál azt mondták, miután meg mutattam a rendeletet, hogy elindítják az inkasszót.
Már, csak 12 napot kell várnom!
Kedves Hozzászólók!
Melyik ez a jogszabály? Nem találtam meg...
Mert nem hatályos.
kiadja a Jogászoknak Kft.
cégjegyzékszám: 02-09-067243
adószám: 12559044-2-02