Szép jó napot! Tudna nekem tanácsot adni valaki, hogy érdemes-e valamit is tennem? Olcsó dobermann kiskutyát hirdettek a Startaprón és mivel már régóta vágyom ilyen kutyára, leutaztunk érte Dunaföldvárra, több mint 300 km-t oda-vissza! A pasi azt mondta, hogy nehezen megtalálható helyen lakik, és a Shell kútnál találkozzunk. Azt hittem majd odavezet a házához, de kihozott három kis dobit, hogy ott helyben válasszunk. A kiskutya eleven volt, vidám, mégis 2 nap múlva már orvoshoz kellett vinni, mert hányt, ment a kis hasa, kedvetlen volt. Az állatorvos diagnózisa: Parvo! És azt mondta, hogy mivel a lappangási idő 4-5 nap, ezért már benne voltak a halálos vírusok a kiskutyámban akkor, amikor megvettem! A kicsim 1 hét múlva már nem élt. A pasi azt mondta, hogy nála a kiskutya tökéletesen egészséges volt, nem tehet semmiről. És már a telefonját is kikapcsolta. Semmit nem tudok róla, nem készült szerződés - eszembe sem jutott ilyen - csak egy tf.számom van, ami már nem is él. Kérdésem, hogy ilyen esetben nem lehetne tenni valamit? Pl. ha feljelenteném a tf.szám alapján a rendőrség kiderítené ki ő? APEH-et nem érdekelné vajon, hogy számla adás nélkül árul kiskutyákat? Vagy esetleg állatkínzást nem lehetne ráhúzni? Előre is köszönöm a választ. Balek
Kutyavásárlás papírok nélkül
A számla adás nélküli adásvétel kétoldalú, és abban te is bűnrészes vagy... (lennél, ha az bűncselekmény lenne, és nem szabálysértés... Esetleg adócsalási vétség...)
De csalás és (igen...) állatkínzás miatt tehetsz feljelentést, csak az a bibi, hogy a csalást nehéz lenne bizonyítani számla nélkül...
Azért magánszemélyek nem szoktak számlát adni...
Az állat adás-vétele ingó adás-vétel, amely szerződés szóban is létrejöhet.
Ha tudod bizonyítani, hogy az állat adás-vételére létrejött köztettek a megállapodás, akkor a Ptk. 308. § (2) bekezdése alapján 60 napon belül az eladóval szemben érvényesítheted szavatossági igényedet.
Ez azonban polgári jogi jogügylet, nem hiszem, hogy a rendőrség nyomozni kezdene, neked kell kideríteni az eladó nevét, lakcímét. (Ami mondjuk egy mobilszám alapján elég nehéz.)
nyugta adási kötelezettsége tudtommal mindenkinek van
Kedves Balek!
Mivel semmilyen bizonyítékod nincs még a vételre sem, ezért a felelősség, a következmények Téged terhelnek.
Semmit nem tehetel.
Legjobb, ha legközelebb jegyzett tenyésztőtől vásárolsz, hivatalos formában.
„nyugta adási kötelezettsége tudtommal mindenkinek van ”
Nem szigorúan. Csak ha az adós kéri. Ez eltér a pénzügyi jogszabályok nyugtaadási kötelezettségeitől.
Köszönöm mindenkinek a választ, levontam a tanulságot! Tegnap óta, egy gyönyörű kis dobi boldog tulajdonosa vagyok, háromszor annyiba került - kölcsönpénzből, de megérte! - mint az első kiskutyám, van törzskönyve és írásbeli garancia az egészségi állapotáról! Már nem is érdekel az a....(nem tudom mit szabad itt leírni) varangy? Megfizettem a tanulópénzt!
kiadja a Jogászoknak Kft.
cégjegyzékszám: 02-09-067243
adószám: 12559044-2-02