Szabadság visszavonása - Visszavonhatja-e a munkáltató a már kiadott szabadságot?

the big cat # 2003.06.23. 18:30

Igen felmondhat.

És igen szerintem sem jogszerű az indok az írt körülményelre tekintettel, hacsak nem több mint 15 nap vana szabadság tervezett megekezdéséig.

De ha kíváncsi vagy a véleményemre elmondom mi lehet a következménye a dolognak.

A munkáltató visszavonja a kiadott szabadságot, te ennek elelnére nem mégy be. A munkáltató egyáltalán nem, vagy nem teljes öszsegben számol el veled, károkra hibvatkozva. Három év pereskedés után megynered a pert valószínűleg, de nem garantáltan.

Érdemes?

Laca42 # 2003.06.23. 07:52

the big cat írta - 2003.06.20 16:30
Igen, sőt a a már megkezdett szabadságot is megyszakíthatja, de viselnie kell a dolgozónak ezzel okozott kárt.
Kedves Nagymacska!

Az Mt. 134. (5) szerint a munkáltató a már megkezdett szabadságot csak kivételesen fontos érdekböl szakíthatja meg. Bár ezt nem találtam sehol, de gondolom ugyanez vonatkozhat a szabadság visszavonására is. A dolgozó általi rendes felmondás mennyiben tekinthetö 'kivételesen fontos érdeknek'?

Érzésem szerint semennyire. Ha a munkamenet teljesen normális, semmilyen rendkívüli esemény sincs és az átadás-átvétel is megoldható a szabadság után, akkor véleményem szerint az Mt. 134. (5) szerinti helyzet nem áll fenn.

Mi történik akkor, ha a munkavállaló a fenti esetben egyszerüen megtagadja a szabadság megszakítását? (Vagyis ö már felmondott, így a felmondási idejét tölti, és közben szabadságon van)

Jól gondolom, hogy a munkavállaló akár a szabadsága alatt is felmondhat, pl. egy, a munkáltatói jogok gyakorlójának írt tértivevényes levélben?

Elöre is köszönöm a választ.

the big cat # 2003.06.20. 14:30

Igen, sőt a a már megkezdett szabadságot is megyszakíthatja, de viselnie kell a dolgozónak ezzel okozott kárt.

Laca42 # 2003.06.20. 07:44

Az alábbiakhoz kérem segítségeteket.

Mint tudjuk a gyakorlatban a szabadság kiadásának rendje nem úgy müködik, ahogy azt az Mt. elöirja. Praktikusan a dolgozó 'kiveszi' a szabadságát. A  legtöbb helyen szabadságkérö lapokon  kéri a dolgozó a szabadság kiadását,  amit a fönök aláír, és ezzel rendben a  dolog. Én még nem találkoztam olyan  munkáltatóval, ahol szigoruan az Mt.  134. (1), (2) és (4) szerint történne a szabadság kiadása. (Vajon miért nem hozza a törvényalkotó az Mt. idevágó rendelkezéseit összhangba a napi valósággal?)

Tehát, a kérdés az alábbi. A dolgozó a belsö szabályozásnak megfelelöen 'kiírta' a nyári szabadságát, amit a fönök engedélyezett. A szabadság megkezdése elött azonban a dolgozó beadja a rendes felmondását. A felmondási idö vége a szabadság utánra esik és a dolgozó az évben összesen kivett szabadsága nem haladja meg a neki idöarányosan járó napokat.

Megtagadhatja-e a munkáltató az egyszer már jóváhagyott szabadság kiadását?

A válaszokat elöre is köszönöm.