haszonélvezet

dömpi # 2003.07.14. 16:49

Kedves Lili !

Köszönöm válaszod, de azt nem tudom, hogy a visszterhes lemondásnál mennyi legyen az érték? Akár jelképes is lehet? Pl.10.000,- ft. Ezt nem 'bírálja' felül semmilyen szerv?
Az ügyvéd végül is úgy készíti el, ahogy én kérem, csak azért gondoltam, hogy előbb készüljön, mert sajnos egy olyan idős hölgyről van szó, aki kórházban fekszik és már nem fog hazatérni. Kellemetlen Neki is, a vevőknek is és az ügyvédnek is a nagy cécó. Ha megvan a papír a lemondásról, akkor már csak az adásvételit kell megkötni és az érdeklődőknek is meg tudom mutatni, hogy tehermentes az ingatlan.

Lili01 # 2003.07.14. 13:54

Kedves Dömpi!

Külön szerződésben is megteheti és az adásvételi szerződésben is, de ez a szerződést készítő és ellenjegyző ügyvéd döntésétől függ, (tekintettel arra, hogy ez a szerződés a földhivatali beadás miatt és egyéb oknál fogva is csak ügyvéd által készítetten és ellenjegyzetten  hatályos). Javaslom a visszterhes megszüntetést, jogról való ingyenes lemonás ugynis sem jogilag, sem az adóhatóság szempontjából nem megfelelő a holtig tartó haszonélvezeti jog megszűntetésére, ugyanis ebben az esetben erről van szól.

A holtig tartó haszonélvezeti jog megszűntetéséért fizetett ár a nyugdíjas bevétele, amely után a nyugdíja összegétől függően személyi jövedelemadót köteles fizetni az év végén. A ház tulajdonosának bevétele pedig az az értéknövekmény amennyivel többet ér a haszonélvezeti joggal terheletlen ingatlan. Ezen bevétel növekményt majd az értékesítéssel együttesen - remélhetőleg -  adóztatja meg az APEH  a lakásértékesítésből befolyó jövedelmere vonatkozó általános adózási szabályok szerint. pl. 1 éven belüli lakásvásárlás stb. figyelmbe vételével

Üdvözlettel:

Lili

dömpi írta - 2003.07.14 15:07
Nyugdíjas haszonélvezővel terhelt ingatlanom szeretném értékesíteni. A haszonélvező lemond a haszonélvezeti jogáról.
kérdéseim:

1. Külön nyilatkozatban vagy az adásvételiben tegye?
  2. Ingyenesen? Ekkor milyen összeg után és hogyan kell adóznia a tulajnak?
  3. Visszterhesen? Ekkor a szerződésbe foglalt összeg után kell vagy 'valaki' ezt felülbírálhatja-e. A nyugdíjas miként adózik ilyen esetben?

Lili

dömpi # 2003.07.14. 13:07

Nyugdíjas haszonélvezővel terhelt ingatlanom szeretném értékesíteni. A haszonélvező lemond a haszonélvezeti jogáról.
kérdéseim:

1. Külön nyilatkozatban vagy az adásvételiben tegye?
  2. Ingyenesen? Ekkor milyen összeg után és hogyan kell adóznia a tulajnak?
  3. Visszterhesen? Ekkor a szerződésbe foglalt összeg után kell vagy 'valaki' ezt felülbírálhatja-e. A nyugdíjas miként adózik ilyen esetben?