Táppénz vagy TGYÁS

liluka # 2007.11.07. 04:53

Lenne egy kérdésem, remélem tud valaki végre válaszolni rá, mert az OEP-nél is csak kitérő válaszokat kaptam. 2006-ban dupla annyi fizetésem volt, mint most 2007-ben. Folyamatos biztosítási jogviszonyban állok megvan a két év biztosítási időm. 2007 októberében eljöttem táppénzre, mert terhes vagyok. 2008 februárjában fogok szülni. Lehetséges-e, hogy a szülést követően is táppénzen maradjak 2008 októberéig és ne kérjem a TGYÁS-t hanem utána rögtön a GYED-et?
Nekem jobban megérné, ugyanis a 2006 évben elért dupla fizetésem után kapom a táppénzt, ha igénylem a TGYÁS-t akkor a 2007 év után kapnám, ami fele annyi lenne, mint a táppénz. Legalábbis így tudom.Abban sem vagyok biztos, hogy táppénz után lehet-e GYED-et igényelni.
Előre is köszi a segítséget

C a s a b l a n c a # 2007.11.07. 08:01

Kedves Liluka!

A táppénzt csak a gyermek születéséig veheted igénybe.

Utána kérelemre jár a TGYÁS. Ha nem kéred, akkor még azt sem adják meg.

A TGYÁS lejárta után kérheted a GYED-et a gyermek két éves koráig.

Utána kérhetel GYES-t.

Tehát a táppénzt és a TGYÁS kizárja egymást.

Lynx # 2008.09.15. 17:02

A következő dologgal kapcsolatban szeretnék segítséget kérni.... 4 éve éltem külföldön (ott sem és itthon sem fizettem biztosítást) Most kismama vagyok, hazajöttem és épp ma próbáltam intézni a biztosításom... Ott közölték, hogy 2007.04.01-ig visszamenőleg ki kell fizetnem magam után, ha rendezni akarom... :s A kérdésem a következő... A GYÁS (ha jól tudom) annak jár, aki a szülést megelőzően 2 éven belül min. 180 napig biztosított volt..
Ha most visszamenőleg kifizetem magam után ezt a fentebb említett másfél évet akkor jogosult leszek a GYÁS-ra? Ha igen, akkor ennek mi alapján számítják az összegét.. (elvileg a 180 napi jövedelem szerinti napi 70%, de én pont azért fizetem magam után mert semmilyen jövedelmem nem volt..) Remélem valaki tud ebben segíteni... Előre is köszönöm..