Gt. székhelyén mégis kötelező a kéményvizsgálat

hellsing # 2018.04.05. 15:28

Üdv, Fórumozók!

Van egy kéményes kérdésem. A vállalkozásom (gazdasági társaság = gt.) egy lakóingatlanra van bejegyezve (ami nem a sajátom). Használati szerződéssel bérlek a tulajdonosoktól egy melléképületet. Ez egy raktár, csak az elektromos áram van bevezetve. Nincs benne fűtés. A lakóházhoz nincs közöm.

A tulajdonosok kaptak egy levelet a Főkétüsztől, hogy díjfizetés terhe mellett leellenőriznék a lakóházban a kéményt, mert bár egylakásos lakóház, de gt. van a címre bejegyezve, ezért ez szükséges.

A tulajdonos nem akar a Főkétüsszel díjfizetési megállapodást kötni, lévén a gt-nak nincs köze a lakóházhoz (még akkor sem, ha fizetem a díjat, gondolom megvan rá az oka). Nekem a gt. tulajaként pedig nincs jogom a kéményseprőkkel szerződni (mert nincs közöm a lakóházhoz) és fizikailag sem tudom őket beengedni, hogy elvégezzék a munkát.

Mi a várható fejlemény? Jön a Főkétüsz és jogi eszközökkel "lenyomja a tulaj torkán" a kéményellenőrzést? Mert ha igen, akkor tutira buktam a 10 éve bérelt raktáramat...

Immaculata # 2018.04.05. 16:11

A kéményellenőrzés a kéménykiállás miatt van, és nem a használók szerint.

A kéményellenőrzés kötelező, valóban hatósági feladatot látnak el.

A kéményseprők a kémény ellenőrzését jegyzőkönyvezik és nem a használók jogviszonyait.

Az eddigi bérlői jogviszonyt egy kéményseprés nem szünteti meg. :)

hellsing # 2018.04.05. 16:56

Értem én, csak a kéményseprő egy olyan kéményt akar ellenőrizni, amihez semmi köze a címre bejegyzett gt.-nak. Ezzel az erővel, ha épp taxiznék, a tulaj kocsiját is behívhatnák félévente rendkívüli műszaki vizsgára - a kocsijához sincs semmi közöm.

A békesség kedvéért ki is fizetném azt a 6eFt-ot, de beengedni nem tudom a kéményseprőket. Utána nézek, mennyibe kerül egy székhely-áthelyezés...

wers # 2018.04.05. 18:28

Tudtommal a kémény ellenőrzése egy ideje ingyenes. Az ellenőrzés a hatóság által. De ha hibát tárnak fel, azt el kell hárítani. Az fizetős.

nonolet # 2018.04.05. 18:35

Immaculata

Lemaradtál kémény ellenőrzés ügyben... nem is kicsit.

nonolet # 2018.04.05. 18:42

Szerintem...

Az ellenőrzés az INGATLAN aktív kéményeire vonatkozik.

Akkor kötelező megrendelni,
HA
az ingatlanba vállalkozás

• székhelye

vagy

• telephelye

van bejegyezve.

Ez esetben ez a helyzet ?

HA igen, akkor a felek eldöntik, hogy ki viseli a költséget.

Meglátásom szerint a bérlő, hisz miatta lett kötelező.

De azt is mondhatja, hogy állja a bérbeadó.
Mert a nélkül nem tudja bérbe adni vállalkozásnak
az ingatlant (egy részét), hogy ne fizetné meg...

A végén persze úgyis a bérlő fizeti meg, idővel, ha marad.
Díj emelésként...

ObudaFan # 2018.04.06. 05:46

A hatályos Kstv. értelmében csak a 2. § (1) aa) bekezdésben hivatkozott ingatlanok ellenőrzése történik sormunkán kívül (nem kötelező). Ezzel szemben a 2. § (1) b) bekezdésben hivatkozott ingatlanok ellenőrzése továbbra is (kötelező) sormunkában és a 2. § (6) bekezdése értelmében megrendelésre, díjfizetés ellenében történik. A Kstv. a 2. § (1) b) bekezdése olyan típusú ingatlanokra vonatkozik, amelyek nem természetes személy tulajdonában vannak vagy gazdálkodó szervezet székhelyeként, telephelyeként, fióktelepeként bejegyzett ingatlanokról van szó.