A hangfelvétel bizonyíték-e?


the big cat # 2003.09.25. 18:05

Nem vagy kénytelen eltűrni, tegyél feljelentést.

amba # 2003.09.25. 07:56

Tisztelt jogi Szakemberek!

Segítséget, tanácsot kérek a problémánkra. Egy 4 lakásos társasházban élek, állandó lakcímmel bejelentett lakosként, a lakás az élettársam családja nevén van. Van egy szomszéd idősebb házaspár , akik állandó stesszben tartják a másik kettő egyedülálló Hölgyet, és kettőnket is. Többször előfordul, hogy belénk kötnek, úgy viselkednek, mint ha ők lennének a főbérlők. Megoldásnak azt láttuk, ha nem kommunikálunk velük, de hiába. Az udvaron letámadnak, minden szemétnek, hülyének elmondanak, a kukánkban turkálnak, ordítoznak, hogy milyen jogon zárjuk be a pincénket, mivel ott van a vízórájuk, ha bezárjuk a bejárati ajtót az a baj, ha nem akkor az... Sőt a mai napon a szomszéd nő ökölbe szorított kézzel nekem támadt, ordítja, hogy itt nekünk semmi jogunk, mi itt senkik vagyunk, mivel a tulaj a mama. Állandóan zaklatja a szülőket, és úgy állítja be, hogy mi vagyunk a szemetek. Megkértük, hogy próbáljon meg kulturáltam beszélni, nem vagyunk gyerekek, diplomás emberek vagyunk. Persze nem lehet velük beszélni, mert akkor a válasz az, hogy csak a tulajjal beszél. Mint kiderült, ők sem tulajok, a lakás a gyermekük nevén van. Kérdésem: mit tehetek, ha kell jogi úton is, mert úgy látom a helyzet csak rosszabb napról napra. Azt nem tudjuk miért utálkozik ennyire, de a szülők is azért költöztek el innen, mert már nem bírták a sok kötözködést. Mi jelenleg egy másik házat építünk, de nem hiszem, hogy az a megoldás, hogy mindenki elmenekül innen vagy bezárkózik a lakásába csak azért, hogy ne tudjanak bele kötni. Igaz ez nem az én lakásom, de jogilag itt lakom. Szerintük nekem be kell fogni a számat, mivel nincsenek jogaim, holott akkor Õk is ugyan olyan bejelentett lakók, mint én. De ha nem lenne jogom "szólni", bár jogállamban élünk, a testi épségemet és a személyiségi jogaimat meg kell védenem. Mit tehetek? Amikor nekem ront hívjam a mentőt vagy a rendőrséget? Vagy költözzem el, mert nem bírják elviselni, hogy a fiataloknak több van, mint nekik? Kénytelen vagyok eltűrni, hogy minden nap egy idegen megsérti a becsületemet és felzaklatott állapotban megyek dolgozni?
Segítségüket előre is köszönöm!

the big cat # 2003.09.06. 18:05

Hát, nincsennek ide vonatkozó jogszabályok, az említett Be-n kívül.

A Be szerint bármi lehet bizonyíték, ami az ügyben a döntést elősegíti. A bíró a bizonyítékokat szabadon mérlegeli.

Snake19 # 2003.09.06. 09:27

Köszönöm a gyors választ! Ez nagyon jó hír. Megtenné, hogy leírja melyek az ide vonatkozó jogszabályok? Köszönöm.


Snake19

Leiterjakab # 2003.09.06. 07:06

A hangfelvétel is lehet bizonyték, a Be. szerint tárgyi bizonyítási eszköz lehet minden olyan tárgy is, ami műszaki-vegyi úton adatokat rögzít.


Leiterjakab

Snake19 # 2003.09.06. 06:49

Tisztelt jogász urak!

Szeretném megkérdezni, hogy a hangfelvétel felhasználható-e bizonyítékként egy esetleges feljelentés, vagy bizonyítási eljárás során. Gondolok itt pl. diktafonos hangfelvételre. Sajnos más lehetőségem nemigen akad, hogy megvédjem magam. Szeretném megkérdezni mire kell figyelni, illetve melyik az ide vonatkozó paragrafus. Segítségüket előre is köszönöm! Attila


Snake19