Vasárnapi pihenés


Kodyace # 2003.11.18. 10:18

A legbosszantóbb az egészben, hogy nem saját maga csinálta, hanem szakembert hívatott. Még azzal se tudott védekezni, hogy "ilyenkor érek rá". Egyébként az sem érdekelne. Beszéltem egy Önkormányzati képviselővel, s ő mondta, hogy nem egyedi eset, rengeteg panasz érkezik. Csak azt nem tudom, hogy akkor miért nem tesznek ez ellen?
Az a nagy baj, hogy nem tudnunk mit tenni ez ellen. Igaza van the big cat-nek, hogy kb. egy hónap múlva intézkednek, ha intézkednek. Egyből kellene intézkedni, és a felszólítás után olyan bírságot kellene kiszabni, ami egy életre elveszi a kedvét az ilyen tevékenységtől.

Én még abba is beleegyeznék, hogy valaki vasárnap egy órán át fúrjon. Az nem érdekel. De azért az sok, hogy egész nap ezt csinálja. Hiába tiltja a házirend, az ilyeneket nem érdekli!

Üdv:
Kody

Law1 # 2003.11.18. 10:00

..... és mint az alábbi megjegyzéseken láthatod nem csak én vagyok az egyedüli, aki a jelenlegi helyzettel nincs kibékülve. Az más kérdés, hogy én vagyok az első, aki szóvá teszi.

Üdv

Law1 # 2003.11.18. 09:58

Látod big cat, engem csesztettél, hogy mindig mindent fikázok ebben az országban. Hát ezért!!! Röhej, hogy ebben az egész országban még senki nem jött rá arra, hogy német, osztrák mintára meg lehet teremteni azt a jogszabálykörnyezetet, amely lehetővé teszi a rendőrség beavatkozását ilyen esetben. Jóval hatékonyabb megoldás lenne, mint ilyen esetben a jegyzőhöz rohangászni.

.... és elsősorban ne azt lásd a megjegyzéseim mögött, hogy fikázom az országot, hanem olyan dolgokról beszélek, amelyek változást igényelnek. Nem fikázás olyan megoldásokról beszélni, amelyek 50 éve működő demokráciákban hozzájárultak az emberek kellemesebb együttéléséhez.

the big cat # 2003.11.17. 17:51

Hát most mit mondjak.

Csendháborytásért tehetsz bejelentést az Önkormányzatnál, vagy kérhetsz birtokvédelmet a jegyzőnél, ezt majd egy hónap múlva meg is kapod, sőt még kötelezik is a jogellenes tevékenység abbahagyására, igaz akkora már elkészül a felújítással.

Az a helyzet, hogy szerintem erre az esetre a jog nem kínál hatékony megoldási alternatívát, így kénytelen leszel a lelkére beszélni, vagy tűrni.

Kodyace # 2003.11.17. 08:55

Szevasztok!

Az egyik szomszéd felújítja lakását. 4 emeletes tégla házban. Nem értette meg, hogy miért problémázunk azon, hogy vasárnap bontja a falat! Flegma volt az illető, egyáltalán senkit se vett figyelembe.
A kérdésem az lenne, hogy mi fenét lehet az ilyenekkel csinálni? Amikor szóltam neki, azt mondta, hogy legyek türelemmel. Nos egész vasárnap nem vagyok hajlandó elviselni a kalapálást illetve a falvágást. Ha legközelebb ilyen eset előfordul, akkor kihez kell fordulni? Hívjam az Önkormányzatot?

Üdv:
Kody

Roxal # 2003.11.04. 14:16

Ehhez csak annyit fűznék hozzá, hogy hiába ilyen a beosztásom, nálam is volt felújítás, de soha nem dolgoztak hétvégén...
S nem vettem kötözködésnek, csak reagáltam :-)
A többiben azért van igazad!

Law1 # 2003.11.04. 13:22

Nézd, én nem akarok Veled kötözködni. Persze, hogy senki nem fog azért szólni, hogy ha beleversz egy pár szöget a falba. Sőt a szomszédokkal - feltéve, hogy rendesek - is biztos meg lehet beszélni ha valami fontos és éppen máshogy nem megoldható.

Amit véleményem szerint meg kellene Magyarországon szüntetni az az, hogy bárki kirendelheti kopácsolni a munkásokat vasárnap reggeltől estig, továbbá az sem OK ha valaki vasárnap másfél órán keresztül nyírja a füvet és azt ráadásul reggel 8-kor kezdi, amikor még a legtöbben alszanak.

Vagyis egy ilyen szabályozásnak nem az lenne a lényege, hogy azoknak keresztbe tegyen, akik otthon fel akarnak akasztani egy képet a falra, hanem megóvna azoktól, akik folyamatosan hangosan megzavarják a vasárnapi pihenést. Ennyi.

Roxal # 2003.11.04. 13:04

Law1
Én csak a saját példámat tudom hozni... Lehet, hogy azon kevesek közé tartozom, akik szombaton suliba járnak, s ezért nehéz megoldani a dolgokat. Az MT valóban megengedi, hogy szabadságot vegyek ki, de kérdem én, miből, ha a vizsgáimra is kell. Tekintve, hogy a 20 napból 16 kell a vizsgákra... A kérdés nem mindig a mentalitáson múlik!

Law1 # 2003.11.04. 12:17

Nem vagyok osztrák kedves Leiterjakab, de több mint 20 évig ott éltem. Vagyis a mentalitás és fegyelmezettség szempontjából közelebb állok hozzájuk, mint a Magyarországon élő azon magyarokhoz, akik még mindig a szocializmusban elsajátított link és hanyag mentalitással próbálnak átvergődni az életen. Vannak ugyan kivételek, de sajnos (ha az arányokat nézzük) még mindig sok van belőlük.

Na de miért is lenne másképp? A szocializmusban pl egy vízvezeték-szerelő nem tanulta meg azt, hogy ha az ügyféllel megbeszélem, hogy holnap reggel 9-re ott leszek, akkor nem telefonálhatok oda neki másnap délután 4-kor, hogy valami közbejött és inkább 2 nap múlva jönnék. Aki ezt eljátszotta a kapitalizmusban az egyhamar becsukhatta a boltot, mert a kutya sem hívta többet. Na de tudod, hogy ez Magyarországon nem így van. A hülye magyar csak bosszankodik egy nagyot, elküldi magában melegebb éghajlatra és ezzel el van intézve. Az osztrák ezeket nem nyeli le, hanem kihívja a következőt, mert azt mondja: „ha nem kell a pénzem, akkor szólok másnak, akinek kell és ezért hajlandó rendesen a MEGBESZÉLTEKNEK MEGFELELÕEN dolgozni”.

..... és még lehetne példálózni.

Leiterjakab # 2003.11.04. 11:47

Az biztos, hogy ha nem veszitek át az osztrákok/németek fegyelmezettségét, hozzáállását, akkor valóban ebben az országban SEMMI nem fog működni, mert hidd el mindig fogsz tudni találni ürügyet, ami miatt éppen "nem megy".” (Law1)

Miért?,nekünk osztákoknak kellene lennünk?
És miért a "ti", rád ez miért nem vonatkozik? vagy te "már" "osztrák" vagy?


Leiterjakab

Law1 # 2003.11.04. 11:26

....... ja és még egy dolog. Azért ne csak azokról beszéljünk, akik tényleg nehezen tudják hétköznap vagy szombaton megoldani a zajos otthoni munkát. Nagyon sokan inkább olyanok, akik egyszerüen azért fedik éppen vasárnap a tetőt, vagy azért nyírják vasárnap reggel 9-kor az ablakod alatta a füvet, mert szombaton elmegy TESCO-zni, rokonokhoz/barátokhoz csevegni, mulatni és ezért úgy gondolja, hogy megcsinálja inkább vasárnap.

Mennyi olyan paraszt van, aki épitkezik és minnél hamarabb be szeretne költözni a házába és ezért nulla tekintettel a szomszédokra vasárnap és ünnepnapokon kivezényeli a munkásokat.

Law1 # 2003.11.04. 11:19

Németo.-ban és Ausztriában szombaton este 6-ig lehet zajos munkát végezni. Ami pedig a szombati elfoglaltságot illeti (legyen az tanulás vagy bármi más) arra csak azt tudom mondani, hogy a magyar ember nem az egyetlen, aki szombaton elfoglalt és hétköznap sokáig dolgozik. Hidd el nekem, hogy ez csak szervezés és fegyelmezettség kérdése. Gondolod, hogy az osztrákok meg a németek nem csinálnának szombaton legszívesebben mást mint füvet nyírni? Biztos vagyok benne, hogy igen. De ha tudja, hogy hétköznap ezt nem tudja megoldani, akkor rááldoz egy szombatot. Ha pedig szombaton egyetemre jár, akkor kivesz 1 nap szabadságot - erre a magyar MT is lehetőséget ad :-)

Én tudom, hogy nem egyszerű ezeket megoldani, de azt is látom a magyar emberben, hogy szereti kidumálni a kínos helyzeteket és ürügyet keresni, hogy "miért nem megy".

Az biztos, hogy ha nem veszitek át az osztrákok/németek fegyelmezettségét, hozzáállását, akkor valóban ebben az országban SEMMI nem fog működni, mert hidd el mindig fogsz tudni találni ürügyet, ami miatt éppen "nem megy".

Roxal # 2003.11.04. 09:47

Nálunk ezt remekül megoldották. Társasház házirendjében meghatározta, hogy hétköznap 8-18ig, szombaton 8-14ig lehet zajos munkát végezni. Ez valahol rendben is van.
A probléma ott kezdődik, hogy hétköznap a ház lakóinak többsége dolgozik. Mondjuk hazaérünk 17 órára, s a maradék egy órában kellene zajos munkát megoldani. Szombat eleve kiesik, mert akkor jár az ember iskolába (már aki levelezős). Ebben az esetben mit lehet tenni?
Vagy megszeged a szabályokat, vagy nem teszel ki a falra egy képet sem...
S a nyolc óra a másik probléma. Ha valami véletlen folytán otthon vagyok, akkor nem örülök annak, hogy nyolckor nekiállnak teszem azt falat fúrni, mikor én még aludnék. Vagy tudunk kompromisszumokat kötni, vagy maradnak ezek a szabályok...

Law1 # 2003.11.03. 14:55

"mert ma mindent megtehetnek a munkáltatók. Most nehogy azt mond, hogy menjek máshová dolgozni, mert ez ma mindenhol így van, bárhová megyek" (Attila)

Nem fogom Neked azt mondani, hogy keress más állást, de azzal nem értek egyet, hogy ma mindent megtehetnek a munkáltatók. Az más kérdés, hogy a munkavállaló tűri. Az igazság az, hogy nem nekem kellene meginni a levét annak, hogy nem vagy képes odaállni a munkáltatód elé és megmondani neki, hogy nem fogsz heti 7 napot dolgozni, mert erre nem kényszeríthet és jó lenne ha elengedne szabira, mert Neked ez jár! Ezt is csak azzal lehet megcsinálni, aki eltűri. Ehhez viszont nekem semmi közöm - ezt annak kell megoldani, akit érint. Ettől én még igényt tarthatok a heti egy pihenős napra!

Ez olyan mintha fognám a szemetet és elszórnám a kertedben arra hivatkozva, hogy a főnököm azt mondta, és ha nem így teszem, akkor kirúg. Gondolom erre nem azt mondanád:" na ha ez így van, akkor nyugodtan szórd el a szemetet a kertemben, mert a főnököd gondolt egyet".

Ez így is lenne rendjén, hisz nem neked kellene kikanalaznod, hogy hülye főnököm van. Ugyan úgy működik ez a fenti esetben is. Elhiszem, hogy nagyon sok főnök itt Magyarországon nem is óhajt tudomást venni arról, hogy a munkavállalónak jogai is vannak. De ez egy külön probléma, amit neked kell megoldani és nem mást szívatni ezért, akinek semmi köze ehhez.

Attila # 2003.10.13. 15:21

Mondom, én egyetértek veled! Tényleg kellene egy pihenő nap. Én azt kifogásolom, hogy nem tudok elmenni egy rohadt szabadnapra sem, szabadságról pedig nem is álmodhatok, mert ma mindent megtehetnek a munkáltatók. Most nehogy azt mond, hogy menjek máshová dolgozni, mert ez ma mindenhol így van, bárhová megyek. Mintha az emberek gépek lennének... és amíg ez így megy, igen is csak a vasárnap marad arra, hogy a PIHENÕNAPJÁN DOLGOZZON az ember otthon.

Law1 # 2003.10.13. 13:25

Erre azt mondom, hogy több mint 20 évig Ausztriában éltem és hidd el, hogy a magasabb fizetés ellenére ott is rengeteg ember van, aki napi 12 órát dolgozik hétfőtől szombatig, még is meg tudják oldani. Valószínűleg ott olyan szinten tiszteletben tartják a többség pihenéshez való jogát (hisz ismerjük el, hogy azért a munkaképes lakóság kisebb része dolgozik ilyen sokat mint Te), hogy inkább kivesznek egy nap szabit a héten, hogy el tudják rendezni az otthoni/kerti munkákat vagy ha ez nem megy, akkor megcsináltatják valakivel. Szerintem itt Magyarországon is találni bőven embert, aki 1500-3000 Forintért lenyírja a füvet (ez azért még itt sem nagy összeg).

Továbbá azt mondom, hogy ezt nem az MT-nek kellene szabályoznia, hanem elegendő egy önkormányzati rendelet. Továbbá szabályozni kellene, hogy a rendőrség ne csak bűncselekményekkel és kiemelt szabálysértésekkel foglalkozzon, hanem mindenféle szabálysértéssel (ez Ausztriában és Németországban is így működik), hisz hiába szabályozza fenti javaslatomat egy önkormányzati rendelet, ha vasárnap nem tudok a csendháborító ellen tenni semmit, mert csak hétfőn tudom bejelenteni a jegyzőnél - EZ EGY VICC!!! Ausztriában 5-10 perc alatt kint vannak a zsaruk bejelentés esetén és intézkednek. Ennek van hatása, de a jegyzőtől nem tart senki, már csak azért sem, mert hétfőn szerintem már 95% nem is veszi a fáradtságot, hogy utólag intézkedjen.

Én értem a problémádat, de hidd el, hogy kell egy bizonyos fegyelmezettség ebben a társadalomban, anélkül nem megy. Azon szoktam mindig mosolyogni, amikor a magyarok megállapítják, hogy milyen rendezett, jól megszervezett és fegyelmezett kint minden. Hidd el ha kint is mindenki úgy állna a dolgokhoz, mint itt Magyarországon, akkor ugyan az a káosz, fegyelmezetlenség és fejetlenség uralkodna. Ha rendet és rendezettséget akarok, akkor tenni is kell érte valamit. A magyarok jelentős része a mai napig keményen tud csodálkozni azon, hogy 13 évvel a rendszerváltás után miért nem zárkóztunk fel nyugathoz (nem anyagilag gondolom, hanem gondolkodásban, viselkedésben). Hát azért, mert hiányzik az akaraterő és az önfegyelem ebben az országban!

A másik pedig az, hogy sajnos nem csak azok nyírnak füvet vagy kopácsolnak az építkezésen, akik H-Sz -ig dolgoznak, hanem a legtöbb olyan, aki egyszerűen sza.....ik mindenkire, mert neki éppen akkor van kedve és meg sem próbálja máskor elintézni.

Tudod milyen az, amikor hónapokon keresztül építkeznek melletted és hétfőtől-hétfőig megy a kopácsolás? Véleményem szerint nem vagyok köteles ezt elviselni, amikor én is gürizem egész héten és legalább egyszer ki szeretném piheni magam.

Attila # 2003.10.13. 12:43

Kedves Law1!

Ezek szerint Te napi 8 órát, vagy kevesebbet dolgozol heti 5 nap. Hidd el én megértelek téged, igazad van, kell(ene) egy nyugis, pihenő nap. De ne csak a saját szempontodból nézd a dolgot! Én napi 12 órát dolgozok heti 6 nap, valószínűleg nagyságrenddel kevesebb pénzért mint te! Nekem is van egy házam, amit még emellett szépíteni kell, és van egy barátnőm is, akire szintén illik időt szakítani. Szerintem nem is vagyok egyedül ezzel. Akkor velünk mi legyen? Figyelj, amíg magyarországon ilyen az életszinvonal és ennyire nem tartatják be a munka törvénykönyvében leírtakat, addig még csak gondolkozni sem érdemes ilyesmin!
VadocBoy

Law1 # 2003.09.12. 08:44

Kedves Fórum-Tagok!

Tekintettel arra, hogy a "fejlett" nyugat-európai demokráciákban sikerült megalkotni egy olyan jogi szabályozást, melynek alapján a héten legalább egy napon tilos minden fajta hangos munkavégzés OTTHON, úgy érzem, hogy itt Magyarországon is már régóta esedékes egy azonos szabályozás megalkotása.

Aki vasárnap reggel már kelt arra reggel 8-kor, hogy a szomszéd nyírja a füvet vagy kénytelen volt elviselni a vasárnapi pihenés közben a szomszédház tetején kopácsoló tetőfedőket, az tudja miről beszélek.

Úgy gondolom, hogy a héten legalább egy olyan nap jár mindenkinek, amikor nyugodtan kipihenheti a heti munka fáradalmait. Ezt nyugat-európában már sikerült szabályozni, csak Magyarországon még nem jutottunk el oda.

Várom a hozzászólásaitokat.

Üdv