Állandó tartózkodási kártya visszavonása


andras42 # 2020.02.09. 20:10

Szeretnék érdeklődni, hogy az állandó tartózkodási kártyát törvény szerint Magyarország elhagyását követően mennyi idő múlva vonják vissza.

Ez sem a BMBAH honlapjáról, sem a jogszbályból nem derül ki pontosan számomra, lásd lent:

A BMBAH honlapján (http://www.bmbah.hu/index.php?…) a következő áll:

A magyar állampolgár családtagjaként érvényes tartózkodási kártyával vagy állandó tartózkodási kártyával rendelkező harmadik országbeli állampolgár tartózkodási kártyáját vagy állandó tartózkodási kártyáját vissza kell vonni, ha

...

a magyar állampolgár harmadik országbeli állampolgár családtagja Magyarország területét hat hónapnál hosszabb ideig elhagyta
...

Ugyanakkor rákeresve arra a kifejezésre, hogy "a magyar állampolgár harmadik országbeli állampolgár családtagja Magyarország területét hat hónapnál hosszabb ideig elhagyta" csak a következő jogszabályok jönnek elő:

2018. évi CXXXIII. törvény
az egyes migrációs tárgyú és kapcsolódó törvények módosításáról

2007. évi I. törvény
a szabad mozgás és tartózkodás jogával rendelkező személyek beutazásáról és tartózkodásáról

A szöveg szerintem ugyanaz mindkét esetben, a lényeg a következő:

(2) Azon harmadik országbeli állampolgár, aki Módtv.2. hatálybalépésekor érvényes, magyar állampolgár családtagja részére a Módtv.2. hatálybalépése előtt kiállított tartózkodási kártyával vagy állandó tartózkodási kártyával rendelkezik, a tartózkodási kártya vagy állandó tartózkodási kártya érvényességének lejártáig kérelmére a Harmtv. 33. § (1) bekezdés a) és b) pontjában, valamint a 35. § (1) és (1a) bekezdésében foglalt feltételek vizsgálata nélkül nemzeti letelepedési engedélyt kap, kivéve, ha:
...

  1. a magyar állampolgár harmadik országbeli állampolgár családtagja Magyarország területét hat hónapnál hosszabb ideig elhagyta, vagy

Vagyis a jogszabály nem beszél a tartózkodási kártya visszavonásáról, csak a nemzeti letelepedési engedély feltétel nélküli kiadási jogának elvesztéséről.

Amennyiben igaz a BMBAH által említett 6 hónap, a következő lenne a kérdésem:

  • Melyik törvény szabályozza a 6 hónapot?
  • Mekkora időtartamon belül számít a 6 hónap? 1 éven belül? A teljes 10 éven belül összesen?
  • Vagy csak összefüggő 6 hónap számít? Tehát ha a külföldi állampolgár elmegy 5 hónapra, majd visszajön 1 napra, akkor onnantól újraindul a számlálás és megint elutazhat 5 hónapra, anélkül, hogy a tartózkodási kártyáját visszavonnák?

Esetleg időközben megszűnt volna az állandó tartózkodási kártya és a nemzeti letelepedési engedély váltotta volna fel? De a BMBAH honlapján úgy tűnik, hogy még mindig igényelhető az állandó tartózkodási kártya (http://www.bmbah.hu/index.php?…).