Szomszéd - galambtartás - építkezés


nanemaaa # 2020.05.20. 12:04

Az OTÉK, mint építésügyi jogszabály és az OTSZ, mint tűzvédelmi szabályzat.

limilomi # 2020.05.20. 08:26

Üdvözletem!

Olvasgattam, böngészgettem itt is, ott is. Tuti csak én vagyok értetlen, de egyetlen konkrét esetben lenne egy kérdésem:

A szomszéd háza a telekhatár, melyhez tartozik tégla építésű melléképület is. A saját portámon szeretnék egy garázst felhúzni, mely könnyűszerkezetes lenne. Hol találom a jogi kitételt, vagy melyik az, mely megmondja, mekkora távolságra kell lennie az én fémszerkezetes lemezgarázsomnak a szomszéd épületétől?

nanemaaa # 2020.05.04. 09:34

A kormányhivatalok keretein belül működő építésfelügyeleti hatóságtól kérhetsz intézkedést, ők majd megvizsgálják, hogy szabályos-e az építkezés. Elvileg lehet az, de lehet, hogy nem. Nagy mértékben függ az építmény tervezett rendeltetésétől és a helyi építési szabályzat előírásaitól is.
A galambok miatt kérhetsz a jegyzőtől birtokvédelmet.

Kriszti 999 # 2020.05.04. 08:19

Szép napot!

Segítséget szeretnék kérni.
Új szomszédok költöztek mögénk.
Keskeny de hosszabb telek az övék, és mivel anno az egyik rokonomé volt a ház, mi úgy tudjuk arra a telekre nem lehet nagyobb házat építeni mint ami most ott áll. A szomszédok a kerítésünktől fél-1 méterre most beton alappal, téglával építenek oda vélhetőleg valami kisebb házat.
A kérdésem az lenne, hogy vonatkozik erre valami szabály? Engedély szükséges hozzá? Milyen kritériumnak kell megfelelnie? Hónapok óta építkeznek, a kezdetek óta a mi kerítésünk tövébe zörögnek, betont kevernek, kalapálnak ami miatt a pár hónapos gyerekem aludni sem tud napközben. És mivel az udvarunk oda néz, így kivinni sem tudom mert egész nap farkasszemet néznénk egymással.
Továbbá ők rengeteg galambot tartanak, egy putri az egész udvaruk, a házunkra száll és tojik az összes madár, a fürdőszobába többször beszálltak már. Erre vonatkozólag is érdeklődnék, hogy tehetünk-e valamit.
Mielőtt szólnék nekik tudni szeretném milyen lehetőségeink vannak.
Előre is köszönöm!