Jakuzzi átverés


nagypal0121 # 2020.12.26. 10:35

Üdvözletem,
Először is kellemes ünnepeket szeretnék Önöknek kívánni!

2020-ban mivel nyaralni pihenni sajnos nem volt úgy lehetőségünk ahogy szerettünk volna, úgy döntöttünk, hogy nagyságrendileg 1 000 000 Ft-ot befektetünk egy jakuzziba, hogy egy kicsit feldobja a vírushelyzet miatt átalakult életünket.

Sajnos bedőltünk egy csalónak, a jakuzzi a saját udvarában volt kiállítva, szép rendezett környezetben, egy teljesen normálisnak tűnő ember volt, elmesélte, hogy 10 éve ezzel foglalkozik és ez a jakuzzi típus a legmegbízhatóbb, természetesen garanciát is vállal rá és még a szállítást is elintézi nekünk. A Jakuzzi 3 oldalát levette, csak pont azt nem ahol a fűtés volt de mivel sosem láttam még Jakuzzi fűtést annak sem lett volna jelentősége. A hirdetett 950 000 Ft-os árból nem alkudtunk pont azért mert ebben benne volt a szállítás és azt mondta, hogy ha nem alkudunk teljes körű garanciát vállal rá. Természetesen az már csak a kiszállításkor derült ki, hogy semmi papírt nem kapunk a vásárlásról.

A csaló, Pécsen hirdeti magát mint jakuzzi szerelő vállalkozó. Van weboldala, facebook oldala, google business oldala. Mi pont ez és a földrajzi közelség miatt dőltünk be neki illetve, hogy szakembernek állította be magát.

Megerősített benne minket, hogy egy festésre szoruló de műszakilag tökéletes állapotú használt jakuzzit veszünk.

A jakuzzi 2 napig működött, szétégtek a fűtés és a szivattyú kábelei (az ekkori állapotról fotóim vannak). Ekkor mivel ő pont „nem ért rá” az ő utasítására, egy kábelt máshogy kötöttünk be, amit ekkor még nem tudtunk, hogy így az eleve életveszélyes helyzetet tovább fokoztuk, ő biztosított róla, hogy ez így nem fog gondot okozni mert több védelem is van az egységben. Akkor még abban a hitben voltam, hogy egy viszonylag egyszerű hibáról van szó, meg is ígérte, hogy beszerzi az alkatrészt, kijön és megjavítja. Egyszer megjelent csinált vele valamit 1 napig megint működött majd megint megállt (mint utólag kiderült az életveszélyt nem hárította el), innentől fogva elérhetetlenné vált csak egy SMS-t írt amiben elismeri, hogy ő adta át a készüléket és, hogy volt is nálunk és mindent rendben talált vele.

Az újabb hiba ami jelentkezett már egy szivattyút érintett aminek ugyanúgy szét voltak égve a kábelei, ehhez nem nyúltunk, a javítás során ki lett cserélve és eredi állapotában megőriztük.

Néhány nappal ezután derült ki amikor egyelőre úgy néz ki, hogy valódi szakember jött megvizsgálni és kijavítani, hogy az egész fűtésrendszer egy tákolmány, a fűtőtest nem is jakuzziba való, sosem találkoztak még ilyen egységgel, illetve nincs keringető szivattyú a jakuzziban hanem az egyik masszázsszivattyú látja el a keringetést is. Azt is mondták, hogy ózongenerátor nincs a készülékben (a vezérlőn a gombja megtalálható).
Mi megcsináltattuk rajta az életveszélyes dolgokat, természetesen az eredeti állapotot fényképekkel, videókkal dokumentáltuk. Hamarosan egy szakvélemény is fog készülni.

Természetesen az internetről a hirdetést eltávolította. Én képernyőképeket készítettem róla, amin látszik, hogy az ő oldalán volt hirdetve illetve a fotók is jól beazonosíthatóan az ő udvarában készültek.
Több e-mail váltás is volt közöttünk, ahol ő elküldte ugyanazokat a fotókat a saját e-mail címéről, illetve én a hibákról küldtem neki fotókat.

Ebben az esetben mivel számla nincs a készülékről, azonban egyéb módokon tudom bizonyítani a vásárlás tényét, illetve ő szakembernek állítja be magát, vállalkozóként jakuzzi szervízként működik, magyarul tudnia kellett, hogy amit átad nekünk készüléket az életveszélyes és egy tákolmány. Önök szerint milyen esélyekkel indulnánk egy esetleges peres eljárás esetén?

Illetve amennyiben Önök mást javasolnak milyen módon próbáljunk fogást találni rajta? NAV? Fogyasztóvédelem?

Üdvözlettel,
Pál