Rokkantsági járadék

Derrick # 2022.04.04. 04:56

Szép napot!

A fiam 1978-ban született és bár gyerekkorától voltak pszichiátriai problémái, évről évre egyre több, de nagy nehezen még leérettségizett egy helyi gimnáziumban, annak ellenére, hogy akkor már nem tudott buszra szállni és gyalog ment mindenhova, tömegiszony, agorafóbia, depresszió és egyéb problémák ellehetetlenítették a mindennapi életét. Gyakorlatilag 1999 óta itthon van és nem lép ki a házból. Többféle személyiségzavar, skizofrénia, agorafóbia és egyéb betegségei vannak.
A gond az, hogy a gimnázium után nem ment orvoshoz, pszichiáterhez, nem volt hajlandó rá. Erőszakkal pedig nem vihettük.
1999-től kezdve nem volt egészségbiztosított, nem járt neki semmi, nem kapott rokkantsági járadékot se, mivel nem ment orvoshoz.
Csak 2013-ban volt hajlandó orvoshoz menni, pontosabban mi vittük kocsival, mert buszra nem tud szállni.
Diagnosztizálták sokféle betegséggel, de pont akkor szigorított be fidesz, így hiába volt beteg, egy fillér ellátást sem kapott, mert nem volt munkaideje. Ráadásul szándékosan alacsony százalékú egészségkárosodást állapítottak meg nála (kb.45%), hogy még a szánalmas 27 ezres Egészségkárosodási támogatást se kapja meg.
Ezután évekig küzdöttünk, hogy végre megkapja az EGYT-t (Egészségkárosodási támogatást), ami fix 27.075 ft havonta. 2008 óta nem emelkedett. Végre megkapta ezt 5-6 évvel ezelőtt és a közgyógyot is, de ez az összeg nem elég semmire. Sokféle gyógyszert szed, inzulinozza magát, 71%-os egészségkárosodott papíron (valójában inkább 80% körüli).

AMIT EL SZERETNÉNK ÉRNI: Szeretnénk küzdeni azért, hogy megkapja a rokkantsági járadékot. Ez az az ellátás, ami eredetileg járt volna neki már 20-22 évvel ezelőtt, ha elment volna orvoshoz. Ugyan nem ment el, önhibájából, bár tulajdonképpen a betegségeiből kifolyólag... Viszont be tudjuk bizonyítani, hogy a pszichiátriai problémái a 90-es évektől kezdve fennálltak, hogy 1999 óta nem ment el a körzeti orvoshoz és más orvoshoz se (1-2 kivétellel, pl. bokatörés-műtét). A katonaságnál is alkalmatlannak nyilvánították pszichológiai vizsgálat alapján.
Nem lehetne pert vagy ilyesmi indítani, hogy megkapja azt, ami 22 éve járna neki?
Nem mintha sokkal nagyobb összeg lenne, a rokkantsági járadék jelenleg 43 ezer ft, de legalább évről évre emelkedik kicsit, az EGYT viszont meg se moccan 14 éve.

Derrick # 2022.04.11. 10:27

Nagyon szépen megköszönném, ha valaki tudna válaszolni!

Majordomus # 2022.04.11. 16:28

Ha valaki arra nem képes hogy saját érdekében elmenjen az orvoshoz,az igy járt.
Tudom hogy komoly anyagi teher,de ha valaki saját magán sem hajlandó segiteni,az ne várjon a társadalomtól segitséget.
.
Rengeteg cég -pld.Piremon -foglalkoztat csökkent munkaképességű dolgozókat.
Egy 43 éves fizikailag ép ember tud otthoni munkát is vállalni.
.
Éppen ideje lenne hogy minimális nyugdíja legyen.
Belegondoltál mi lesz vele ha már te nem leszel?

Kovács_Béla_Sándor # 2022.04.11. 16:58

Erőszakkal pedig nem vihettük.
De. Csak gondonokság alá kell helyeztetni az egészségügyi önrendelkezés körében.

Derrick # 2022.04.12. 15:59

Kovács Béla Sándor

Rákérdeztem erre akkoriban és azt mondták csak azt lehet gondnokság alá helyezni, aki ön- vagy közveszélyes. Ő egyik se.

Derrick # 2022.04.12. 16:06

Majordomus

Természetesen belegondoltam és nyilvánvalóan a híd alá fog menni. 69 évesen 69 ezer a nyugdíjam, szóval most se tudok neki sokat segíteni, de van fedél a feje fölött, van mit ennie.
Dolgozhatna, persze, csak a skizofrénián túl még agorafóbiája is van és 23 éve nem hagyta el a házat (néhány alkalmat leszámítva, de akkor is kocsival vittük). Otthoni munka.... Elég zavaros az állapota, nem tudom képes lenne-e rá, de az biztos, hogy akkor rögtön elvennék tőle a 27 ezret is, mert Egészségkárosodási Támogatás mellett TILOS dolgozni!

Kovács_Béla_Sándor # 2022.04.12. 18:26

csak azt lehet gondnokság alá helyezni, aki ön- vagy közveszélyes.
Ez a pszichiátriai kényszerkezelésre igaz, a gondokság alá helyezésre egyáltalán nem. Tele van az ország jámbor, a légynek sem ártó gondnokoltakkal - akiknek az ügyei viteléhez szükséges belátási képessége hiányzik.

nanemaaa # 2022.04.13. 06:42

Tele van az ország jámbor, a légynek sem ártó gondnokoltakkal - akiknek az ügyei viteléhez szükséges belátási képessége hiányzik.
OFF
Az ország? Még az ország háza is! :O :D (Bocs, de nem hagyhattam ki.)
ON

drbjozsef # 2022.04.13. 06:59

Derrick,

Rokkantsági járadékot az igénybejelentéstől számított 6 hónapra visszamenőleg lehet megállapítani.
Nem tartom valószínűnek, hogy 22 évre, de akár csak 1 évre visszamenőleg is megkaphatjátok.
Én a magam részéről nem látom értelmét a pereskedésnek. Ami biztos, hogy az állam nem mulasztott esetetekben, tehát esély nincs rá, hogy elmarasztalja a bíróság.
Ha most ügyintéztek, még fél évre visszamenőleg megkaphatja.

chava # 2022.04.13. 07:35

Mikor volt a legutóbbi komplex felülvizsgálata? Kezdeményezzék újra meg újra.

Derrick # 2022.04.15. 08:01

Chava

Sok felülvizsgálat volt, a legutóbbi évek múlva lesz, spórolnak, látják nem lesz javulás, csak romlás. Fellebbezés is volt, de csak kevesebb százalékot adtak. Nincs mit tenni sajnos.

Derrick # 2022.04.15. 08:03

Dr B. József

Valószínűleg igazad van és esélytelen a dolog. A nyugdíjminimumot kellene jelentősen megemelni, mert annak kapja a 92%-át. De ez a kormány sosem fogja.

Derrick # 2022.04.15. 08:05

Kovács Béla Sándor

Mi is hibásak vagyunk akkor, hogy nem vetettük gondnokság alá, de így 20 év elteltével már mindegy. Sokkal több pénzt akkor se kapna.

Derrick # 2022.04.15. 08:08

Még arra gondoltunk, hogy a helyi, szegedi polgármester segíthetne esetleg valahogy, de lehetetlen felvenni a kapcsolatot vele. Olyasvalakivel sikerült beszélnem, aki ismeri és van rálátása a dolgokra, de azt mondta mivel törvény szerint nem jár neki 1 fillérrel se több, ezért nem lehet mit tenni. Nem kivételezhet vele. Milyen alapon?

Majordomus # 2022.04.15. 17:43

Miért lehetetlen?.van fogadóórája!

Derrick # 2022.04.16. 13:24

Majordomus

Tudom, felhívtuk a számot, magánszemélyeknek nincs fogadóóra.

Majordomus # 2022.04.16. 15:22

Kötelező!

Derrick # 2022.04.25. 17:41

Majordomus

Írtam a polgármester e-mailjére, egy munkatársa válaszolt:

"Írta, hogy fiának egészségkárosodási támogatást folyósítanak, ez is a Kormányhivatal feladata. Más jogcímen rendszeres szociális támogatást megállapítani nem lehet."

Ezt eddig is tudtuk. Nem jár neki semmi, csak a havi 27 ezer + a közgyógy + évente egyszer 30 ezer. Hiába polgármester, nem tud mit tenni.

Derrick # 2022.04.25. 17:48

DrBJózsef

Nagy valószínűséggel igazad van, de azért bejelentkeztünk egy ügyvédhez, hátha. Amúgy írtam, hogy NEM VISSZAMENŐLEG szeretnénk megkapni, (persze az lenne a legjobb), hanem egy esetlegesen megnyert per után. Az állam valóban nem mulasztott, de ez még nem zárja ki, hogy megnyerjük a pert. Kérdés, hogy megéri-e? Ügyvédi költség stb. Max. hosszú távon érné meg, esetleg. Rövid távon biztosan nem.

drbjozsef # 2022.04.26. 05:35

Derrick,

Nem lehetne pert vagy ilyesmi indítani, hogy megkapja azt, ami 22 éve járna neki?
Én ezt úgy értettem, hogy a 22 éve járna és azt akarjátok megkapni.

De ha nem, hanem csak mostantól kérnétek a magasabb összeget, akkor nem értem mit akartok perelni? Hiszen a magasabb összegű ellátás vagy jár, vagy nem, el kell végre menni az orvoshoz, el kell indítani az igénylést, és vagy megítélik - legfeljebb 6 hónapra visszamenőleg -, vagy nem. Ez utóbbi esetben, ha szerinted nem jogszerű az elutasítás, akkor lehet jogorvoslatban gondolkodni.

Derrick # 2022.04.26. 14:58

DrBJózsef

Azért kell perelni, mert Rokkantsági járadék csak 25 éves kor előtt bekövetkezett betegségek esetén jár, a fiam pedig már 43 éves. Más kérdés, hogy már jóval 25 éves kora előtt betegedett le. Ezt szeretnénk bebizonyítani, hátha így járna a Rokkantsági járadék. Mert ezt kapta volna eredetileg, ha annó elmegy orvoshoz.

Lehet, hogy esélytelen a dolog, de ez a havi 27 ezer annyira embertelen, hogy meg kell próbálni tenni valamit, akkor is, ha nem sikerül.

drbjozsef # 2022.04.26. 16:58

Derrick,

Akkor már csak az a kérdésem, hogy ki lenne az alperes?
Kivel szemben szeretnéd bizonyítani, hogy már 25 éves kora előtt is beteg volt?
Bepereled magadat, amiért nem helyeztetted gondnokság alá, és nem vitted el orvoshoz?
Az államot milyen alapon perelnéd? Mit mulasztott el bármelyik állami szerv vagy hivatal az esetetekben?

Derrick # 2022.04.28. 11:42

DrBJózsef

Fogalmam sincs, nem vagyok járatos a témában.
Szerinted nem lehet tenni semmit?

Derrick # 2022.04.28. 11:45

Az államot azért perelném, hogy méltányossági alapon adja meg a rokkantsági járadékot. De tőlem peren kívül is megegyezhetünk. Mindenkinek jobb lenne.

drbjozsef # 2022.04.28. 12:15

Perelni a méltányosság megadásáért...?
Ezen egy kicsit még gondolkozz, hátha te is meglátod a fából vaskarikát.