Rokkantsági járadék

Derrick # 2022.04.29. 05:43

Majordomus

Egyértelmű, hogy hibáztunk, a fiam és és mi is, hogy nem voltunk agilisabbak. De a kérdés továbbra is az, hogy lehetne-e valamit tenni?
Azért nem 30 évet vártunk, mert 1999-ben érettségizett és 2013-ban ment először dilidokihoz, az 14 év. Persze az se kevés.

Kovács Béla Sándor

Ezt az idézetet honnan vetted? Rokkantsági járadéknál a 25 éves korig szerzett betegségek számítanak. Nekünk van egy skizoid személyiségzavar diagnózisunk 28 éves korából (eltörte a lábát, kórházba került és ráküldtem egy pszichiátert, aki szintén abban a kórházban dolgozott). 34 éves korában ment először pszichiáterhez, onnantól vannak rendes diagnózisai, de először szándékosan kevés, 40 valahány százalékot adott a bizottság, hogy még az Egészségkárosodási támogatást se kelljen fizetni neki. Fellebbeztünk, erre még kevesebb százalékot adtak... Végül 2016-ban kínkeservesen elérte el azt a százalékot, miért már pénz jár, azóta kapja a 27 ezret.

Majordomus # 2022.04.28. 19:35

Most őszintén.
Vártatok a csodára 30 évig?
13-15 éves korára kiderült hogy nem lesz képes önálló életvitelre.
Az elmult évtizedekben ez csak egyértelmübbé vált.
Most azt várjátok el,hogy az adófizetők pénzéből tartsanak el egy embert,akiről nem tudtatok preventiv gondoskodást kialakitani.
Ha csak háztartási alkamazottként bejelentitek,minimális járulékkal,akkor megszerezte volna a szükséges minimum időt. Lásd Kbs beírását.
A 27 ezer és az 59 ezer ft között van különbség.

Kovács_Béla_Sándor # 2022.04.28. 15:39

Egyébként nem 25 év az a határ, hanem 35 - csak nem úgy.
aki 35. életévének betöltése előtt vált megváltozott munkaképességűvé, ha 35. életévének betöltését megelőzően megkezdett iskolai tanulmányai alatt vagy annak megszűnését követő 180 napon belül biztosított lett, és 30 napnál hosszabb megszakítás nélkül biztosított volt.

Kovács_Béla_Sándor # 2022.04.28. 15:38

Ja, hogy nincs biztosítási ideje egyáltalán. Hát az pech.

Kovács_Béla_Sándor # 2022.04.28. 15:36

Ott valami nem kerek. A 29%-os megmaradt egészségi állapot D vagy E kategória. Az előbbiben 53 770,- Ft, utóbbiban 59 150,- Ft a legkisebb ellátás,

Szomorú örökös # 2022.04.28. 15:27

Derrick

Akkor mit tegyünk? Fogadjuk el, hogy 71%-os egészségkárosodással 27 ezret kap és kész, vége? Mi lesz így vele pár év múlva?.....Kilátástalan egy a helyzet. 69 éves vagyok, a nyugdíjam is 69 ezer. A férjemé 134, ő 72 éves. Mi lesz a fiammal pár év múlva?

Most komolyan kérdezed? Itt már leírták, hogy hamarabb kellett volna gondolkodni.
Ha a beteg együttműködő, akkor joggal várható el, hogy támogassák.
De itt szerintem erről szó se volt sohasem.

Te írtad:

Gyakorlatilag 1999 óta itthon van és nem lép ki a házból. Többféle személyiségzavar, skizofrénia, agorafóbia és egyéb betegségei vannak......a gimnázium után nem ment orvoshoz, pszichiáterhez, nem volt hajlandó rá. Erőszakkal pedig nem vihettük.
1999-től kezdve nem volt egészségbiztosított, nem járt neki semmi, nem kapott rokkantsági járadékot se, mivel nem ment orvoshoz.
Csak 2013-ban volt hajlandó orvoshoz menni, pontosabban mi vittük kocsival, mert buszra nem tud szállni.

Ezt mindennek nevezném, csak együttműködő viselkedésnek nem.

Derrick # 2022.04.28. 14:39

DrBJózsef

Akkor mit tegyünk? Fogadjuk el, hogy 71%-os egészségkárosodással 27 ezret kap és kész, vége? Mi lesz így vele pár év múlva?
A nyugdíjminimumot nem fogja emelni a fidesz és tuti ők lesznek még 10-15 évig.

Most voltam a körzeti orvosnál és nem hajlandó semmilyen papírt írni, adni. A fiam csak egyszer volt nála, még 1999-ben. Nem is ismeri őt. Az első diagnózisa 2006-ból való, de akkor már 28 éves volt, 3 évvel több a kelleténél.

Kilátástalan egy a helyzet. 69 éves vagyok, a nyugdíjam is 69 ezer. A férjemé 134, ő 72 éves. Mi lesz a fiammal pár év múlva? Tényleg nem lehet tenni semmit se?

drbjozsef # 2022.04.28. 12:15

Perelni a méltányosság megadásáért...?
Ezen egy kicsit még gondolkozz, hátha te is meglátod a fából vaskarikát.

Derrick # 2022.04.28. 11:45

Az államot azért perelném, hogy méltányossági alapon adja meg a rokkantsági járadékot. De tőlem peren kívül is megegyezhetünk. Mindenkinek jobb lenne.

Derrick # 2022.04.28. 11:42

DrBJózsef

Fogalmam sincs, nem vagyok járatos a témában.
Szerinted nem lehet tenni semmit?

drbjozsef # 2022.04.26. 16:58

Derrick,

Akkor már csak az a kérdésem, hogy ki lenne az alperes?
Kivel szemben szeretnéd bizonyítani, hogy már 25 éves kora előtt is beteg volt?
Bepereled magadat, amiért nem helyeztetted gondnokság alá, és nem vitted el orvoshoz?
Az államot milyen alapon perelnéd? Mit mulasztott el bármelyik állami szerv vagy hivatal az esetetekben?

Derrick # 2022.04.26. 14:58

DrBJózsef

Azért kell perelni, mert Rokkantsági járadék csak 25 éves kor előtt bekövetkezett betegségek esetén jár, a fiam pedig már 43 éves. Más kérdés, hogy már jóval 25 éves kora előtt betegedett le. Ezt szeretnénk bebizonyítani, hátha így járna a Rokkantsági járadék. Mert ezt kapta volna eredetileg, ha annó elmegy orvoshoz.

Lehet, hogy esélytelen a dolog, de ez a havi 27 ezer annyira embertelen, hogy meg kell próbálni tenni valamit, akkor is, ha nem sikerül.

drbjozsef # 2022.04.26. 05:35

Derrick,

Nem lehetne pert vagy ilyesmi indítani, hogy megkapja azt, ami 22 éve járna neki?
Én ezt úgy értettem, hogy a 22 éve járna és azt akarjátok megkapni.

De ha nem, hanem csak mostantól kérnétek a magasabb összeget, akkor nem értem mit akartok perelni? Hiszen a magasabb összegű ellátás vagy jár, vagy nem, el kell végre menni az orvoshoz, el kell indítani az igénylést, és vagy megítélik - legfeljebb 6 hónapra visszamenőleg -, vagy nem. Ez utóbbi esetben, ha szerinted nem jogszerű az elutasítás, akkor lehet jogorvoslatban gondolkodni.

Derrick # 2022.04.25. 17:48

DrBJózsef

Nagy valószínűséggel igazad van, de azért bejelentkeztünk egy ügyvédhez, hátha. Amúgy írtam, hogy NEM VISSZAMENŐLEG szeretnénk megkapni, (persze az lenne a legjobb), hanem egy esetlegesen megnyert per után. Az állam valóban nem mulasztott, de ez még nem zárja ki, hogy megnyerjük a pert. Kérdés, hogy megéri-e? Ügyvédi költség stb. Max. hosszú távon érné meg, esetleg. Rövid távon biztosan nem.

Derrick # 2022.04.25. 17:41

Majordomus

Írtam a polgármester e-mailjére, egy munkatársa válaszolt:

"Írta, hogy fiának egészségkárosodási támogatást folyósítanak, ez is a Kormányhivatal feladata. Más jogcímen rendszeres szociális támogatást megállapítani nem lehet."

Ezt eddig is tudtuk. Nem jár neki semmi, csak a havi 27 ezer + a közgyógy + évente egyszer 30 ezer. Hiába polgármester, nem tud mit tenni.

Majordomus # 2022.04.16. 15:22

Kötelező!

Derrick # 2022.04.16. 13:24

Majordomus

Tudom, felhívtuk a számot, magánszemélyeknek nincs fogadóóra.

Majordomus # 2022.04.15. 17:43

Miért lehetetlen?.van fogadóórája!

Derrick # 2022.04.15. 08:08

Még arra gondoltunk, hogy a helyi, szegedi polgármester segíthetne esetleg valahogy, de lehetetlen felvenni a kapcsolatot vele. Olyasvalakivel sikerült beszélnem, aki ismeri és van rálátása a dolgokra, de azt mondta mivel törvény szerint nem jár neki 1 fillérrel se több, ezért nem lehet mit tenni. Nem kivételezhet vele. Milyen alapon?

Derrick # 2022.04.15. 08:05

Kovács Béla Sándor

Mi is hibásak vagyunk akkor, hogy nem vetettük gondnokság alá, de így 20 év elteltével már mindegy. Sokkal több pénzt akkor se kapna.

Derrick # 2022.04.15. 08:03

Dr B. József

Valószínűleg igazad van és esélytelen a dolog. A nyugdíjminimumot kellene jelentősen megemelni, mert annak kapja a 92%-át. De ez a kormány sosem fogja.

Derrick # 2022.04.15. 08:01

Chava

Sok felülvizsgálat volt, a legutóbbi évek múlva lesz, spórolnak, látják nem lesz javulás, csak romlás. Fellebbezés is volt, de csak kevesebb százalékot adtak. Nincs mit tenni sajnos.

chava # 2022.04.13. 07:35

Mikor volt a legutóbbi komplex felülvizsgálata? Kezdeményezzék újra meg újra.

drbjozsef # 2022.04.13. 06:59

Derrick,

Rokkantsági járadékot az igénybejelentéstől számított 6 hónapra visszamenőleg lehet megállapítani.
Nem tartom valószínűnek, hogy 22 évre, de akár csak 1 évre visszamenőleg is megkaphatjátok.
Én a magam részéről nem látom értelmét a pereskedésnek. Ami biztos, hogy az állam nem mulasztott esetetekben, tehát esély nincs rá, hogy elmarasztalja a bíróság.
Ha most ügyintéztek, még fél évre visszamenőleg megkaphatja.

nanemaaa # 2022.04.13. 06:42

Tele van az ország jámbor, a légynek sem ártó gondnokoltakkal - akiknek az ügyei viteléhez szükséges belátási képessége hiányzik.
OFF
Az ország? Még az ország háza is! :O :D (Bocs, de nem hagyhattam ki.)
ON