nem akarja visszaadni a foglalót


Niki1987 # 2022.05.18. 09:28

Ja, azt nem tudom írtam-e, de az 530ezer ft ellenében egy hónapot kaptunk. Az ügyvédjük többször kihangsúlyozta eladóknak, hogy mivel megvan a hitel, rajtunk (vevőkön) nem múlik már semmi, csak RAJTUK (milyen gyorsan intézik a végtörlesztést és a földhivatalban a törlést). Ehhez képest mikor rákérdeztünk, hogy jó, de akkor ha megint kifutunk az időből, akkor mi van.
Azt a választ kaptuk, hogy akkor bukunk mindent.

Niki1987 # 2022.05.18. 09:15

Igen, 500ezer. Egész pontosan 530ezer, mert kifizetteték a tartozásról kiállított papírok díját is, 10ezer/db.
Tegnapi napon felhívtuk a tulajékat, hogy a k&h elutalta a házra a tartozást az otp-nek, megbeszéltük, hogy jó, akkor ma 10:00kor találkozunk az otp előtt és együtt bemegyünk, kérünk bármiféle papírt a végtörlesztés elindításáról, aminek én a másolatát beviszem a kh-ba, hogy tudjanak róla, hogy folyamatban van az ügy. Ezen kívűl az ügyintézőhöz kellett volna kérnem egy telefonszámot, hogy a k&h-ból megpróbálják megsürgetni az ügyet. Ehhez képest eladó hív 9:10kor, hogy bent voltak, minden szép és jó, de papírt csak jövő kedd-szerdán kapnak erről... Itt ha rajtuk múlik, megint veszítünk egy hetet, de szerencsére anyum is most adta el a házát, úgyhogy nagyon jól tudja, hogy ezt két nap alatt meg lehet kapni. Az ügyintézőjük telefonszámát sem tudtam elkérni.
De mi sem vagyunk hülyék, indulunk az otp-be utána kérdezni, hogy is van ez.

Majordomus # 2022.05.17. 16:06

Mármint az 500 ezer?

Niki1987 # 2022.05.17. 13:44

Mai napon a hitelező bankunktól jelezték, hogy 13:00kor elment az utalás az otp felé. Próbáltuk elérni az eladókat, de lehetetlenség. Ezentúl minden egyes mozzanatot feljegyzünk, hátha szükség lesz rá a későbbiekben.

Majordomus # 2022.05.16. 16:44

Inkább a szemétjébe.
Lényeg:
szerezzétek meg a házat,költözzetek be,s axután lehet ellenük pert inditani. Sérelemdij 1 millió ft.
Egyébként nem ez van az ingatlanpiacon. Hidd el nagyon régen és mélyen benne vagyok.

Kifogtatok egy szarláda eladót.
Már most konzultálj az ügyvédeddel,mit tudtok lépni ellenük.

Niki1987 # 2022.05.16. 15:37

Szerintem írtam lejjebb, hogy egy szándéknyilatkozatot kellett aláírniuk, miszerint nem állnak el az adásvételtől a határidő lejárta után sem. Ez nem egyenlő az adásvételi szerződéssel. Szerintük ez (az 500E) nekik járó "sérelem díj", a hat hónap miatt, amíg várták a fotelben ülve a sült galambot (ami jelen esetben 20M ft), és amiről nagyon jól tudták, hogy nincs lehetőségünk nemet mondani rá, és ezt kihasználták. Mi még tárgyalunk ügyvéddel a minket -ezek alapján szintén megillető- sérelem díjról, ugyanis ameddig nem lehetett elérni a kedves eladókat és lógott a levegőben a mi 5M ft-unk (amit nem fogunk tudni pótolni), addig mi sem aludtunk, mi is állandó fejfájással voltunk napokig, és mivel 11 hetes terhes vagyok, még egy vetélés is a pakliban volt... Ők azon idegeskedtek, hogy mikor kapnak egy rakás pénzt, mi meg azon, hogy feleslegesen rohangáltunk-e és bukunk-e egy rakás pénzt és a saját ház esélyét. És nem, az ingatlan piac nem ilyen, csak mi belenyúltunk a krémjébe.

drbjozsef # 2022.05.16. 11:35

Eladók azzal a feltétellel hajlandók aláírni a papírokat

Milyen papírokat? Nem is volt szerződés akkor?
Na mindegy, ha belementetek, hát belementetek. Ez van most az ingatlanpiacon.

Niki1987 # 2022.05.16. 11:14

Időközben elértük a tulajékat, már voltunk az ügyvédjüknél is egy közös találkozón megbeszélni mi legyen. Eladók azzal a feltétellel hajlandók aláírni a papírokat hogy mehessen tovább az ügy, hogy kérnek pluszba 500ezer forintot kp-ban. Véleményem szerint ez zsarolás, mivel nagyon jól tudják, hogy nem tudunk mit tenni, de megoldottuk. Kettőkor találkozunk átadni a pénzt és aláírni a papírokat. Megint volt pár elszólás, amiből arra lehet következtetni, hogy meggondolták magukat és nem adnák el mégsem -de a pénzt megtartanák-, de majd meglátjuk mit találnak ki egy óra alatt.

Majordomus # 2022.05.11. 13:29

Első körben téttivevényes ajánlott levélben ügyvédi felszólitás a bírósági per kilátásba helyezésével!

drbjozsef # 2022.05.11. 11:57

Niki1987,

Az "egyik fél hibája sem" kitétel (nem magyarul : vis maior) elég szűk körben értelmezendő ilyen szerződéseknél, lényegében a természeti csapás, járvány, háború.

A bírósági gyakorolat szerint az, ha a vevő nem kapja meg a hitelt, amennyit akart, az az ő érdekkörében felmerült meghiúsulási ok, már csak ezért is elveszti a foglalóját. Ugyanez fordítva : ha egy szerződésben írt feltételt az eladó nem teljesít időben, és nem azért, mert a pénzintézet környékén kitört egy háború, akkor az az ő hibája, és duplán adja vissza a foglalót ha eláll, vagy ezért a hiba miatt vagy kénytelen te elállni.

Ha a szép szó nem használ, álljatok a sarkatokra, és keményen mondjátok meg neki, hogy intézkedjen de izibe, különben a merdzsót meg a gatyáját is leperled róla a nektek okozott kár miatt. Kérdezzen meg egy másik ügyvédet, hogy ez kinek a hibája, a ha a sajátja hülyeséget mond neki.

Niki1987 # 2022.05.11. 10:54

Ma beszéltem az ügyvéddel, mert a megbeszéltek ellenére eladókat senki nem éri el (mi os próbáltuk párommal). Úgy volt, hogy ma 11kor jelzik, hogy döntöttek, hajlandóak-e együtt működni (igazából ugyanezt ígérték tegnapra, csak addig nem sikerült eldönteni). Szerződésben az áll, hogy ha meghiúsulna az adásvétel, de egyik fél sem hibás, akkor is visszajárna az összeg 100%-a. Ezt csak azért mondom, mert szerintük ők nem hibásak, és ezért egy forintot sem akarnak visszaadni... Érintett a mi bankunk területi vezetője, a banki hitelügyintézőnk, még egy hitelügyintéző és egy ügyvéd. Mindenki szerint el vannak tévedve az eladók. Csak sajnos ezzel mi nem vagyunk kint a vízből, mikor már földhivatalt intéztünk és úgy tűnt, hogy minden rendben, felmondtuk az albárletet, júniusban ki kellene költöznünk, már megvan a következő bérlő... Másik albérletet 3 gyerekkel és 4 kisállattal pedig kizárt, hogy találunk, és őszintén szólva nem is akarunk, nem véletlenül fogtunk bele a vásárlásba.
Véleményem szerint ha ki is futunk az időből, az az eladók hibája lesz, hiszen mi előre jeleztük, hogy hogyan kellene megoldani, nem pedig szépen csendben elfeledkeztünk róla, ők pedig húzzák az időt azzal, hogy elérhetetlenek és nem
is jelentkeznek.

Majordomus # 2022.05.10. 19:03

Így van.
Olvasd el a szerződést figyelmesen. Mit mond az ügyvéded?

drbjozsef # 2022.05.10. 18:19

Hát hogy a csudába ne lennének ők a hibások, ha teher van a házon, de mégis elhallgatták? :-O

Értő olvasás.
Meg volt beszélve, meddig, milyen igazolást kell prezentálniuk a teher lekerüléséről. Nem hallgattak el semmit.

Ha a fizetésnek feltétele ez az igazolás a szerződés szerint, akkor nem számít, ha lejár a fizetési határidő, hiszen annak feltételei még nem teljesültek. Ha így elállna az eladó, akkor bizony a foglaló dupláját kell visszafizetnie az előleg mellett.
HA megfelelő az az adásvételi szerződés.

Szomorú örökös # 2022.05.10. 17:30

Niki1987

házat vennénk, már rábólintott a bank a hitelre, földhivatalban is elintéztük az intézni valót, viszont teher van a házon.....Felhívta a figyelmüket a bankos úr, hogy ezt gondolják át, mert akkor vissza kell fizetniük a foglalót és az előleget.....a pár női tagja kijelentette, hogy ő nem fizet semmit, nem ő a hibás...

Hát hogy a csudába ne lennének ők a hibások, ha teher van a házon, de mégis elhallgatták? :-O

Niki1987 # 2022.05.10. 17:17

Röviden: házat vennénk, már rábólintott a bank a hitelre, földhivatalban is elintéztük az intézni valót, viszont teher van a házon, ennek összegéről az igazolást múlt héten kérte ki a tulaj úgy, hogy e hét pentekRE, nem pedig péntekIG, ahogy mi mondtuk neki. Most péntek 13-a, 15-én jár le a fizetési határidő. A hitelező bankunktól a területi vezető kereste fel az eladókat, hogy nyilatkozzanak, hogy nem álnak el a határidő lejárta ellenére a szerződéstől és akkor 2 héten belül már be tud fejeződni a dolog. Erre az eladók nem hajlandóak, mert szerintük vártak eleget. Felhívta a figyelmüket a bankos úr, hogy ezt gondolják át, mert akkor vissza kell fizetniük a foglalót és az előleget. Erre a pár női tagja kijelentette, hogy ő nem fizet semmit, nem ő a hibás... Mi párommal minden papírt elintéztünk, az ő papírjukra várunk, amit eleve ők kértek ki rosszul. Szerződés szerint ha meghiúsul az adás vétel, de egyik fél sem vagy mind két fél hibás, a foglaló visszajár (az előleg meg ugye amúgy is). Anyukámék feléjük laknak, új kocsi az udvaron, úgyhogy az 5M foglaló+előlegből már valószínűleg nem sok van. Mi három gyerekkel és négy kisállattal már felmondtuk az albérletet, jún. 20ig kellene kiköltöznünk, már van új bérlő. Eladók elvileg ma 11ig döntötték el, hogy mi legyen, eddig nekünk senki nem szólt. Fogalmam sincs, mit lehetne tenni, minden tanácsot megköszönök.