Kerítés felújítás - vita a szomszéddal


Majordomus # 2022.06.14. 20:04

Szerintem drb.. ötlete a legokosabb javaslat.

.
Ha már épitesz,huzzál a támfal előtt egy 4 m magas falat zsalukőből.
Az kerités is lesz,meg támfal is és megvéd a leomló romoktól.

nanemaaa # 2022.06.14. 13:08

Végre egy jól zárult ügy! Reméljük, hogy azért a szomszéd a kivitelezés kellős közepén nem gondolja meg magát.

Bajbanvagyok # 2022.06.14. 10:22

drbjozsef :D :D :D

Nem volt rá szükség, eleve úgy terveztük, hogy mi megcsináltatjuk, úgyhogy nem hiszem, hogy ez lett volna a terv :D
Csak jobb lábbal kelt ma. Vagy elmúlt a front. Vagy nem tudom :) Végül teljesen barátságosan elbeszélgettünk. És nem érdekli a vakolat színe sem :)

Bajbanvagyok # 2022.06.14. 09:53

A támfal a miénk, az kb. 30 cm-rel beljebb van. De ma reggel rendeződött a dolog, sikerült megállapodnunk, végül beleegyezett a felújításba :) Úgyhogy öröm és boldogság... Köszönöm mindenkinek a segítséget!!!

nanemaaa # 2022.06.14. 07:36

OTÉK
44. § (1) A telek határvonalain - eltérő jogszabályi rendelkezés hiányában - kerítés létesíthető.
(2) * A kerítés legnagyobb magasságát a helyi építési szabályzat megállapíthatja.
(3) A kerítésnek teljes egészében a saját telken kell állnia. Ha a kerítést a telek hátsó határvonalán az arra kötelezettek közösen létesítik, ettől eltérően is megállapodhatnak.

Az építésfelügyeleti hatóság csak abban az esetben fog intézkedni, ha a kerítés ténylegesen életveszélyes állapotban van.
De továbbra is kérdés, hogy valójában kié a kerítés, hogy annak építésekor a szomszédok hogyan állapodtak meg a kerítés építésben, ki bizonyítja, hogy nem "közösen" építették teljes egyetértésben? Ezt Bajbanvagyok sem tudhatja, mert már így, ebben az állapotában vette a telket. Nem vagyok egy látnok típus, de per lesz ebből.

És lenne még egy kérdésem:
A hátsó telekszomszéd telke 1,6 m-rel magasabban van, mint a mienk. A mi oldalunkról támfal található azon az 1,6 m-en, efölé húzott ő a saját telkén egy kb 2,5 m magas téglakerítést.
Akkor hogy is van ez pontosan? A támfal kié?

Bajbanvagyok # 2022.06.13. 19:03

#drbjozsef
A kinézete is borzalom, és hatalmas (4,1*13 méter össze-vissza, natúr téglafal, mindenféle törött és maradék téglából), az udvarunk meg pici (70 nm), úgyhogy kb. ez a rettenet dominál, csinálhatunk mi bármilyen felújítást, akkor is úgy fog kinézni az udvarunk, mint egy putri. De ez a kisebb gond, a nagyobb baj az, hogy már nemigen van ragasztóanyag a téglák között, félő, hogy egy nagyobb széllökéstől a nyakunkba borul az egész... És a kinézetét valóban leszarhatja (sajnos), de ha veszélyessé válik az építmény, akkor kötelessége (lenne) megjavítani. Amit nem tesz meg. Mi viszont megtennénk helyette, saját költségen, azt meg nem engedi.
Ezt biztosra tudod, hogy a kerítésekre nem vonatkozik ez a fajta szomszédjog? Mert én eddig nem találtam semmit, ami egyértelművé tenné... Minél többet olvasok utána, annál kevésbé látom át, hogy mit lehet, mit nem...

drbjozsef # 2022.06.13. 16:58

Bajbanvagyok,

Nem nagyon kell... igen, a Ptk.-ban vannak szomszédjogok, hogy biztosítsd a szomszéd szükséges építési munkáihoz a telkedet, de ez leginkább a telekhatáron vagy ahhoz közel álló épületekre vonatkozik, nem a kerítésekre. Bontsa le a sajátját, és építse beljebb egy méterrel, és akkor karban tudja tartani. De mi a fenének tartanám karba a SZOMSZÉD FELÉ néző oldalt? Pont leszarom hogy néz ki.

Bajbanvagyok # 2022.06.13. 16:25

#drbjozsef
Lehet, hogy az lesz a vége... Futunk ezzel is egy kört, hogy lehet-e - mert ha jól értem a törvényt, biztosítanom kell a hozzáférést a saját kerítéséhez, ha egyszer úgy dönt, hogy megcsináltatná, nem tudom, hogy abból nem lehet-e gond, ha eléépítek egy másik falat...

drbjozsef # 2022.06.13. 16:01

Bajbanvagyok,

Bármikor építhetsz egy saját kerítést a saját telkedre. Nem egyszerűbb, mint az övét karbantartgatni?

Bajbanvagyok # 2022.06.13. 15:57

#nanemaaa
A kerítés egyértelműen az ő telkén van (a mi telkünkhöz képest 1,6 méterrel magasabban kezdődik, ahogy a telke is), így biztosan az övé. Vagyis karbantartási kötelezettsége egyértelműen neki van. Ennek ellenére vállalnánk mi, hogy saját költségen megcsináltatjuk, szakemberekkel, hibátlanra. Ha az ő oldalán bármi problémát okoznánk közben, természetesen annak a kijavítását is vállalnánk. Neki csak annyi lenne a dolga, hogy megengedje...
Közben annyira jutottam, hogy beszéltem az építési hatósággal, azt mondták, hogy ha nem sikerül megegyeznünk, akkor levélben be kell jelenteni nekik, ők kiküldenek egy statikust, aki megvizsgálja a falat, és amennyiben veszélyesnek ítéli, akkor kötelezik őket a fal lebontására vagy javítására, az viszont már az ő költségük (ha mégsem ítélik veszélyesnek, akkor szintén velük kell egyeztetnünk majd, hogy milyen más módon takarható el). Jó lenne eddig nem eljutni, nem szeretnénk ilyen szinten összerúgni a port a szomszédsággal...

groszfater@gmail.com # 2022.06.13. 12:44
nanemaaa # 2022.06.13. 12:32

Általános előírás, hogy kerítést úgy kell építeni, hogy az teljes terjedelmében a saját telken álljon. Egy kivétel van, ez pedig a hátsó kerítés, ott az érintett szomszédok (akiknek egyébként fele-fele hosszon lenne kerítés építési kötelezettségük) megállapodhatnak abban, hogy közösen építik a kerítést, és ebben az esetben annak nem kell a saját telken állnia.
De hogy valami bíztatót is mondjak, bármilyen kerítés építési, fenntartási kérdésben vita van a szomszédok között, az ügyben érdemi döntést hozni kizárólag a bíróság hatáskörébe tartozik. Ennek során tisztázódik majd, hogy valóban a teljes kerítés a szomszédé-e, és hogy hozzányúlhatsz, vagy sem, illetve ha annak állapota indokolja, akkor mikorra kell neki felújítania azt, ha nem kellően állékony. Az sajna nem lesz bírálható körülmény, hogy "nem tetszik, nem szép".

Bajbanvagyok # 2022.06.13. 11:15

Hét éve vásároltunk egy 60-as években épült családi házat. Zártsoros beépítésű ház, apró telken, három oldalról körülvéve telkekkel.
A hátsó telekszomszéd telke 1,6 m-rel magasabban van, mint a mienk. A mi oldalunkról támfal található azon az 1,6 m-en, efölé húzott ő a saját telkén egy kb 2,5 m magas téglakerítést. Azt nem tudjuk, mikor épült az a kerítés, de borzalmas állapotban van, a téglák közül kimosta a víz a ragasztóanyagot, félő, hogy bármikor ledőlhet - a támfallal együtt több, mint 4 méter magas, így az udvarunkat egyáltalán nem merjük használni (alig 70 nm az egész udvar). Arról nem is beszélve, hogy mindenféle hulladék téglából építette, úgy, hogy a saját oldalán síkban legyen, így felőlünk 5-10 centis kilógások vannak, vagyis meglehetősen ronda is.
Ráadásul az amúgy is ronda falra a házunk előző tulajdonosa fölcsapkodott valami (valószínűleg beltéri) vakolóanyagot, ami persze semmit nem ér, fellazult a víztől meg a hőingadozástól, nagy darabokban potyog le a legkisebb széltől is.
Szeretnénk felújíttatni a kerítést a saját oldalunkon, ma a melósok elkezdték leszedni a potyogó vakolatot. Erre a szomszéd átkiabált, hogy senki nem nyúlhat a kerítéséhez, mert az az övé, a saját telkén van.
Megpróbálunk beszélni majd vele, csak addigra szeretnék képben lenni azzal, hogy kinek milyen joga és kötelezettsége van a kerítéssel kapcsolatban? Mert egyelőre annyit találtam, hogy mivel az ő telkén van, az ő költsége lenne a felújítás, de arra vonatkozóan nem találtam semmit, hogy mi van, ha nem akarja megcsináltatni? Mi bevállalnánk a teljes költséget (kb. egymilliós tételről van szó, úgyhogy inkább hálásnak kéne lennie, hogy megcsináljuk), csak legyen biztonságos a fal. Tud valaki erre vonatkozó jogszabályt, vagy hogy kihez lehet fordulni ilyen problémákkal, és milyen lehetőségeim vannak?